Zero Waste Apeldoorn
Voor een duurzamere levensstijl en een schonere en afvalvrije wereld!

Zero Waste Tips

Weetje: Zero Waste gaat niet alleen over wat er in de prullenbak terecht komt (Zie Zero Waste definitie)

Ik het kort, zou je een Zero Waste / duurzamer leefstijl kunnen samenvatten in deze 8 grote categoriëen:

👖 Minder (nieuwe) spullen kopen (koop tweedehands, hergebruik, upcycle, repareer, geef, ruil of leen)
🥗 Minder vlees, vis en zuivel eten (vaker of volledig plantaardig eten)
✈️Weinig (of beter nog: niet meer) vliegen
🌍 De auto laten staan (ga liever met het OV voor grote afstanden, op de fiets of lopend voor kleine afstanden)
🔋 Thuis op je energie- en watergebruik besparen (groene stroom, goede isolatie, groen dak, (regen-)water opvangen, ...)
🐝 De natuur respecteren en beschermen
🌲 Je geld in verantwoordelijke fondsen investeren
🗑 Je consumptie en afval terugbrengen (consuminderen, je boodschappen zo veel mogelijk verpakkingsvrij doen (eigen zakjes en bakjes), koop lokaal (in het seizoen) en biologisch; verpakte produkten liever met statiegeld verpakking kopen,,... )

Deze richtlijnen vind je terug in de 5 Zero Waste fundamenten (ook wel regels genoemd), oftewel de 5 R's (omdat ze allemaal met een R beginnen, in het Engels): Refuse (Weigeren), Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), Recycle, en Rot (Composteren).
Ze zijn bedacht door zero waste pionier Bea Johnson, author van Zero Waste Home.


Deze pagina vol met Zero Waste tips helpt je een handje om de eerste stappen naar een duurzamer leefstijl te zetten!  

Inhoud:

 • 30 kleine stapjes richting Zero Waste
 • Duurzaam op vakantie/reis
 • Zero waste Nederland tips
 • 52 Weken Duurzaam Tips & Uitdagingen
 • Artikelserie van C&A over zero waste – duurzamer leven
 • Extra links met zero waste / duurzamer leven tips
 • No more single use met deze 50 herbruikbare producten

Weetje: Zero Waste gaat niet alleen over wat er in de prullenbak terecht komt (Zie Zero Waste definitie)

 Ik het kort, zou je een Zero Waste / duurzamer leefstijl kunnen samenvatten in deze 8 grote categoriëen:
👖 Minder (nieuwe) spullen kopen (koop tweedehands, hergebruik, upcycle, repareer, geef, ruil of leen)
🥗 Minder vlees, vis en zuivel eten (vaker of volledig plantaardig eten)
✈️Weinig (of beter nog: niet meer) vliegen
🌍 De auto laten staan (ga liever met het OV voor grote afstanden, op de fiets of lopend voor kleine afstanden)
🔋 Thuis op je energie- en watergebruik besparen (groene stroom, goede isolatie, groen dak, (regen-)water opvangen, ...)
🐝 De natuur respecteren en beschermen 
🌲 Je geld in verantwoordelijke fondsen investeren
🗑 Je consumptie en afval terugbrengen (consuminderen, je boodschappen zo veel mogelijk verpakkingsvrij doen (eigen zakjes en bakjes), koop lokaal (in het seizoen) en biologisch; verpakte produkten liever met statiegeld verpakking kopen,,... )

Deze richtlijnen vind je terug in de 5 Zero Waste fundamenten (ook wel regels genoemd), oftewel de 5 R's (omdat ze allemaal met een R beginnen, in het Engels): Refuse (Weigeren), Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), Recycle, Rot (Composteren).
Ze zijn bedacht door zero waste pionier Bea Johnson, author van Zero Waste Home.


30 kleine stapjes richting Zero Waste 

(door Tiphaine Bresser - Zero waste Apeldoorn)

Begin 2018 ben ik begonnen aan mijn "Zero waste project", mijn nieuwe leefstijl, my "New Me". Het ging natuurlijk heel geleidelijk en uit ervaring, kan ik je beloven dat je beter langzaam kleine stapjes kunt nemen dan te veel te snel willen veranderen. Zo is het makkelijker haalbaar en houd je beter langdurige resultaten." Daarom deze serie met allerlei kleine tips, richting zero waste.

Welk stapje richting zero waste ga je vandaag zetten? 

Search TIP! Met de zoek functie (CTRL + F) kun je op woorden zoeken,
bijvoorbeeld: 'bamboe', 'tandpasta' of 'Ecosia
'
'

▶️ Tip#1: geen plastic tandenborstel meer kopen, maar liever een bamboe tandenborstel. Alleen de haartjes zijn (nog) niet recyclebaar {ik ben geen voorstander van bioplastic} maar 95% van de tandenborstel is van bamboe en dat scheelt dus al een hoop plastic!


▶️ Tip #2: een plastic-vrije tandpasta. Een tijdje heb ik het zelf gemaakt (Recept: in een kom, 3 delen kokos olie, 1 deel baksoda, een beetje Stevia naar smaak en enkele druppeltjes peppermunt + tea tree etherische oliën goed mengen, en klaar!). Ik heb ook de vaste "tandpasta" tabletten en "tandpasta" in poedervorm geprobeerd (uit nieuwsgierigheid), maar uiteindelijk ben ik het meest tevreden met deze tandpasta van Ben & Anna. (Natuurlijk, ook microbead-free)

#badkamer #zerowaste #plasticvrij #tandpasta #tandenborstel  #microbead

▶️Tip#3: De douchegel in plastic flessen vervangen door een stuk zeep. 🧼

Zeep komt in alle kleuren, vormen en geuren. Toen ik begon aan mijn zero waste avontuur, kreeg ik vooral zeepjes cadeau. Ik heb sindsdien nog geen nieuwe zeep voor mezelf moeten kopen, ik heb nog een hele voorraad!
Voor wie de extra zero waste mile wilt bereiken: probeer dan een biologische zeep zonder palmolie en animal-cruelty free te kopen. Voor je huid is het geadviseerd om beter een zeep zonder SLS te kopen (het schuim middel zeg maar).

▶️ Daarbij kun je een leuke zeep houder zelf maken, met hout of van een grote schelp bijvoorbeeld. Maar je kunt ze ook vaak vinden bij de kringloopwinkel.

#badkamer #zerowaste #plasticvrij #douche #bad #zeep

▶️Tip#4: Shampoo bar & Conditioner bar

Ga je je douchegel uit een plastic fles vervangen door een stuk zeep (zie tip #3), dan wil je natuurlijk ook een plastic-vrije shampoo en conditioner
Net als de zeep bar kun je beter een shampoo bar en conditioner bar zonder SLS/SLES, biologisch en dierproefvrij kopen. 
Of je kunt het natuurlijk ook zelf maken (Er zijn veel DYI recepten op het internet te vinden, zie bijvoorbeeld deze voor het maken van een shampoo bar)
Nog beter voor je haar/hoofdhuid en echt zero waste is eigenlijk om helemaal geen shampoo meer te gebruiken, dit is "no-poo" genoemd. (Zie FB groep: No-poo/Low-poo)

Persoonlijk vind ik het toch wel fijn om mijn haar met shampoo te wassen. Wel vond ik het eerst moeilijk om de juiste shampoo bar te vinden. 2 jaar geleden was er namelijk veel minder aanbod op de markt, maar gelukkig is dit heel snel veranderd. 
Meestal krijg ik shampoo bars gemaakt door mijn zusje in Frankrijk, en soms, koop ik er een van Happy Soaps: echt een aanrader! --> Vegan, dierproefvrij, palmolievrij, SLS/SLES vrij, tot 90-110 wasbeurten, anti-roos... en ook nog eens leuk: handgemaakt in Nederland!

#badkamer #zerowaste #plasticvrij #douche #bad #zeep #conditioner #shampoo #nopoo #shampoobar

▶️ Tip #5 - Adieu wegwerp- scheerapparaat & scheermesjes, bonjour levenslange safety razor! 🪒🧼

Dit vond ik een best spannende stap, eerlijk gezegd! Daarom nam ik deze stap pas later. Ik was bang dat de scheermesjes op de safety razor echt te scherp zouden zijn of dat het scheerapparaat onhandig voor bepaalde delen van het lichaam zou zijn 🤭 Maar het heet niet voor niets een "safety" razor! 👌

▶️ Het trucje is om een wat zachter scheermesje te gebruiken in het begin.
Wanneer het scheermesje bot is, bewaar ik het in een apart potje . Wanneer ik een aantal bij elkaar heb zal ik ze naar de milieustraat brengen of bij PMD inleveren in een gesloten metalen blikje. Maar na meer dan een jaar, heb ik pas 2 of 3 scheermesjes gebruikt! Dit gaat nog een tijdje duren... Ik doe er met een scheermesje veel langer mee dan met de wegwerp variant. Maar ja, je kunt ze omdraaien natuurlijk.

▶️ En natuurlijk gebruik ik ook geen scheerschuim uit een spuitbus of plastic tube meer. Persoonlijk vind ik het prima te doen met gewone zeep onder de douche, maar voor wie het fijner vindt bestaat er ook speciale zeep in een vaste vorm (en plasticvrij) voor het scheren.

#badkamer #zerowaste #plasticvrij #douche #bad #scheren #scheermesjes

▶️ Tip #6: Vervang je plastic kam en/of haarborstel door eentje van bamboe.
Maar .. gooi niet zomaar je oude kam/haarborstel weg! Eerst gebruiken totdat deze kapot gaat, natuurlijk. 
Op de linker foto, zie je eigenlijk de oude haarborstel van mijn oudste zoon, het heeft al wat geleefd maar het doet nog zijn job 😅

Een bamboe kam/haarborstel voldoet net zo goed en is veel beter te recyclen/composteren want het is gemaakt van hout en natuurrubber.

#badkamer #haatborstel #kam #zerowaste #stapjes #plasticvrij #bamboe #natuurrubber

▶️ Tip #7: Laat die wattenstaaffjes voortaan maar liggen! 👂

Een ouderwets washandje of stoffen zakdoek is voldoende! Terug naar vroeger zeg maar, want "vroeguh, was het beter!" ;p
Als je eenmaal begint met een zero waste leefstijl zal je gauw merken dat het vaak gaat om terug te gaan naar vroeger. Of het echt beter was weet ik niet, maar het was zeker veel simpeler. Geen keuze uit tientallen producten en merken, geen overkill aan marketingtrucs en constante verkoop stunts. Zoals mijn grootmoeder het me vertelde: "Vroeger kocht je alleen wat je nodig had en je moest mee doen met het beperkte aanbod. Daar werd je én zuinig én creatief van!". Niets mis mee, eigenlijk. ;)

Het was voor mij wel even wennen, geen wattenstaaffjes meer want hé, ik heb ze wel zo'n 30 a 35 jaar bijna dagelijks gebruikt (oh boy! Ik besef ineens dat dit ongeveer 11 a 12,000 wattenstaaffjes zijn, bij elkaar. Dit is toch schokkend!)... Maar na een paar weken was het al het nieuwe normaal. Even doorzetten dus ;)

▶️ Gebruik je toch liever wattenstaaffjes, dan zijn er verschillende plasticvrije alternatieven: met bamboe of kartonnen staaffjes en puntjes van biologisch katoen, of voor minder afval: een wasbaar/herbruikbaar "wattenstaaffje", beter bekend als "LastSwab".

▶️ Er bestaan ook herbruikbare/wasbare oorstokjes, die zijn van bamboe of metaal gemaakt en hebben een soort mini-lepeltje aan het einde. De bamboe versie hiervan is beter bekend als 'Oriculi'.

Ik heb het wasbaar wattenstaaffje ("LastSwab") en het oorstokje ("'Oriculi'") nooit getest dus kan er weinig over zeggen. Wel wil ik delen dat ik vaak heb gehoord van huisartsen en huisartsassistenten dat het eigenlijk voor je oren veel beter is om helemaal geen wattenstaaffjes of oorstokjes te gebruiken, je zou hierdoor juist gehoorschade kunnen krijgen. 💁🏼‍♀️

#zerowaste #stapjes #plasticvrij #badkamer #oren #oorstokjes #oorstaaffjes #zakdoek #washand #lastswab #oriculi

▶️ Tip #8: 🙆🏽‍♀️Maak zelf je plasticvrije deodorant! 🙆

Goedkoop, effficiënt, supersnel gedaan, plastic-vrij en "meuk-vrij"! Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen! 👌
Ik ben er super tevreden mee.

Zelf volg ik het recept van Het Zero Waste Project : 1 deel kokosolie + 1 deel Shea butter au bain-marie laten smelten, 1 deel arrowroot powder + 1 deel baksoda toevoegen. Enkele druppels etherische olie toevoegen (bijvoorbeeld tea-tree en sinaasappel). Alles bij elkaar goed mengen en laten afkoelen in een klein schoon potje (af en toe roeren totdat het helemaal gestold is).

▶️ De arrowroot powder kun je vervangen door maïszetmeel/maizena. En de Shea butter is op zich optioneel, maar het is heel goed en voedend voor je huid, vooral goed als je vaak je oksels scheert.

▶️ Koop bij voorkeur biologische (en plasticvrije) ingrediënten. De Shea butter en de kokosolie moeten ongerafffineerd zijn.

▶️ Houd je van experimenteren? Er zijn nog veel meer andere recepten te vinden op het internet. 🧑‍🔬

▶️ Koop je liever een kant-en-klare deodorant, kun je tegenwoordig vele verschillende plasticvrije deodorant in de winkel kopen: in een kokertje van carton of in een metalen blikje verpakt. Enkele bekende merken zijn Ben & Anna, Lamazuna, Helemaal Shea, of We love the Planet. Er zijn natuurlijk nog veel meer.

#zerowaste #stapjes #plasticvrij #badkamer #deodorant #zelfmaken #duurzaam #baksoda #sheabutter #kokosolie #arrowroot

▶️ Tip #9: zero waste menstrueren 🩸💁🏼‍♀️

Dit is weer zo'n ding dat ik echt nooit meer ga veranderen. Twee jaar terug, heb ik voor de eerste keer wasbare maandverband geprobeerd en ik was meteen al verkocht. 0% afval tijdens de menstruatie. Heerlijk. Weg met al die wegwerp-troep! 🙅
En nog meer: het is super goedkoop!
Goed voor jezelf, goed voor je portemonnee en goed voor het milieu. Win-win-win dus!

▶️ De wasbare inlegkruisjes en maandverband kun je in de winkel/online kopen (kies bij voorkeur voor biologisch katoen) of je kunt ze zelf maken als je een beetje handig bent met een naaimachine.
Ze zijn makkelijk in gebruik en nee hoor, het is niet vies en echt geen gedoe met wassen 😉

▶️ Een ander alternatief is de menstruatieslip. Wel een dure aanschaf. Veel duurder dan wasbare maandverband. Ik heb ze nooit getest maar ik heb er veel goede reviews over gelezen.
Vaak gebruiken vrouwen de menstruatieslip voor de lichtere dagen van de menstruatie of in combinatie met de "menstruatie cup", 's nachts of op dagen met hevige bloeding.

▶️ De menstruatie cup is tegenwoordig goed bekend en wordt zelfs in gangbare winkels als de Kruidvat en Etos verkocht.

▶️ Wil je toch liever een wegwerp variant, bij de biologische winkels kun je plasticvrije inlegkruisjes en maandverband kopen, bijvoorbeeld van het merk Naty.

#zerowaste #stapjes #badkamer #menstruatie #plasticvrij

▶️ Tip #10: zero waste make-up is... Zero make up! 😁

Ja, dit is misschien wel wat drastisch, maar eigenlijk ook wel super goedkoop (ha ha!) en zo heb je ook nog eens extra tijd in de ochtend en 'avonds om iets langer in bed te liggen 😴

Probeer eens voor een paar dagen geen make-up te dragen, because you're worth it!

▶️ Veel cosmetica is in plastic verpakt en bevat palmolie en tal van schadelijke ingrediënten voor je huid (zoals paraben, sulfaten, siliconen.. ); net als de make-up removers. Plus, gebruik je gezichtsverzorgingsdoekjes om je make-up te verwijderen, deze bevatten plastic vezels en zijn slecht voor het milieu.

▶️ Maar gelukkig bestaat er ook wel zero waste make-up! 💄
Op het internet kun je tegenwoordig talloze recepten vinden om lippenstift, mascara, make-up remover, scrubs, etc. zelf te maken.
Zie bijvoorbeeld dit recept van Zero Waste Nederland om zelf jouw eigen mascara te maken: https://www.facebook.com/ZeroWasteNL/posts/332950234157064

▶️ Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Het Franse merk Boho biedt fijne, natuurlijke en betaalbare make-up. Je kunt het online bestellen maar ook bij fysieke winkels zoals de Douglas kopen.

▶️ Om je gezicht te reinigen kun je zelf een make-up remover maken met als basis kokosolie en castillezeep, of check de andere recepten op het web. Keuze genoeg 😉

▶️ Gebruik bij voorkeur geen wegwerp-doekjes maar liever een ouderwets washandje, of wasbare "wattenschijfjes"/make-up pads van katoen en/of badstof. Je kunt ze trouwens ook zelf maken, van oude handdoeken of door ze zelf te haken. Hiervoor kun je weer het internet raadplegen om talloze leuke gehaakte "wattenschijfjes" patronen te vinden!

#zerowaste #stapjes #plasticvrij #badkamer #makeup #makeupremover #wattenschrijffjes #reinigingsdoekjes #boho #zelfmaken

▶️ Tip #11: Vergeet niet: (bijna) alles is wasbaar!

Op beide foto's zie je katoen... Met een groot verschil dat de ene voor eenmalig gebruik is bedoeld en de ander gaat jaren mee! (En kan daarna zelfs nog worden upcycled of hergebruikt voor andere doeleinden of gerecycled)

Zo'n watje lijkt zo onschuldig en toch... De verborgen impact ervan is groter dan je denkt.
De teelt van katoen vraagt om enorme hoeveelheden water en (voor niet-biologisch katoen) wordt het bespoten met allerlei chemicaliën. Katoen is ook gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven. En dan hebben we het niet eens over energie en vervoer (CO2 uitstoot), de plastic verpakking... En het feit dat het niet recycleerbaar is, dus het eindigt in de restafval, wat wordt verbrandt (wat nog meer broeikaseffect veroorzaakt). Misschien toch niet zo'n schattig bolletje after all, hé? 🙃

▶️ Voor dat je wegwerp-wattenstaaffjes, wattenschijffjes of watjes pakt, vraag jezelf eerst: kan ik niet beter een washandje, doekje of make-up pad gebruiken dat wasbaar is? 💁🏼‍♀️

Kleine moeite, groot verschil!

▶️ Trouwens, deze tip werkt ook bij de vraag: Heb ik echt wegwerp- zakdoekjes, servetten, reinigingsdoekjes en keukenpapier nodig? 99 van de 100 keer is het antwoord: Nee! Een wasbare variant voldoet prima. 😉

Plus, je gaat er veel geld aan besparen! Weer zo een win-win-win situatie: goed voor jou, goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. 🙌

#zerowaste #stapjes #plasticvrij #badkamer #hygiene #wattenschijffjes #reinigingsdoekjes #washandje #servette #zakdoek #keukenpapier

 ▶️ Tip #12: Doe de droger in de ban (of gebruik het echt echt écht alleen wanneer het écht nodig is)

Een simpel trucje.
Het kost wat meer moeite om je was stuk voor stuk op te hangen, dan even een keer op een knopje drukken, dat is zeker. Maar zo houd je je kleren langer mooi, bespaar je geld, en vooral bespaar je veel energie / CO2 uitstoot.
Plus, als het buiten mooi weer is met een beetje wind, krijgt je was er een heerlijke frisse geur van. 🤗

#was #wasrek #droger

▶️ Tip #13 - plastic-vrij afwassen

Wanneer ze er aan toe zijn, vervang je plastic (en moeilijk te recycleren) sponzen, afwasborstel en schuursponsjes door plasticvrije varianten.
Bij de natuurwinkel, kun je bijvoorbeeld loofah's, houten borstels met plantaardige vezels, scrapers van kokos hout en koper schuursponsjes kopen.

Niet alleen kun je er heel lang mee doen, maar ze zijn ook beter afbreekbaar.

Wist je dat de synthetische sponsjes micro deeltjes loslaten tijdens het afwassen (of wassen in de wasmachine), dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en contribueren aan de 'plastic soep'.

▶️ Extra tip, wanneer je flesje afwasmiddel leeg is, koop geen nieuw en maak liever je eigen. Wist je dat een beetje Marseille zeep verdund met water al voldoende is?
Je kunt ook een "afwas zeepblok" kopen bij winkels als Dille en Kamille.

#zerowaste #tip #keuken #afwas #wassen #spons #afwasborstel 

▶️ Tip #14 - plastic-vrije poetsdoeken

Wanneer ze er aan toe zijn, vervang dan je synthetische microvezeldoekjes (polyester en polyamide) door katoenen of bamboe vezels varianten.

Microvezeldoekjes laten tijdens het poetsen (of wassen in de wasmachine) micro-deeltjes los, dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en contribueren aan de 'plastic soep'.

▶️ Trouwens, de microvezeldoekjes hier op de foto, zijn voor 90% gevonden op straat, tijdens zwerfafval opruimacties! En eentje is van de schilder, hij was het vergeten na het afmaken van een klusje bij ons thuis.

#zerowaste #tip #keuken #schoonmaak #wassen #poetsdoekjes #microvezel 

▶️ Tip #15 - Schoonmaken: Back to basic.

Jaren geleden heb ik een Frans boek gekocht met titel: "Du sel, du citron, du vinaigre, du bicarbonate de soude" (Zout, citroen, azijn en natriumbicarbonaat) - Een grote verzameling van tips en recepten met maar 4 ingrediënten waarmee je je hele huis zou kunnen schoonmaken.

Met maar 4 basis, natuurlijke en super goedkope ingrediënten, je HELE huis kunnen poetsen? Het klonk bijna te mooi om waar te zijn! En toch... wél waar!

▶️ Over de jaren heen ben ik naast azijn en natriumbicarbonaat/soda zelf meer Marseille zeep of groene zeep en citroenzuur gaan gebruiken, en eigenlijk niet zo veel zout of citroen. Maar dat blijft wel hetzelfde verhaal: je hebt echt niet allerlei schoonmaak producten in (plastic) flessen met mooie etiketten, kleuren en vormen nodig om je huis schoon te houden. En zeker niet een speciaal produkt per schoonmaaktaak of kamer. Dit is puur marketing en vaak zijn die schoonmaakmiddelen vol met troep, parfum, parabenen, sulfaten en niet milieuvriendelijke ingrediënten. Plus, het kost je klauwen vol geld om al die verschillende schoonmaakmiddelen te kopen, wat onnodig is.

Groene zeep, soda, schoonmaak azijn, citroenzuur. That's it.
Tegenwoordig kun je talloze recepten online vinden om zelf je schoonmaakproducten te maken met deze basis ingredienten, al hoef je ze niet altijd te combineren met elkaar.

▶️ Voor de boekenwurmen en laboranten onder jullie, er zijn ook vele boeken te koop (ook 2ehands of als e-book) met zero waste schoonmaak recepten, als je thuis graag de "heks in de keuken" wilt spelen (zoals mijn oudste kind het noemt). Bijvoorbeeld: "Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken" van Anne Drake, of "Groene zeepjes en sopjes". In juli van dit jaar, hebben de zero waste- NL VIPS Nicky & Jessie Kroon een nieuw boek vol zero waste recepten uitgebracht: "Doe het Zero".

#zerowaste #tip #schoonmaak #poetsen #allesreiniger #basic #soda #zout #citroenzuur #natriumbicarbonaat #citroen 

▶️ Tip #16 - Boodschappen doen - Neem je eigen verpakking mee!
#1 - Brood/broodjes/koekjes

Koop je brood, broodjes en koekjes plastic-vrij bij de bakker, met je eigen broodzakken en koekjesbakje. Ook voor gesneden brood.

We eten 3-4 broden per week en soms ook croissants en broodjes bij. Voor ons is dit een besparing van meer dan 250 plastic broodzakjes per jaar.

▶️ Ik hoor vaak dat je je brood in de katoenen broodzak kan invriezen, toch hebben het thuis nooit geprobeerd. We gebruiken nu inmiddels al 2 jaar dezelfde oude plastic zakken om ons brood in te vriezen.
De katoenen zakken gebruiken we dus alleen voor het ophalen van brood.

In de supermarkt zou het ook moeten kunnen (AH is zelf mee begonnen met het verkopen van broodzakken), helaas zijn de broden daar vaak heel snel allemaal verpakt. Net als de koekjes.

▶️ Wil je ook je verpakkingen meenemen naar de winkel maar durf je het niet helemaal, doe mee met de Zero Waste Wandeltour Apeldoorn 12 september 2020

Bij vele winkels in heel Nederland wordt het duidelijk aangegeven via de Zero Waste Nederland raamsticker dat je gerust je eigen verpakking mee kan nemen.
Wil je als winkelier zo'n sticker op je winkelraam zetten, bestel het dan op zerowastenederland.nl

#zerowaste #tip #boodschappen #brood #verpakkingvrij #raamsticker 

 

▶️ Tip #17 - Boodschappen doen - Neem je eigen verpakking mee!
#2 - Snoepjes 🍬🍭

Koop je snoepjes plastic-vrij bij de Jamin, drogist (Etos, Kruidvat) of op de markt met je eigen (katoenen) zakje of snoep blikje.

▶️ Gebruik je een eigen zakje, zorg dan voor een klein licht zakje van katoen of van een ander natuurlijke materiaal. Nylon zakjes (zoals de herbruikbare groenten zakjes van de AH) zijn er ook geschikt voor maar denk eraan dat ze microplastics loslaten in de was. (Maar sowieso beter dan elke keer wegwerp plastic zakjes gebruiken 😉)
Gebruik je een blikje, laat het eerst (leeg) wegen bij de kassa en geef het gewicht weer door aan de caissière na het vullen van het blikje.

#zerowaste #tip #boodschappen #snoepjes #verpakkingvrij 

▶️ Tip #18 - Good and cheeky (maar vooral duurzaam) toilet rolls

Ook WC-papier kun je tegenwoordig zonder plastic verpakking kopen. Er zijn tenminste 4 soorten "plasticvrije WC papier" in Apeldoorn te koop: Cheeky Panda, The Good Roll, Van Bamboe en Nalys.

▶️ Je kunt The Good Roll WC papier bij de Jumbo kopen of online. Via The Good Roll website kun je een bestelling plaatsen voor 24, 48 of 96 rollen! Allemaal plastic vrij. Hier zijn de kernmerken van The Good Roll: ♻ 100% gerecycled papier, geen parfum, kleurstoffen of chemicaliën, Gewikkeld in vrolijk papier (tip: recyclen als inpakpapier!), 50% van de winst van The Good Roll wordt gebruikt voor het bouwen van toiletten in Oost-Afrika. Sinds kort hebben ze ook WC papier van bamboe vezels: the Panda roll:🌳100% boom vriendelijk !

▶️ Cheeky Panda wc papier is van bamboe vezels gemaakt en te koop bij de Ekoplaza. Dit superzachte bamboe toilet papier is super duurzaam: ☁ Super zacht 3-laags, 💪 Super sterk, Vrij van parfum, pesticide, bleek, 🌳100% boom vriendelijk en de ♻ Verpakking is geheel plasticvrij

▶️ Nalys WC papier is te koop bij de AH en Coop in een papieren verpakking. (N.b:Deze hebben we een keer gekocht en vonden het veel minder fijn dan Cheeky Panda)

▶️ Bij de Apeldoornse winkel Van Bamboe, is ook bamboe toiletpapier te koop!

▶️ Wil je meer info lezen over duurzaam WC papier, kun je deze blog van de zussen Nicky en Jessie Kroon lezen.

▶️ Voor de extra zero waste mile, kun je ook kiezen om wasbare toilet wipes te gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld maken van oud badstof. Hier kun je meer erover lezen (engelstalig)

#zerowaste #tip #WCpapier #TheGoodRoll #bamboo #CheekyPanda #bamboe #plasticvrij #duurzaam

▶️ Tip #19 - Boodschappen doen - Neem je eigen verpakking mee!
#3 - Vlees en vleeswaren 🐷🐮🐔

Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen vlees en vis kopen (vega) en, nog beter, zelfs helemaal geen dierlijke producten (vegan).

Een mooie stap om te beginnen is met het (fors) verminderen van vlees/vleeswaren eten.

Een andere goede stap is om alleen biologisch vlees te kopen.

▶️Dit kun je doen met je eigen bakjes bij de slager.

Zelf ben ik vegetariër maar mijn man en kinderen niet, door onze eigen bakjes mee te nemen naar de biologische slager, besparen we zo'n 300 plastic zakjes/bakjes per jaar.

N.B: je kunt ook onverpakte veggie burgers & veggie taartjes bij de slager kopen 😉

#zerowaste #tip #boodschappen #vlees #vleeswaren #slager #verpakkingvrij 

▶️ Tip #20 - Boodschappen doen - Neem je eigen verpakking mee!
#4 - Kaas, boter, eieren, olijfolie, nootjes, pijnboompitjes

Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen zuivel of andere dierlijke producten kopen. Een mooie stap om te beginnen is met het verminderen van zuivel eten.
Een andere goede stap is om alleen biologische producten te kopen.

▶️Kaas kun je kopen met je eigen bakjes of met een bijenwasdoek op de markt, bij de kaasboer en (in Apeldoorn) bij Gimsel De Groenterij

▶️ Vaak kun je er ook nog meer onverpakte producten vinden zoals: eieren, nootjes & pijnboompitjes, losse boter, olijfolie, sauzen/tapenades en olijven.
En ook melk, slagroom en yoghurt in glazen flessen met statiegeld kopen.

#zerowaste #tip #boodschappendoen #Kaas #boter #eieren #olijfolie #nootjes #pijnboompitjes #kaasboer #markt 

▶️ Tip #21 - Boodschappen doen - Neem je eigen verpakking mee!
#5 - Thee, kruidenthee, kofffie, chocolaatjes

Vele kofffiepads, theezakjes en filters bevatten plastic vezels en zijn daarom niet geschikt om op de composthoop of bij het GFT afval te gooien.
Vaak zijn de theezakjes verpakt in kartonnen doosjes met een plastic ffilm eromheen, terwijl de kofffie verpakking geheel van plastic zijn gemaakt, die moeilijk te recyclen zijn; of een combinatie van plastic + aluminium folie wat niet recyclebaar is.

▶️ Een goede stap naar minder afval is om je kofffieapparaat te vervangen (wanneer het er aan toe is) met een kofffiezetapparaat zonder ffilter of cups (zo eentje met een geïntegreerde kofffiemolen bijvoorbeeld) of een percolator.
Thee/kruidenthee bladeren kun je ook los kopen en een thee-ei of RVS-filter gebruiken ipv theezakjes/filters.
De kofffiedik en theebladeren kun je daarna op je composthoop gooien of hergebruiken op verschillende manieren 
Geheel afval vrij. 🙌

▶️ Losse theebladeren, kruidenthee en kofffiebonen/gemalen kofffie kun je onverpakt kopen bij alle Simon Levelt winkels, de Waar winkel, Bijzondere bonen (Apeldoorn) en andere thee/kofffie speciaalzaken.

▶️ Wist je dat je bij de Simon Levelt winkel ook onverpakte chocolaatjes kunt kopen? Nom nom!

#zerowaste #tip #boodschappendoen #SimonLevelt #Waar #thee #koffie #chocolaatjes

▶️ Tip #22 - Laat het verleden los, kijk vooruit en heb vertrouw in jezelf!

▶️ Zodra je de eerste stapjes gaat zetten naar een duurzamer leefstijl toe, ga je snel de vele positieven effecten ervan ervaren: je bent goed bezig, je krijgt er goede commentaren over van anderen, je voelt je vrij (afvalvrij! haha!),... En het liefst wil je het met iedereen delen: de leuke tips en ervaringen en hoeveel makkelijker het eigenlijk is dan je het zelf had verwacht. En je ziet graag (ook al is het eigenlijk niet jouw doel) dat je andere mensen ook kunt inspireren om je goede voorbeeld te volgen. Allemaal leuk en stimulerend!

Maar niet iedereen zal even enthousiast reageren en voor je het weet, zul je ook een hoop ongevraagde kritiek krijgen. Gek genoeg, vaak vanuit je directe omgeving. Je zult vooral kritiek krijgen over wat je nu nog niet allemaal "perfect duurzaam" doet (alsof dit bestaat! ;-) ) maar ook over je milieuonvriendelijke keuzes in je verleden.

▶️ Mijn advies? Heb lak aan wat anderen denken. Kijk vooruit en heb vertrouw in jezelf!

Laat het verleden los, wat gebeurd is dat is gebeurd en dit kun je niet meer veranderen, maar de keuzes die je nu maakt heb je zelf in de handen. Accepteer en leer van je vergissingen en fouten.
Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin: gisteren was de perfecte dag om hiermee te beginnen, vandaag is je herkansing.

▶️  Let op! Hoe meer stapjes je richting een 'zero waste' leefstijl gaat zetten, hoe meer je over van alles en nog wat gaat twijfelen, want het kan altijd anders. Het kan altijd beter. Je wordt vanzelf een soort 'rupsje nooitgenoeg'. Perfectie bestaat niet. Er is geen absoluut ZERO waste. Er is geen 100% duurzaam. Het is een eindeloze weg.

Wees content met de stapjes die je maakt, met wat je allemaal onderneemt en verandert in je leven om duurzamer te leven.
Elke stap is er al één. 🙌

#zerowaste #tip #zelfvertrouw #peptalk 

▶️ Tip #23 - Kliekjes bewaren, lunch meenemen...

▶️ Kliekjes bewaren, je lunch meenemen, gesneden fruit/groenten inpakken,... Het is tegenwoordig bijna automatisch: je reikt voor aluminium- of plasticfolie, een plastic zakje of wegwerp boterhamzakje. Allemaal wegwerp, allemaal (in de praktijk) bijna nooit gerecycled. Zonde, toch?

▶️ Op de 'New Me' foto zijn enkele voorbeelden van herbruikbare alternatieven te zien. Er zijn er eigenlijk zo veel dat ik niet genoeg ruimte op de foto had om ze allemaal te laten zien. Enkele voorbeelden zijn: glazen potjes, katoenen doeken, stoffen zakjes, Tupperware, lunchbox, kom met een bord als deksel, een zelfgemaakte deksel gemaakt van waterproof-stof en een elastiek, foodhuggers, wasbaar boterhamzakje, siliconen deksel,...

▶️ Om eerlijk te zijn, heb ik zelf een paar 'zero waste spullen' gekocht die ik achteraf (bijna) nooit gebruik zoals het wasbaar boterhamzakje of de (avocado) foodhuggers. Een lunchbox en gewone herbruikbare doosjes zijn net zo handig.
Het is verleidend om allerlei leuke 'zero waste spullen' aan te schaffen om minder afval te creëren maar blijf praktisch en reël denken en koop dus alleen wat je echt nodig hebt. 😉

#zerowaste #tip #voedsel #bewaren #hergebruik #reduce #reuse #aluminium #plasticfolie 

▶️ Tip #24 - Keukenpapier is niet essentieel

▶️ Keukenpapier is in de afgelopen jaren erg populair geworden. De papieren doekjes kunnen in vrijwel elke keuken gevonden worden, en worden vaak gebruikt om de tafel en andere oppervlakten mee schoon te vegen, als je je handen hebt gewassen, als je drinken morst, om je neus te snuiten als er geen tissues bij de hand zijn of als je iets kapot hebt laten vallen, om kruiden vochtig te bewaren,... tja, ok, je kunt het op vele manieren gebruiken!
Uit gewoonte pak je vaak zo’n drie of vier stukken, dan gaat het de prullenbak in.
Keukenpapier wordt niet gerecycled, het hoort bij GFT (ongekleurd/zonder print) of bij het restafval. Het is niet altijd van gerecycled papier gemaakt en vaak gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven.
Allemaal niet zo milieuvriendelijk, dus.

▶️ Een eenvoudig, goedkoop, makkelijk en herbruikbaar alternatief is gewoon om wasbare doeken te gebruiken. Yup, it is that simple. 🙃

▶️ Keukenpapier gebruik je vaak uit gemakzucht. Zet je het (even) weg, dan realiseer je je dat het niet zo essentieel is.
Thuis waren mijn man en kinderen vooral grote gebruikers van keukenpapier.
Iets meer dan 2 jaar geleden, zette ik met een paperclipje een notitie vast op de rol keukenpapier, met de vraag: "heb je het echt nodig? 😊". Daarnaast, heb ik een stapel wasbare doekjes neergelegd. Het was makkelijker om een waasbaar doekje te pakken dan een stuk keukenpapier. Sindsdien heeft niemand meer in ons huis een vel keukenpapier gepakt. 💁🏼‍♀️

#zerowaste #tip #keukenpapier #hergebruik #reduce #keukenpapier #wasbaar 

▶️ Tip #25- "It's just one straw, said 8 billion people..."
Tja, maar bij elkaar zijn dat dus echt héél véél rietjes!

Er zijn mensen die hierin geen keuze hebben, ze moeten rietjes in hun dagelijkse leven gebruiken. Soms is dat tijdelijk, soms niet. En soms heeft het met een ziekte te maken en dan is een wegwerp-optie beter. It sucks (no pun intended) maar het is wat het is, en het is heel begrijpelijk.
Deze tip is dus meer voor mensen die wel een keuze hebben

▶️ Het plastic rietje is tegenwoordig een van de grote symbolen van de 'plastic soep' (weet je wel, van de bekende plaatjes met de zeehond met een plasticring (6-packs drinks) rond zijn nek, het zeepaardje dat een wattenstaafje vasthoudt. of het schilpadje met een rietje in zijn neus...). Super zielig om te zien en een krachtig voorbeeld (al werd ik vorige week herinnerd dat het afval afkomstig van visserijen eigenlijk vele malen erger en vervuilender is dan het rietjes probleem (tip of the iceberg zo te zeggen) : dit is natuurlijk helemaar waar, maar goed... ik ben al vegetariër en nu wil ik het eigenlijk over rietjes hebben ;)

▶️ Rietjes, je kunt er niet omheen. Tenminste, zo voelt het wel.
Ze worden (soms wel meteen per 2 stuks!) automatisch in elk kinderdrankje of cocktail glas gedaan. En hoe vaak vraag je niet speciffiek en super duidelijk tijdens het bestellen van je drinken dat je GEEN rietje bij wilt en toch... "Oeps, sorry, vergeten!" en dan wordt het net voor je ogen weggehaald uit je glas... 🤦‍♀️Weinig aan te doen, behalve super vaak naar hetzelfde restaurant gaan, wordt je vanzelf bekend en erkend als "Die-zeur-die-geen-rietje-wilt-hebben" (Whatever... tenminste heb je wel wéér een schilpadje gered 😇)

▶️ Toch begint het een beetje te veranderen, in meerdere restaurants zijn er nu i.p.v. plastic rietjes, wegwerp rietjes gemaakt van papier, bio-afbreekbare rietjes, rietjes van natuurlijke grondstoffen gemaakt zoals van riet of pasta...
Ze hebben allemaal voordelen en nadelen. Om een paar nadelen te benoemen: rietjes van pasta zijn niet geschikt voor mensen met een glutenalllergie, papieren rietjes worden zacht en vallen uit elkaar in je drinken als je het niet snel genoeg op heb, rietjes van riet zijn top maar ook veel duurder (jammer voor een wegwerp product), bioplastic is wel afbreekbaar maar alleen onder bepaalde omstandigheden (in de praktijk niet zo ideeal als het lijkt te zijn)... EN 
▶️ Is er een soort rietje dat wel goed is? vraag je je af. Jazeker: herbruikbare rietjes! Van bamboe, RVS of glas gemaakt, bijvoorbeeld.
Zelf zou ik de glazen rietjes afraden (al helemaal voor de kinderen!), super gevaarlijk eigenlijk. Bamboe en RVS rietjes zijn makkelijk te wassen en heel handig. Alleen worden ze snel heet: let dus goed op met kinderen. Maar dit is wel het duurzamere alternatief.

▶️ Om eerlijk te zijn, hebben wij thuis RVS en bamboe rietjes en we gebruiken ze zo goed als nooit... De kinderen zijn inmiddels 17 en 8 en we drinken weinig cocktails. We nemen ze soms mee naar het restaurant, vooral naar restaurants waar we niet te vaak heen gaan. Als je je eigen rietje laat zien, dan is het meteen duidelijker voor de serveerder/serveerster. (Dit geld ook voor het roerstaafje-dingetje wat vaak in de koude drankjes wordt gedaan.) 😉

▶️ Natuurlijk het beste optie is gewoon om geen rietjes te gebruiken 💁🏼‍♀️

#zerowaste #tip #rietjes #hergebruik #reduce #reuse #bamboe #RVS #inox #restaurant #uitgaan 

Tip #26 - Plant bomen met je zoekopdrachten

▶️ We "Googelen" elke dag, maar zou het niet fijn zijn als we iets nuttigs konden doen met onze zoekopdracht? Nou, dat kan dus! Door gebruik te maken van Ecosia wordt geld verzameld om bomen te plaatsen over heel de wereld. Cool, toch?! 😎🌳

▶️ Ik gebruik Ecosia als voornamelijke zoekmachine pas een paar maanden, toch heb ik al 55 bomen geplant!
Ik gebruik nog wel af en toe Google voor mijn zoekopdrachten, maar alleen wanneer ik iets niet eerst via Ecosia kan vinden.

Verder heb ik 2 Gmail accounts en gebruik ik dus regelmatig G-suite, maar deze tip gaat over zoekmachines. Ecosia biedt buiten de zoekmachine geen andere services.

▶️ Of Ecosia écht wel duurzamer is dan Google (of andere zoekmachines), of ze écht bomen planten, of ze echt transparant zijn en of het echt werkt, kun je beter zelf gaan googelen, uh... Op Ecosia zoeken! ("Ecosia-en" klinkt minder leuk, dat wel! 🙃 )
Hier is een interessant artikel hierover (al zeg ik het eerlijk, heb ik niet gecheckt of dit artikel "in opdracht van..." is geschreven.) : https://www.zaailingen.com/duurzaam-online-de-grote-ecosia-update-zonnige-primeur/
Ik vind het helemaal goed. Zelf vind ik het een prima alternatief en ik ben blij met mijn 55 bomen, tot dusver.

▶️ Ecosia is een leuk alternatief voor Google. Het zal nooit Google vervangen maar elke boom die hiermee geplant wordt draagt bij aan een beter milieu en dat kunnen we met het huidige klimaat goed gebruiken. Alle beetjes helpen dus geef Ecosia een kans en plant een boom! (Bron: ICT Roermond)

#zerowaste #tip #zoekmachine #bomenplanten #ecosia #Google #zoekopdracht 

Tip #27 - Geniet van je chocoladepasta... Tot de laatste druppel! 😉

▶️ Potje chocoladepasta bijna leeg? Heb je ook zo een hekel aan de laatste kleine beetjes moeten uitlepelen met een pannenlikker?
Vroeger deed ik er niet zo moeilijk over en het potje ging vaak zo de vaatwasser in, en soms zelfs zo de glasbak in.

▶️ Zonde eigenlijk, want als je er een glaasje heet (plantaardig-)melk in schenkt en vervolgens het potje goed dicht maakt en goed schudt... Is je potje chocoladepasta binnen een paar seconden schoon en heb jij een heerlijk glas chocolademelk gemaakt voor jezelf! 🤗

▶️ Uiteraard dit kan met melk, maar ook met havermelk of amandelmelk voor een vegan variant.

N.B.: Let op, want het potje kan heel heet worden. Gebruik een dikke vaatdoek wanneer jij de deksel weer los draait❗

▶️ Ken je trouwens dit chocoladepasta merk: Nocciolata? Niet alleen is het echt verrukkelijk (heerlijke noten smaak en niet te veel suiker), maar het is ook biologisch én palmolieVRIJ 👌

En de lege schone potten kun je hergebruiken voor allerlei doeleinden. Zonde om ze in de glasbak te gooien 😉

#zerowaste #tip #chocoladepasta #chocolademelk #keuken #reduce #verspilling #voedsel 

Tip #28 - Maak je eigen luchtverfrissers

▶️ Ambi pur, Febreze, in spuitbus vorm, spray fles of elektrische luchtverfrissers, ... Ik was er vroeger een grote fan van. Totdat ik me realiseerde wat voor zooi er allemaal in zit en vooral hoe milieuonvriendelijk ze zijn, ook de elektrische varianten met navul flesjes.

▶️ Ik heb toen alles weggedaan zodra het op was en sindsdien maak ik zelf luchtverfrissers voor in mijn huis: vooral pot-pourri, lavendel zakjes, en geurstokjes.
In vergelijking met al de synthetische troep kost het geen drol (over geurtjes gesproken, haha!) en het is super simpel om zelf te maken
Je kunt ook luchtverfrissers zelf maken in spray vorm, of een oud "oma's receptje" gebruiken: gewoon een stukje zeep in een zakje hangen in (kleding-) kastjes.

DIY recepten kun je overal op het internet vinden (met Ecosia 😉)
Hier zijn enkele voorbeelden:
DIY pot-pourri : https://www.groei.nl/tuin/doe-het-zelf/potpourri
DIY geurstokjes : https://www.landidee.nl/wonen/diy-zelf-geurstokjes-maken/
DIY geurspray/roomspray : https://www.showhome.nl/inspiratie/zelf-roomspray-maken-doe-het-zo-natuurlijk-mogelijk-voor-het-lekkerste-resultaat/

▶️ Vergeet niet dat het ook belangrijk is dat je huis altijd goed geventileerd is.
Zet bijvoorbeeld, elke dag, de ramen minimaal 10 minuten open in alle kamers. En zorg voor ventilatieroosters op de ramen.

#zerowaste #tip #luchtverfrisser #geurstokjes #geurspray #roomspray #geurtjes

Tip #29 - Opgeruimd staat netjes!

▶️ Soms hoef je maar één stap buiten de deur te zetten en dan kom je het al tegen: zwerfafval! Een doorn in het oog voor vele inwoners, slecht voor het milieu en gevaarlijk voor dieren. Een tip: ruim het op!

▶️ Tijdens het uitlaten van je hond, een rondje hardlopen, of een wandeling in het bos/op strand: zie je afval rondslingeren, pak het op (het liefst met een prikstokje of handschoenen) en gooi het in een prullenbak in de buurt, of neem altijd een oud plastic zakje mee in je broek-/jaszak voor zwerfafval. Je kunt het later in een openbare prullenbak gooien of wachten totdat je thuis bent en het afval alsnog sorteren.

▶️ Gaat het om een paar stukjes zwerfvuil, dan is het OK om het bij je restafval te gooien, maar wil je vaker en uitgebreider zwerfafval opruimen, wil je natuurlijk niet extra betalen voor restafval, terwijl het niet eens van je eigen huishouden afkomstig is en ook niet extra kosten hebben voor afvalzakken, handschoenen en eventueel een prikstokje.
▶️ Check dan eerst met je gemeente of er een campagne tegen zwerfafval in je stad aanwezig is. In Apeldoorn, bijvoorbeeld is de gemeentelijke campagne Heel Apeldoorn Rein: zo stelt de gemeente opruimmiddelen beschikbaar, zoals prikstokken en speciale vuilniszakken voor inwoners en het verzamelde zwerfafval kun je laten ophalen zonder extra kosten.
In het voorbeeld van Apeldoorn, faciliteert de gemeente materialen en het ophalen van zwerfafval; het organiseren van individuele of gezamenlijke opruimacties dien je zelf te regelen.
▶️ Kun je via je gemeente geen opruim-materialen lenen, kun je de website van Supporter van Schoon raadplegen, voor een gratis pakketje met handschoenen en vuilniszakken (en mini-hesjes voor kinderen). Om zo een pakket te bestellen moet je tenminste 1 opruimactie opzetten via de SvS website.

▶️ Check ook via social media en/of via je gemeente of er groepen inwoners zijn die actief zijn met lokale/herhalende opruimacties in jouw buurt. In Apeldoorn, bijvoorbeeld zijn er kleine groepjes inwoners die al jaren actief zijn in verschillende buurten en het burgerinitiatief Zero waste Apeldoorn regelt verschillende opruimacties: maandelijkse opruimacties op vaste locaties, ploggen en het "straat adoptie" concept.

Voor de zero waste extra mile, kun je ook het afval dat je opruimt op verschillende manieren sorteren:
▶️ Sorteer de batterijen, textiel (eerst wassen & drogen), glas, statiegeld flessen (plastic/glas), metaal, drankenkartons en breng het naar de verschillende inleverbakken.
Haarbandjes, glazen, poetsdoeken, tupperwares, etc. in goede staat kun je goed wassen en zelf hergebruiken of aan een kringloopwinkel doneren.
▶️ Gebruik de Litterati app! Alle afvalitems met een herkenbaar/leesbaar merk die je opraapt kun je registreren met de Litterati app zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid.
▶️ Wil je graag zien dat de grote bedrijven zoals Albert Heijn, Coca Cola, Spa Belgium, en Red Bull statiegeld gaan invoeren op hun drankverpakkingen? Dan kun je meedoen met de actie van Back to Sender
▶️ Plastic flessendoppen & metalen kroontjes kun je inzamelen voor het goede doel (bijv. KNGF). Gooi ze niet weg, want per kilo zijn ze geld waard. Zo worden ze ook nog eens gerecycled.
▶️ In Apeldoorn, kun je blikjes en flessen apart houden en die namens een stichting of vereniging inleveren. Zo krijgen ze er 0.05EUR voor elk flesje/blikje en zo ben je dus dubbel-goed bezig!

#zerowaste #tip #plogging #ploggen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #straatadoptie #backtosender #litterati #kngf

Tip #30 - Zero waste thee zetten

Thee en kruidenthee wordt in Nederland veel gedronken. In vele huishoudens dagelijks.

▶️ Uit gewoonte of gemakzucht en soms om een groot assortiment smaakjes te kunnen aanbieden kopen we meestal thee in zakjes.
Dit zorgt voor onnodig afval: theedoosjes zijn meestal verkocht met een plasticfolie omheen, het karton mag bij oud-papier, maar vergeet niet dat het inkt bevat wat ook niet geheel onschadelijk is, en de zakjes zelf bevatten tegenwoordig vaker plastic (lijm/microvezels) dan niet en mogen vaak niet in de gft-bak. Er zijn zelfs theezakje in het geheel gemaakt van plastic, bijvoorbeeld de thee bultjes van nylon. Daarnaast heb je ook een stukje touw en soms een nietje. Let's be honest, wie neemt echt de moeite om alle onderdelen uit elkaar te halen om het afval goed te scheiden? Uiteindelijk worden de theezakjes vaak in de GFT (vaak fout) of restafval gegooid (verbrand).

▶️ Zonde, want het is net zo makkelijk om losse theeblaadjes te kopen en afvalvrij thee zetten met een herbruikbare thee-ffilter, thee-lepel of thee-ei (extra tip: koop ze bij een kringloopwinkel ;) )

▶️ Zie tip #20 over het kopen van losse thee met je eigen verpakking.

▶️ Thee kun je het beste bewaren in droge blikjes of donkere glazen potjes. Ook op deze manier kun je thuis een breed assortiment in smaken hebben. Bewaar kleine blikjes en gebruik ze opnieuw om losse thee in kleine hoeveelheden te kopen.

▶️ De gebruikte theeblaadjes kun je daarna op je composthoop/compostbak gooien of in de GFT-container, of breng het naar een buurtcompost.

▶️ Drink je vaak thee op een dag? Vul dan meteen een grote dubbelwandige theepot, een thermosfles of in een gewone theepot en houd het warm onder een (zelfgemaakte) theemuts.

▶️ Gebruik een kleine thermos-fles/beker voor onderweg. Zelf gebruik ik er eentje van Retulp (Tumbler), heel handig met de meegeleverde theeffilter. KleanKanteen, Contigo en Dopper bieden ook prima thermosflessen/thermosbekers aan.
Neem een goed sluitend blikje met theeblaadjes in je tas mee om je thermosbeker later weer op te vullen.

▶️ Heb je een theepot vol gevuld en is het helemaal koud geworden. Je kunt het opwarmen of het juist in de koeling zetten en er ijsthee van maken. Heerlijk!

▶️ Gebruik je honing in je thee, koop het dan het liefst biologisch en lokaal of bij de imker (https://www.beeolocal.com/), in een glazen potje. Soms kun je zelf honing in glazen potten met statiegeld vinden, bijvoorbeeld bij de Nootzaak in Apeldoorn. Is er een bulkwinkel in jouw buurt, kun je er honing kopen in een eigen meegenomen potje.

Thee, kruidenthee, ijsthee, dat kan allemaal even snel en makkelijk afvalvrij. En uiteindelijk ook goedkoper! Win-win dus! 

Duurzaam op vakantie/reis

Hieronder volgt een verzameling van tips (uit verschillende bronnen) over duurzaam op vakantie gaan:

VERVOER
o Ga op vakantie met het OV!
De trein is een goede oplossing. Door vooruit te plannen, is het gemakkelijk om echt goedkope tickets te vinden. Het is een ecologische optie omdat een reis met de trein 50 keer minder CO2 genereert dan een reis met de auto. Het is zelfs het minst vervuilende vervoermiddel voor een lange reis. Het bespaart ook tijd en voorkomt eindeloze files.
Als het niet mogelijk is om de trein te nemen, blijft carpoolen een redelijk goede oplossing. Naast het verminderen van de hoeveelheid broeikasgassen die zou zijn uitgestoten door alleen met de auto te reizen, is carpoolen ook economisch: zowel de bestuurder als de passagier winnen. Volgens BlablaCar werd in 2018 een uitstoot van 272.746 ton CO2 vermeden dankzij carpoolen! Carpoolen stelt ons ook in staat om mensen te ontmoeten die we anders niet zouden ontmoeten.
En dan ter plaatse, waarom niet een fiets huren voor uw uitstapjes? Ecologisch en sportief. Het is ook super praktisch omdat het de gebruiker ongeëvenaarde vrijheid geeft: het bespaart de beperkingen van parkeren en dienstregelingen.
o Beperk vliegreizen zoveel mogelijk voor een ecologische reis
De vervuiling die wordt veroorzaakt door vliegtuigvluchten is gekoppeld aan kerosine: dit wordt gebruikt om de reactoren te laten werken, maar de verbranding ervan veroorzaakt een aanzienlijke CO2-uitstoot. Vliegreizen vervuilen 45 keer meer dan het equivalent met de trein.
Als je een reis naar Azie hebt gepland, kun je natuurlijk bijna niet meer zonder. Het belangrijkste is om indien mogelijk de trein of een ander vervoermiddel te nemen: voor ecologische vakanties geef de voorkeur aan het vliegtuig alleen voor lange afstanden. Als je er niet omheen kunt, neem dan in ieder geval directe vluchten: dat is de helft van het aantal starts. Omdat bij het opstijgen de benodigde hoeveelheid kerosine het grootst is, voor minimaal 5 kilometer, heeft het maken van zo min mogelijk tussenstops een reële impact. Evenzo is het nemen van een langeafstandsvlucht voor een vakantie van 3 weken altijd milieuvriendelijker dan voor een 5-daagse.
o Reizen door te liften en carpoolen
Op naar het avontuur. Voor wie een flinke vakantietijd heeft zonder een vast idee. Met liften en carpoolen kom je ver, zolang je geen haast hebt. Dit is een zeer goedkope manier van reizen, zowel voor je als voor het milieu. Zo deel je je ecologische voetafdruk met die van andere mensen op de weg. (En onderweg of op je bestemmingsplek, logeer je bijvoorbeeld in een jeugdherberg)

SPULLEN & AFVAL - Houd goede afvalvrije gewoonten van het jaar aan
o Om je koffer in te pakken

 •  Kies in je toilettas voor vaste producten (shampoo en conditioner) en herbruikbaar: vermijd wegwerpscheermesjes, (plastic) wattenstaafjes, wattenschrijfjes en andere kleine wegwerpproducten in plastic verpakking.
 • Adopteer een ecologische zonnebrandcrème: zonnebrandmiddelen worden beschuldigd van het bleken van koralen. Sommige componenten zijn echter schadelijker dan andere. Het is dus mogelijk om een eco-verantwoorde vakantie door te brengen terwijl je jezelf beschermt tegen de zon.
  Componenten die onmiddellijk verboden moeten worden zijn chemische filters: oxybenzone, octinoxaat, ethylhexylmethoxycinnamaat, benzofenon-3. Hawaï heeft ook zonnebrandcrèmes die oxybenzone en octinoxaat bevatten van zijn grondgebied verbannen.
  Chemische filters kunnen worden vervangen door minerale filters. Zonnebrandmiddelen van 100% natuurlijke oorsprong en soms zelfs met een biologisch afbreekbare formule vind je gemakkelijk.
  In ieder geval is het het beste om jezelf niet te lang bloot te stellen tijdens de heetste uren en de voorkeur te geven aan kledingbescherming.
 • Beperk in de koffer het aantal items en geef de voorkeur aan outfits die verschillende toepassingen kunnen hebben. Met een eenvoudige kleine Marseillezeep kun je je was op bijna elke bestemming wassen.
  Ben je dingen vergeten, of wil je kleding kopen als aandenken aan je reis, kies dan voor tweedehands kledingwinkels.

o Waterverbruik
Vermijd overmatig gebruik van de douche. Een douche van 10 minuten is tot 120 liter water verbruik!
o Picknick
Ruil aluminium en plastic folie in voor herbruikbare verpakkingen zoals bewraps of gewoon Tupperware. Gebruik herbruikbaar bestek, waterflessen en (thermos-)bekers. Neem picknicks mee in koelboxen en bereid sandwiches en salades van tevoren. Dit is niet alleen ecologischer en vaak gezonder, maar ook zuiniger dan dure broodjes die je op straat en op het strand koopt.
o Blijf je afval sorteren op vakantie en op het strand

 • Op vakantie vergeten we niet om ons afval te sorteren. Voor eco-verantwoorde vakanties moeten we eerst onze verantwoorde gewoontes voor het hele jaar aanhouden. Dus ook al is het soms wat minder voor de hand liggend om te vinden waar de sorteerbakken staan op onze vakantieplek, wij doen de moeite die het verschil gaat maken. Ook op de camping kun je zelf selectief sorteren en het afval deponeren in de dichtstbijzijnde sorteerbakken.
 • Op de stranden liggen stapels frisdrankblikjes, sigarettenpeuken, plastic flessen, sandwichpapiertjes... Naast het bederven van de schoonheid van het landschap, wordt het afval weggespoeld in het water en het leven van mariene soorten (en land) loopt gevaar door de microplastics die deze verpakkingen achterlaten. Om de stranden te helpen behouden, kun je helpen door daar zwerfvuil op te ruimen. Stichtingen zoals de Surfrider Foundation wijzen erop dat er dagelijks 8 miljoen ton afval in zee wordt gegooid en deze verenigingen organiseren afvalinzamelingen om de stranden schoon te maken. Er worden zelfs afvalinzamelingswedstrijden georganiseerd: genoeg om uw vakantie eco-verantwoord en sportief te maken!

Types vakantie & Bestemming
o Op steenworp afstand van het huis
We vergeten het maar al te vaak maar het is vaak niet nodig om honderden kilometers te reizen om een onvergetelijke vakantie door te brengen! Je regio bevat zeker kleine verborgen schatten die erop wachten om ontdekt te worden! Bovendien steun je hiermee je lokale economie. Nederland heeft heel veel te bieden. Aarzel niet om contact op te nemen met uw plaatselijke of regionale VVV-kantoor voor meer informatie
o Wandelingen en trektochten
Kamperen voor sportliefhebbers! Veel wandel-, trek- en pelgrimsroutes zijn beschikbaar in Europa. Geniet te voet of met de fiets van de mooiste natuurlijke landschappen en zorg voor je lichaam! Er is voor elk wat wils en voor alle fysieke vormen. Zoek van tevoren op de vele speciale sites om de excursie te vinden die het beste bij je past.

LOGEREN
o Camping
De onbetwiste ster van duurzaam toerisme. Naast een lage ecologische voetafdruk, is kamperen ook goedkoop. Een tent, een kachel, en daar ga je!
o WWOOFING
WWOOFING of Workaway (letterlijk "anders werken") is een systeem van associaties waarmee je kunt reizen terwijl je biologische landbouwtechnieken ontdekt.
Door op een WWOOF te gaan, kun je een vakantie doorbrengen op een biologische boerderij, waar je gezond en biologisch kunt eten, gehost kunt worden en mensen kunt ontmoeten met dezelfde gevoeligheid als jij. In ruil voor het plukken voor een deel van de dag, kun je genieten van de omgeving van boerderijen, eten en accommodatie inbegrepen.
https://wwoof.net/
o Ecologische lodges en pensions
Er zijn talloze ecologische lodges en eco-verantwoorde pensions. Zoek het Green Key-label om je weg te vinden. https://www.greenkey.global/
In Frankrijk, Gîtes de France heeft de Gîtes Panda gelanceerd, in samenwerking met WWF: Ontdek de bed & breakfasts en vakantiewoningen met het label "Panda" van het WWF;  voornamelijk gelegen in regionale of nationale parken. Het educatieve pakket helpt je bij het observeren van dieren in het wild en flora en de eigenaren zetten zich in voor de bescherming van de opmerkelijke natuurlijke rijkdom van hun gebied. https://www.gites-de-france.com/en/our-holidays/panda-wwf
o Ecodorpen
Ontdek op een georganiseerde reis of op eigen gelegenheid de wondere wereld van eco-dorpen: deze dorpen, gebouwd rond het principe van duurzame ontwikkeling met gebouwen met een neutrale CO2-impact en aangedreven door hernieuwbare energie, wachten op jou! Een groen idee om je batterijen op te laden in een aangename en verantwoorde setting zonder in te boeten aan comfort. Je kunt de impact van jouw reis verder beperken door een ecodorp bij jou in de buurt te kiezen.
o De extra mijl ;-) Humanitaire reizen
Verreweg het meest nobele vakantie-idee: ga op reis om niet-gouvernementele organisaties te helpen. Help je buurman of help de natuur een handje. Wat je ook kiest, houd er rekening mee dat je het verschil gaat maken!


Zero waste Nederland Tips & blogs 

Elisah Pals, Zero Waste Nederland initiatiefneemster, deelt heel veel handige zero waste tips en schrijft interessante blogs op de Zero Waste Nederland website.

TIPS:

Eten, Drinken & Boodschappen doen
Voedsel gered!
Water zonder plastic
Plastic in je koffie en thee
Afhaal-eten
Plasticvrije snijplank
De markt
Verpakkingen
Voedsel
Tasjes
Waterflesjes
Red een weesbanaan
Zonder rietje
Korting met eigen verpakking

Kleding & Schoenen
Pluizen en pillen verwijderen
Sokken zonder gaten
Zelf kleding maken
Kleding repareren
Tweedehands kleding bij de kringloop
Geef jouw kledingkast een cijfer
Natuurlijke materialen
Kledingswaps
Fris je schoenen op!
Kledingbieb
Kleding refurbishen
Plastic-proof wassen
Gekrompen kleding – wat nu?
Kleding langer mooi houden
Capsule kledingkast

Tweedehands kopen & Reparatie
Vind je kringloopwinkel!
Halen en brengen bij de kringloopwinkel
Kringloop leegshoppen?
Vind alles bij de kringloopwinkel
Wees niet bang voor tweedehands
Vind de beste deals in de kringloop
Kies voor kwaliteit in de kringloopwinkel
Vind je weg in de kringloopwinkel
Dress to shop
Zo goed als nieuw
Repareren kun je leren
Kleding repareren
Tweedehands kleding bij de kringloop

Persoonlijke verzorging
Safety razors, tips voor écht veilig scheren
Lekker scrubben!
Plastic in je tandpasta
Doe-het-zelf verzorging
Bescherming van je huid
Korter douchen of slimmer douchen?
Innerlijke Kachel
Billendoekjes en andere poetsdoekjes
Shampoo Bars, waar te vinden?
Beginnen met Shampoo Bars / Low-Poo / No-Poo

Thuis & (moes-)tuin
De stofzuigerzak
Schuursponsjes
Nooit meer ongewenste post
Afval scheiden
Kweek je eigen spons(komkommer)
Zero Waste schoonmaken

Deeleconomie (Zie ook: Deeleconomie)
Auto delen 
Spullenbibliotheken
Lenen is het nieuwe hebben
Deelplatforms
Voedsel gered!
Kledingbieb

Microplastics
Beat the Microbead
Verf zonder microplastics
Microvezels = microplastics
Glitter is litter
Ban de band
Vaarwel fleece
Billendoekjes en andere poetsdoekjes

Divers
Mini’s
De Kooppiramide
Koop kwaliteit
Cleanup
Wegwerpproducten
Meer geld met minder spullen
Stop verspilling
In één keer goed

52 Weken Duurzaam Tips & Uitdagingen

52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap. Om te zien of het bij je past. Word je er gelukkig van, dan hou je het vol. Zo niet, dan skip je het. Wij onderzoeken wat er wel kan. Uitdagend, leuk, leerzaam en gratis. Loop je een stukje mee?

Week 1 
Eet je kastjes leeg

Week 2 
Loop je warm

Week 3 
Maak je borst maar nat

Week 4 
Maak een vogelparadijsje

Week 5 Word Sherlock Holmes van je afval

Week 6 
Deel je groene hart

Week 7 
Zet 'm op 60

Week 8 
Halveer je voetafdruk

Week 9 
Laat je stem horen

Week 10 
Eet lekker vega

Week 11 
Ga straatjutten

Week 12 
Doe de voorjaarsschoonmaak

Week 13 
Heel Holland wipt

Week 14 
Food for thought

Week 15 
Ontdek je lekje

Week 16 
Word guerrilla gardener

Week 17  
Ga op avontuur in eigen land

Week 18 
Let op de kleintjes

Week 19 
Sla 'm tot moes

Week 20 
Hamer erop

Week 21 
Verwen je fiets

Week 22 ~
Week zonder afval

Week 23 
Mest je kledingkast uit

Week 24 
Pluk je wild

Week 25 
Wake up before you go go

Week 26 
Van ruilen komt geen huilen

Week 27 
Oeps!

Week 28 
Fix it!

Week 29
Geef Geluk 

Week 30 
Doe een digi detox

Week 31 
Bekijk een eik

Week 32 
Goed bezig!

Week 33 

Week 34

Week 35

Week 36 

Week 37 

Week 38

Week 39 

Week 40 

Week 41 

Week 42

Week 43 

Week 44 

Week 45 

Week 46 

Week 47 

Week 48

Week 49

Week 50

Week 51

Week 52 Artikelserie van C&A over zero waste – duurzamer leven

In deze interessante artikelserie wordt er over de volgende thema’s geïnformeerd:
•       Hoe werkt zero waste?
•       Verpakkingsvrije levensstijl: hoe vermijd je afval in het dagelijkse leven?
•       Handleidingen voor DIY-doekjes, een DIY-broodzak en DIY-schaaldeksels
•       Kledingdonatie: waar en hoe kun je het beste afgedankte kleding doneren?
•       Cradle-2-cradle: wat is het en hoe wordt het toegepast?

Op zoek naar nog meer Zero waste tips?
Check op deze websites en op onze "Handige links" pagina:

101 tips waarmee je vandaag nog een verschil maakt voor Moeder Aarde (NL)
Bedrock - Zero waste tips (NL)
26 manieren om onze voetafdruk te verkleinen – en wel meteen (NL)
101 Easy eco-friendly zero waste tips (Engelstalig)
109 Zero waste tips (Engelstalig)
No more single use met deze 50 herbruikbare producten (NL)


E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn