Programma op Vrijdag 15 september

Groen is het nieuwe zwart! Op Green Friday zetten we thema’s als biodiversiteit, land- & water management, moes- & pluktuinen en vega(n) eten in het zonnetje


Promotie verkoop tweedehands tuinspullen/tuingereedschap bij Foenix 

Locatie: Kringloopwinkel Foenix
Vlijtseweg 136

Start/Einde:
Zie openingstijden winkel

Kosten:
Zie prijstag artikel

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie: Foenix

Lekker werken in je eigen moestuin doe je het duurzaamst met hergebruikte gereedschappen!
Onze partner Foenix heeft ze speciaal voor je verzameld in de kringloopwinkel aan de Vlijtseweg.

Over Foenix: Foenix is het eerste Circulaire Ambachtscentrum van de stad.
"In ons Circulaire Ambachtscentrum maken we nieuwe spullen van oude spullen, kapotte apparaten heel en gebruiken we afdankers als materiaal om mee te creëren. Zo kunnen we samen nog meer hergebruiken.
In onze winkels kan je terecht voor upcycled electronica, vintage kleding, kopjes, potjes en nog meer pareltjes. Het aanbod in de winkels wordt dagelijks aangevuld. Zo is er elke dag iets nieuws te vinden. (Winkelspecifiek aanbod: vinyl vind je alleen in de winkel aan Aruba 6, electronica en witgoed alleen aan de Vlijtseweg 136)'


#Reuse #Reduce #Tweedehands #Biodiversiteit #Moestuin #Planten #Bloemen #Tuinieren


Vegetarische proeverij bij Dille & Kamille

Locatie:  Dille & Kamille,
Hoofdstraat 136 

Start / Einde:
Zie openingstijden winkel

Kosten:
Zie prijstag artikel

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie: Dille & Kamille

Op vrijdag 15 september is een vegetarische proeverij in de winkel georganiseerd.

Zie ook: 
- Op zaterdag 16 september is een theebar in de winkel ingericht,, waarbij je alle Dille & Kamille Apeldoorn theeen kunt proeven: als je je eigen reisbeker meeneemt kun je deze vullen met een thee naar keuze. 
- Ter inspiratie, is tijdens de hele Zero Waste Week een tafel in de winkel met daarop diverse artikelen die goed bij zero waste passen uitgelicht.


Over Dille & Kamille:
"In 1974 opende de eerste winkel van Dille & Kamille haar deuren in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Sinds die tijd willen we mensen inspireren om bewust, onthaast en duurzaam te leven in harmonie met elkaar, onze omgeving en de natuur. En daarom kiezen we al bijna 50 jaar voor dingen die ertoe doen!
In onze gehaaste wereld wil Dille & Kamille laten zien dat het anders kan en inspireren om bewust te leven, in harmonie met elkaar en de natuur. Dat doen we met ons assortiment, maar bijvoorbeeld ook met acties als Green Friday en met handige tips en recepten. Voor ons zit geluk in kleine dingen, in genieten van alledaagse momenten, in bewust leven en in oprechte aandacht."


#Refuse #Reduce #Vega #vegan #Plantaardig #Vegetahttps://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg risch #Verminderen

Uitdeelactie jute tassen Apeldoornse Markten

Locatie:
Markt Schubertplein 

Start/Einde:
09:15 - 09:30

Kosten:
Gratis 

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Apeldoornse Markten


Vrijdag 15 september is het zover: de uitgifte van de enige echte Apeldoornse Markttas!
Wethouder Danny Huizer van de Gemeente Apeldoorn  zal tussen 9.15-9.30 uur de eerste tassen uitdelen op de markt op t Schubertplein.
Daarna zijn deze duurzame tassen bij alle marktondernemers op alle markten verkrijgbaar!

OP = OP!

Zo dragen Apeldoornse Markten  als ambulante handel graag hun steentje bij tijdens de Zero Waste Week  🌍💚

#Zerowaste #apeldoorn  #zerowasteweek


IVN wandeling: Steeds meer Groen!

Locatie:
Binnenstad Apeldoorn

Start/Einde:
10:00 - 11:30

Kosten: Gratis voor IVN leden. 
2 EUR voor niet leden
Aanmelden verplicht

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
IVN Apeldoorn

In de Apeldoornse Zero Waste Week mag een natuurwandeling niet ontbreken. In de natuur wordt immers niets verspild. Op vrijdagochtend 15 september staat het thema ‘’Steeds meer stadsgroen’’ centraal. De IVN-wandeling door het centrum van Apeldoorn van ruim 1 ½ uur begint om 10 uur onder leiding van natuurgids Yvonne Zwikker.
De natuur is het meest duurzame systeem om ons heen. In het stedelijk centrum van Apeldoorn krijgt de natuur kansen. Steeds meer groen is noodzakelijk om de hitte te temperen, om te zorgen voor meer biodiversiteit en voor de gezondheid van de inwoners. Waarom is de Grift in het centrum geschikt voor beekprikken? Het beeld ‘De ‘Dansende jager’’ in het Beekpark danst niet meer tussen stenen maar in een oase van bloemen. De literaire beuk op de hoek van de Nieuwstraat en Museumpassage heeft plaats gemaakt voor een steeneik met een bloemenveld er omheen. Het aantal watertappunten en geveltuintjes neemt gestaag toe en tegels worden gewipt. Allemaal onderwerpen die langs de route van 3 km aandacht krijgen.

Aanmelden via aanmelden-stadsgroen@ivn-apeldoorn.nl  | Na opgave ontvangt iedere deelnemer het startpunt | IVN-leden kunnen gratis meewandelen. Voor niet leden bedragen de kosten 2 euro per persoon.

#Reuse #Reduce #Wandeling #Biodiversiteit #Stad #klimaatadaptatie #Planten #Bloemen #Bomen

Korting & Rondleiding bij Stadsakkers

Locatie: Stadsakkers,
Dommeweg 5B 

Start / Einde:
Tussen 13.00 en 15.00 uur

Kosten:
Gratis toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Stadsakkers

Maak kennis met Stadsakkers!

Op woensdag 13, donderdag 14 en vrijdag 15 september worden er bij StadsAkkers, gevestigd aan Dommeweg 5B, tussen 13.00 en 15.00 uur rondleidingen op de akker gegeven. Er wordt dan de mogelijkheid geboden om de biologische tuin, de kruidentuin, de bloementuin, de kassen, de winkel en de blokhut te bezoeken.
De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.

StadsAkkers heeft een klein parkeerterrein en een grote fietsenstalling om de bezoekers te ontvangen. De organisatie vraagt bezoekers daarom zoveel mogelijk op de fiets te komen, zodat mensen die slecht ter been zijn wél de auto kwijt kunnen.

Tevens, tijdens de Zero Waste  Week ontvang je 10 % korting in de winkel op bloemen, groenten en kruiden als je je eigen verpakking meeneemt.
Openingstijden:  Woensdag, Donderdag, Vrijdag, Van 10.30 – 15.30 uur.

Rondleiding bij (sport-)Kledingbank Sant'Egidio

Locatie: Kledingank Sant'Edigio,
Oude Beekbergerweg 157

Start / Einde:
Tussen 14:00 - 15.00 uur

Kosten:
Gratis toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisatie:
Sant'Egidio Apeldoorn

Maak kennis met Sant'Egidio!
Sant’Egidio zet zich in voor mensen die het financieel lastig hebben, voor mensen die minder gezien worden, voor mensen die, om welke reden ook, aan de rand van de samenleving staan

Op woensdag 13 en vrijdag 15 september worden er bij Sant'Egidio, gevestigd aan de Oude Beekbergerweg 157, tussen 14.00 en 15.00 uur, rondleidingen op de vestiging gegeven. Er wordt dan de mogelijkheid geboden om de (sport-)kledingbank, de grote bibliotheek, het soorteercentrum en de generatietuin te bezoeken.  De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Sant'Egidio heeft een klein parkeerterrein en een fietsenstalling om de bezoekers te ontvangen.


Openingstijden UITGIFTPUNT voor mensen in financiële nood: Maandag, Woensdag, Vrijdag, Van 10.00 – 15.00 uur.
Inleveren goede schoenen en actuele kleding en linnengoed: Elke maandag - 10.00 - 12.oo uur
Boekenbank en Taalcafé: Elke vrijdag - 10.00 - 12.00 uur

Stekken- en plantenruilbeurs

Locatie: Moestuin Havenpark,
Korte Molenstraat 4

Start / Einde:
14.00 - 16.00 uur

Kosten:
Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisaties: Partij voor de Dieren., Moestuin Havenpark

Ben je dol op planten en heb je ook wat in de aanbieding om een ander blij mee te maken? Dan is de planten- en stekjesruilbeurs op vrijdag 15 september, in het kader van de Zero Waste Week, echt wat voor jou! 
Partij voor de Dieren Apeldoorn organiseert de planten- en stekjesruilbeurs., in samenwerking met Moestuin Havenpark, waar de plantenruilbeurs plaats vindt. Goed om te weten: bij slecht weer is de ruilbeurs in het Hussie (huisje op de moestuin Havenpark) of onder een partytent. 
Bij de ruilbeurs zijn zowel leden als niet-leden was de moestuin welkom.

Dit kan je ruilen:
Je kan alles met elkaar uitwisselen op het gebied van tuinen. Denk aan stekjes, zaden, bloemenbollen, planten die te groot zijn geworden, maar ook tuingereedschap en andere tuinartikelen. Heb je kamerplanten of succulenten (vetplanten)? Ook die mogen mee naar de ruilbeurs.

Je bent ook welkom als je niks hebt om te ruilen. Dan betaal je wel 50 cent per plantje. 

#Reduce #Zelfmaken #Planten #Bloemen

Doorlopende kinderactiviteit in de moestuin

Locatie: Moestuin Havenpark,
Korte Molenstraat 4

Start / Einde:
14.00 - 16.00 uur

Kosten: Vrije toegang

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisaties: Stimenz, Moestuin Havenpark, Groei & Bloei

In de moestuin is altijd van alles te beleven, behalve heel veel planten, groente en bloemen leven er ook veel dieren. Kom naar de moestuin, ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen. Voor zowel de ouders als de kinderen is er wat te drinken in de moestuin.

De moestuin in het Havenpark is een initiatief van Groei & Bloei Apeldoorn. Het wordt sinds 2015 gerund in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Omnizorg, Stimenz en de Wijkraad Centrum en is ook te volgen op Facebook: Moestuin Havenpark Apeldoorn.


#Reduce #Zelfmaken #Planten #Bloemen

Lezing Bart van Engelenburg & proeverij in de tuin

Locatie: Moestuin Havenpark
Korte Molenstraat 4

Start / Einde:
14.30 - 15.30 uur

Kosten: Vrije toegang 
Vooraf aanmelden is niet nodig

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisaties: Stimenz, Moestuin Havenpark, Groei & Bloei

Lezing door Bart van Engelenburg over planten uit de moestuin met soep proeven uit de tuin.

Altijd al wat meer achtergrond willen weten over verschillende planten dan moet je zeker even langskomen. De boeiende en interactieve lezing van Bart die bijna achter elke plant de geschiedenis kent. Of het nu gaat over de herkomst, het eeuwenoude gebruik of een spreekwoord of gezegde over een plant, Bart kan het je allemaal vertellen. Je komt dingen te weten die je nog niet wist en zal na een uur luisteren, ruiken en proeven moestuin Havenpark verlaten vol met nieuwe kennis.

De moestuin in het Havenpark is een initiatief van Groei & Bloei Apeldoorn. Het wordt sinds 2015 gerund in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, Omnizorg, Stimenz en de Wijkraad Centrum en is ook te volgen op Facebook: Moestuin Havenpark Apeldoorn.

#Reduce #Rot #Compost #Biodiversiteit #Tuin #Moestuin #Planten #Bloemen #Lezing

Vega Vrijdag met kookworkshop & Lezing Paddenstoelenman

Locatie: Theehuis Westenenkerpark,
Zilverweg 32

Start/Einde: 
- Kookworkshop: 13.00 - 18.00 
- Eten: 18.30 - 20.30 (inloop va. 18u)
- Lezing: 20.30 - 21.30

Kosten: €10,- per persoon excl drankjes | Mensen met een minimuminkomen betalen €2,50 (graag vermelden bij de aanmelding)

Publiek:
Voor alle leeftijden geschikt

Organisaties: Vega Vrijdag, Paddenstoelenman, Partij voor de Dieren, Theehuis Westenenkerpark Zero Waste Apeldoorn

Tijdens deze avond worden gerechten geserveerd die voornamelijk gemaakt worden van ingrediënten uit de moestuin of wildpluk.

Maar eerst is er een kookworkshop voor maximaal 8 personen. Die start om 13.00 uur en de cursisten koken de maaltijd.

Vanaf 18.00 uur zijn de andere gasten welkom. Om 18.30 uur start de maaltijd, bestaand uit onder andere courgette- brandnetelsoep,  huisgemaakte pasta met palmkool en hazelnootboter en appel/bramentaart met koffie of thee. -- VOL --

Rond 20.30 uur is er een lezing van de Paddenstoelenman. En uiteraard worden er dan paddenstoelhapjes geserveerd.
Tijdens deze lezing vertelt Reinier de Paddenstoelenman over voedzame paddenstoelen en schimmels. Paddenstoelen worden in veel culturen verwerkt tot culinaire hoogtepunten, maar naast lekker heeft deze levensvorm ook ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Reinier vertelt je alles over eetbare paddenstoelen en waarom je deze een vast onderdeel wil laten zijn van je voeding!

De bijdrage die zowel cursisten als andere gasten betalen is €10,- per persoon excl drankjes, bij aanmelding te betalen. Mensen met een minimuminkomen betalen €2,50 (graag vermelden bij de aanmelding).

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Vega Vrijdag Apeldoorn e.o., Partij voor de Dieren, Theehuis Westenenkerpark en Zero Waste Apeldoorn.

Aanmelden Kookworkshop en/of VV eten & lezing (Graag ook budget vermelden)  
Let op: het VV diner is UITVERKOCHT.. Aanmelden voor de Lezing (20.30-21.30u) is nog mogelijk.


#Refuse #Reduce #Vega #vegan #Plantaardig #Vegetarisch #Verminderen

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn