Deeleconomie
Delen, huren, lenen, ruilen en weggeven (... ook in Apeldoorn e.o.)

Wat is de deeleconomie?

MilieuCentraaal legt het goed en duidelijk uit in dit artikel:

Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, babybadje of auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee. Er hoeven namelijk minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het makkelijker om elkaar te vinden voor delen, lenen, ruilen of huren.

Als je spullen tijdelijk gebruikt of maar een paar keer per jaar nodig hebt, kijk dan of je het van vrienden, buurtgenoten of via een platform kunt lenen. Bedenk dus vóór een aankoop of je het product zelf in huis wilt hebben. Je kunt ook anderen blij maken met spullen die je niet of weinig gebruikt, zoals een sta-tafel, reistas of klopboormachine. Via online platforms, buurtapps en sociale netwerken kun je in jouw buurt spullen delen, lenen, ruilen en huren. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van deelinitiatieven.

Hoewel de deeleconomie nieuw klinkt is delen niet nieuw: bibliotheken zijn al eeuwen oud, de trein en de bus deel je met andere passagiers en al in de jaren ’70 deelden gezinnen een auto. Nieuw is wel de techniek die het makkelijker maakt om een match te vinden.

Wat kun je delen?
In de deeleconomie wordt iedereen vrager en aanbieder van spullen en diensten. Je hoeft bijvoorbeeld zelf geen gereedschap aan te schaffen, maar vindt deze bij een buurtgenoot of via een deelplatform zoals Peerby. De platforms vormen de schakel om spullen te delen, te lenen of tegen een kleine vergoeding te huren van je buren. Vaak kun je ook een beoordeling achterlaten op een platform. Vertel in een review hoe prettig het delen verliep. Als het tegen een vergoeding was kun je ook laten weten of de prijs-kwaliteitverhouding klopte. Zo wordt delen voor iedereen leuker, makkelijker en betrouwbaarder.

Boeken
De meeste mensen lezen boeken maar één keer, daarom is het delen hiervan een goed idee. Dit kan door ze te lenen bij de bibliotheek of door ze met vrienden en kennissen te delen. Ook zijn er openbare minibiebs: in deze particulier, openbaar toegankelijke boekenkasten kun je boeken achterlaten of meenemen.

Speelgoed & puzzels
Delen of ruilen van speelgoed & puzzels is eigenlijk heel logisch: kinderen raken uitgekeken op eigen speelgoed en worden graag verrast met ‘nieuw’ speelgoed. Vraag aan vrienden met kinderen of zij speelgoed willen delen. In veel gemeentes is ook een speelotheek te vinden waar je speelgoed kunt huren. Verder vind je op internet genoeg mensen die zo goed als nieuw speelgoed graag een tweede leven geven of overnemen. Meld je aan op een buurtgroep op Facebook of gebruik een app waarmee je in contact komt met je buurt.

Kleding
Via een kledingbibliotheek kun je ook kleding lenen. Kleding lenen kan van een basiscollectie tot een outfit voor een feestje of een speciale gelegenheid. Kleding ruilen is ook een manier om je garderobe te vernieuwen.

Auto delen
Als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, bijvoorbeeld van je buren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu. Lees verder over auto's delen op de website van Milieu Cenraal...  Of zie onze Tip #54

Deel je kookkunsten
Als je teveel hebt gekookt, kun je de maaltijd invriezen of de volgende dag iets koken met de restjes. Tegenwoordig kun je ook iemand anders blij maken met je kookkunsten door jouw ‘bordje over’ via online platforms aan te bieden.
Wanneer je structureel een bordje teveel klaarmaakt of graag voor anderen kookt, kun je gekoppeld worden aan iemand anders in de buurt die wel een maaltijd kan gebruiken. Een initiatief als Thuisgekookt regelt graag de match tussen kok en kwetsbare buurtgenoot.

Samen duurzame energie opwekken
Ook zonder dak of groot budget is het mogelijk om te profiteren van zonne- en windenergie. Je kunt namelijk zonnepanelen delen of via deelinvesteringen in windmolens bijdragen aan meer duurzame energie.

Samen tuinieren
Heb je geen tuin maar wel kriebelende groene vingers? Je kunt online makkelijk iemand in de buurt vinden die grond beschikbaar heeft voor je tuinambities. Bijvoorbeeld een ongebruikt stuk volkstuin of een tuin van iemand die het onderhoud fysiek niet aankan. Probeer het onderhoud wel zo natuurlijk mogelijk te doen. Voor het delen van planten, zaden of tegels bestaan ook sites die je graag matchen.

Weggeven, verkopen of repareren
Heb je een product zelf niet meer nodig? Gooi het dan niet weg. Je kan het beter verkopen of weggeven. Ook als je spullen kapot zijn, hoef je ze niet meteen weg te gooien. Vaak kun je ze nog (laten) repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café

Deelinitiatieven op een rij
Steeds vaker kun je via online platforms, buurtapps en sociale netwerken je spullen delen, lenen, ruilen en huren. Hieronder vind je een overzicht met bekende en minder bekende platforms."

Tekstbron: Milieucentraal

Handige links:

APPARATEN & SPULLEN
Landelijk
HeelNederlandDeelt
iKringloop
Peerby
Rent from a Friend
Rentsy
Ruilen.nl
Share2use
Spinlister
Marktplaats
Vinted

Apeldoorn e.o. 
Gratis af te halen Apeldoorn en omgeving
Gratis Apeldoorn
Gratis of betaalbaar (Apeldoorn)
Weggeefhoek Apeldoorn gratis
gratis af te halen apeldoorn eo
Weggeefhoek Apeldoorn
Weggeefhoek 055
Weggeefhoek 055 & Omstreek

RUINTE, TUIM & GROND
Landelijk
Deeltuinen
De groene vinger
Desktoday
Mobypark
Planten- | Stekjesruil
stek.app

Apeldoorn e.o.
Operatie Steenbreek ApeldoornGroep van Operatie Steenbreek Apeldoorn
Tuin en planten 055
PlantenAsiel & Ruilen Apeldoorn

Planten en stekjes Apeldoorn

Kennis & ervaringen delen
Voedselbossen
Mijn Groene en Natuurlijke Balkon - balkon tuinieren in potten en bakken 
Natuurlijk Tuinieren
Permacultuur Tuin
Minder maaien meer bloemen

BOEKEN & LEGPUZZELS
Landelijk
Bibliotheek
Bksy (app)
Bookcrossing
Minibibliotheek
Ruilboek.nl
RecycleSint

Apeldoorn e.o.
De Apeldoornse puzzelclub (ruilgroep legpuzzels)
Kaart minibiebs Apeldoorn  (filter op minibiebs)
Minibiebs en kinderzwerfboekstations Apeldoorn 

BOTEN & SLOEPJES
Barqo
FlexYachts
GoBoat
We are on a boat

BUURTAPPS & PLATFORMEN
Buurtapp
Mijnbuurtje
NextDoor

ENERGIE
De Windcentrale
Vandebron
ZonnePanelenDelen

ETEN & KOOKKUNSTEN
ShareDnD
EatWith
Thuisgekookt

KLEDING
KrijgdeKleertjes
LENA the fashion library
Ketting kledingruil (Facebook community)
Ketting kledingruil kaart & groepen (ook in Apeldoorn!)

LOGEREN
Gastvrijheid
CouchSurfing
WarmShowers

Huizenruil
Love Home Swap
HomeLink
HuizenRuil
InterVac

Verhuur
AirBnB

AUTO'S, CAMPERS & CARAVANS
Deelauto’s
GreenWheels
Hely
MyWheels
We Drive Solar
Autopool 't Vierschaar Apeldoorn

Huren van de buren (of zelf delen)
Caravandelen.nl
GoBoony
SnappCar & SnappCar Apeldoorn
WeGo

Meerijden met anderen (Carpoolen)
Blablacar/ Samen rijden (ANWB)
Toogethr (app)
Meerijden 
Facebook groep: Lift gevraagd <> Lift aangeboden 

 

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn