Voor een afvalvrije levensstijl en een schonere en duurzamere wereld!

Missie & Team Zero waste Apeldoorn


Onze missie

Zero waste Apeldoorn is een burgerinitiatief dat zich toelegt op het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk en het voorkomen of verminderen van afval en verspilling, door het publiek bewust te maken van afvalgerelateerde kwesties, door een gedragsverandering aan te moedigen in de richting van een consumptiemethode die zo dicht mogelijk bij nul afval (zero waste) ligt, en door een manier van leven die in evenwicht blijft met de natuurlijke grondstoffen die onze omgeving te bieden heeft en de andere soorten die er leven respecteert te stimuleren.


Wat we doen:

 • Tips, tricks en ideeën delen in de bijbehorende Facebook groep, op social media en op deze website, om je te helpen:
  - direct je afval te reduceren
  - beter en slimmer te consum(ind)eren, 
  - tegen wegwerpverpakkingen te gaan
  - en meer hergebruik, recycling/upcycling van (je) bestaande spullen te stimuleren
 • We promoten (h)eerlijke en lokale bedrijven en winkels in Apeldoorn e.o
 • We organiseren diverse en regelmatige zwerfafval opruimacties in Apeldoorn e.o
 • We organiseren ontmoetingen (zero waste cafe's), lezingen/info-avonden en zero waste workshops in Apeldoorn e.o


In samenwerking met Zero Waste Nederland, Gemeente Apeldoorn/Heel Apeldoorn Rein, en lokale ondernemingen en initiatieven.

  🌎💚
Like & Share, en sluit je gezellig aan bij de groep op Facebook en/of volg ons op Twitter, LinkedIn en Instagram!


Het team

Tiphaine Bresser - Initiatiefneemster Zero Waste Apeldoorn

Tiphaine Bresser, geboren Française, komt uit de buurt van le Mont St. Michel in Normandië. Op haar 14e verhuist ze naar Nantes, waar ze ook gaat studeren. Tijdens haar studie ontmoet ze een Apeldoorner, ze worden penvrienden, hun vriendschap wordt liefde en in 1999 komt Tiphaine naar Apeldoorn.
De schadelijke productie van palmolie en alle onrust daaromheen, wekte zo’n 12 jaar geleden Tiphaines interesse in duurzaamheid. Ze gaat op zoek naar achtergrondinformatie. Niet alleen over palmolie maar ook over andere onderwerpen en zoekt ook uit hoe ze dingen kan veranderen.
In 2018 loopt ze de marathon bij Mont St. Michel om geld in te zamelen voor de Plastic Soup Foundation. Daarna belandt ze in een soort “zwart gat”, want hoe nu verder? Op dat moment komt het ‘Zero waste initiatief op haar pad, waar ze zich in verdiept en zelf mee begint. “Zero waste klinkt moeilijk, maar als je begint en steeds kleine stapjes neemt, blijkt het goed te doen. Er komt steeds meer info beschikbaar. De bewustwording is steeds groter bij een grotere groep. Het wordt steeds makkelijker om om te schakelen.”
Naar de winkel met je eigen zakjes en doosjes, in een restaurant je restjes meenemen in een bakje van thuis, je straat adopteren om afval op te ruimen, tot 2018 was dat nog onbekend in Apeldoorn. Tot Tiphaine Bresser de Facebookgroep Zero/Less Waste Apeldoorn start en haar werkgroep allerlei activiteiten organiseert voor een afvalvrij Apeldoorn.
Geïnspireerd door de landelijke Facebookgroep Zero Waste/Less waste Nederland, start ze een Apeldoornse groep, die een groot succes wordt. ,,In Apeldoorn was het Zero Waste concept in 2018 nog helemaal niet bekend, dankzij de vele initiatieven dat we hebben genomen is de groep inmiddels al meer dan 850 leden rijk.”
Tiphaines ambities reiken verder dan Apeldoorn: ,,Samen met Elisah Pals (Initiatiefneemster van Zero Waste Nederland), werk ik aan het uitbreiden van de Zero Waste beweging in Nederland, mijn rol hierin is: “community coach”: ik help andere mensen met het opzetten/opstarten van lokale Zero/Less waste communities en ze te verbinden onder de koepel van Zero Waste Nederland. Zo hebben we een totale aanpak: kleinschalig én landelijk. Er zijn al meer dan 50 lokale communities in Nederland en komen er elk maand weer meer bij.”

,,Ik leid Zero Waste Apeldoorn maar niet zonder de hulp en steun van vele leden uit de groep, lokale ondernemers en stichtingen en ook van de gemeente (Heel Apeldoorn Rein). Er is geen “I” in het woord “team”; samen zijn we sterker. Alle hulp en steun stimuleert mij om nog meer initiatieven te ondernemen en om weer anderen te stimuleren om mee te helpen. De wereld is er nu klaar voor, we smeken om een schonere duurzamer wereld. Ons initiatief is een duwtje in de goede richting om te laten zien dat er echt iets moet gebeuren.”

Het doel van de Apeldoornse groep is om de zero-wastebeweging (afvalvrij leven) bekender te maken, bewustwording creëren rond het (plastic)afvalprobleem en om alternatieven hiervoor te laten zien. Tiphaine: ,,Door het kleinschalig en lokaal te houden, is het heel dichtbij en concreet. Daardoor is zero-waste leven toegankelijker voor consumenten en voor ondernemers

 

Rocío - Vrijwilligster zwerfafval opruimteam Zuid

Ik ben Rocío, ik kom oorspronkelijk uit Mexico maar inmiddels sinds 2001 woonachtig in het mooie Apeldoorn. Ik liep een keer langs een heleboel zwerfafval op straat en daar ergerde ik me aan, maar ik dacht dat ik er "stom" zou uitzien als ik gewoon met een vuilniszak zelf de dingen zou gaan oprapen.  Dus eigenlijk nooit gedurfd, totdat ik hier en daar volle zakken van "Heel Apeldoorn is Rein" had aangetroffen. Ik vroeg me af of dit misschien een gecoordineerde, gezamelijke actie was om de straten weer mooi schoon te krijgen, en rond die tijd kwam een oproep op facebook voor vrijwilligers om het Zuiderpark te helpen opruimen. Zo ben ik in aanraking gekomen met de "Heel Apeldoorn is Rein" movement, en sindsdien probeer ik iedere 2e zaterdag van de maand aanwezig te zijn bij het park. Helaas is het wel iedere keer weer nodig. Inmiddels door al de Coronaregels is de regelmaat vervallen maar we blijven (in m'n eentje, want groepen mag niet) de buurt schoon huiden. Zo is mijn interesse gegroeid om zelf minder afval te gaan produceren, en zo ben ik bij Zero/Less Waste Apeldoorn terechtgekomen.

Ik ben Nicole Weemaes en woon sinds  eind 1998  in Apeldoorn. Ik ben opgevoed met dat je beter goede spullen kan kopen, waar je lang mee kunt doen dan goedkope spullen die om de haverklap vervangen moeten worden. Kijken of iets gemaakt kan worden zoals schoenen, kleding en elektrische apparaten is voor mij gewoon.   Scheiden van afval,  waardoor ik steeds minder restafval heb is een sport. Rond 2018 valt steeds vaker op dat ik me stoor aan al dat plastic en komt bewustwording dat ik daar zelf invloed op heb. Als kind nam ik altijd een tas mee naar de markt en dan ging alles zo in de tas. Dat moet nu ook kunnen, dus vraag ik op de markt om het gelijk in mijn boodschappentas te doen. Daarnaast bewaarde ik de papieren zakken en vroeg hier weer boontjes etc in te doen.  Door over zero waste te lezen, ben ik stapje voor stapje aan het verder gaan. De noten, kaas  etc worden in eigen bakjes gedaan, brood in een broodzak, thee wordt los gekocht, tandpasta uit potje. Haar wassen gebeurt met haarzeep. Schoonmaakproducten zijn vervangen voor Marseille zeep, Baking Soda en  Azijn. Sommige producten maak ik zelf zoals vaatwasmiddel en alles in één crème. Omdat in mijn huishouden vrij veel melk en yoghurt wordt gebruikt had ik nog veel verpakkingen. Ondertussen koop ik flessen melk en yoghurt met statiegeld. Hier in de buurt  heb ik nog geen boer gevonden waar je melk kan tappen. Door dit alles ben ik steeds bewuster met mijn wereld aan het omgaan. Dit alles moet me niet teveel tijd kosten en de prijs moet in verhouding zijn.  De éne keer gaat dit beter dan de andere keer. Ik ben me bewust dat er nog meer kan (koekjes nog vaker zelf bakken of onverpakt, minder vaak vlees eten, etc ) Ik ga steeds een stapje verder. Verder heb ik mijn (buur)straat geadopteerd en help ik mee met Zwerfafval opruimen rondom Sprengenpark.  In september wordt de Zero Week Wast Apeldoorn georganiseerd en daarin ga ik mijn steentje bijdragen .

~


Wil je het Zero waste Apeldoorn team komen versterken, stuur ons een mailtje naar: zerowasteapeldoorn@gmail.com (Let op: alleen vrijwilligerswerk) 

Zero waste Apeldoorn is een burgerinitiatief. 
We werken samen met:


E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn