Programma op Maandag 11 september

Ontdek en leer tijdens de bedrijvendag (d.m.v. rondleidingen en webinars) over duurzaam ondernemen & greenwashing, duurzame festivals organiseren en de transitie van wegwerp naar hergebruik.  


Rondleiding: Een kijkje achter de schermen: Van Gerrevink

Locatie: Van Gerrevink BV, 
St. Maarten 2

Start: 10.00u
Duur: 1 uur

Kosten: gratis toegang
Aanmelden: Op Evenbrite

Publiek: Voor jong & oud

Organisatie: Van Gerrevink

Tijdens de Zero Waste Week nodigen we je graag uit voor een rondleiding op de werf en langs de faciliteiten van Van Gerrevink.  ♻️

Al sinds 1685 is Van Gerrevink in de regio actief in de papierindustrie. Inmiddels is het bedrijf uitgeroeid tot kennispartner in de recyclingbranche.
Tijdens de rondleiding laten we je graag zien hoe oud papier en archief bij ons op de werf wordt verwerkt tot balen die vervolgens worden ingezet bij papierfabrieken (veelal in Loenen). Een ander materiaal dat veel in de actualiteit is, is onze sectie metalen. Ook hier vertellen we je graag meer over tijdens onze rondleiding.

Wil jij een uniek kijkje
achter de schermen bij dit Apeldoornse recylingbedrijf? We zien je graag op 11 september, om 10.00 uur, bij Van Gerrevink!

Info + Kaart reserveren

Rondleiding: Een kijkje achter de schermen: Foenix winkel & ateliers

Locatie: FOENIX, Vlijtseweg 136

Start: 11:00u
Duur: 1 uur

Kosten: gratis toegang
Aanmelden: Op Evenbrite

Publiek: Voor jong & oud

Organisatie: FOENIX

Tijdens de Zero Waste Week zetten we graag 'lokale helden' in het zonnetje. Ondernemers die met hun werk een positieve maatschappelijke of ecologische bijdrage leveren. Een van die bedrijven is Foenix, het eerste Circulaire Ambachtscentrum van Apeldoorn. ♻👕💚

Wist je dat ze naast 3 kringloopwinkels, ook een repair café, wasserij & textiel atelier, houtwerkplaats, klokkenmakerij en fietswerkplaats hebben?
Daarnaast bieden ze jaarlijks 750 leer- en werkplekken, waar mensen kunnen werken aan hun positie op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Op deze manier levert Foenix een bijdrage aan een duurzame en betrokken samenleving, geven ze spullen een tweede leven en houden ze de afvalberg een stukje kleiner. Een lokale held waar wij in ieder geval heel blij van worden. :)

Tijdens de Zero Waste Week organiseert Foenix een rondleiding langs de wasserij & het textiel atelier, het repair café en de houtwerkplaats en vertellen ze je graag meer over hun missie/visie en innovatieve projecten. 🧵🪡

Kom jij ook een kijkje achter de schermen nemen?
Meld je HIER aan voor de gratis rondleiding op 11 september van 11:00 tot 12:00.

Foto bron: Foenix.nl

Webinar: Duurzame evenementen

Locatie:
Online (via Zoom)

Start/Einde: 
12:30 - 13:30 uur

Kosten: Gratis toegang
(aanmelden via Eventbrite)

Publiek: 
Voor volwassenen

Organisatie: Libéma

GO FOR EXCELLENCE! Niet voor niks is dit de slogan van het EK Baanwielrennen 2024. Niet alleen op het gebied van beleving zal het EK Baanwielrennen (10-14 januari 2024) in Omnisport Apeldoorn voor het hoogst haalbare gaan. Duurzaamheid staat als 1 van de 3! doelstellingen genoemd vanaf versie 1 van de EK-projectplannen.

  • Hoe gaat een internationaal evenement om met het verduurzamen van de mobiliteit, het reduceren van afvalstromen en hoe draagt de horeca bij aan een duurzamere toekomst? 
  • Hoe wordt de inspirerende waarde van sport gebruikt richting de bezoekers en deelnemers? Waarom communicatie de belangrijkste factor van dit vraagstuk is?

Benieuwd naar het verhaal achter het EK Baanwielrennen? In een 45 minuten durende webinar wordt jij meegenomen in de wereld van internationale evenementen en haar duurzaamheidsvraagstukken. Daarna is er tijd voor een korte Q&A.

Online Registreren 
Deelnemen in Zoom: https://us06web.zoom.us/j/84120760191?pwd=Z0NXRnRaOTdmUHhTYXRpRUpldkhsZz09


#Reduce #Evenementen #Duurzaamheid

Webinar: Greenwashing

Locatie: Online (via Zoom)

Start/Einde:
14:00 - 15:00 uur

Kosten: Gratis toegang
(aanmelden via Eventbrite)

Publiek: 
Voor volwassenen 

Organisatie: Gera van den Berg - Heerlijk Minimaliseren

𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗰𝗿𝗼𝘄𝗱𝗶𝗻𝗴, 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁𝗶𝗻𝗴, 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝘀𝗵𝗶𝗳𝘁𝗶𝗻𝗴, 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗹𝗮𝗯𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴, 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗿𝗶𝗻𝘀𝗶𝗻𝗴, 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻𝗵𝘂𝘀𝗵𝗶𝗻𝗴... Wow! Wist jij dat er zoveel vormen van greenwashing er waren? Dit kom je te weten in deze interactieve workshop/presentatie over greenwashing - speciaal voor jouw organisatie of gemeente.

Hoe herken ik greenwashing als consument? En hoe doe ik dat als organisatie: maken jouw leveranciers zich bijvoorbeeld schuldig aan greenwashing? Hoe zit het met regelgeving en hoe kun je wél eerlijk naar buiten treden met jouw boodschap op gebied van duurzaamheid als bedrijf of gemeente?

In deze webinar, zoomt Gera van den Berg (Heerlijk Mimimaliseren) verder in op greenwashing en de verschillende uitingsvormen hiervan. En ook; welke dingen kan je juist wél doen om eerlijk en duidelijk te zijn over je duurzame acties. Daarnaast leer je welke criteria de Autoriteit & Markt (ACM) hanteert als het gaat om greenwashing. Een informatieve sessie met handvatten om meteen zelf aan de slag te gaan.

Online Registreren
Deelnemen in Zoom: https://us06web.zoom.us/j/84120760191?pwd=Z0NXRnRaOTdmUHhTYXRpRUpldkhsZz09

#Reduce #Energie #Besparing #informatie #Energieconcierge 

Webinar: Van wegwerp naar herbruikbare oplossingen

Locatie: Online (via Zoom)

Start/Einde:
15:30 - 17.00 uur

Kosten: Gratis toegang
(Online registreren via Eventbrite)

Publiek:
Voor volwassenen

Organisaties: 
WeCup 
NoBox/Atelier Revive

Deel 1: WeCup
Plastic soup, vervuiling van drinkwater, onnodige CO2-uitstoot, natuurrampen, ofwel: klimaatverandering. Voor onze volgende generaties laten we graag een schone en leefbare planeet achter. Maar dan moeten we wel ergens beginnen.
Noem het een speld in een hooiberg, maar een kleine aanpassing brengt een grote verandering teweeg.
WeCup gaat als verbinder van ondernemer en consument voor een wegwerpbekervrij Nederland.
Met hun re-use statiegeld to-go systeem maken ze Nederland op de korte termijn een stuk mooier en schoner.
Hoe dit mogelijk is, vertelt je Jody, van WeCup graag meer over tijdens deze webinar!
Daarop aansluitend, vertelt Bert-Jan over de toepassing van de Billie Cups bij Saxion Hogeschool, in Apeldoorn. Een lokaal succesverhaal over de transitie van wegwerp naar herbruikbare bekers.Deel 2: NoBox
”Ik zal me eerst even voorstellen; ik ben NOBOX, dé herbruikbare verzendverpakking voor al jouw (brievenbus)pakjes. Ik ben gemaakt van productieresten vrachtwagenzeil en klaar om (alsnog) de wereld over te reizen. En daarvoor heb ik jou nodig! Pak je eerstvolgende verzending in met mij, plak me dicht, schrijf het adres op een etiket, doe me op de post, wens me een goede reis en de postbezorger doet de rest. Daarna begint mijn reis opnieuw.
Bedankt & wie weet tot ziens!”
In deel 2 van de webinar "Van wegwerp naar herbruikbare oplossingen" vertellen Minke van Atelier Revive & Eric van BetterBrands je alles over herbruikare verzendverpakking NoBOx en de pilot die ze binnenkort gaan draaien in Apeldoorn. Misschien ook iets voor jouw onderneming? 

Online Registreren 
Deelnemen in Zoom: https://us06web.zoom.us/j/84120760191?pwd=Z0NXRnRaOTdmUHhTYXRpRUpldkhsZz09

Foto bron: Wecup / Atelier Revive

Rondleiding, panelgesprek & Quiz: Milieustraat

Locatie: Kantine Circulus, 
Recycleplein Apeldoorn, Aruba 16

Start/Einde:
19:00 - 21:00 uur
(Inloop: vanaf 18.30 uur)

Kosten: Gratis toegang
Aanmelden vereist

Publiek:
Voor volwassenen

Organisaties: Circulus, Flask
& Zero Waste Apeldoorn

Er is een flinke omslag nodig in de manier waarop we met grondstoffen en afval omgaan om de verspilling van grondstoffen en de uitputting van onze aarde aan te pakken. Bij de kringloopwinkels van Foenix en het recycleplein van Circulus wordt hard gewerkt om producten door middel van Reuse, repair en refurbish/upccyle een 2de leven te geven en als het niet anders kan grondstoffen maximaal terug te winnen (recycle) .

Op maandag 11 september vertellen we kort over het Foenix innamepunt en hoe spullen die worden ingeleverd tot aan verkoop in de kringloopwinkel komen. Daarna volgt een rondleiding bij Circulus over het recycle-plein voor een unieke blik achter de schermen.
Na afloop van de rondleidingen vind er een panel gesprek plaats met als thema “Wat kan wel”, met praktische tips en inspirerende verhalen voor een afvalvrije en verspillingsvrije toekomst.
De avond wordt afgesloten met een leuke quiz van Flask waar je kans kunt maken om leuke en praktische herbruikare/hervulbare kwaliteitsproducten te winnen! Programma: 

  • 18:30 inloop bij kantine Circulus 
  • 19:00 - 19:10 - Korte presentatie Foenix Aruba innamepunt 
  • 19:10 - 19:40 - Rondleiding Circulus Milieustraat 
  • 19:40 - 20:00 - Panelgesprek: "Wat kan WEL?" door Zero Waste Apeldoorn & Circulus 
  • 20:00 - 20:30 - Quiz gesponsord door Flask

 

Meer informatie en aanmelden 

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn