Zero Waste Apeldoorn
Voor een duurzamere levensstijl en een schonere en afvalvrije wereld!

Programma op Zondag 11 september
Feestelijke en inspirerende openingsdag met een duurzaamheidfestival op het Zwitsalterrein (NewTechPark)

Aftrap Zero Waste Week Apeldoorn 2022

Locatie:
NewTechPark

Start /  Einde:
12u00 / 17u00

Kosten: 
Vrije toegang

Publiek: 
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Zero Waste Apeldoorn

Zero Waste Week Apeldoorn 2022 opening bij het NewTechPark, met een korte toespraak van wethouder Danny Huizer en een duurzaamheidsfestival met activiteiten als: een tweedehands kleding Fashion Show, diverse optredes (The Jungle Warrior, Prullenbak Verhalen, Oma Berendientje Lees Voor), mini-ateliers (furoshiki inpak-methode,), inspiratie en informatie (Het Luiershuis, Cruise 2 Reduce met de Trashpacker), een duurzame markt met diverse kramen (No Peanuts, Calendula zalfjes, Siza, Da Capo, Fik Kaarsen, de Klimaatjes) en een etenskraam (Stapelgroen). De omgeving van het NewTechPark wordt op deze middag onder handen genomen door het Zero Waste Apeldoorn Plogging Team, je kunt hen een handje door mee te gaan ploggen of plandelen!
De middag wordt geanimeerd door presentatrice Suus Reep (Possible Impact)

Lees hieronder voor meer informatie over de diverse activiteiten aangeboden tijdens deze super toffe Zero Waste Festival! 

Duurzame Markt

Locatie:
NewTechPark

Start /  Einde:
12u00 / 17u00

Kosten:
Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Zero Waste Apeldoorn

Naast alle leuke, inspirerende activiteiten en workshops die er tijdens de duurzaamheidsfestival worden georganiseerd in NewTechPark, is er ook nog een duurzame markt. Deelnemers van Siza, Stichting Da Capo hebben hard aan mooie items gewerkt. Ook zijn er kraampjes met producten die gericht zijn op verzorging van de mens. Zo kun je natuurlijke Calendulazalf en lichaamsolie kopen en om helemaal in de zen sfeer te blijven, ontdek de duurzame kaarsjes van FIK kaarsen. Verder kun je proeven hoe (h)eerlijk duurzame voeding smaakt door de lunchen bij de etenskraam van Stapelgroen of een mini-maaltijdtas van NoPeanuts te kopen voor je avondmaaltijd, gevuld met voeding van lokale partijen, meestal biologisch (dynamisch).
Bij de boekenkraam, kun je kennismaken met de Klimaatjes. Deze prentenboeken vertellen over thema’s als voedselverspilling, plasticsoep, afval scheiden, e.a. en zijn geschreven door Judith Koppens en Andy Engel. De illustraties zijn van de hand van Apeldoornse illustratrice Nynke Talsma die deze kraam bemant.

Bij het inpaktafel, kun je je aankopen tegen een kleine vergoeding laten inpakken op een duurzame manier: zonder papier en zonder plastic! Furoshiki-stijl! 
(Let op: Bij het inpaktafel accepteren we alleen klein geld, hier is er geen pinautomaat beschikbaar). 

#Reduce #Reuse #Recycle #Upcycle

Fashion Show - 2ehands & duurzamekleding

Locatie:
NewTechPark

Start /  Einde:
(TBC)

Kosten:
Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Zero Waste Apeldoorn


Modellen gezocht!
Wil je meewerken aan de modeshow: meld je dan aan als model! Een mooie kans om eens op een heuse catwalk te lopen in een leuke, duurzame outfit.  Alleen of samen met je kind, partner, buurvrouw, ouder(s)?    🤩💃🕺

In het onderstaande aanmeldformulier kun je aangeven voor welk kledingcategorie je graag wilt modellen en wat jouw maat is. We koppelen je aan een 2e hands of duurzame kledingwinkel, maar heb je zelf een voorkeur om te modellen voor een specifieke winkel, kunt je het via dit formulier aangeven.
We rekenen op jouw deelname voor een succesvolle Fashion Show op 11 september 2022, tijdens de openingsdag van de Zero Waste Week Apeldoorn 2022. 🥳

Fotobron: Foenix.nl
#Refuse #Reduce #Reuse 

Plastic recycling info-busjes: Precious Plastic (CODA) en Cruise 2 Reduce (Trashpackers)

Locatie:
NewTechPark

Start / Einde:
12u00 / 17u00

Kosten:
Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Zero Waste Apeldoorn

Precious Plastic. Elk jaar komt er meer dan 5 miljoen ton plastic in zee terecht. Een groot gevaar voor dier én mens! En dat terwijl plastic een duurzaam materiaal is dat goed gerecycled kan worden. Om dat te bewijzen maakt CODA FabLab verschillende machines die van plastic afval een nieuw en eindproduct kunnen maken! De machines hebben ieder een eigen rol binnen het recyclingproces. De bouwtekeningen van deze machines zijn gemaakt door Dave Hakkens. Lees meer over zijn project op www.preciousplastic.com.
Tijdens het Zero Waste festival, kun je de Precious Plastic station van CODA Fablab bezoeken om meer te weten te komen over het belang van het scheiden en hergebruiken van plastic. Om te leren dat plastic een waardevol materiaal is waar je gemakkelijk een nieuwe vorm of bestemming aan kunt geven. Je kunt ook aan de slag met diverse soorten plastic en de machines van CODA Precious Plastic gaan. Bezoekers verwerken het gerecyclede plastic tot een nieuw en eigen product dat zij mee naar huis mogen nemen. 
(Fotobron: Coda-apeldoorn)

De Cruise 2 Reduce recyclefabriek staat buiten klaar met een shredder, sheetpress, vacuümvormer en spuitgietmachine. Onder begeleiding van Trashpackers oprichter Tijmen Sissing wordt het plastic afval van bezoekers gerecycled tot plantenbakjes en frisbees.#Recycle

Info- en inspiratietafels: Het Luiershuis, Zero Waste Apeldoorn & Heel Apeldoorn Rein

Locatie:
NewTechPark

Start / Einde:
12u00 / 17u00

Kosten:
Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Zero Waste Apeldoorn

Het gezicht achter het Luierhuis is Laura Beijn, toen ze zwanger van de eerste een advertentie over wasbaar las, was de interesse gewekt. Toen haar oudste geboren was is Laura wat gaan testen en uitproberen. Zo begon ze ietwat impulsief het Luierhuis: een informatie pagina op social media, waar mensen heel laagdrempelig kennis maken met wasbaar. Want als je het eenmaal gebruikt wordt het zo logisch en wegwerp zo overbodig, Wasbare luiers hebben voor laura geen geheim en geen vraag is haar te gek. Laura vertelt je ALLES dat je graag over wasbare luiers wilt weten bij haar informatietafel.

De visie van Zero Waste Apeldoorn is een circulaire gemeente waar afval niet bestaat. De missie van Zero Waste Apeldoorn is om inwoners van de gemeente Apeldoorn te informeren over duurzame, beschikbare alternatieven en hen te activeren om (de eerste) stappen te zetten richting een duurzame, afvalvrije en verspilling vrije leefstijl en hen bewust te maken van het bestaan van duurzame initiatieven, activiteiten en ondernemingen in onze gemeente. Stichting Zero Waste Apeldoorn is met een inspiratiekraam aanwezig om je praktische voorbeelden te geven over hoe makkelijk, leuk en betaalbaar je afval kunt vermijden in je dagelijks leven.  

Ook laat de stichting zien wat je in je eigen buurt kan doen en delen om (zwerf)afval tegen te gaan: de gemeente stelt opruimmiddelen beschikbaar, zoals prikstokken en vuilniszakken. Het verzamelde zwerfafval kun je op laten halen door te mailen naar rein@apeldoorn.nl. Stichting Zero Waste Apeldoorn organiseert allerlei opruimacties voor inwoners en beheert de kaart met "geadopteerde straten"in Apeldoorn. Alles wat je nodig hebt om een steentje bij te dragen aan een schone leefomgeving!

Tevens, je kunt al tijdens het Zero Waste festival meteen aan de slag gaan met Zwerfafval opruimen! Vraag je uitrusting aan bij het informatie tafel en ga samen met leden van de Zero Waste Apeldoorn plogging team op pad om te "ploggen" of "plandelen"!
(Ploggen is het opruimen van zwerfafval tijdens een ronde joggen. Plandelen is het rustige variant, met een wandeling :) )

#Refuse #Reduce #Reuse #Recycle #Rot

Diverse optredes: The Jungle Warrior, Prullenbak Verhalen, Oma Berendientje Leest Voor

Locatie:
NewTechPark

Start / Einde:
12u00 / 17u00

Kosten:
Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Zero Waste Apeldoorn

The Jungle Warrior
Het regenwoud wordt bedreigt. Het wordt (illegaal) gekapt ten behoeve van de palmolie productie. Het regenwoud zijn de longen van onze aarde, echter het kappen gaat door en dat is niet goed voor de de planeet, maar ook niet voor ons als mens.
Patrick van Gurp, The Jungle Warrior, zet zich in voor het regenwoud in Indonesië, het land waar hij geboren is. Het strijden voor het regenwoud doet hij in de rol van een aap in combinatie met breakdance. Dit doe hij om zo dit ecologische probleem (of uitdaging) vanuit een ander perspectief te belichten, zodat er bewustwording wordt gecreëerd en we samen in actie gaan komen om de vernietiging te stoppen.
The Jungle Warrior zal op zondagmiddag, tijdens de Zero Waste festival, 2x optreden. Mis het niet!Prullenbak Verhalen
Een telefoon met een kras, een koelkast zonder de allernieuwste snufjes, een tafel die wiebelt. Ze zijn niet perfect. Ze worden weggegooid, afgedankt, vergeten.
Waarom?  Waarom staan we ze af? Waarom willen wij het nieuwste, het duurste? Waarom nemen we geen genoegen met minder dan perfect?
Met Prullenbakverhalen geven we deze verstoten voorwerpen een stem. Ze nodigen je uit om te repareren, koesteren, verzorgen en vertroetelen.
Ze roepen op tot een tweede leven. En ze doen je denken aan anderen. Geen voorwerpen, maar mensen. Want ook wij kunnen langs de kant van de weg komen te staan. Ook wij hebben krassen, deuken en zijn verre van perfect. Ook wij verdienen, met al onze krassen, een warme plek in de schijnwerpers.
Prullenbakverhalen is een theatrale installatie over onze consumptiemaatschappij, over het altijd maar perfect zijn en over de angst die daar omheen hangt. Kom jij naar de PrullenbakVerhalen luisteren op zondagmiddag tijdens de Zero Waste Festival?


Oma Berendientje leest voor
Oma Berendientje komt op zondagmiddag, tijdens de duurzame Zero Waste Festival, boeken van schrijversduo Judith Koppens en Andy Engel: De Klimaatjes voorlezen voor kinderen. Natuurlijk, zijn haar zelf gehaakte Klimaatjes mee! 
Ontdek op zondagmiddag de wereld van de Klimaatjes met Oma Berendientje!


#Refuse #Reduce #Reuse #Recycle #Rot

Mini-atelier: wasmiddel zelf maken 

 Door je wasmiddel zelf te maken bespaar je niet alleen een hoop geld, het is ook nog eens beter voor je kleding, je huid en het milieu! 
Tijdens het Zero Waste Festival, kun je een potje vullen met wasmiddel dat je zelf gaat maken met instructies en ingrediënten die tot je beschikking staan.!

#Refuse #Reduce 

E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn