Programma op Dinsdag 12 september
De spullendag staat in het teken van de deeleconomie, circulariteit, tweedehands, hergebruik en minimaliseren. Kortom, een zootje geregeld!¬†ūüėČ

Ga zelf op pad en ontdek.... 

Deze gratis (fiets-)routes, uitgestippeld door stichting Zero Waste Apeldoorn, zijn niet alleen op dinsdag 12 september te bezoeken, maar gewoon het hele jaar door beschikbaar! Hieronder vind je meer informatie over de verschillende routes:

Minibiebs routes: Geef het door, laat het zwerven! Minibiebs zorgen voor veel leesplezier in Apeldoorn

Je ziet ze steeds vaker in Nederland: de minibibliotheken die vaak aan de kant van de weg staan met¬†een aantal boeken erin. Ze zijn er in alle vormen en maten en het zijn vooral houten of metalen kastjes die in diverse groottes buiten hangen of op palen staan. Het idee is simpel: haal er een boek uit¬†dat je aanspreekt en stop ‚Äėm weer terug als je het gelezen hebt. En natuurlijk kun je zelf ook¬†boeken die je leuk vindt in de minibieb leggen voor andere lezers. Voor een boek uit een mini-bieb¬†behoeft geen euro te worden neergeteld en er is geen boetesysteem; dat is het leuke ervan.¬†Daarnaast wordt het kastje ook weer door lezers aangevuld, er is dus sprake van blijvend rouleren.¬†Dat maakt het heel erg leuk.
Apeldoorn alleen al kent meer dan 100 minibiebs met een zeer gevarieerd aanbod aan boeken.
Bij een minibieb gaat het erom dat je boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. Het maakt niet uit of de lezers daarbij kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, uit thrillers of streekromans. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.


Kringloop expert route

Tweedehands shoppen is helemaal hot. Niet alleen is het duurzaam om je spullen bij kringloopwinkels te halen, vaak is het ook beter voor de portemonnee. Daarbij is het gewoon leuk om kringloopwinkels af te struinen, omdat je vaak items vindt die niet overal (meer) te koop zijn. 

Maar vergeet niet: Think before you buy!
Het verminderen en heroverwegen van aankopen zal je niet alleen helpen jouw voetafdruk te verkleinen en je geld te besparen, het kan je ook gelukkiger maken. Dus... Vraag jezelf, voordat je iets koopt, af of je het echt nodig hebt. Als je dat doet, zou je kunnen beginnen met te kijken of het kan worden geleend of geruild. De deeleconomie bloeit - profiteer ervan en kijk of delen of ruilen betekent dat je het helemaal niet hoeft te kopen. Voor dingen die je wel moet kopen, kun je wat plezier beleven aan het opruimen van lokale tweedehandswinkels.

Wil je weten hoe je een KRINGLOOP EXPERT kan worden met tips van Zero Waste Nederland? Lees het HIER verder!


2ehands, duurzame & vintage kleding Fashionista route

Vintage en tweedehands kopen zorgt voor een verfrissende en duurzame manier van winkelen.¬†Door tweedehands kleding te kopen, kunnen we items aan onze garderobe toevoegen zonder extra middelen in het productieproces te gebruiken. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 8-10% van de wereldwijde CO2-uitstoot, gebruikt enorme hoeveelheden water en exploiteert werknemers en dieren wereldwijd. Het kopen van reeds bestaande kleding vertraagt ‚Äč‚Äčde snelle modecyclus en de niet-aflatende eisen aan laagbetaalde werknemers in de toeleveringsketen. Je houdt kleding ook van de vuilnisbelt door ze een nieuw leven te geven en onderweg unieke en speciale stukken te ontdekken. Voorbij zijn de dagen van aankomen op een feest met dezelfde jurk of t-shirt als je vriend.¬†Ten slotte is tweedehands shoppen goedkoper en toegankelijker! Veel mensen maken zich zorgen over de kosten van duurzame mode, maar eerlijk gezegd hoeft het bouwen van een ethische garderobe niet duur te zijn, en tweedehands kopen is een geweldige eerste stap.

De 2ehands, duurzame & vintage kleding Fashionista route 12 brengt je langs 12 kledingwinkels in Apeldoorn. 

Trouwens, heb je ook ooit van de ketting kledingruil tassen gehoord? In Apeldoorn is dit ook een grote hype sinds 2021! Want nog Leuker dan kleding tweedehands kopen is kleding met elkaar ruilen! 

Fotobron: Foenix.nl

 #Refuse #Reduce #Reuse #Deeleconomie #Delen #Ruilen 

Gratis styling advies 

De tweedehands winkels die meedoen aan onze Slow Fashion Show op het openingsfestival zondag 10 september geven op dinsdag 12 september gratis styling advies in de winkel, zodat ook jij zo’n gave tweedehands outfit kunt scoren.

Je kunt op de volgende tijden terecht voor advies:
~ 10.00 - 12.30 uur > Terre des Hommes Schubertlaan 24
~ 10.00 - 11.30 uur¬†¬†> ‚ÄėT Maatje Imkersplaats 7
~ 14.00 - 16.00 uur > Foenix Vlijtseweg 136  (Zwitsal terrein)
~ 14.00 - 16.00 uur > 055Fashion Deventerstraat 49

We zijn heel benieuwd naar jullie nieuwe outfits. Tag je @zerowasteapeldoorn als je je nieuwe outfit op Insta post? 

Webinar: Minder spullen = beter voor de aarde (Heerlijk Minimaliseren!)
(Speciale editie voor medewerkers van de Gemeente Apeldoorn)

Locatie:
Stadhuis & Livestream (Vooraf registreren via A-net/Eventbrite. De Zoom link wordt via Eventbrite gecommuniceerd)

Start / Einde: 
12:30 - 13:30

Kosten: Gratis
(Graag vooraf registreren via A-net)

Publiek: Special editie voor de medewerkers van de Gemeente Apeldoorn

Organisatie:
Heerlijk Minimaliseren

 

!! Deze edite is speciaal voor de medewerkers van Zero Waste Week Apeldoorn sponsoor: Gemeente Apeldoorn.!!
Maar betreur niet dat je hem moet missen: op woensdag 13 september, wordt deze webinar (live) herhaald voor een bredere publiek!
--> Je kunt je HIER aanmelden voor de Webinar Heerlijk Minimaliseren! op woensdag 13 september
.

Herken jij jezelf hierin?
- Ben je klaar met het altijd maar opruimen van de spullen?
- Voel je je overweldigd en mis je soms het overzicht?
- Verlang je naar wat meer rust of tijd voor jezelf?
- Kan je wel wat praktische tips gebruiken?
- Heb je een eerste aanzet nodig?
- Wil je ontdekken waarom leven met minder onnodige spullen duurzaam is?
Neem dan deel aan de webinar!

Duurzamer leven is de grote uitdaging van onze tijd. Maar hoe pak je dat aan? In een interactieve online presentatie geeft Gera van den Berg (1975) tips en advies over minimaliseren. Gera ontwikkelde de Op Orde!-methode die helpt bij het ontspullen en consuminderen. Zuiniger omgaan met je spullen, minder vaak iets nieuws aanschaffen en overbodige spullen doneren; wie zelf aan de slag gaat, maakt al een groot verschil. Minimaliseren leert je kiezen en ruimte maken voor wat je écht gebruikt en waardevol vindt.

Over Gera van den Berg - In 2017 verscheen het boek "Op Orde! Minimaliseren in het gezin" (uitgeverij Het Boekencentrum). Onder de vlag van Heerlijk Minimaliseren! is Gera sinds het najaar van 2021 zelfstandig aan de slag als adviseur, groene inspirator en vermindercoach. Regelmatig houdt zij lezingen en geeft ze interviews over duurzaam leven, beter organiseren, ontspullen, consuminderen en afval besparen. Gera wil anderen graag enthousiasmeren om duurzamer te leven. Dat betekent: beter zorgen voor de aarde en eerlijker omgaan met de dilemma’s van deze tijd.

Meer informatie op www.heerlijkminimaliseren.nl

Online Registreren: ZIe link op A-net

#Refuse #Reduce #Reuse
#Weigeren #Verminderen #Hergebruiken #Delen

 

Najaar kledingruilbeurs

Locatie: 
Foenix innamepunt (Aruba 12)

Start / Einde:
19.00 - 21:00

Kosten: Gratis 
Graag vooraf Online registreren

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt 

Organisatie: Foenix, Partij v.d. Dieren Apeldoorn & Zero Waste Apeldoorn

¬†Tijdens de derde Zero Waste Week organiseren we samen met Foenix en Partij voor de Dieren een najaars kledingruilbeurs voor alle genders en kinderen op dinsdagavond 12 september.. ūüĒĀ ūüĎó ūüĒĀ ūüĎĖ ūüĒĀ ūüĎö

Een mooi moment om je kasten op te ruimen en kleding, schoenen en accessoires weg te doen die je zelf niet meer draagt.
Tijdens de kledingruilbeurs kun je het allemaal inbrengen en zelf een mooie herfstoutfit scoren. Zo hoef je geen nieuwe kleding te kopen om er in het najaar toch leuk uit te zien. En, het is nog beter voor je portemonnee en het milieu ook. Een Win-win voor iedereen. ūüĎõūüíöūüĆć

Tijdens de kledingruilbeurs krijg je deskundige kledingtips en is er een visagiste en als je het leuk vindt kun je je nieuwe outfit samen met je besties showen in onze gave Photobooth. . ūüėć
Dus kijk in je kasten wat je niet meer draagt, leg het klaar voor de kledingruilbeurs en geef je op.

De deelname is gratis, maar i.vm. de organisatie vinden we het wel fijn als je je even van te voren opgeeft.

Heb je nog kledinghangers over? Neem ze vooral mee. Wij kunnen ze goed gebruiken.

Het programma:
- TÔĽŅussen 19.00 en 19.30 uur, kun je je schone kleding bij de ingang ingeleveren, en van een kopje koffie of thee¬†¬†genieten tijdens een informatieve toespraak van Maaike Moulijn, over de kledingindustrie en over Foenix.
- Vanaf 19.30 tot 21.00 uur, kun je leuke shirts, rokjes, jurken, broeken, overhemden, schoenen en accessoires uitzoeken die door andere deelnemers van de kledingruil zijn gebracht.
-ÔĽŅ Je kunt de kleding passen achter de kamerschermen, krijgt ter plekke kledingtips & make-up advies van onze deskundigen en kunt de leukste kledingcombinaties vastleggen of grappigste foto's maken (met props!) bij de photobooth

We kijken uit naar deze toffe kledingruilparty en hopen dat je er bij bent, samen met je buurvrouw, bestie, dochter, man of zoon of ander familielid. Het maakt ons niet uit. Iedereen is welkom. Hoe meer mensen, hoe meer er te ruilen valt. ūüėé

 

Info + Aanmelden - VOL

#Refuse #Reduce #Reuse 
#Weigeren #Verminderen #Hergebruiken #Delen #Ruilen #Weggeven

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn