Voor een afvalvrije levensstijl en een schonere en duurzamere wereld!

Agenda

Check onze kalender en blijf up to date over alle evenementen/activiteiten georganiseerd door Zero Waste Apeldoorn.


DOE MET ONS MEE in september!

Met de versoepeling van de corona maatregelen worden veel evenementen gepland in september. Het wordt een drukke maand, maar dan ook wel een mooie maand met super leuke events!


Op 5 september is het Landelijke Peuken opruimdag!
Voor de 2e keer organiseert Zero Waste Apeldoorn een Peuken opruimactie in de binnenstad.
Wil je in mee doen? Je kunt op verschillende manieren mee helpen: door flyers & zakasbkajes uit te delen of door peuken te gaan oprapen, Het wordt een bijzondere dag!
Meld je aan door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com

Elk jaar belandt 10 miljoen kilo aan peuken op straat (bron: Milieu Centraal). Daarvan wordt 80% opgeruimd. 2 miljoen kilo (niet stuks, maar kilo!) peuken blijft dus rondslingeren. 

Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar. Dieren lopen het risico om te stikken in de peuken. Bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen (rattengif!), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt (bijvoorbeeld doordat het in contact komt met water) sijpelen die chemicaliën dus het water of de grond in.

Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo'n peuk helemaal is vergaan. Dit vervuilt onze mooie straten dus het is tijd om daar met z'n allen wat aan te doen. Daarom organiseert Zero/Less waste Apeldoorn op 05 september de Clean The Butt- Grote Peuken Schoonmaak in Apeldoorn, in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein 

Iedereen is er welkom om een handje mee te helpen!
Je kunt helpen met de flyers en zakasbakjes uit te delen, of je kunt peuken gaan oprapen. 
We verzamelen in de binnenstad op het Caterplein en splitsen vervolgens op naar verschillende locaties in de binnenstad. Zo lopen we langzaam richting het Station. Op het Stationplein verzamelen we alle peuken om te laten zien hoe vervuilend dit is voor de stad. 
(Je mag ook peuken meenemen die je in je eigen straat vindt.)

Locatie: Caterplein, binnenstad Apeldoorn, Stationsplein
Programma:
13.00 - 13.15: Verzamelen bij het Caterplein
13.15 - 13.30: Briefing + groepen indelen
13.30 - 15.30: "Clean The Butts!" Aan de slag! 
15.30 - 16.00: Verzamelen bij het Stationsplein + Peuken tellen + groepsfoto

✔ Beschikbaar materiaal:
- latex handschoenen (S, M en L). Om afval te vermijden nodigen -we jullie echter uit om eigen tuin- of werkhandschoenen te gebruiken.
- emmers om opgeraapte sigarettenpeuken te verzamelen. Breng ook gerust jouw eigen containers mee (emmers en/of ander materiaal om de peuken te verzamelen)
- tijdens de finale tellen we het aantal peuken via meetcilinders.

Help je mee om de Apeldoornse binnenstad #peukvrij te maken?
(Link to Facebook event)


Op 12 september zijn de "Zero waste wandeltours in heel Nederland" en natuurlijk óók in Apeldoorn!

Wil je weten hoe je boodschappen doet met minder plastic in Apeldoorn? Bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes? Wil je anderen ontmoeten die ook graag minder plastic gebruiken? Sluit je aan bij deze interactieve wandeling !

Op 12 september 2020 vieren we het jubileum van Zero Waste Nederland mee met een Zero Waste Wandeltour door Apeldoorn.

Nanda, Maaike en Tiphaine nemen jullie mee naar 8 winkels in de Apeldoornse binnenstad waar de Zero Waste Nederland raamsticker "Neem gerust je eigen verpakking mee" plakt.
Deelname is gratis. Bevestig je deelname aan de tour door een mail te sturen naar: zerowasteapeldoorn@gmail.com

Programma:
-Verzamelen tussen 9.45 en 9.55 voor Bakkerij Keurhorst, aan de Asselsestraat
-We gaan langs de volgende winkels: Bakkerij Keurhorst, Biologische slagerij de Groene Weg, snoepwinkel Jamin, Het Kaaslokaal, Simon Levelt (thee en koffie specialiteiten), de Nootzaak, langs de kraam van Bonenberg Groente en fruit op de markt en eindigen onze tour bij de WAAR winkel. 
-Bij de WAAR winkel heb je de gelegenheid om, na afloop van de tour, koffie/thee te drinken (op eigen kosten) en nog even bij te praten met elkaar.

Let op: er kunnen maximaal 15 personen mee doen met de Zero waste wandeltour, dus meld je gauw aan: door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com

(Link to Facebook event)


Op 19 september is het World Clean up day & Landelijke opschoondag! (Samerking tussen Plastic Soup Foundation & NederlandSchoon). Een mooie dag om je in te zetten voor een schoon Apeldoorn!

Voor de 3e jaar op een rij doet Apeldoorn mee aan World Clean Up day.
In 2019, gingen maar liefst 165 mensen, van jong tot oud, met hun afvalprikker de strijd aan tegen zwerfafval! In 2 uur de tijd, was er meer dan 500kg aan zwerfafval opgeruimd! Wat een groot succes! 

Voor de 2020 WCD editie, nodigen Zero/Less waste Apeldoorn en Heel Apeldoorn Rein jou uit om deel te nemen aan een van de volgende activiteiten: 

In groepjes, lopend, afval opruimen op een van de vaste opruimlocaties in Apeldoorn:
~ Sprengenpark (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: Parkeerterrein naast Het Sprengenpark - Hoek van J.F. Kennedylaan & Sprengenparklaan
~ Matenpark (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: Kinderboerderij de Maten (Pallietergaarde 25)
~ Zuiderpark (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: Buurthuis Maasstraat
~ Zuidbroek (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: het Kristal (Distelvlinderlaan 200 )
~ Centrum (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: Youngster (Prins Willem-Alexanderlaan 201)
~ Mheenpark (10-12 uur), samen met Theresia Schoon - Don Bosco Zevenhuizen Zevenhuizen (Sluisoordlaan 200)
~ Zwitsal-terrein (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: Real-x Skatepark Skatepark (Zwitsal Apeldoorn)
~ Orden(10-12 uur), samen met Schoon Orden - Ontmoetingspunt: Parkeerterrein van +Punt (Germanenlaan)
~ Marielle park (10-12 uur) - Ontmoetingspunt: Minibieb "By the Park" Apeldoorn (Houttuinen-oost 70)
(Geschikt voor kinderen)

Heb je je straat/buurt reeds geadopteerd? Ga op 19 september, een rondje zwerfafval ruimen in je straat/buurt en deel een (of meerdere) "zwerffie" met je buit & straatnaam op je Facebook, Twitter en/of Instagram account met de hashtags #WCDApeldoorn20 en #HeelApeldoornRein 

Of ga mee ploggen, langs het kanaal, met het Apeldoorns Plogging Team! (Van 14 tot 16 uur - Vanaf Roeivereniging de Grift Apeldoorn, Kanaal zuid 130)

Wij stellen het materiaal zoals prikkers, schoonwandelwagens, afvalringen, werkhandschoenen, hesjes en opruimzakken voor je beschikbaar!

Wil je mee doen? Aanmeldformulier https://fd10.formdesk.com/apeldoorn/worldcleanupday

(Link to Facebook event)

 

E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn