Voor een afvalvrije levensstijl en een schonere en duurzamere wereld!

Samen werken we aan een zwerfafvrij Apeldoorn !

Bij een meer bewuste leefstijl hoort meer dan 'alleen' afvalvrij leven, daarom onderneemt/doet de Zero waste Apeldoorn werkgroep mee met een aantal initiatieven die met duurzaamheid, natuur & milieu, of (zwerf)afval te maken hebben. Zo is, onder andere, in 2019 een mooie samenwerking met de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn is Rein) ontstaan. 
Sinds januari 2019 organiseert Zero Waste Apeldoorn allerlei zwerfafval opruimacties in Apeldoorn, die door Heel Apeldoorn is Rein worden gefaciliteerd

                                                   __________________________________________________

Maandelijkse 'Schoonwandeling' op 8 locaties in Apeldoorn

 

Iedere tweede zaterdag van de maand, met uitzondering van 20 maart en 18 september-Voor elke locatie kunnen we vooralsnog 10 vrijwilligers van materialen voorzien waarmee het zwerfafval op een veilige manier kan worden verzameld in samenwerking met Heel Apeldoorn is Rein. Om mee te doen met de maandelijkse schoonwandeling kunt u een mail sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com of u spontaan aanmelden bij het verzamelpunt van een van de opruim locaties op een opruimdag. (Nota: door de huidige corona maatregelen is het aantal deelnemers beperkt, we adviseren dus om ons liever eerst een mail te sturen)


Hier is een overzicht met alle evenementen (links) & locaties:

Sprengenpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: hoek van Sprengenparklaan & J.F.Kennedylaan
Matenpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: Kinderboerderij de Maten
Zuiderpark: 10-12 uur / Verzamelpunt: Buurthuis Maasstraat  
Zuidbroek: 10-12 uur / Verzamelpunt: Het Kristal wijkcentrum
Centrum: 10-12 uur / Verzamelpunt: Youngster (PWA-laan) 
Mheenpark10.30-12 uur / Verzamelpunt: Don Bosco (Sluisoordlaan)
Zwitsal terrein: 10-12 uur / Verzamelpunt: Foenix kringloopwinkel (Vlijtseweg) 
Orden: 10-12 uur / Verzamelpunt: +Punt (Germanenlaan)

Opruim data 2021
9 januari, 13 februari, 20 maart (Landelijke Opschoondag), 10 april, 8 mei, 12 juni, 10 juli, 14 augustus, 18 september (World Cleanup day), 9 oktober, 13 november, 11 december

  • Apeldoorn2021
  • Zuiderpark2021
  • Zuidbroek2021
  • Zwitsal2021
  • mheenpark2021
  • Orden2021
  • Centrum2021
  • matenpark2021
  • Sprengenpark2021


                                                   __________________________________________________ 

Ploggen met het Zero Waste Apeldoorn Plogging team

Ploggen is de nieuwste trend uit Scandinavië. Kortgezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van zwerfafval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus.-Wanneer: Iedere 3e zondag van de maand. Vanaf 10 uur tot 12 uur.
-Waar: elke keer op een andere locatie binnen of net buiten de bebouwde kom.
-Wie kan meedoen? Ploggen met het Apeldoorns Plogging team is voor alle conditieniveaus geschikt, van beginner tot goed getrainde hardloper. Omdat we vaak voor plogging routes binnen of net buiten de bebouwde kom kiezen is de route meestal een kilometer of 4-6 en de gemiddelde hardloop snelheid na 2 uur is zeer laag (3 km/u). Echter is het wel een complete workout met intervalletjes,vele lunges/squats, en sjouwen met plog tassen in de hand!
-Hoe kunt u meedoen? Sluit u aan onze whatsapp groep voor meer info, door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com 

-Opruim data 2021: 
17 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei, 20 juni, 18 juli, 18 september (World Cleanup Day), 17 oktober, 21 november, 19 december

PR: https://www.destentor.nl/apeldoorn/in-apeldoorn-hoort-stoere-prikstok-al-bij-het-straatbeeld~af659e7f/

                                                   __________________________________________________ 


Zwerfafvalvrij Apeldoorn: Adopteer je straat!

Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval en hondenpoep op straat. We kunnen ons wel blijven irriteren, maar we kunnen ook in actie komen en de handen uit de mouwen steken. 
Onder de noemer 'Adopteer je straat' kunnen inwoners zich aanmelden via de mail (zerowasteapeldoorn@gmail.com of Rein@apeldoorn.nl) om een straat of (een deel van) een wijk te adopteren en die schoon en vrij te houden van zwerfafval, op uw gemak en wanneer het u uitkomt, alleen of in gezelschap van vrienden en/of buren. 

Sinds januari 20219 zijn er al tientallen straten geadopteerd! Meer dan 100 inwoners hebben zich vrijwillig opgegeven om hun straat/buurt van zwerfafval schoon te houden!

Wilt u ook meedoen? 
-Check de kaart en geef aan in welke straat (park, wijk...) u aan de slag wilt gaan. 
-In samenwerking met Heel Apeldoorn Rein, ontvangt u binnen enkele dagen de benodigde spullen: afvalgrijper(s), hesjes) en afvalzakjes om zwerfafval op te ruimen.
-Afvalzak vol? Stuur een mail naar ons of rechtstreeks naar rein@apeldoorn.nl om de volle Apeldoorn Rein afvalzak te laten ophalen.

Let op: Vanwege verscherpte corona-maatregelen, is de uitgifte van opruimspullen voor het opruimen van zwerfafval tijdelijk gestopt. De Zero Waste Apeldoorn werkgroep heeft nog een kleine voorraad opruim sets in zijn bezit, stuur ons een mail om de nodige spullen te komen ophalen, dit wordt uitsluitend op afspraak gedaan en geheel corona-proof, zonder fysieke contacten.

⇨ Heeft u al een straat/wijkdeel geadopteerd en wilt u een aanpassing van uw opruim route doorgeven; 
⇨ heeft u nieuwe afvalzakken en/of opruim spullen nodig; 
⇨ of wilt u uw geadopteerde straat weer vrijgeven en uw geleende opruim spullen teruggeven?
Laat het a.u.b ons weten via de mail: zerowasteapeldoorn@gmail.com 

KAART straat adoptie: https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1O2Npqhxp3dAR9fJbFDMbAP9W_mtkeUCS&ll=52.21387415096997%2C5.962576349999935&z=14

Straat adoptie Apeldoorn

                                                   __________________________________________________ 

Jaarlijkse sigarettenpeuken opruimacie

Op 23 november 2019 en op 05 september 2020, organiseerde de Zero Waste Apeldoorn werkgroep, met behulp van Heel Apeldoorn is Rein, een grote sigarettenpeuken opruimactie in de binnenstad van Apeldoorn. Beide keren, leverde het na 2 uur opruimen een opbrengst van 15,000 peuken op! 
Daarnaast deelden de vrijwilligers herbruikbare zakasbakjes en informatie flyers uit om inwoners bewust te maken van de vervuiling veroorzaakt door sigarettenpeuken in het milieu en om rokers te helpen aan minder zwerfpeuken op straat. 

Op 10 juli 2021 is er weer een peuken opruimactie georganiseerd in de binnenstad, van 14 uur tot 16 uur. Voor meer informatie, stuur een mail naar: zerowasteapeldoorn@gmail.com 

PR 2019: https://www.destentor.nl/apeldoorn/middagje-peuken-rapen-in-apeldoorn-15-000-restjes-sigaret-van-de-straat~ae082633/
PR 2020: https://www.apeldoorndirect.nl/stad/ruim-15-000-peuken-in-3-uur-tijd-20200906/
PR 2021: https://www.ad.nl/apeldoorn/record-met-bijsmaak-vrijwilligers-pikken-23-000-peuken-van-de-straat-in-apeldoorn~ad122179/

                                               __________________________________________________ 

Tips en materialen om te plandelen/schoonwandelen en/of te ploggen in Apeldoorn-Voor de maandelijkse gezamenlijke opruimacties beschikken we over grijpers, hesjes, (wasbare) afvalzakken, houten afvalzakhouders, schoonwandelwagens en wasbare 'plog tassen voor ploggen. 


-Voor de Straat Adoptie, zijn er leen opruimsets verkrijgbaar via de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn is Rein). Een opruimset bestaat uit een grijper (prikstok), een hesje en een rol stevige afvalzakken met het Heel Apeldoorn Rein logo. Let op: Vanwege verscherpte corona-maatregelen, is de uitgifte van opruimspullen voor het opruimen van zwerfafval tijdelijk gestopt. De Zero Waste Apeldoorn werkgroep heeft nog een kleine voorraad opruim sets in zijn bezit, stuur ons een mail om de nodige spullen te komen ophalen, dit wordt uitsluitend op afspraak gedaan en geheel corona proof, zonder fysieke contacten.
-In 2021, zal het mogelijk zijn om ook wasbare afvalzakken te lenen. De wasbare afvalzakken zijn in Apeldoorn gemaakt door Ketengroen Houtwal, met restanten vlaggenstof uit de Veluwse Vlaggen Industrie, een mooi duurzaam project in opdracht van de Gemeente Apeldoorn, in samenwerking met Zero waste Apeldoorn. De wasbare afvalzakken zijn klein en licht van gewicht en wasbaar tot 60 graden. Ze zijn handig als vervanging van de grote Heel Apeldoorn rein afvalzakken voor een korte opruim ronde in de buurt. Let wel op: de wasbare afvalzakken zijn niet waterdicht en niet geschikt voor zwaar en/of scherp afval (zoals stukjes glas of metaal). Sowieso wat gevaarlijk en scherp afval (stukken) betreft, adviseren we u echter altijd het te laten liggen en de buitenlijn te bellen om het te laten opruimen door medewerkers met bijpassende uitrusting.

-In deze tijden van Corona is het extra belangrijk dat u zich beschermt. Draag (werk-) handschoenen en gebruik altijd een grijpstok of prikker. Laat het afval in de Rein afvalzak en zodra de afvalzak vol is, stuur een mail naar het Apeldoorn Rein team om de afvalzak te laten ophalen: Rein@apeldoorn.nl
-Geen zin om alleen te plandelen of ploggen? U kunt u aansluiten bij de maandelijkse opruimacties in Apeldoorn (zie hierboven)
-Houd bij wat en waar u allemaal opruimt met een app. 
Lees hieronder wat u nog meer kunt doen met al het afval dat u op straat opruimt.

                                               __________________________________________________ 

Tips (en apps) over wat u nog meer kunt doen met het afval dat u opraapt

RETURN TO SENDER

Wilt u graag zien dat de grote bedrijven zoals Albert Heijn, Coca Cola, Spa Belgium, en Red Bull statiegeld gaan invoeren op hun drankverpakkingen? Dan kunt u een handje helpen via deze geweldige actie van Back to Sender: 
1: Neem een foto van een zwerfie (opgeraapt stuk afval), liefst met het Back-to-sender 'statiegeldbonnetje' erbij. 
2: Deel uw foto op uw eigen FB tijdlijn, Twitter of Insta. TAG de fabrikant en gebruik de hashtags #StatiegeldHoudtNederlandSchoon #BackToSender 
3: Stuur de verpakking terug naar de producent, op hun eigen kosten, met behulp van hun antwoordnummer.
Op deze website vindt u alle details, antwoordnummers voor de adressering en de statiegeldbon: https://recyclingnetwerk.org/acties/back-sender-campagne/
U kunt ook alleen de verpakkingen terug sturen naar de producent (stap 3).

                     __________________________________________________  


GOED DOEL
Plastic flessendoppen kunt u inzamelen voor het goed doel. Gooi ze niet weg, want per kilo zijn ze geld waard. Zo worden ze ook nog eens gerecycled. 
Meer informatie: https://www.zootjegeregeld.nl/doppen-sparen-voor-het-goede-doel/ 

                     __________________________________________________  


APPS
Er bestaan verschillende handige apps om uw gelopen route tijdens uw zwerfafval opruim ronde te registreren. Er zijn apps specifiek gericht op ploggen zoals WePlog (https://weplog.be/) en apps die u bij plandelen/schoonwandelen en bij ploggen kunt gebruiken zoals de Helemaal Groen app (https://www.helemaalgroen.nl/).
Stridy (https://stridy.com/) is een soort combinatie van Litterati en WePlog/Helemaal Groen apps

U kunt verschillende apps combineren zoals, Helemaal Groen + Litterati
U kunt ook een account aanmaken op het ZwerfafvalKompas van GoClean (https://zwerfafvalkompas.nl/) en o.a. hierop uw looproute registreren. 
Later zal het mogelijk zijn om uw ZwerfafvalKompas account te koppelen aan verschillende apps. Heel handig om al uw data samen bij elkaar te brengen in één platform. 

De Helemaal Groen app wordt sinds eind 2020 vaker gebruikt in Apeldoorn, dit is een handige app, vooral voor de Straat adoptie. Zo kunt u aan andere opruimers laten zien waar (en wanneer) u heeft lopen opruimen en ook van andere opruimers zien waar zij zwerfvuil zijn wezen opruimen. Zo kun je mooi de krachten bundelen om samen aan een Helemaal Groen en zwerfafval vrij Apeldoorn te werken!

Rubbiz
De zwerfafval app Rubbiz beloont jou voor het rapen van zwerfafval: zij maken namelijk geld over naar een (door jou gekozen) goed doel! Net als met de app Litterati kun je in deze app ook zwerfafval fotograferen en de foto een tag geven. Ook zit er een competitie element in de app: hoe meer je schoonmaakt, hoe hoger je Rubbiz status.

Plastic avengers
Gratis, super gemakkelijk en geen accounts
Klik & klaar... Verschil maken was nog nooit zo gemakkelijk! Deze app is gebouwd op gebruiksgemak en gebouwd om de energie die jij erin steekt direct te vertalen naar actie aan de kant van de app ontwerper (Plastic Soup Surfer). Met jouw data doen ze echt wat! Ze stappen ermee op bedrijven af, omdat zij echt wat willen veranderen! 

Litterati
Gebruik de Litterati app om bij te houden wat allemaal opruimt. De Litterati app is te downloaden in de appstore. 
Wist u dat Antaflu door de Litterati-app haar plastic verpakkingen heeft veranderd in papier?
Alle afval items met een herkenbaar/leesbaar merk die u opraapt kunt u registreren met de Litterati app zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid. 
Met behulp van de Litterati-app kunt u afval items op uw traject met een merk ‘taggen’ met de naam van het merk. Met de Litterati-app kunt u precies vastleggen waar welk afval is aangetroffen, van welk materiaal het is gemaakt en wie de producent is. 

Voordat u de app kunt gebruiken, moet u het volgende doen:
-Download de Litterati-app in de Apple Store of op Google Play en meldt u aan.
-Ga naar ‘Challenges’ en voeg uzelf toe aan de groep ‘Heel Apeldoorn Schoon’ met de code 131020
-Vervolgens kunt u aan de slag! Zo werkt het:
Maak een foto met de Litterati-app van het merkgerelateerde afvalitem,
Tag het afvalitem (het soort verpakking, het materiaal en het merk),
En ruim het afval op (natuurlijk)!

Tips voor het gebruik van de app:
Het is ook mogelijk om in de app eerst alleen foto’s van de items te maken. Vervolgens kunt u dan thuis via uw ‘Gallery’ in de Litterati-app op u gemak al het afval taggen wat op de foto’s staat. De foto in de app is automatisch gekoppeld aan de locatie waar u de foto heeft genomen.
U heeft geen internet nodig tijdens het maken van de foto’s. Wanneer u thuiskomt, kunt u via de ‘Gallery’ de foto’s via WiFi uploaden. Dit gebeurt automatisch als u via ‘Instellingen’ kiest voor ‘Alleen uploaden bij WiFi-verbinding’.

E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn