Ik het kort, zou je een Zero Waste / duurzamer leefstijl kunnen samenvatten in deze 8 grote categorieën:
👖 Minder (nieuwe) spullen kopen (koop tweedehands, hergebruik, upcycle, repareer, geef, ruil of leen)
🥗 Minder vlees, vis en zuivel eten (vaker of volledig plantaardig eten)
✈️Weinig (of beter nog: niet meer) vliegen
🌍 De auto laten staan (ga liever met het OV voor grote afstanden, op de fiets of lopend voor kleine afstanden)
🔋 Thuis op je energie- en watergebruik besparen (groene stroom, goede isolatie, groen dak, (regen-)water opvangen, ...)
🐝 De natuur respecteren en beschermen
🌲 Je geld in verantwoordelijke fondsen investeren
🗑 Je consumptie en afval terugbrengen (consuminderen, je boodschappen zo veel mogelijk verpakkingsvrij doen (eigen zakjes en bakjes), koop lokaal (in het seizoen) en biologisch; verpakte producten liever met statiegeld verpakking kopen,,... )
Deze richtlijnen vind je terug in de 5 Zero Waste fundamenten (ook wel regels genoemd), oftewel de 5 R's (omdat ze allemaal met een R beginnen, in het Engels): Refuse (Weigeren), Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), Recycle, Rot (Composteren).
Ze zijn bedacht door zero waste pionier Bea Johnson, author van Zero Waste Home.
(Auteurs: Tiphaine Bresser, kartrekker/initiatieven manager & Eefje de Groot - Wiegers, voorzitter)
Heb je als voornemen om minder afval te creëren en je leefstijl in het algemeen te verduurzamen?
Mooi! We gaan ons best doen om je van veel groene inspiratie en tips te voorzien om je hiermee te helpen.
Begin 2018 is Zero Waste Apeldoorn kartrekker Tiphaine begonnen aan haar "Zero waste project". Een nieuwe leefstijl, 'Old me' gewoontes vs, 'New me' tricks. Het ging natuurlijk heel geleidelijk en uit ervaring, kunnen we je beloven dat je beter langzaam kleine stapjes kunt nemen dan te veel te snel willen veranderen. Zo is het makkelijker vol te houden en haal je langdurige resultaten. Daarom deze serie met allerlei tips, om kleine stapjes te zetten richting zero waste.
Welke stapje(s) zet jij?
Search TIP! Met de zoek functie (CTRL + F) kun je op woorden zoeken, bijvoorbeeld: 'bamboe', 'tandpasta' of 'Ecosia''
We beginnen in de badkamer, omdat er in deze ruimte vaak veel te winnen is op gebied van afvalpreventie. Met enkele goede alternatieven en door je persoonlijke verzorgingsgedrag iets aan te passen kun je snel je afval sterk verminderen in de badkamer.
Dit zijn de eerste 2 tips:
▶️ Tip#1: geen plastic tandenborstel meer kopen, maar liever een bamboe tandenborstel. Alleen de haartjes zijn (nog) niet recyclebaar {ik ben geen voorstander van bioplastic} maar 95% van de tandenborstel is van bamboe en dat scheelt dus al een hoop plastic!
▶️ Tip #2: een plastic-vrije tandpasta. Een tijdje heb ik het zelf gemaakt (Recept: in een kom, 3 delen kokos olie, 1 deel baksoda, een beetje Stevia naar smaak en enkele druppeltjes pepermunt + tea tree etherische oliën goed mengen, en klaar!). Ik heb ook de vaste "tandpasta" tabletten en "tandpasta" in poedervorm geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik het meest tevreden met deze tandpasta van Ben & Anna. (Natuurlijk, ook microbead-free)
▶️ Bonus tip: Beat the microbead!
Microbeads (een soort microplastics) worden vaak toegevoegd aan alledaagse hygiëne producten, zoals tandpasta, douchegel en scrubs. Die kleine plastic deeltjes komen in ons lijf en ons oppervlaktewater terecht met alle gevolgen van dien. Het beste kun je producten met microbeads niet meer kopen.
Helaas worden microbeads niet altijd duidelijk aangegeven op de verpakking, maar dankzij de site en app van de Plastic Soup Foundation "Beat the Microbead" kun je deze producten vinden, plus een vermelding van de plastic-inhoud.
Dus... Download de "Beat the microbead" app en check je producten.🔎✅
#zerowaste #apeldoorn #tips #plasticfree #badkamer #hygiene #plasticvrij #tandpasta #tandenborstel #beatthemicrobead #microbeads
Plastic Soup Foundation
Tip #3: De douchegel in plastic flessen vervangen door een stuk zeep. 🧼
Zeep komt in alle kleuren, vormen en geuren. Toen ik begon aan mijn zero waste avontuur, kreeg ik vooral zeepjes cadeau. Ik heb jarenlang geen nieuwe zeep voor mezelf hoeven kopen!
Inmiddels gebruikt de hele familie geen douchegel meer, wanneer ik een zeep bar koop let ik op dat het geen palmolie bevat en dat het dierproefvrij is.
Voor wie de extra zero waste mijl wil bereiken: probeer dan een biologische zeep te kopen, dat met natuurlijke ingrediënten en lokaal (of in Nederland) is geproduceerd. Voor je huid is het geadviseerd om beter een zeep zonder SLS of SCS te kopen (het schuim middel, zeg maar). De meeste zeep bars kun je zonder verpakking of verpakt in papier/karton vinden
Je kunt natuurlijk ook je eigen zeep bar zelf maken. Op het internet vind je tegenwoordig veel makkelijke recepten hiervoor.
▶️ Bonus tip! Daarbij kun je een leuke zeep houder zelf maken, met hout of van een grote schelp bijvoorbeeld. Maar je kunt ze ook vaak vinden bij de kringloopwinkel.
#zerowaste #apeldoorn #tips #plasticfree #badkamer #hygiene #plasticvrij #zeep #zeepbar #beatthemicrobead #microbeads #douche #bad
Tip#4: Shampoo bar & Conditioner bar 🧴👋
▶️Ga je je douchegel uit een plastic fles vervangen door een stuk zeep (zie tip #3), dan is de volgende stap natuurlijk om ook te kiezen voor een plasticvrije shampoo en conditioner! 😉
▶️ Net als de zeep bar, wanneer je een shampoo bar of een conditioner bar koopt, probeer je deze checklist af te vinken:
- biologische/natuurlijke ingrediënten
- in Nederland geproduceerd
- dierproefvrij
- verpakkingsvrij of verpakt in papier/karton
▶️ En net als voor de zeep bar is het geadviseerd om Shampoo/ conditioner bars met sulfaten zoals SLS/SLES of SCS te vermijden (al schuimen de bars een stuk minder)
Of je kunt het natuurlijk ook zelf maken (Er zijn veel DIY recepten op het internet te vinden)
▶️ Voor wie de extra mijl wil gaan (en dat is echt 'zero' waste) kan helemaal geen shampoo meer gebruiken, dit is ook "no-poo" genoemd. (Zie FB groep: https://www.facebook.com/groups/nopoo.lowpoo.nl/ ). Al heb ik er zelf geen ervaring mee, is dit naar gezegde nog beter voor je haar en hoofdhuid.
Persoonlijk vind ik het toch wel fijn om mijn haar met shampoo te wassen. Wel vond ik het eerst moeilijk om de juiste shampoo bar te vinden. 4,5 jaar geleden was er namelijk veel minder aanbod op de markt, maar gelukkig is dit heel snel veranderd.
Vaak krijg ik shampoo bars gemaakt door mijn zusje in Frankrijk, en anders koop ik er een van HappySoaps : echt een aanrader! --> Vegan, dierproefvrij, palmolievrij, tot 90-110 wasbeurten, anti-roos... en ook nog eens leuk: handgemaakt in Nederland!
Maar er zijn nog meer fijne shampoo bars zoals Werfzeep
.▶️ Bonus tip! Is je shampoo bar, conditioner bar of zeep bijna op?
Ons trucje is om het op te plakken op de nieuwe bar, om de laatste beetjes te kunnen gebruiken voordat het in kleine stukjes uitvalt 😉
#badkamer #zerowaste #apeldoorn #tips #plasticvrij #douche #bad #zeep #conditioner #shampoo #nopoo #shampoobar #lowpoo
Tip #5 - Adieu wegwerp- scheerapparaat & scheermesjes, bonjour levenslange safety razor! 🪒🧼
Dit vond ik een best spannende stap, eerlijk gezegd! Daarom nam ik deze stap pas later. Ik was bang dat de scheermesjes op de safety razor echt te scherp zouden zijn of dat het scheerapparaat onhandig voor bepaalde delen van het lichaam zou zijn 🤭 Maar het heet niet voor niets een "safety" razor! 👌
▶️ Het trucje is om een wat zachter scheermesje te gebruiken in het begin.
Wanneer het scheermesje bot is, bewaar ik het in een potje . Wanneer ik er een aantal bij elkaar heb zal ik ze bij PMD inleveren in een gesloten metalen blikje. Per jaar, gebruik ik pas 2 of 3 scheermesjes! Dit gaat nog een tijdje duren... Ik doe met een scheermesje veel langer dan met de wegwerp variant. Maar ja, je kunt ze omdraaien natuurlijk.
▶️ Bonus Tip! Natuurlijk gebruik ik ook geen scheerschuim uit een spuitbus of plastic tube meer. Persoonlijk vind ik het prima te doen met gewone zeep onder de douche, maar voor wie het fijner vindt bestaat er ook speciale zeep in een vaste vorm (en plasticvrij) voor het scheren.
Trouwens, deze serie van 30 kleine stappen richting Zero Waste is een herhaling (met enige aanpassingen en aanvullingen), voor het eerst in 2019 gepubliceerd. Het doosje van 10 scheermesjes op deze foto is nog niet op! Zo'n doosje van 10 scheermesjes kost iets van 1,20 euro en ik doe er al mee dan 4 jaar mee! De safety razor was iets duurder (gemiddeld kost het €15- €25), die koop je een keer, voor de rest van je leven (kan trouwens ook tweedehands 😉). Een kleine investering die zeer snel heel rendabel wordt versus een wegwerp scheermes!
#badkamer #zerowaste #tips #apeldoorn #plasticvrij #douche #bad #scheren #scheermesjes Bambaw
Tip #6: Vervang je plastic kam en/of haarborstel door eentje van bamboe.
Een bamboe kam/haarborstel voldoet net zo goed en is veel beter te recyclen/composteren want het is gemaakt van hout en natuurrubber. MAAR gooi niet zomaar je oude kam/haarborstel weg! Eerst gebruiken totdat deze kapot gaat, natuurlijk. 😉
Op de linker foto, zie je eigenlijk de oude haarborstel van mijn oudste zoon, het heeft duidelijk al een lang leven achter de rug maar het doet nog zijn job... ! 😁
▶️ Deze serie van 30 kleine stappen richting Zero Waste is een herhaling (met enige aanpassingen en aanvullingen), voor het eerst in 2019 gepubliceerd en, guess what...? De linker haarborstel, die gebruikt onze zoon nu nog steeds! #tilltheend #zerowastemindset 😅
#zerowaste #apeldoorn #tips #stapjes #badkamer #haarborstel #kam #zerowaste #plasticvrij #bamboe #natuurrubber
Tip #7: Laat die wattenstaafjes voortaan maar liggen! 👂
Je oor heeft een zelfreinigend vermogen: door oorsmeer aan te maken, werkt het alle stofjes je oor uit. Bovendien voorkomt het uitdroging van je oor.
Het is daarom niet persé nodig om je oren zelf schoon te maken, zal ook je huisarts beamen.
Vind je dat tóch fijn om wel te doen, dan is een washandje of stoffen zakdoek voldoende! Terug naar vroeger zeg maar, want "vroegâh was het beter!" 😜
Het was voor mij wel even wennen, geen wattenstaafjes meer want hé, ik heb ze wel zo'n 30 á 35 jaar bijna dagelijks gebruikt (oh boy! Ik besef ineens dat dit ongeveer 11 tot 12 duízend wattenstaafjes zijn bij elkaar. Dit is toch schokkend!)... Maar na een paar weken was het al het nieuwe normaal. Even doorzetten dus 😉
▶️ Gebruik je toch liever wattenstaafjes, dan zijn er verschillende plasticvrije alternatieven: met bamboe of kartonnen staafjes en puntjes van biologisch katoen, of voor minder afval: een wasbaar/herbruikbaar "wattenstaafje", beter bekend als "LastSwab".
▶️ Er bestaan ook herbruikbare/wasbare oorstokjes, die zijn van bamboe of metaal gemaakt en hebben een soort mini-lepeltje aan het einde. De bamboe versie hiervan is beter bekend als 'Oriculi'.
Ik heb het wasbaar wattenstaafje ("LastSwab") en het oorstokje ("'Oriculi'") nooit getest dus kan er weinig over zeggen.
#zerowaste #apeldoorn #stapjes #plasticvrij #badkamer #oren #oorstokjes #oorstaafjes #zakdoek #washand #lastswab #oriculi LastSwab
Tip #8: 🙆🏽♀️Maak zelf je plasticvrije deodorant! 🙆Goedkoop, efficiënt, supersnel gedaan, plasticvrij en "meukvrij"! Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen! 👌
Ik ben er super tevreden mee.
Zelf volg ik het recept van Het Zero Waste Project : 1 deel kokosolie + 1 deel Shea butter au bain-marie laten smelten, 1 deel arrowroot powder + 1 deel baksoda toevoegen. Enkele druppels etherische olie toevoegen (bijvoorbeeld tea-tree en/of sinaasappel). Alles bij elkaar goed mengen en laten afkoelen in een klein schoon potje (af en toe roeren totdat het helemaal gestold is).
▶️ De arrowroot powder kun je vervangen door maïszetmeel/maizena. En de Shea butter is op zich optioneel, maar goed en voedend voor je huid; vooral goed als je vaak je oksels scheert.
▶️ Koop bij voorkeur biologische (en plasticvrije) ingrediënten. De Shea butter en de kokosolie moeten ongeraffineerd zijn.
▶️ Houd je van experimenteren? Er zijn nog veel meer andere recepten te vinden op het internet. 🧑🔬
▶️ Bonus tip! Koop je liever een kant-en-klare deodorant, kun je tegenwoordig vele verschillende plasticvrije deodorant in de winkel kopen: in een kokertje van karton of in een metalen blikje verpakt. Enkele bekende merken zijn Ben & Anna, Lamazuna, Helemaal Shea, of We love the Planet. Er zijn natuurlijk nog veel meer.
Waar te koop in Apeldoorn? Bijvoorbeeld bij Gimsel de Groenterij. , Ekoplaza Apeldoorn. , De Gezonde Zaak Apeldoorn , WAAR Apeldoorn
#zerowaste #apeldoorn #stapjes #tips #plasticvrij #badkamer #deodorant #zelfmaken #duurzaam #baksoda #sheabutter #kokosolie #arrowroot #zetmeel #duurzaam #milieu #goedkoop #milieubesparend #geldbesparing
RECEPT Het zero waste Project: Deodorant zelf maken https://www.hetzerowasteproject.nl/2016/09/diy-deodorant-met-vier-ingredienten.html?m=1
Tip #9: zero waste menstrueren 🩸💁🏼♀️
Natuurlijk een minder algemeen bericht dan de eerste 8 tips, en niet iedereen zal zich hierbij aangesproken voelen maar sla het niet te snel over (want een deel is ook bruikbaar bij urineverlies).
Volgens Plan International "worden wereldwijd maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Maar taboes die nog heersen rondom menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd. Van hevige schaamtegevoelens tot het niet hebben van toegang tot maandverband en sanitaire voorzieningen. Het is dan ook hoog tijd dat menstruatie bespreekbaar wordt."
En een geïnformeerde persoon kan weer andere personen wijzer maken😇
▶️ Alternatieven op wegwerp menstruatie materialen gebruiken is weer zo'n ding dat ik echt nooit meer ga veranderen! Zo'n 4 jaar terug, heb ik voor de eerste keer wasbaar maandverband geprobeerd en ik was meteen al verkocht. Wat een besparing! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor mijn portemonnee! 0% afval tijdens de menstruatie. Zoveel natuurlijker en fijner voor je huid (#meukvrij) en veel minder gedoe ook. Win-win-win-win! Dus, weg met al die wegwerp-troep! 🙅
▶️ De wasbare inlegkruisjes en maandverband kun je in de winkel/online kopen (kies bij voorkeur voor biologisch katoen) of je kunt ze zelf maken als je een beetje handig bent met een naaimachine. Bonus tip: meld je aan voor de workshop "DIY Wasbaar maandverband" tijdens de Duurzaam Doe Dag op 11 februari, bij CODA
Wasbaar maandverband is makkelijk in gebruik, en nee hoor, het is niet vies en geen gedoe met wassen 😉
Het trucje is om het maandverband even met koud (!) water te spoelen voordat je het in de wasmachine gooit met de rest van je was.
▶️ Een ander alternatief is de menstruatieslip. Wel een duurdere aanschaf dan wasbaar maandverband, maar blijft jarenlang goed.
Zeer fijn in gebruik en perfect voor de 'lichtere dagen' of in combinatie met de menstruatie cup of maandverband op dagen met hevige bloeding.
▶️ De menstruatie cup is tegenwoordig goed bekend en wordt zelfs in gangbare winkels als de Kruidvat en Etos verkocht. Ook de cup koop je eenmalig en kun je tot wel 20 jaar gebruiken.
▶️ In de natuurwinkel (of online) kun je soms wasbare tampons kopen. Dit alternatief op wegwerp is gemaakt van biologische katoen of van natuurlijke zeespons en is ook wasbaar maar wel eerder aan vervanging toe dan de wasbare slipjes en maandverband/inlegkruisjes.
▶️ Wil je toch liever een wegwerp variant: bij de natuurwinkel kun je plasticvrije inlegkruisjes en maandverband kopen, bijvoorbeeld van het merk Naty of Yoni
▶️ Bonus tip 1: Incontinentie
Menstrueer je niet (meer), maar gebruik je wel inlegverband voor urineverlies, dan zijn ook daarvoor de wasbare variant en de menstruatieslip perfecte zero waste opties!
▶️ Bonus tip 2: Menstruatiekastjes
Om menstruatiearmoede tegen te gaan komen er steeds meer menstruatiekastjes bij in Apeldoorn. Via de onderstaande link kun je de uitgiftepunten voor gratis tampons en maandverband vinden (deze worden binnenkort toegevoegd aan de Zero Waste Apeldoorn kaart, waar je o.a ook de minibiebs, plantenbiebs, weggeefkasten, kringloop- en tweedehandskleding winkels makkelijk kunt vinden!)
https://indebuurt.nl/apeldoorn/gemeente/steeds-meer-menstruatiekastjes-in-apeldoorn-hier-kun-je-gratis-tampons-en-maandverband-pakken~169593/
Wil je hieraan bijdragen, is ons advies om herbruikbare/wasbare maandverband in de menstruatiekasten te doneren.
#zerowaste #apeldoorn #tips #Stappen #stapjes #badkamer #menstruatie #plasticvrij #afvalvrij #milieu #milieubesparend #milieubewust #duurzaamheid #Period #periodic #periodpanties #menstruatiematerialen #menstruatiearmoede #armoede #besparing #menstruatiekastjes #incontinentie #incontinence
LINKS:
- Vanafhier.nl - Zo wordt je menstruatie duurzamer: https://www.vanafhier.nl/lifestyle/zo-wordt-jouw-menstruatie-duurzamer
- Review HetKanWel - Menstruatie ondergoed: https://www.hetkanwel.nl/menstruatie-ondergoed/
- Vergelijking HetKanWel - Menstruatiecup vs. wegwerp tampon: https://www.hetkanwel.nl/de-duurzame-menstruatiecup-vs-de-wegwerptampon/
Tip #10: zero waste make-up is... Zero make-up! 😁
Ja, dit is misschien wel wat drastisch, maar eigenlijk ook wel super #goedkoop (ha ha!) en zo heb je ook nog eens extra tijd in de ochtend en 's avonds om iets langer in bed te liggen 😴
Probeer eens voor een paar dagen geen make-up te dragen... Because you're worth it! 🥰
▶️ Veel #cosmetica is in plastic verpakt en bevat palmolie en tal van schadelijke ingrediënten voor je huid (zoals #parabenen, #sulfaten, #siliconen.. ); net als de make-up removers.
Gebruik je wegwerp #gezichtsverzorgingsdoekjes om je make-up te verwijderen? Net als de #snoetenpoetsers, #billendoekjes en de huishoudelijke #poetsdoeken, bevatten ze plastic vezels. Niet alleen slecht voor de huid maar ook voor het milieu (#plasticsoep) en ze kunnen ook grote verstoppingen veroorzaken in het riool.
▶️ Maar gelukkig bestaat er ook wel milieuvriendelijke(re) make-up! 💄
Op het internet kun je tegenwoordig talloze recepten vinden om #lippenstift, #mascara, make-up remover, #scrubs, etc. zelf te maken.
Zie bijvoorbeeld dit recept van Zero Waste Nederland om zelf jouw eigen mascara te maken: https://www.facebook.com/ZeroWasteNL/posts/332950234157064
▶️ Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Het Franse merk Boho biedt fijne, natuurlijke en betaalbare make-up. Je kunt het online bestellen maar ook bij fysieke winkels zoals de Douglas kopen.
Zie ook: Inika en MadaraCosmetics
▶️ Bonus tip 1! Om je gezicht te reinigen kun je zelf een make-up remover maken met als basis #kokosolie en #castillezeep, of check voor andere recepten op het web. Keuze genoeg! 😉
▶️ Bonus tip 2! Gebruik bij voorkeur geen #wegwerp doekjes maar liever een ouderwets washandje, of wasbare 'wattenschijfjes'/make-up pads van katoen en/of badstof. Je kunt ze trouwens ook zelf maken, van oude handdoeken of door ze zelf te haken. Hiervoor kun je weer het internet raadplegen om talloze leuke gehaakte 'wattenschijfjes' patronen te vinden!
#zerowaste #Apeldoorn #tips #plasticvrij #badkamer #makeup #makeupremover #wattenschrijfjes #reinigingsdoekjes #boho #zelfmaken #refuse #reduce #reuse #weigeren #verminderen #hergebruik #preventie #minderafval #afvalverminderen #afvalpreventie
Tip #11: Vergeet niet: (bijna) alles is wasbaar!
Op beide foto's zie je katoen... Met een groot verschil dat de ene voor eenmalig gebruik is bedoeld en de ander gaat jaren mee! En kan daarna zelfs nog worden geüpcycled of hergebruikt voor andere doeleinden of gerecycled.
▶️ Zo'n watje lijkt zo onschuldig en toch... De verborgen impact ervan is groter dan je denkt.
De teelt van katoen vraagt om enorme hoeveelheden water en (voor niet-biologisch katoen) wordt het bespoten met allerlei chemicaliën. Katoen is ook gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven. En dan hebben we het niet eens over energie en vervoer (CO2 uitstoot), de plastic verpakking... En het feit dat het niet te recyclen is, dus het eindigt in het restafval wat wordt verbrand (wat nog meer broeikaseffect veroorzaakt). Misschien toch niet zo'n schattig bolletje after all, hé?! 🙃
▶️ Voordat je wegwerp-wattenstaafjes, wattenschijfjes of watjes pakt, vraag jezelf eerst: kan ik niet beter een washandje, doekje of make-up pad gebruiken dat wasbaar is? 💁🏼♀️
Kleine moeite, groot verschil!
▶️ Bonus tip!
Trouwens, deze tip werkt ook bij de vraag: "Heb ik echt wegwerp-zakdoekjes, servetten, reinigingsdoekjes en keukenpapier nodig?" 99 van de 100 keer is het antwoord: Nee! Een wasbare variant voldoet prima 😉
Plus, je gaat er veel geld mee besparen! Weer zo’n win-win-win situatie: goed voor jou, goed voor het milieu, goed voor je portemonnee 🙌
#zerowaste #apeldoorn #tips #plasticvrij #badkamer #afval #verminderen #afvalpreventie #afvalverminderen #katoen #hygiene #wattenschijfjes #reinigingsdoekjes #washandje #servetten #zakdoek #keukenpapier #refuse #reduce #reuse #weigeren #hergebruik #wasbaar #servet #eenmalig #wegwerp #afvalvrij #duurzaamdoen #milieu
Tip #12: Doe de droger in de ban (of gebruik het echt, echt, écht alleen wanneer het écht nodig is).
Jaaaa... Het kost wat meer tijd en moeite om je was stuk voor stuk op te hangen, dan even alles in de wasdroger te proppen en even op een knopje te drukken, dat is zeker. Maar de was aan de waslijn of het wasrek drogen kent meerdere voordelen:
- zo houd je je kleren langer mooi
- voorkom je dat je was vele microplastics loslaat tijdens het drogen
- bespaar je geld
- vooral bespaar je veel energie en CO2 uitstoot (productie)
▶️ Nu is het wel zo dat we deze tip - die we voor het eerst in juli 2020 publiceerden - midden in de winter reposten.
“Je was buiten laten drogen, terwijl het in januari zo koud en vochtig is?! Dat gaat toch niet lukken!" 🤔
Nou, dus wel. Als het maar droog is! Een als het (veel) waait is je was niet alleen sneller droog (ook bij koude temperaturen en ook zonder zon) maar je was zal er ook een heerlijk frisse geur van krijgen.
▶️ Laat je liever je was binnen drogen tijdens de koude/natte dagen, zorg ervoor dat:
- het redelijk warm is in de kamer
- de kamer genoeg is geventileerd (laat desnoods de deur open)
- je je vochtige was niet rechtstreeks op de verwarming hangt (behalve dat het gevaarlijk kan zijn met bepaalde radiatoren, kan het ook schimmelvorming in die ruimte veroorzaken)
- je was niet te dicht op elkaar hangt, of over 2 lijnen/spijlen, zodat er voldoende lucht tussen komt
▶️ Bonus tip!
Heb je een grote was gedraaid met truien en broeken, of meerdere wassen achter elkaar gedraaid, gebruik je wasdroger alleen voor een beetje ondersteuning:
- doe bijvoorbeeld broeken in de wasdroger alleen even om het meeste vocht uit te halen en laat ze verder aan de waslijn/het wasrek drogen.
- doe alleen het kleine wasgoed in de droger (bijv. sokken, ondergoed en vaatdoeken) en de grotere stukken hang je op.
#zerowaste #apeldoorn #tip #tip s#tipvandedag #was #wasrek #droger #winter #milieu #duurzaam #energie #energiebesparing #besparing #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #refuse #weigeren #reduce #verminderen #reuse #hergebruik
Tip #13 - plasticvrij afwassen
Wanneer ze er aan toe zijn, vervang je plastic (en moeilijk te recyclen) sponzen, afwasborstel en schuursponsjes door plasticvrije varianten.
Bij de natuurwinkel kun je bijvoorbeeld loofah's, houten borstels met plantaardige vezels, schrapers van kokoshout en koperen schuursponsjes kopen.
Niet alleen kun je er heel lang mee doen, maar ze zijn ook beter afbreekbaar (of recyclebaar).
Wist je dat de synthetische sponsjes micro deeltjes loslaten tijdens het afwassen (of wassen in de wasmachine), dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en bijdragen aan de 'plastic soep'.
▶️ Bonus tip 1: Wanneer je flesje afwasmiddel leeg is, koop geen nieuw en maak liever je eigen. Wist je dat een beetje Marseille- of Castillezeep verdund met water al voldoende is?
Je kunt ook een "afwas zeepblok" kopen bij winkels als Dille en Kamille (vanaf 23 februari óók in Apeldoorn!), WAAR Apeldoorn, de Gezonde zaak, Holland & Barret, of de natuurwinkels (Ekoplaza, Gimsel Groenterij).
▶️ Net als met zeep- en shampoobars (zie tips 3 en 4), is ons advies om bij de koop te letten op of de afwaszeep bar in Nederland is geproduceerd, met natuurlijke en/of biologische ingrediënten, palmolieVRIJ, en dierproefvrij.
▶️ Bonus tip 2: Gebruik je (liever) een vaatwasser? Ook dan zijn er duurzamere alternatieven naast de oplosbare vaatwastabletten. Zo kan je losse afwaspoeder in bulk kopen in een kartonnen doos en zelf zuinig doseren per afwasbeurt. Daarbij doe je er goed aan een energiezuinige vaatwasser te kopen, een eco-wasprogramma te gebruiken en de vaatwasser pas aan te zetten als deze vol zit.
#zerowaste #apeldoorn #tips #keuken #afwas #plasticvrij #afwassen #duurzame #alternatieven #vaatwasser #sponzen #afwasborstel #schuurspons #kokoshout #loofah #afbreekbaar #recyclebaar #microplastics #biologische #ingrediënten #palmolieVRIJ #dierproefvrij #afwaszeep #afwasmiddel #vaatwassertabletten #synthetisch #vaatwassertips #refuse #reduce #schrapers
Tip #14 - plasticvrije poetsdoeken Wanneer ze er aan toe zijn, vervang dan je synthetische microvezeldoekjes (polyester en polyamide) door katoenen of bamboe vezels varianten.
Microvezeldoekjes laten tijdens het poetsen (of wassen in de wasmachine) micro-deeltjes los, dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en bijdragen aan de 'plastic soep'.
▶️ Bonus tip 1: Hergebruik oude hydrofiele luiers! ‘Oude’ hydrofiele doeken absorberen beter dan welk doekje dan ook. Super handig voor het schoonmaken van je huis. Niet alleen voor vochtige oppervlakken, of om de boel af te stoffen, maar ook perfect voor brillen, spiegels en ramen, of als schoenenpoetsers.
▶️ Bonus tip 2: Van zwerfafval naar hergebruik!
De microvezeldoekjes hier op de foto, zijn voor 90% gevonden op straat, tijdens zwerfafval opruimacties!
Wie vaak genoeg op pad gaat om zwerfafval op te rapen, heeft binnen een jaar genoeg poetsdoeken, vaatdoeken, handdoeken, zakdoeken, bestek, borden, glazen, mokken, pennen en bewaardoosjes en -bakjes voor een heel huishouden!
Vaak zijn de spullen amper vies. Vergeten op een bankje, gevallen uit een jas, tas, fiets of auto... Soms wel nonchalant weggegooid.
Smerig? Nee hoor. Na een (paar) keer wassen op hoge temperatuur kunnen ze gewoon weer gebruikt worden. Niets mis mee! ♻️🤗
#zerowaste #tips #keuken #schoonmaak #wassen #poetsdoekjes #microvezel #apeldoorn #zwerfafval #hergebruik #grondstoffen #DontWaste #microplastics #reduce #refuse #reuse #afval #afvalvermindering #afvalpreventie #katoen #biologisch #poetsen #schoonmaken #tipvandedag
Tip #15 - Schoonmaken: Back to basic.
Jaren geleden heb ik een Frans boek gekocht met de titel: "Du sel, du citron, du vinaigre, du bicarbonate de soude" (Zout, citroen, azijn en natriumbicarbonaat) - Een grote verzameling van tips en recepten met maar 4 ingrediënten waarmee je je hele huis zou kunnen schoonmaken.
Met maar 4 natuurlijke en super goedkope basis ingrediënten, je HELE huis kunnen poetsen? Het klonk bijna te mooi om waar te zijn! En toch... wél waar!
▶️ Door de jaren heen ben ik naast azijn en natriumbicarbonaat/soda zelf meer Marseille zeep of groene zeep en citroenzuur gaan gebruiken, en eigenlijk niet zo veel zout of citroen. Maar dat blijft wel hetzelfde verhaal: je hebt ECHT NIET allerlei schoonmaak producten in (plastic) flessen met mooie etiketten, kleuren en vormen nodig om je huis schoon te houden. En zeker niet een speciaal produkt per schoonmaaktaak of kamer. Dit is puur marketing en vaak zijn die schoonmaakmiddelen vol met troep, parfum, parabenen, sulfaten en andere niet milieuvriendelijke ingrediënten. Plus, het kost je klauwen vol geld om al die verschillende schoonmaakmiddelen te kopen, wat onnodig is.
Groene zeep, soda, schoonmaak azijn, citroenzuur. That's it.
▶️ Tegenwoordig kun je talloze recepten online vinden om zelf je schoonmaakproducten te maken met deze basis ingrediënten, al hoef je ze niet altijd te combineren met elkaar.
▶️ Voor de boekenwurmen en laboranten onder jullie, er zijn ook vele boeken te koop (ook 2ehands of als e-book) met zero waste schoonmaak recepten, als je thuis graag de "heks in de keuken" wilt spelen (zoals mijn oudste kind het noemt). Bijvoorbeeld: "Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken" van Anne Drake, of "Groene zeepjes en sopjes", of "Doe het Zero" van de Zero Waste zussen Jessie en Nicky Kroon.
▶️ Bonus tip! Heb je geen zin om zelf te experimenteren en koop je toch liever reinigingsmiddelen in de winkel maar wil je zoveel mogelijk onnodige verpakking vermijden? Koop geconcentreerde navullingen of cleaning tabs (1 tab is goed voor een fles van 750ml met zelf toegevoegd water, bijvoorbeeld van het merk HappySoaps )
#zerowaste #tip #schoonmaak #poetsen #allesreiniger #basic #soda #zout #citroenzuur #natriumbicarbonaat #citroen
#marseillezeep #tips #keuken #schoonmaak #wassen #apeldoorn #reinigingstabs #hergebruik #duurzaamdoen #reduce #refuse #reuse #afval #afvalvermindering #afvalpreventie #biologisch #tipvandedag
Tip #16 - Maak je eigen luchtverfrissers
▶️ Ambi pur, Febreze, in spuitbus vorm, spray fles of elektrische luchtverfrissers…Ik was er vroeger een grote fan van. Totdat ik me realiseerde wat voor zooi er allemaal in zit en vooral hoe milieuonvriendelijk ze zijn, ook de elektrische varianten met navul flesjes.
▶️ Ik heb toen alles weggedaan zodra het op was en sindsdien maak ik zelf luchtverfrissers voor in mijn huis: vooral pot-pourri, lavendel zakjes en geurstokjes.
▶️ In vergelijking met al de synthetische troep kost het geen drol (over geurtjes gesproken, haha!) en het is super simpel om zelf te maken.
Je kunt ook luchtverfrissers zelf maken in spray vorm, of een oud "oma's receptje" gebruiken: gewoon een stukje zeep in een zakje hangen in (kleding-) kastjes.
DIY recepten kun je overal op het internet vinden (met Ecosia 😉)
Hier zijn enkele voorbeelden:
DIY pot-pourri : https://www.groei.nl/tuin/doe-het-zelf/potpourri
DIY geurstokjes : https://www.landidee.nl/wonen/diy-zelf-geurstokjes-maken/
DIY geurspray/roomspray : https://www.showhome.nl/inspiratie/zelf-roomspray-maken-doe-het-zo-natuurlijk-mogelijk-voor-het-lekkerste-resultaat/
▶️ Bonus tip 1! Zorg voor schone lucht en ventilatie. Vergeet niet dat het ook belangrijk is dat je huis altijd goed geventileerd is. Zet bijvoorbeeld, elke dag, de ramen 10 tot 30 minuten open in alle kamers. En zorg voor ventilatieroosters op de ramen.
Wist je eigenlijk dat schone geventileerde lucht sneller warm word? Daarom is het fijn om 's morgens, vooral in de winter, alles minimaal 10 min open te zetten voordat de verwarming aan gaat.
▶️ Bonus tip 2! Bij het stofzuigen een klein beetje waspoeder opzuigen, zorgt voor het verspreiden van een frisse geur. Je kunt het vervangen door een klein beetje baksoda (absorbeert nare geurtjes). Je kunt ook een druppel etherische olie bij de baksoda doen.
Het beste kun je een zakloze stofzuiger gebruiken, de zakken zorgen niet alleen voor extra afval, maar verspreiden ook sneller nare luchtjes.
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #tip #tipvandedag #tips #refuse #reduce #reuse #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #luchtverfrisser #geurstokjes #geurspray #roomspray #geurtjes #luchtjes #ventileren #lucht #frisselucht #schonelucht
Tip #17 - Good and cheeky (maar vooral duurzaam) toilet rolls
Ook WC-papier kun je tegenwoordig zonder plastic verpakking kopen. Er zijn tenminste 4 merken "plasticvrije WC papier" in Apeldoorn te koop: Cheeky Panda, The Good Roll en Nalys.
▶️ Je kunt The Good Roll WC papier bij de Jumbo kopen of online. Via The Good Roll website kun je een bestelling plaatsen voor 24, 48 of 96 rollen! Allemaal plastic vrij.
▶️ The Good Roll: ♻ 100% gerecycled papier, geen parfum, kleurstoffen of chemicaliën, Gewikkeld in vrolijk papier (tip: recyclen als inpakpapier!), 50% van de winst van The Good Roll wordt gebruikt voor het bouwen van toiletten in Oost-Afrika. Sinds kort hebben ze ook WC papier van bamboe vezels: the Panda roll:🌳100% boom vriendelijk !
▶️ Cheeky Panda wc papier is van bamboe vezels gemaakt en te koop bij de Ekoplaza. Dit superzachte bamboe toilet papier is super duurzaam: ☁ Super zacht 3-laags, 💪 Super sterk, Vrij van parfum, pesticide, bleek, 🌳100% boom vriendelijk en de ♻ Verpakking is geheel plasticvrij
▶️ Nalys WC papier is te koop bij de AH en Coop in een papieren verpakking. (N.B.: Dit is geen gerecycled papier)
▶️ Bij de Apeldoornse winkel Van Bamboe,bis ook bamboe toiletpapier te koop!
▶️ Wil je meer info lezen over duurzaam WC papier, kun je deze blog van de zussen Nicky en Jessie Kroon lezen: https://www.hetzerowasteproject.nl/.../duurzaam-wc-papier...
▶️ Bonus tip 1: Wasbaar toilet papier!
Voor de extra zero waste mijl, kun je ook kiezen om wasbare toilet wipes te gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld maken van oud badstof. Hier kun je meer erover lezen (Engelstalig): https://www.frugallivingnw.com/reusable-cloth-toilet.../
▶️ Bonus tip 2: De douche toiletten!
De naam zegt het eigenlijk al, een douche toilet is een toilet waar een douchefunctie aan toegevoegd is. Je kunt een douche toilet daarom het beste omschrijven als een combinatie van een toilet en bidet. De laatste jaren wordt dit type toilet steeds populairder in de Nederlandse badkamers en toiletruimtes. En dat is niet voor niets, want een douche toilet biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditioneel toilet. Minder papier, minder afval, besparing op water (productie) en geld.
Extra link: https://www.vanafhier.nl/lifestyle/5x-duurzaam-toiletpapier
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #toilet #duurzaam #milieu #WCpapier #TheGoodRoll #bamboo #CheekyPanda #bamboe #plasticvrij #duurzaam #tipvandedag #tips #refuse #reduce #reuse #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie
Tip #18 - Keukenpapier is niet essentieel
▶️ Keukenpapier is in de afgelopen jaren erg populair geworden. De papieren doekjes kunnen in vrijwel elke keuken gevonden worden, en worden vaak gebruikt om de tafel en andere oppervlakten mee schoon te vegen, als je je handen hebt gewassen, als je drinken morst, om je neus te snuiten als er geen tissues bij de hand zijn of als je iets kapot hebt laten vallen, om kruiden vochtig te bewaren,... tja, ok, je kunt het op vele manieren gebruiken!
Uit gewoonte pak je vaak zo’n drie of vier stukken, dan gaat het de prullenbak in.
Keukenpapier wordt niet gerecycled, het hoort bij GFT (ongekleurd/zonder print) of bij het restafval. Het is niet altijd van gerecycled papier gemaakt en vaak gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven.
Allemaal niet zo milieuvriendelijk, dus.
▶️ Een eenvoudig, goedkoop, makkelijk en herbruikbaar alternatief is gewoon om wasbare doeken te gebruiken. Yup, zo simpel is het. 🙃
▶️ Keukenpapier gebruik je vaak uit gemakzucht. Zet je het (even) weg, dan realiseer je je dat het niet zo essentieel is.
Thuis waren mijn man en kinderen vooral grote gebruikers van keukenpapier.
Iets meer dan 4 jaar geleden, zette ik met een paperclipje een notitie vast op de rol keukenpapier, met de vraag: "heb je het echt nodig? 😊". Daarnaast, heb ik een stapel wasbare doekjes neergelegd. Het was makkelijker om een wasbaar doekje te pakken dan een stuk keukenpapier. Sindsdien heeft niemand meer in ons huis een vel keukenpapier gepakt. 💁🏼♀️
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #keuken #duurzaam #plasticvrij #duurzaam #tipvandedag #tips #refuse #reduce #reuse #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #keukenpapier #zerowastekeuken #zeroeasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie
Tip #19 - Al dat plastic- & aluminiumfolie, c'est de la folie!*
(*Of met andere woorden: puur waanzin! 😉 )
▶️ Kliekjes bewaren, je lunch meenemen, gesneden fruit/groenten inpakken,... Het is tegenwoordig bijna automatisch: je pakt aluminium- of plasticfolie, een plastic (boterham-)zakje of een diepvries zakje. Allemaal wegwerp, allemaal (in de praktijk) bijna nooit gerecycled. Maar ook allemaal te voorkomen met wasbare alternatieven. Zonde, toch?
▶️ Op de 'New Me' foto zijn enkele voorbeelden van herbruikbare alternatieven te zien. Er zijn er eigenlijk zo veel dat ik niet genoeg ruimte op de foto had om ze allemaal te laten zien. Enkele voorbeelden zijn: glazen potjes en bakjes (ook voor de koelkast en diepvries), katoenen doeken, stoffen zakjes, bijeenwas doeken, Tupperware bakken, lunchtrommel, een bord gebruiken als deksel op een bord of kom (ook wel handig om te stapelen), een zelfgemaakte deksel gemaakt van een waterdicht-stof en een elastiek, foodhuggers, wasbaar boterhamzakje, siliconen deksel, stasher bags,... Noem maar op! 😉
▶️ Bonus tip! Koop bewust.
Om eerlijk te zijn, heb ik zelf een paar zero waste spullen gekocht die ik achteraf (bijna) nooit gebruik zoals het wasbaar boterhamzakje of de (avocado) foodhuggers. Een lunchtrommel en gewone herbruikbare doosjes zijn net zo handig... Dikke "zero waste fails" dus!
Het is verleidelijk om allerlei leuke zero waste spullen aan te schaffen om minder afval te creëren, maar blijf praktisch en reëel denken en koop dus alleen wat je echt nodig hebt.... En kijk eerst of je het tweedehands kunt aanschaffen bij de kringloopwinkel of verkrijgen (bijv. via de weggeefhoek). 😉
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #keuken #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #voedsel #bewaren #hergebruik #aluminium #plasticfolie #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #keukenpapier #zerowastekeuken #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie
Tip #20 - “Ach, het is maar één rietje…” zeiden 8 miljard mensen.
Tja, maar bij elkaar zijn dat dus echt héél véél rietjes!
Er zijn mensen die hierin geen keuze hebben, ze moeten rietjes in hun dagelijkse leven gebruiken. Soms is dat tijdelijk, soms niet. En soms heeft het met een ziekte te maken en dan is een wegwerp-optie beter. It sucks (no pun intended) maar het is wat het is, en het is heel begrijpelijk.
Deze tip is dus meer voor mensen die wel een keuze hebben.
▶️ Het plastic rietje is tegenwoordig één van de grote symbolen van de 'plastic soep'. Weet je wel, van de bekende plaatjes met de zeehond met een plastic ring (6-packs drinks) rond zijn nek, het zeepaardje dat een wattenstaafje vasthoudt of het schildpadje met een rietje in zijn neus. Super zielig om te zien en een krachtig voorbeeld… Al werd ik laatst herinnerd dat het afval afkomstig van visserijen eigenlijk vele malen erger en vervuilender is dan het rietjes probleem (topje van de ijsberg dus): dit is natuurlijk helemaal waar, maar goed... vandaag wil ik het eigenlijk over rietjes hebben 😉
▶️ De rietjes…. Je kunt er niet omheen! Tenminste, zo voelt het wel.
Ze worden (soms 2 tegelijk!) automatisch in elk kinderdrankje of cocktailglas gedaan. En hoe vaak vraag je niet specifiek en super duidelijk tijdens het bestellen van je drinken dat je GEEN rietje wil en toch... "Oeps, sorry, vergeten!" en dan wordt het net voor je ogen weggehaald uit je glas... 🤦♀️Weinig aan te doen, behalve super vaak naar hetzelfde restaurant gaan, wordt je vanzelf bekend en erkend als "Die-zeur-die-geen-rietje-wil-hebben" (Fijn... tenminste heb je wel wéér een schildpad gered 😇)
▶️ Toch begint het een beetje te veranderen: sinds juli 2021 zijn rietjes van plastic verboden en zo zijn er nu in restaurants wegwerp rietjes gemaakt van papier, ‘bio-afbreekbare’-plastic rietjes (schrijf ik voorzichtig), of rietjes van natuurlijke grondstoffen gemaakt zoals van riet of pasta... Ze hebben allemaal voordelen en nadelen. Om een paar nadelen te benoemen:
- een wegwerp product is per definitie minder duurzaam: ten opzichte van een (tweedehands) herbruikbaar alternatief vraagt het om nieuwe grondstoffen, energie en water en veroorzaakt CO2 uitstoot, voor de productie, vervoer, opslag en zelfs voor het eventuele recyclingproces of afvalverwerkingsproces.
- rietjes van pasta zijn niet geschikt voor mensen met een glutenallergie,
- papieren rietjes worden zacht en vallen uit elkaar in je drinken als je het niet snel genoeg op hebt (en ze zijn gewoon restafval),
- rietjes van riet zijn top maar ook veel duurder (jammer voor een wegwerp product),
- bio-afbreekbaar plastic is wel afbreekbaar maar alleen onder bepaalde omstandigheden en in de praktijk blijkt dat het composteren van bioplastic niet zo ideaal of gebruikelijk is dat de producenten het je laten denken met mooie “100% composteerbare & 100% recyclebare” claims. Het is niet helemaal gelogen (lees: het is MOGELIJK)… Maar het is ook weer niet helemaal correct: feitelijk wordt bioplastic over het algemeen niet gecomposteerd in Nederland.
▶️ Is er een soort rietje dat wel goed is? vraag je je af. Jazeker: herbruikbare rietjes! Van bamboe, RVS of glas gemaakt, bijvoorbeeld.
Zelf zou ik de glazen rietjes afraden (al helemaal voor de kinderen!), super gevaarlijk eigenlijk. Bamboe en RVS rietjes zijn makkelijk te wassen en heel handig. Dit is wel het duurzame alternatief.
N.B: Let op bij gebruik met kinderen met bamboe rietjes of RVS rietjes met een siliconen einde en hete dranken: de tip van het rietje kan verraderlijk koud voelen.
▶️ Om eerlijk te zijn, hebben wij thuis RVS en bamboe rietjes en we gebruiken ze zo goed als nooit... De kinderen zijn inmiddels 19 en 11 en we (ouders) drinken weinig cocktails.
We nemen de herbruikbare rietjes soms mee naar het restaurant, vooral naar restaurants waar we niet te vaak heen gaan. Als je je eigen rietje laat zien, dan is het meteen duidelijker voor de serveerder/serveerster. (Dit geld ook voor het roerstaafje-dingetje wat vaak in de koude drankjes wordt gedaan.) 😉
▶️ Natuurlijk de beste optie is gewoon om geen rietjes te gebruiken 💁🏼♀️
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #keuken #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #rietjes #drinken #hergebruik #aluminium #plastic #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen
Tip #21 Boodschappen doen - Brood/broodjes/koekjes. Neem je eigen verpakking mee!
▶️ Koop je brood, broodjes, koekjes en droge gist plasticvrij bij de bakker, met je eigen broodzakken en bakjes. Ook voor gesneden brood.
We eten 3-4 broden per week en soms ook croissants en broodjes erbij. Voor ons is dit een besparing van meer dan 250 plastic broodzakjes per jaar.
▶️ Je kunt prima (gesneden) brood in een goed afgesloten katoenen broodzak bewaren en/of invriezen. Van het merk Onya zijn er broodzakken met een binnenzak, ze zijn van PET-flessen gemaakt, waterdicht en zeer fijn om je brood in en buiten de vriezer te bewaren.
Een ander alternatief is om een oude/schone plastic broodzak te hergebruiken om je brood in te vriezen. Dit hebben we jarenlang gedaan, met dezelfde 4 broodzakken.
▶️ Over het algemeen mag je losse producten kopen met je eigen verpakking, het kan soms gebeuren dat een winkelier het zelf niet fijn vindt omdat hij/zij het niet hygiënisch vindt. Je kunt het altijd aan de winkelier vragen, of letten of je een sticker op de winkelruit of marktkraam ziet: om de drempel te verlagen voor klant EN winkelier, heeft Zero Waste Nederland namelijk een sticker gemaakt met daarop “Neem gerust je eigen verpakking mee”.
Bij veel winkels en marktkramen in heel Nederland wordt zo duidelijk aangegeven via deze raamsticker dat de winkelier het heel normaal vindt als je je eigen verpakkingen meeneemt. In Apeldoorn hebben we deze winkels in kaart gebracht: https://zerowasteapeldoorn.com/Zero-Waste-Apeldoorn/Zero-Waste-Winkelen-in-Apeldoorn/
▶️ Wil je als winkelier of marktkraamhouder zo'n sticker op je winkelraam of marktkraam opplakken? Stichting Zero Waste Apeldoorn heeft een aantal stickers op voorraad, je kunt een sticker via de mail aanvragen: zerowasteapeldoorn@gmail.com
▶️ Bonus tip! Volg een Zero Waste Wandeltour
Wil je ook je verpakkingen meenemen naar de winkel maar durf je het niet alleen te doen de eerste keer? Ga eens een keer op “zero waste wandeltour” met Zero Waste Apeldoorn. Deze wandeltours worden een paar keer per jaar georganiseerd en zien er zo uit: https://www.youtube.com/watch?v=OrOai3UmDvc
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #brood #koekjes #neemjeeigenverpakkingmee
Tip #22 - Boodschappen doen - Boter, Kaas en Eieren 🧈🧀🥚 Neem je eigen verpakking mee!
👉Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen zuivel of andere dierlijke producten kopen. Een mooie stap om te beginnen is met het verminderen van zuivel eten.
Een andere goede stap is om alleen biologische producten te kopen.
▶️ Kaas kun je kopen met je eigen bakjes of met een bijenwasdoek op de markt, bij de kaasboer en bij Gimsel De Groenterij.
▶️ Vaak kun je er ook nog meer onverpakt producten vinden zoals: eieren, nootjes & pijnboompitjes, losse boter, olijfolie, sauzen/tapenades en olijven.
En ook melk, slagroom en yoghurt in glazen flessen met statiegeld kopen.
▶️ Zie ook tip #21
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #brood #koekjes #neemjeeigenverpakkingmee
Tip #23 - Boodschappen doen - Vlees en vleeswaren 🐷🐮🐔 Neem je eigen verpakking mee!
👉 Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen vlees en vis kopen (vega) en, nóg beter, zelfs helemaal geen dierlijke producten (vegan).
▶️ Een mooie stap om te beginnen is met het (fors) verminderen van vlees/vleeswaren eten.
▶️ Een andere goede stap is om alleen biologisch vlees te kopen.
▶️Dit kun je doen met je eigen bakjes bij de slager.
Zelf ben ik vegetariër maar mijn man en kinderen niet. Door onze eigen bakjes mee te nemen naar de biologische slager, besparen we zo'n 300 plastic zakjes/bakjes per jaar.
N.B: je kunt ook onverpakte veggie burgers & hartige taart(jes) bij de slager kopen 😉
▶️ Zie ook tip #21
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #vlees #vleeswaren #neemjeeigenverpakkingmee
Tip #24 - Boodschappen doen - Snoepjes 🍬🍭 Neem je eigen verpakking mee!
Koop je snoepjes plastic-vrij bij de Jamin, drogist (Etos, Kruidvat) of op de markt met je eigen (katoenen) zakje of snoep blikje.
▶️ Gebruik je een eigen zakje, zorg dan voor een klein licht zakje van katoen of van een ander natuurlijke materiaal. Nylon zakjes (zoals de herbruikbare groenten zakjes van de AH) zijn er ook geschikt voor maar denk eraan dat ze microplastics loslaten in de was. (Maar sowieso beter dan elke keer wegwerp plastic zakjes gebruiken 😉)
Gebruik je een blikje, laat het eerst (leeg) wegen bij de kassa en geef het gewicht weer door aan de caissière na het vullen van het blikje.
▶️ Zie ook tip #21
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #neemjeeigenverpakkingmee #snoepjes #verpakkingvrij
Tip #25 - Boodschappen doen - Groenten & Fruit: Denk vooral in korte keten!
▶️ Lokaal en biologisch eten met het seizoen mee is één van de meest duurzame stappen die je kunt zetten. En natuurlijk koop je je groenten & fruit zoveel mogelijk zonder verpakking.
Vorig jaar deelde ik deze anekdote op onze socials:
“Vroeger, toen ik nog niet zo zeer bezig was met een duurzame leefstijl, kocht ik zoete aardappelen wanneer ik er zin in had, uit de supermarkt, per vliegtuig uit Zuid-Amerika gevlogen en vol pesticiden bespoten.
-> De eerste kleine duurzame stap was om een biologische variant te kopen.
-> De volgende stap was om de biologische zoete aardappelen alleen te kopen wanneer ze in Nederland werden geteeld.
-> Tegenwoordig kweek ik ze zelf.. in de moestuin. #Lokaal, #biologisch en in het #seizoen. (H)Eerlijk. 👌🌍💚”
▶️ Zomaar een voorbeeld van kleine stapjes die je kunt zetten voor een klimaatbewuster bestaan: anders eten en anders je groenten en fruit kopen of zelf je groenten en fruit telen. Natuurlijk, niet iedereen heeft een eigen tuin of groot balkon, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken om je aan te sluiten bij een moestuin vereniging (‘eigen’ tuin) of bij een moestuin buurtinitiatief (vrijwilligerswerk). In de gemeente Apeldoorn zijn er diverse moestuin verenigingen en initiatieven te vinden (Zie links: Handige links).
▶️ Heb je geen groene vingers, geen tijd/zin om te tuinieren en/of koop je liever je groenten en fruit vers van het land? Kies dan liever voor seizoensgebonden producten die duurzaam, biologisch en/of lokaal zijn geteeld. Let op de bordjes met het land van oorsprong bij de natuurwinkels (Gimsel De Groenterij, Ekoplaza Apeldoorn), of ga naar de biologische markt (De Warmoezerij), of koop/bestel je groenten bij een lokale boerderij of coöperatie zoals Herenboeren Groote Modderkolk of Wenum Hoeve, StadsAkkers, de Hooge Kamp, Biorself, No-Peanuts, Loka055, of De Boerderij van Bertus en Riek. (Zie links: Handige links)
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #groenten #fruit #moestuin #natuurwinkel #markt #boodschappen #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij
Tip #26 Boodschappen doen - (Kruiden-)Thee, koffie, chocolaatjes: Neem je eigen verpakking mee! ☕️🍫
▶️ Theezakjes en koffiepads mogen sinds 2023 bij het GFT-afval. Je zou denken dat dit allang het geval was, maar jarenlang waren veel theezakjes en koffiepads vaak gemaakt van plastic en/of papier met een plastic coating, waardoor ze niet geschikt voor compostering waren en dus bij restafval hoorden. In een Green Deal met de rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven, beloofden Nederlandse koffie- en theebedrijven nu hun koffiepads en theezakjes echt composteerbaar te maken.
Dit is natuurlijk een mooie stap vooruit en hoe fijn dat het door de producenten zelf wordt gezet!
Dit gezegd hebbende, de beste verpakking blijft natuurlijk zo min mogelijk (of helemaal GEEN) onnodige verpakking 😉
Zero waste KOFFIE
▶️ Een goede stap naar minder afval is om je koffieapparaat te vervangen (wanneer het er aan toe is!) met een (2ehands) koffiezetapparaat zonder filter of cups. Zo eentje met een geïntegreerde koffiemolen bijvoorbeeld, of een percolator.
▶️ Koop je koffiebonen (of vers gemalen koffie) met je eigen zakje, blik of pot, bij een koffiespeciaalzaak zoals Simon Lévelt of Bijzondere Bonen.
▶️ Gebruik je een ouderwets koffiezetapparaat met filters of pads, dan kun je de filters/pads vervangen door een herbruikbaar alternatief.
▶️ Koffiebonen van Bosbrand kun je niet los kopen, maar zijn in Apeldoorn gebrand. (H)Eerlijk #lokaal!
Zero waste THEE
▶️ (Kruiden-)Thee kun je los kopen en een (2ehands gekochte) thee-ei of RVS-filter gebruiken i.p.v. papieren theezakjes of filters
▶️ Bonus tip 1: Hergebruik theeblaadjes en koffiedik op verschillende manieren, bijvoorbeeld:
-Koffiedik: als scrub onder de douche, of in de (moes-)tuin. Koffiedik is ook goed om je grootsteen te schrobben.
-Theebladjes kun je (af en toe) doorspoelen door de grootsteen om de afvoer te reinigen.
Op internet vind je nog veel meer tips zoals deze. Check it out! Je zult verbaasd zijn van de vele opties!
▶️ Maar natuurlijk kun je ook gewoon koffiedik en theebladeren op je composthoop (of in de GFT bak) gooien. Wel zo zero waste!
▶️ Bonus tip 2: Wist je dat je bij Simon Lévelt en Bijzondere Bonen ook onverpakte chocolaatjes kunt kopen? Nom nom nom! Ook zo leuk om cadeau te geven in een mooi glazen potje #hergebruik.
▶️ Bewaartip: op de foto zie je een doorzichtige bus voor de koffiebonen en een glazen pot voor de losse thee; maar de manier om je koffie en thee te bewaren is in een donker en goed afgesloten container, bijvoorbeeld een (luchtdicht) blik of koffiebus.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #boodschappen #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #thee #koffie #chocolaatjes #rot #composteer
Tip #27 - Zero waste thee zetten ☕️
▶️ Thee en kruidenthee wordt in Nederland veel gedronken. In vele huishoudens dagelijks. Uit gewoonte of gemakzucht en soms ook om een groot assortiment smaakjes te kunnen aanbieden kopen we meestal thee in zakjes.
Dit zorgt helaas voor onnodig afval:
- theedoosjes zijn meestal verkocht met een plasticfolie eromheen;
- het kartonnen doosje mag bij oud papier, maar vergeet niet dat het inkt bevat, wat ook niet geheel onschadelijk is;
- en de zakjes zelf horen nu composteerbaar te zijn maar daar heb je ook een stukje touw en een papiertje aan hangen. Let's be honest, wie (behalve onze stichtingsvoorzitter 😇) neemt echt de moeite om alle onderdelen uit elkaar te halen om het afval goed te scheiden?
Zonde toch?! Want het is net zo makkelijk om losse thee te kopen en afvalvrij thee te zetten met een herbruikbare (en natuurlijke 2ehands) thee-filter, thee-lepel of thee-ei 🤗
▶️ Thee kun je het beste bewaren in droge blikjes of donkere glazen potjes en ook op deze manier kun je thuis een breed en leuk assortiment in smaken hebben. Bewaar kleine blikjes (of ga op schattenjacht bij de kringloopwinkel 😄) en gebruik ze opnieuw om losse thee in kleine hoeveelheden te kopen. Vaak is dat ook nog eens goedkoper dan theezakjes (per kilo berekend)!
▶️ Drink je vaak thee op een dag? Vul dan een grote dubbelwandige theepot, een thermosfles of een gewone theepot die je warm kunt houden onder een (zelfgemaakte) theemuts.
▶️ Gebruik voor onderweg een kleine thermos-fles of reisbeker. Zelf ben ik fan van de Retulp Tumbler: super handig met de meegeleverde theefilter. KleanKanteen, Contigo en Dopper bieden ook prima thermosflessen en thermosbekers aan.
Neem een goed sluitend blikje met thee in je tas mee om je thermosbeker later weer op te vullen.
▶️ Heb je thuis een theepot vol gevuld en is het helemaal koud geworden voordat je hem leeg hebt kunnen drinken? Je kunt het natuurlijk opwarmen of het juist nog even in de koeling zetten en er ijsthee van maken. Heerlijk!
▶️ Gebruik je honing in je thee, koop het dan het liefst biologisch en lokaal of bij de imker, in een glazen potje. Soms kun je zelfs honing in glazen potten met statiegeld vinden, bijvoorbeeld bij de Nootzaak in Apeldoorn.
Voor de vegan variant, probeer eens agavesiroop!
▶️ Zelfs een Chai latte kun je afvalvrij zetten! Zie tip 22 voor het kopen van melk in glazen flessen met statiegeld en tip 26 voor het kopen van losse thee. De specerijen kun je ook met je eigen potjes kopen op de zaterdagmarkt bij de Kruiden en Specerijen kraam naast de notenkraam.
Voor een vegan variant, maak je zelf je eigen havermelk in een handomdraai (Recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/ )
Zo zie je, zero waste thee, kruidenthee, ijsthee en zelf chai latte zetten, dat kan allemaal even snel en makkelijk... Afvalvrij en beter voor het milieu. Heerlijk, toch! ☕
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #teatime #thee #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #onderweg #besparing
Tip #28 - Zero waste koffie zetten ☕️
Na de theeleuten (tip van gisteren), hebben we vandaag voor de koffie lovers tips om je koffie duurzamer te drinken!
▶️ Lege Nespresso capsules zorgen voor veel afval. Nu biedt Nespresso de mogelijkheid om je lege capsules gratis te recyclen, maar desondanks gaat de verwerking natuurlijk gepaard met extra CO2 uitstoot en energieverbruik voor vervoer en recycling. En, maak je gebruik van capsules van andere merken, kun je die weer niet door Nespresso laten recyclen.
▶️ De zogenaamde "duurzame capsules" van de Koffiejongens, hebben het voordeel dat ze geen aluminium of fossielolie bevatten, maar daar houdt het op. In Nederland worden de bioplastic capsules niet gecomposteerd. Het blijft restafval.
▶️ Koffiepads mogen voortaan in de GFT (zie tip 26), maar alsnog, het gebruik van koffiebonen of voorgemalen koffie is milieuvriendelijker (afvalvrij en verpakkingsvrij)
▶️ Gebruik daarbij een volautomaat espressomachine of herbruikbare filters/cups. Een Chemex, Cona C, percolator of French Press zijn ook andere goede alternatieven.
▶️ Vaak zijn expressomachines duurder (nieuw) dan een Senseo of Nespresso koffiemachines, maar je kunt tegenwoordig prima 2ehands expressomachines vinden en, afhankelijk van de hoeveelheid koffiekopjes die je per dag drinkt, kan een nieuwe expressomachine soms al na een jaar meer rendabel zijn dan een koffiemachine met pads of capsules. Dit heeft ook te maken met de prijs van de koffiebonen of verse gemalen koffie per pak vs. capsules en pads.
▶️ Koffie uit een cupje is duurder dan van gemalen koffiebonen.
▶️ Bonus tip: Is je koffiezetapparaat stuk, probeer het eerst te laten repareren voordat je een nieuw apparaat koopt: https://www.heelapeldoornrepareert.nl/
▶️ Zie tip 26 voor het kopen en bewaren van koffiebonen en/of verse gemalen koffie.
▶️ Gebruik voor je To-Go koffie, onderweg, een kleine thermos-fles of reisbeker. Merken zoals Retulp Tumbler, KleanKanteen, Contigo en Dopper bieden prima thermosflessen en thermosbekers aan.
▶️ Houd je van een lekker kopje koffie met melk, zoals een een cappuccino, Latte macchiato, flat white,... of een Dirty Chai latte? Ook die kun je afvalvrij zetten! Zie tip 22 voor het kopen van melk in glazen flessen met statiegeld en tip 26 voor het kopen van losse koffiebonen/verse gemalen koffie.
De specerijen voor de Dirty Chai Latte, kun je ook met je eigen potjes kopen op de zaterdagmarkt bij de Kruiden en Specerijen kraam naast de notenkraam.
▶️ Bonus tip! Voor een vegan variant, maak je zelf je eigen havermelk in een handomdraai (recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/).
En nu... Coffee Please! ☕
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #koffie #koffieleut #koffiepads #zerowastecoffee #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #onderweg #besparing
Tip #29 - Geniet van je chocoladepasta... Tot de laatste klodder! 😉
▶️ Potje chocoladepasta bijna leeg? Heb je ook zo’n hekel aan de laatste kleine beetjes moeten uitlepelen met een pannenlikker? Wat een gedoe en een geknoei is dat soms hè?!
Maar ook wel zonde om de laatste beetjes chocoladepasta weg te gooien...
De oplossing: drink je chocoladepasta op!
▶️ Schenk een glaasje/20cl heet (plantaardig-)melk in het potje; draai vervolgens het potje goed dicht en schud het potje ongeveer een minuut lang. Let op: gebruik ovenwanten of een theedoek om je handen te beschermen omdat het potje best warm kan worden.
... Et VOILA! Binnen een paar seconden is je potje chocoladepasta 'schoon' en heb jij een heerlijk glas chocolademelk gemaakt voor jezelf! 🤗
Je kunt een beetje cacaopoeder toevoegen voor meer smaak, of havermout vlokken voor een 'extra bite' of agavesiroop voor extra zoetigheid. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden, maar je snapt het idee!
▶️ Ken je trouwens dit chocoladepasta merk: Nocciolata? Het is niet alleen echt verrukkelijk (heerlijke notensmaak en niet te zoet), maar het is ook biologisch én palmolieVRIJ❗👌 Te koop bij de natuurwinkel (Ekoplaza, Gimsel de Groenterij).
▶️ Uiteraard kan het met melk (zie tip 22 voor het kopen van melk in glazen flessen met statiegeld), maar ook met havermelk of amandelmelk voor een vegan variant
.
▶️ Bonus tip! Maak zelf je eigen havermelk in een handomdraai (recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/). Super eenvoudig... En veel goedkoper dan een pakje uit de winkel ook!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #besparing #chocopasta #chocoladepasta #chocomelk #havermelk
Tip #30 - Maak je eigen milkshakes en zeg dag tegen wegwerp verpakking! 🥤
▶️ Verpakking van fast-foods en o.a. van milkshakes vind je vaak genoeg rondzwerven in de natuur. (Vaak met een grote gele M erop) Zonde van de verloren grondstoffen, zonde voor het milieu!
Maar ook als milkshake bekers netjes in een openbare prullenbak belanden, worden ze als restafval behandeld en dus verbrand.
Dit soort bekers zijn vaak van papier gemaakt met een coating van plastic aan de binnenkant die niet makkelijk te recyclen is; of beter gezegd, op zijn best wordt het gedowncycled tot bijv. wc-papier. Ook de bekers die volledig van plastic zijn gemaakt worden in de praktijk vaak niet gerecycled.
Een zelfgemaakte milkshake is niet alleen verpakkingsvrij en dus beter voor het milieu, maar ook heerlijk EN gezonder want je bepaalt zelf de ingrediënten en hoeveel suikers je erin doet.
▶️ Maak dus voortaan je eigen milkshakes! Op het internet kun je talloze "DIY milkshakes" recepten vinden. (Bonus tip 1: gebruik Ecosia i.p.v Google 😉)
Voor de extra zero waste miles:
▶️ Roomijs kun je zelf maken (verpakkingsvrij) of vervangen door yoghurt (zie tip 22 voor het kopen van zuivel in glazen flessen met statiegeld).
▶️ Fruit kun je zelf kweken, of je kunt het vers kopen op de (biologische) markt, bij een lokale pluktuin/moestuin of een lokale boerderij (zie tip 25 😉) - Extra tip: Probeer geen bevroren fruit te kopen, en/of fruit dat niet in het seizoen is, en/of fruit dat uit verre landen komt.
▶️ Vervang melk en yoghurt door havermelk of amandelmelk voor een vegan variant.
▶️ Bonus tip 2! Maak zelf je eigen havermelk in een handomdraai (recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/). Super eenvoudig, en veel goedkoper dan een pakje uit de winkel ook!
▶️ Bonus tip 3! Drink je liever je milkshake op met een rietje? Zie tip 20 voor duurzame alternatieven.
▶️ Bonus tip 4! Soms mag je een eigen (herbruikbare) beker afgeven bij de ijsboer. Het is altijd de moeite waard om het te proberen 😉
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #besparing #zelfmaken #DIY #milkshake #vegan
Tip #31 - Laat het verleden los en laat je niet de les lezen.
Kijk vooruit en heb vertrouwen in jezelf! 👉👊💪
▶️ Zodra je de eerste stapjes gaat zetten naar een duurzamer leefstijl, ga je snel de vele positieve effecten ervan ervaren: je bent goed bezig, je voelt je meer in control, bewuster en geïnformeerd, je bent misschien al begonnen met consuminderen, minimaliseren en ordenen, je krijgt goede reacties van anderen die bewondering hebben voor je initiatief, en het liefst wil je het met iedereen delen: de leuke tips en ervaringen en hoe gek het is dat het zoveel makkelijker is dan je het zelf had verwacht. En je merkt, vol verbazing, hoeveel impact je onbewust op anderen maakt en hoe je ze kunt inspireren om je goede voorbeeld te volgen. Dit is allemaal super leuk en stimulerend!
Maar niet iedereen zal even enthousiast reageren en je zult ook wel eens ongevraagde kritiek krijgen. Van volslagen vreemden maar soms ook vanuit je directe omgeving. Je zult vooral kritiek krijgen over wat jij nu nog niet allemaal "perfect duurzaam" doet (alsof dit bestaat! ;-) ) maar ook over je minder milieuvriendelijke keuzes in je verleden.
▶️ Mijn advies? Heb lak aan wat anderen denken. Kijk vooruit en heb vertrouwen in jezelf!
Laat het verleden los, wat gebeurd is is gebeurd en dit kun je niet meer veranderen, maar de keuzes die je nu maakt heb je zelf in de hand. Accepteer en leer van je vergissingen of terugvallen.
Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin: gisteren was de perfecte dag om hiermee te beginnen, vandaag is je herkansing.
▶️ Laat je niet door anderen demotiveren… Maar let er ook op dat je niet te fanatiek en te streng voor jezelf wordt. De grenzen opzoeken en vaststellen is ook deel van het proces. Hoe meer stapjes je richting een zero waste leefstijl gaat zetten, hoe meer je over van alles en nog wat gaat twijfelen, want het kan altijd anders. Het kan altijd beter. Je wordt vanzelf een soort 'rupsje nooitgenoeg'. Maar vergeet niet: Perfectie bestaat niet. Er is geen absoluut ZERO waste. Er is ook geen 100% duurzaam. Het is een eindeloze weg.
Zie ZERO waste als een mooi streefpunt aan het horizon en wees content met elke stap die je maakt, met wat je allemaal onderneemt en verandert in je leven om duurzamer te leven.
Elke stap is er al één. 🙌
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #afvalvrij #plasticvrij #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #zelfvertrouw #peptalk
Tip #32 - Plant bomen met je zoekopdrachten
▶️We "Googelen" elke dag, maar zou het niet fijn zijn als we iets nuttigs konden doen met onze zoekopdracht? Nou, dat kan dus! Door gebruik te maken van Ecosia wordt geld verzameld om bomen te plaatsen over heel de wereld. Cool, toch?! 😎🌳
▶️ Ik gebruik Ecosia als standaard zoekmachine sinds 2020 en heb zo al tig bomen helpen planten!
Ik gebruik nog wel af en toe Google voor mijn zoekopdrachten, maar alleen wanneer ik iets niet eerst via Ecosia kan vinden.
▶️ Of Ecosia écht wel duurzamer is dan Google (of andere zoekmachines), of ze écht bomen planten, of ze echt transparant zijn en of het echt werkt, kun je beter zelf gaan googelen, uh... Op Ecosia zoeken! ("Ecosia-en" klinkt minder leuk, dat wel! 🙃 ).
Dat deed ik ook, in 2020, en ik vond toen dit interessante en zeer uitgebreide artikel: https://www.zaailingen.com/duurzaam-online-de-grote-ecosia-update-zonnige-primeur/
▶️ Eerlijk gezegd, ik weet niet of dit artikel "in opdracht van..." is geschreven, maar inmiddels zijn er al meer dan 167 miljoenen geplant dankzij haar gebruikers! Ecosia is een prima alternatief voor Google. Het zal waarschijnlijk niet zo gauw Google vervangen maar elke boom die hiermee geplant wordt draagt bij aan een beter milieu en dat kunnen we met het huidige klimaat goed gebruiken. Alle beetjes helpen dus geef Ecosia een kans en plant een boom!
▶️ Bonus Tip! Naast Ecosia, is er nu een nieuwe "groene" zoekmachine: zoekgroen.nl
Soort van Ecosia, maar Nederlands 🙂 Zie het fimpje van TheHappyActivist over ZoekGroen: https://fb.watch/4TE18VL33H/
🌍 De zoekresultaten van ZoekGroen worden aangeleverd door Google (Dus… Vind je het niet op Ecosia, kun je anders via ZoekGroen proberen 🙂)
🌍 ZoekGroen ontvangt inkomsten uit:
✔️ De klikken op de gesponsorde zoekresultaten die boven de reguliere zoekresultaten verschijnen (net als iedere andere zoekmachine)
✔️ Uit enkele webshop-linkjes boven de zoekbalk (Bol.com en Coolblue)
🌍 Het geld dat ZoekGroen met de zoekmachine verdient, wordt gebruikt voor het herstellen van gedegradeerde landschappen naar groene, vegetatierijke landschappen
🌍 95% van de opbrengsten van ZoekGroen wordt gestort als donatie aan de Nederlandse non-profitorganisatie Justdiggit, die zorg zal dragen voor de uitvoering en realisatie
🌍 De resterende 5% van de opbrengsten worden gebruikt om de kosten van ZoekGroen te dekken
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #zoekmachine #bomenplanten #Ecosia #Google #zoekopdracht
Tip #33 - Opgeruimd staat netjes!
▶️ Soms hoef je maar één stap buiten de deur te zetten en dan kom je het al tegen: zwerfafval! Een doorn in het oog voor vele inwoners, slecht voor het milieu en gevaarlijk voor dieren. Een tip: ruim het op.
Tijdens het uitlaten van je hond, een rondje hardlopen, of een wandeling in het bos/op strand: zie je afval rondslingeren, pak het op (het liefst met een prikstokje of handschoenen) en gooi het in een prullenbak in de buurt, of neem altijd een oud plastic zakje mee in je broek-/jaszak voor zwerfafval. Je kunt het later in een openbare prullenbak gooien of wachten totdat je thuis bent en het afval alsnog sorteren.
▶️ Gaat het om een paar stukjes zwerfvuil, dan kan je het bij je restafval doen. Maar wil je vaker en uitgebreider zwerfafval opruimen, dan wil je natuurlijk niet extra betalen voor restafval, terwijl het niet eens van je eigen huishouden afkomstig is en ook niet extra kosten hebben voor afvalzakken, handschoenen en eventueel een prikstokje.
▶️ Check dan eerst met je gemeente of er een campagne tegen zwerfafval in je stad aanwezig is. In Apeldoorn bijvoorbeeld, is de gemeentelijke campagne Heel Apeldoorn Rein: zo stelt de gemeente opruimmiddelen beschikbaar (in bruikleen), zoals prikstokken en speciale vuilniszakken voor inwoners, en het verzamelde zwerfafval kun je laten ophalen zonder extra kosten.
In het voorbeeld van Apeldoorn faciliteert de gemeente materialen en het ophalen van zwerfafval; het organiseren van individuele of gezamenlijke opruimacties dien je zelf te regelen.
▶️ Kun je via je gemeente geen opruim-materialen lenen, dan kan je de website van Supporter van Schoon raadplegen voor een gratis pakketje met handschoenen en vuilniszakken (en mini-hesjes voor kinderen). Om zo’n pakket te bestellen moet je tenminste 1 opruimactie opzetten via de SvS website.
▶️ Check ook via social media en/of via je gemeente of er groepen inwoners zijn die actief zijn met lokale/herhalende opruimacties in jouw buurt. In Apeldoorn zijn er kleine groepjes inwoners die al jaren actief zijn in verschillende buurten en Stichting Zero waste Apeldoorn regelt verschillende opruimacties: maandelijkse opruimacties op vaste locaties, ploggen, sigarettenpeuken opruimacties en het "straat adoptie" concept. Kijk voor meer informatie op onze website: https://zerowasteapeldoorn.com/Heel-Apeldoorn-Schoon/
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #ploggen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #straatadoptie
Tip #34 - Zero Waste liefde
Over een week is het #Valentijnsdag. Dit is natuurlijk ook weer zo’n commerciële dag en ieder heeft zijn redenen om wél of juist niet mee aan te doen en dat is prima, daar gaat dit bericht niet over. Wel geven we graag alvast tips voor degene die wel Valentijnsdag willen vieren maar het graag op een duurzame(re) manier willen doen…
Deze tips zijn trouwens het hele jaar lang toepasbaar 😉
▶️ Bloemen in boeketten bevatten helaas vaak veel pesticides, komen soms uit verre landen, worden vaak met verpakking geleverd en belanden binnen de kortste tijd in je GFT-bak. Ai! Niet super duurzaam al met al. En helaas, in de winter vind je geen snijbloemen in lokale pluktuinen (het beste alternatief voor snijbloemen), maar gelukkig zijn er nog wel leuke, lieve en eco alternatieven om bloemen cadeau te geven.
▶️ Geef bijvoorbeeld tulpenschoof cadeau, het liefst biologisch gekweekt. Dit zijn tulpen in een vaas of op een schaal met de bolletjes er nog aan! Als de tulpen uitgebloeid zijn, kun je de bolletjes in de grond zetten en zo veel jaren plezier van hebben! #longlastinglove 🌷
▶️ Koop en geef een gedroogd boeket van biologisch gekweekte bloemen. En zet alvast een notitie in je agenda om later dit jaar zelf bloemen te gaan plukken en te laten drogen, om volgend jaar met Valentijnsdag je zelfgemaakte gedroogd boeket aan je Valentijn te geven. Hoe mooi is dat toch! Een cadeau met veel liefde en geduld (zelf) gemaakt!
▶️ Koop (fairtrade) chocolaatjes en/of snoepjes met je eigen meegenomen potje/zakje (zie tips 24 en 26!) en geef het cadeau in een oud/hergebruikt glazen potje of blikje, met een (oud) stoffen lintje.
▶️ Koop je (eventuele) cadeau tweedehands en pak het in met een furoshiki (doek/sjaaltje).
▶️ Maak zelf een kaartje voor je Valentijn van oud papier. Op Pinterest vind je duizend en één ideeën voor meer inspiratie. Je kunt ook zelf papier maken met bloemzaadjes en/of gedroogde bloemen.
▶️ Bak zelf een cupcakeje, kook een maaltijd of maak zelf het ontbijt klaar voor je Valentijn.
▶️ Zo zie je, Valentijnsdag hoeft niet duur en heel commercieel te zijn. Liefde kun je op allerlei manieren tonen. Zoals we het in Frankrijk zeggen: "Ce qui compte dans la vie, c'est l'Amour". ❤️ (Wat belangrijk is in het leven is Liefde)
▶️ Bonustip: Zet een kus 👄 op je (zelfgemaakte) #valentijnskaart. Geef het aan je partner met een cadeautje (zie tips hieronder) en na Valentijnsdag, bewaar het kaartje goed, tot het volgend jaar… Een jaar later, zet je weer een 👄 op je kaart... en ga zo door, jaar na jaar... Lief, toch?!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #fairtrade #kaart #cadeau
Tip #35 - Hoe je je koelkast makkelijk, goedkoop en zero waste fris en schoon kan houden 🧊🍋
▶️ Bespaar jezelf geld en moeite en vergeet al de plastic en synthetische luchtverfrissers voor de koelkast. Doe gewoon een beetje baksoda in een potje in je koelkast en that's it!
Trouwens, wanneer je de product specificaties van de Leifheit koelkast-ei leest, wil je het waarschijnlijk niet meer kopen... Ook maar 4 maanden houdbaar en van plastic gemaakt.
▶️ Vind je de werking afnemen, vervang de baksoda door nieuwe (de oude kun je nog gebruiken voor een schoonmaak klus in je huis, bijvoorbeeld de toiletpot schrobben).
▶️ Eerlijk gezegd, bij ons staat dit potje zeker al meer dan een jaar in de koelkast zonder nare luchtjes. Dit komt ook omdat al het "stinkende" eten zoals bijvoorbeeld (Franse) kazen of gesneden ui, altijd in goed sluitende bakjes worden bewaard. Etensrestjes zijn ook altijd afgedekt met een zelfgemaakte deksel van geïmpregneerd stof, een bord of in glazen- of plastic bakjes bewaard (zie tip 19)
▶️ Bonus tip 1: Let op dat kliekjes altijd afgekoeld (op kamertemperatuur) zijn voordat je ze in de koelkast zet.
▶️ Bonus tip 2: Als je etenswaren uit de vriezer haalt, laat het langzaam ontdooien in de koelkast. Zo bespaar je energiekosten én behoudt het eten meer vitamines.
▶️ Voor het schoonmaken van de koelkast gebruik ik ook geen speciale "koelkast reiniger". Gewoon een sopje van heet water met een druppel (zelfgemaakt) afwasmiddel is voldoende (zie tip 15).
Zolang alles in goed sluitende bakjes/potjes wordt bewaard hoef je ook niet vaak je koelkast schoon te maken.
▶️ Bonus tip 3: Zorg dat je niet meer koopt dan wat echt nodig is. Zo voorkom je voedselverspilling
Op de foto (juli 2020) is de koelkast vrij leeg van vers eten: een klein stukje kaas over, 2 eieren, een laagje melk en yoghurt en kliekjes. De groenten uit de moestuin zijn vandaag in een soep verwerkt. Een beetje minimalistisch, maar heel normaal bij ons op de vrijdag. Boodschappen doen we op de zaterdag 😉
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #luchtverfrisser #koelkast #voedselverspilling #baksoda
Tip #36 Een kind kan het wasmiddel doen! 👚👕🥼🧼🧂
▶️ Zelf wasmiddel maken bespaart je een hoop geld en is ook nog eens beter voor je kleding, huid en het milieu!
▶️ Je kunt zelf wasmiddel maken met een zeep op basis van minstens 70% olijfolie, zoals Marseillezeep, Aleppozeep of Castillezeep, of je kunt planten of noten gebruiken zoals: klimop, paarden kastanjes of wasnoten.
Zelfs gebruik ik Marseillezeep #francaise #jeugdsentiment 😉
▶️ Dit is het recept om WASMIDDEL zelf te maken met olijfzeep:
- Voor de bonte was meng ik 20 gram geraspte Marseillezeep met 1 liter heet water.
- Voor de witte was gebruik ik hetzelfde mengsel en ik voeg 10 gram 😊 een eetlepel) natriumbicarbonaat (oftewel baksoda) OF natriumpercarbonaat toe in de lade van de wasmachine, als natuurlijk bleekmiddel/vlekken verwijderaar.
▶️ Het hele recept in stappen kun je op onze website bekijken: https://zerowasteapeldoorn.com/DIYWasmiddel/
▶️ Meestal maak ik in één keer 5 à 6 liter wasmiddel in de grootste pan die ik heb en schenk ik het in glazen beugelflessen die ik 2ehands heb gekocht bij de kringloopwinkel en in oude glazen flessen (drank/limonade).
▶️ GEBRUIKSAANWIJZING:
Gebruik ongeveer 70 à 80 ml per wasbeurt.
▶️ WASVERZACHTER:
Een scheutje natuurazijn voldoet als wasverzachter en het maakt de wasmachine en de leidingen ook nog eens schoon (het "Calgon" effect, zeg maar 😉 )
▶️ VLEKKEN BEHANDELEN:
Vlekken kun je op 3 manieren natuurlijk behandelen:
1: Met Terres des Sommières; een natuurlijk, universeel vlekkenmiddel, voor stoffen, meubels, tapijten, leer...
2: Met een stuk Marseille zeep of met ossengalzeep: zeep rechtstreeks op de vlek aanbrengen
3: Met natriumpercarbonaat:
--> 1 eetlepel of 15 gr in de trommel van de wasmachine toevoegen, bij hardnekkige vlekken 2 eetlepels
--> Of een klein beetje oplossen in water en rechtstreeks op bepaalde vlekken aanbrengen.
▶️ In kastanjes zit saponine, hetzelfde stofje waar zeep van wordt gemaakt. Daarom is het heel geschikt om wasmiddel van te maken! Zie onze reel + recept in dit bericht: https://www.facebook.com/groups/250110235650581/posts/1104343100227286/
▶️ Wil je experimenteren met klimop, zie bijvoorbeeld dit recept: https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/back-to-basic/schoon-en-goedkoop-je-was-doen-met-klimop
▶️ Koop je liever wasmiddel? Tegenwoordig heb je prachtige duurzame merken die plasticvrije wasproducten aanbieden zoals WASSTRIPS. Niet geheel afvalvrij, maar wel een super alternatief en een grote aanwinst in gewicht en verpakking in vergelijking met waspoeder in grote kartonnen dozen of vloeibaar wasmiddel (en dus ook veel minder CO2 uitstoot tijdens vervoer).
▶️ Nog een alternatief, niet plasticvrij maar wel minder 'waste' is de EcoEgg: wassen met natuurlijke minerale pellets
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #wasmiddel #DIY #zelfmaken
Tip #37 Doe mee aan Warmetruiendag 🌍💚🌡
(en herhaal het zo vaak mogelijk 💪 )
▶️ Hoewel het deze winter met de koude dagen én hoge energieprijzen elke dag #warmetruiendag is, staat Warmetruiendag op vrijdag 10 februari 2023 zoals ieder jaar volledig in het teken van de collectieve kracht van #klimaatdoeners.
Onder het motto "Verwarm jezelf, niet de wereld" doen elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders actief mee aan Warmetruiendag. Want wist je dat we met één graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen.
Warmetruiendag symboliseert meer dan alleen een extra warme trui; het activeert de kracht van het #collectief. Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.
Dus doe je ook mee?!
▶️ Onze stichting voorzitter en haar dochtertje laten het goede voorbeeld zien 😍
En bij mij thuis doen we ook mee 😉Bij ons, net als bij vele anderen, staat de verwarming al zo laag mogelijk, al een paar maanden. Vooral vanwege de hoge energieprijzen. En ja, we voelen het wel in ons 100+ jaar oude huis! Hoe redden we het? Natuurlijk met warme truien, maar ook met een dikke sjaal, warme sokken + nóg een extra paar dikke sokken.
Heb je extra warmte nodig voor Warmetruiendag (of voor deze winter)?
▶️ Brei of haak extra warme kleding en accessoires voor jou en je familie. Op Pinterest, vind je 1000 en één ideeën en gratis patronen om sokken, sjaaltjes, poncho's, vesten, (dikke) truien en allerlei dekens zelf te breien of haken.
▶️Ook leuk en gezellig is om er een familieproject van te maken: haak bijvoorbeeld samen een grote granny squares deken.
▶️ Bonus tip: Bij de kringloopwinkel heb je soms het geluk dat je een oude partij breiwol kunt vinden. 🧶
▶️ Een andere optie is natuurlijk om een sjaal 🧣, trui en/of warme sokken 🧦 die al gemaakt is te kopen, maar dan koop je het natuurlijk #tweedehands! 🤗
Op onze handige kaart kun je alle tweedehands kledingwinkels en kringloopwinkels in Apeldoorn makkelijk vinden:
https://goo.gl/maps/Z4Uv7Bwwz1UUe5xNA
#sameninactievoorhetklimaat #CO2 #energiebesparen #apeldoorn #duurzaamleven
Warmetruiendag: warmetruiendag.nl
Tip #38 - Deksel op de pan (wanneer mogelijk) om energie te besparen!
▶️ Tijdens het koken van je maaltijd, maar ook voor het (voor)koken van water: zet een deksel op de pan, of gebruik een ouderwetse waterketel.
▶️ Water koken met een open pan is echt zonde van de energie. Er gaat dan zoveel warmte en energie verloren! Met de deksel op de pan kun je tot wel 75% energie besparen in vergelijking met een open pan! ⚡
▶️ Als je de mogelijkheid hebt: koken op inductie is efficiënter en dus energiezuiniger dan op gas. Helemaal als je ook nog het geluk hebt gebruik te kunnen maken van zonnepanelen en overdag (bij daglicht) kookt.
Let er bij koken op gas op dat de vlammetjes echt onder de pan zitten en niet te wijd waardoor de meeste warmte langs de rand van de pan ontsnapt.
Bonus tips, van onze volgers:
▶️ 1. Gerry's tip: Heb je ook een gekookt ei nodig, dan deze (schoon) in de pan met de aardappels meekoken!
▶️ 2. Janneke's tip: Je kunt ook prima na 2 min doorkoken het gas/inductieplaat uitzetten en je eieren/pasta/rijst etc. nog een tijdje (hoelang je het normaal zou koken) met de deksel op de pan laten staan. Werkt perfect en bespaart energie!
▶️ 3. En in dezelfde trend als de bovenste tip: ben je al bekend met de 'hooimadam' (ook wel de 'moderne hooikist' genoemd)?
Door met een hooimadam te koken hoeft je gerecht veel korter op het kooktoestel te staan en kan je dus flink besparen op je energiekosten.
Je kan de hooimadam voor bijna al je dagelijkse maaltijden gebruiken; niet alleen stoofpotten, maar ook je rijst, pasta en aardappelen zijn te bereiden in de hooimadam. Je kunt een hooimadam kopen (met een beetje geluk, kun je het tweedehands vinden op Marktplaats of in een kringloopwinkel). Of ben je (of ken je) iemand die handig is met een naaimachine, dan kun je het zelf (laten) maken!
Zie voor meer informatie: https://www.hooimadam.com/
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #energyefficiency #gogreen #ecofriendly #energyefficient #environment #energiebesparing #besparing #energie #gas #inductie #water
Tip #39 koud is goud
▶️ Zet standaard de kraan in de keuken en badkamer op de koude stand. Zo voorkom je dat je telkens weer water laat opwarmen ook al heb je de kraan maar eventjes open.
▶️ Heb je niet direct warm water uit de kraan (met een Qooker o.i.d.), vang dan het koude water op in een afwasteil en laat het niet “zo maar” weg stromen. Dit water kun je bijvoorbeeld gebruiken om je handen af te wassen, groenten/fruit af te spoelen of voor de kamerplanten.
▶️ Deze tip geldt natuurlijk ook voor de douche/bad: Zet een emmer in je douche/bad. Zo kan je het koude water opvangen als het water nog op temperatuur moet komen.
Bonus tips voor meer energie- en water besparing:
▶️ Ga voor een korte douchebeurt en gebruik een douchewekker. Als je 1 minuut korter onder de douche staat scheelt het gemiddeld zo’n 8 liter water per douchebeurt en dit is dus een goede energiebesparing. Een bad kost meer water dan een douche.
▶️ Koud (en korter) douchen scheelt niet alleen veel geld, het is ook nog eens beter voor het milieu én het is goed voor je gezondheid. We snappen dat niet iedereen staat te springen om de dag te starten met een koude douche (ik ook niet, eerlijk gezegd!), op deze website vind je een korte training met 7 tips: https://gezondnu.nl/gezondheid/koud-douchen-7-onmisbare-tips-voor-beginners/
▶️ Draai tijdens het tanden poetsen of scheren de kraan dicht.
▶️ Gebruik de waterbesparingsknop op de w.c. voor een number one. Of doe thuis zoals het Engelse gezegde: ‘if it’s yellow, let it mellow; if it’s brown, flush it down’. Oftewel: je kunt thuis best wat plasjes in de pot ‘bewaren’ voordat je doorspoelt. Bij onze voorzitter in het gezin levert dat vooral tijdens het spitsuur in de ochtend een enorme waterbesparing op!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #besparen #besparing #verminderen #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #gogreen #energiebesparen #energiebesparing #water
Tip #40 Haak je eigen boodschappentas!
▶️ Super handig voor de boodschappen als je geen plastic tas wil gebruiken, is het ouderwetse boodschappen net van katoen.
Super stevig maar vooral super licht en super ruim! Je neemt het makkelijk overal mee naartoe! Hij is handig vast te houden en er passen ontzettend veel boodschappen in!
▶️ Ook soms genoemd de "Duizend en één dingen tas", ik noem het zelf de "Mary Poppins tas"!
Je snapt het al: deze uitrekbare tas zul je gauw onmisbaar vinden tijdens je zero waste boodschappen uitje op de markt of in de supermarkt.
▶️ Oh, en je kunt het ook wassen in de wasmachine. 👌
▶️ En wat nog leuker is: dit handige boodschappen net kun je heel makkelijk zelf maken! Niet alleen snel en goedkoop maar ook super leuk om zelf je kleuren te kiezen en voor de gevorderde haker: je kunt een eigen twist geven aan het ontwerp. Bijvoorbeeld een extra zakje of netje toevoegen voor je portemonnee 😉
▶️ Hieronder vind je 2 handige links/patronen als je zelf je boodschappentas wil haken.
Op het internet en via Pinterest kun je tegenwoordig nog veel meer gratis patronen vinden.
Patroon 1: https://www.youtube.com/watch?v=jL_i2LFniX8
➡️ https://www.wolplein.nl/blog/1273/tas-haken-de-musthave-voor-shoppers.html
Patroon 2:
https://www.youtube.com/watch?v=1Ku9n9iP7gc
▶️ Koop je liever een boodschappen net/tas, dat kan in Apeldoorn o.a. bij de Gimsel, Ekoplaza, WAAR, en vanaf 23 februari bij Dille en Kamille.
Bestaat in allerlei kleuren en van verschillende merken.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #booschappen #net #tas #DIY #zelfmaken
Tip #41 Pak de fiets! 😉
De OLD ME foto klopt niet precies omdat ik zelf geen auto rijd, maar ik was vroeger wel een fervente Master Carpooler! Ook voor kleine afstanden waren alle smoesjes goed genoeg om liever "eventjes" de auto te pakken.
Nu vermijd ik al jaren zoveel mogelijk te carpoolen en ga ik liever te voet of op de fiets en voor langere afstanden met het openbaar vervoer.
Voor korte afstanden zijn lopen en fietsen prima alternatieven op een auto en ze kennen veel voordelen:
▶️ Het is een open deur, maar fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Ook wel beter dan een scooter of een brommer. En al zijn de elektrische varianten minder vervuilend dan de benzine varianten, alsnog hebben deze een grote verborgen impact. Wil je een elektrische fiets kopen, overweeg dan om een tweedehands of refurbished elektrische fiets te kopen. Voor een nieuwe fiets zijn namelijk weer nieuwe grondstoffen gebruikt.
▶️ Een wandeling of een fietsrit is een prima gelegenheid om je hoofd leeg te maken of juist om je (werk)dag voor te bereiden of te verwerken. Je start de dag met meer focus en een frisse blik en komt weer ontspannen thuis.
▶️ Fietsen en lopen verbetert je humeur. Door te bewegen en te sporten maak je endorfine aan. Een stofje in je hersenen dat leidt tot een gevoel van geluk, en waardoor jij je goed voelt.
▶️ Fietsen en lopen zorgen voor een betere doorbloeding in je lichaam. Dit betekent meer zuurstof voor je organen en een versnelling van je stofwisseling.
▶️ Fietsen en lopen verbeteren je conditie en vetverbranding. Je voelt je fitter en je verbrandt meer calorieën dan tijdens een rit in de auto of op de scooter.
▶️ Fietsen en lopen verbeteren je weerstand. Je bent minder vaak verkouden of ziek en je bent sneller weer beter als je het wel een keer te pakken hebt.
▶️ En van overdag meer te bewegen én lekker in de buitenlucht te komen, slaap je ’s nachts beter.
▶️ Oh, en het is ook nog vele malen voordeliger om een (tweedehands) fiets te kopen en te onderhouden dan een gemotoriseerd vervoermiddel.
▶️ Zorg vooral dat je een goede (tweedehands) fiets koopt, met genoeg versnellingen en een mand en/of fietstassen en snelbinders om al je spullen/boodschappen mee te kunnen sjouwen. Ga je lopen, gebruik dan een ouderwets boodschappenkarretje als je veel spullen moet meenemen. Misschien vind je dat niet de meest hippe keuze, maar het is wel super handig!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #auto #fiets #lopen #wandelen
Tip #42 - Hhmm! Zelf gepofte popcorn 🍿!
▶️ Met het grootste gemak (en voor een fractie van de prijs van kant-en-klare popcorn!) maak je zelf thuis een bak heerlijke popcorn!
▶️ Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten en is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack! (Hoe cool is dat?! 😎)
Het is wel belangrijk dat de popcorn met olie en niet met boter gemaakt wordt.
▶️ Popcorn die je in de magnetron maakt, bevat weer twee keer zoveel calorieën als popcorn die je gewoon in een pan poft... En het is duurder en veroorzaakt meer afval.
▶️ Zelf gepofte maïs is niet helemaal zonder afval (of je moet pofmais bij @pieter_pot bestellen bijvoorbeeld 👌), maar wel in een bioplastic verpakking verkrijgbaar bij de @ekoplaza.apeldoorn (let op, deze hoort bij het restafval, niet in de PMD bak en ook niet in de GFT bak).
▶️ Zo leuk om samen met de kinderen (of helemaal in je eentje 😋) te eten, met een leuke film erbij! 📽️
#zerowaste #apeldoorn_nl #Apeldoorn #tips #tipvandedag #zelfmaken #refuse #reduce #reuse #weigeren #verminderen #hergebruik #preventie #minderafval #afvalverminderen #afvalpreventie #lesswaste #nowaste #popcorn #pofmais #watkijkenwijvandaag
Het filmpje op Youtube bekijken: https://youtube.com/shorts/jqgPRaZ4Lzc
Tip #43 - Niets doen is goed doen 👀
Heb je je tuin "winterklaar" gemaakt door juist ALLE blad en organische 'rommeltjes' te laten liggen in je tuin en onder de struiken? HEEL GOED!
Voel je nu al de lentekriebels om je tuin weer bladvrij en 'netjes' te maken voor het nieuwe seizoen? DOE HET (NOG) NIET!
▶️ De temperaturen lopen soms mooi op als de zon schijnt maar het kan nog wel gaan vriezen. De winter is nog niet over en dat laagje blad en ander organische materiaal zijn nog zeer nuttig!
▶️ Want:
- een mulchlaag in de tuin is belangrijk voor het bodemleven, de bescherming van vorstgevoelige planten in de winter en het maakt de grond vruchtbaar. Bovendien houdt het water beter vast, waardoor je in de zomer minder vaak hoeft te sproeien (ook gunstig voor je waterrekening).
- een dikke pak blad zorgt voor schuilplaatsen voor dieren in je tuin, zoals vogels, motten, padden, kikkers, wormen, eekhoorns, egels, vlinders, maar ook natuurlijke bestrijders zoals lieveheersbeestjes. Deze kunnen wel 100 bladluizen per dag opeten!
- Cocons van rupsen klampen zich nog steeds vast aan het gedroogde, staande plantmateriaal van vorig seizoen. Haal je nu het blad weg, dan gooi je waarschijnlijk leven in je groene kliko.
- Hoewel je misschien hommels en op de grond nestelende bijen begint te zien als bomen en struiken in bloei komen, dan hebben ze nog steeds beschutting nodig tijdens koude nachten.
- Roodborstjes nestelen laag bij de grond en, net als veel andere vogels, hebben blad en andere klein organisch materiaal nodig voor hun nesten of rustplaatsen.
Bijkomend voordeel van (nog) niets doen in je tuin: je kan zelf op een stoeltje rustig genieten van die eerste zonnestralen, kijkend naar al dat leven dat je mogelijk maakt 💚
#Zerowaste #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #winterklaar #lentekriebels #tuin #lente #winter #tuininspiratie #tuinieren #tuinonderhoud #inspiratie #tuintips #wintertuin #februari #opruimen #bodemleven #insecten #blad #overwinteren #schuilplaatsen
Tip #44 - Maak je straat of buurt groener!
▶️ Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpen onze stad af te koelen op hete dagen en bij nat weer het regenwater beter af te voeren. Inwoners van gemeente Apeldoorn kunnen daar zelf ook aan bijdragen door hun creatieve ideeën voor een groenere straat of buurt kenbaar te maken bij de gemeente. De realisatie en het onderhoud doet de gemeente, samen met de inwoners.
▶️ En kijk! Dit is van onze buurt het groeninitiatief in het Sprengenpark 🤗
Ontstaan in 2020 op aanvraag van de inwoners van de Jachtlaan - Sprengenpark-buurt en door Gemeente Apeldoorn uitgevoerd en aangeplant in maart 2021 😍🌱🌷🌳
Twee jaar later is onze border nog veel verder gaan groeien!
Dankzij de gemeente mochten we het nog meer uitbreiden met mooie bloembollen, en 1 á 2 keer per jaar wordt de bodem verrijkt met een laag bokashi - van blad uit de stad, "gerijpt" in de buurt (nog geen kilometer verderop!). Mooi toch!
▶️ Een groeninitiatief kent veel voordelen:
Naast dat je heerlijk met je buren kunt kletsen terwijl je samen aan het werk bent in de buitenlucht, en er een kopje koffie/thee samen kunt drinken, vergroen je je buurt en verbeter je het milieu door er meer biodiversiteit in te brengen.
Zo'n groeninitiatief is goed voor je gezondheid, sociaal en ook nog eens goed voor voor het milieu! ☺️☀️🌻🌷
▶️ Dus, ga samen aan de slag om je buurt nóg groener te maken!
Hoe het werkt lees je op de website van de gemeente: https://www.apeldoorn.nl/Groeninitiatief
🐞🌸 🐞🐝🌱🌻🌷🐞🐝🐛
#Zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #groen #groendoen #groeninitiatief #buurt #buurtinitiatief #maakjebuurt #tuininspiratie #tuinieren #inspiratie #biodiversiteit #bodemleven #insecten #buurt #buurtinitiatief #bloemperk #border #park #gemeente #Buren #Sprengenpark
Tip #45 "One wine a day, keeps the doctor away" 🍷🍾
Of dit gezegde echt verantwoord is, is de vraag; maar als Française ben ik natuurlijk geneigd te denken dat het wel klopt 🙂 #levendbewijs
▶️ Wijn & wijnflessen hebben helaas wel een grote milieuimpact! De meeste flessen zijn van glas gemaakt: zwaar en voor eenmalig gebruik. Maar flessen van plastic zijn niet veel duurzamer en vaak niet gerecycled. En nog erger zijn de zogenoemde van 'papier' gemaakte pakken wijn: trap hier niet in! Niets is minder waar: de buitenkant is wel van papier, maar met een binnenzak van plastic EN aluminium! Niet te recyclen!
▶️ Drink je graag wijn maar wil je je milieuimpact beperken let hierop:
- Beperkt de afstand. Koop liever wijn uit Europa dan uit verre landen of andere continenten. Er zijn trouwens ook wijngaarden in Nederland 😉
- Koop biologische wijn en, nog beter: vega(n) wijn. Want wist je dat wijn vaak geklaard wordt met eiwit (van eieren of uit melk) om de vertroebelende deeltjes in de wijn te laten zakken? Gelukkig gebruiken steeds meer wijnmakers tegenwoordig niet-dierlijke producten met hetzelfde effect, zoals bentoniet klei. En om de wijn te filteren, worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet.
- Als je het kan vinden koop dan wijn rechtstreeks in je eigen fles bij een wijntap. Hoe goed dit ook klinkt: er is helaas geen wijntap te vinden in Apeldoorn. Gelukkig is er Pieter Pot! Sinds mei 2022 verkopen ze via hun online winkel wijn in herbruikbare flessen met #statiegeld! 🥳
▶️ Bonus Tip:
Koop je wijnflessen met een kurk, let dan op dat het geen plastic 'kurk' is maar een echte kurk, het liefst met het FSC keurmerk; en hergebruik de kurken met (oude) houten spiesstokken om naamkaartjes te maken voor de (moes)tuin. Of je kunt de kurken mulchen en in de tuin strooien. Of ze op je composthoop gooien (let op dat je niet te veel 'wijn' in één keer aan de wormpjes voedt) of gooi het bij de GFT.
Hier nog meer ideeën wat te doen met kurken
#Zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #milieu #milieubewust #duurzaam #duurzaamdoen #groen #groendoen #klimaat #afval #afvalpreventie #afvalverminderen #weigeren #verminderen #hergebruik #recycle #composteren #wijn
Tip #46 - “Héééy, biertjuh?” 🍺
Terwijl onze Française een echte wijnliefhebber is, lust onze voorzitter zo nu en dan ook wel een (speciaal)biertje. Helaas, net als wijn is ook bier niet zonder milieu impact.
▶️ Voor 1 liter bier is 4 tot 7 liter water nodig, de meeste hop (die niet altijd biologisch wordt geteeld) wordt van buiten Nederland geïmporteerd en het transport van de glazen flesjes geeft ook de nodige CO2-uitstoot. En denk je met een speciaal biertje van een lokale kleine brouwer goed te zitten (want: nauwelijks transport), helaas: juist kleine brouwers hebben een minder efficiënt energie- grondstoffen- en waterverbruik dan grote brouwerijen en bovendien gebruiken ze vaak flesjes zonder statiegeld.
▶️ Wil je toch af en toe genieten van een biertje, dan zijn er gelukkig wel wat duurzamere keuzes te maken.
▶️ Nederlandse brouwer Gulpener is in Nederland de enige grote brouwer die zelf hop verbouwt, ze brouwen met water uit eigen bronnen en kopen de overige grondstoffen bij lokale boeren. Kleinere brouwerijen zoals Oedipus, Bird Brewery, De Leckere en Lowlander dragen elk op hun eigen manier bij aan een duurzamer biertje. Door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen, biologische ingrediënten te gebruiken, restproducten te verwerken in het bier, of ter compensatie bomen te planten of te doneren aan goede doelen.
▶️ Het merk Instock brouwt van reststromen brood en aardappels bier en daarvan gebruiken ze de bierbostel (restproduct van het brouwproces) weer om granola te maken. Zo gaan ze voedselverspilling tegen. Wist je dat we bij de Zero Waste Picknick tijdens de Zero Waste Week 2021 heerlijk brood hebben gebakken van bierbostel van de Apeldoornse brouwerij Puik? Meestal wordt de bierbostel als veevoer gebruikt, maar je kan dus bij een plaatselijke brouwer vragen of je de bostel mag gebruiken om zelf heerlijk en voedzaam brood te bakken.
▶️ Volgens Milieu Centraal, zijn glazen statiegeldflesjes de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden (al hebben we op andere sites gelezen: tot 25x wat minder milieubesparend is): dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Koop je een bier onderweg, kun je een blikje kiezen mits je het glazen flesje weer kan inleveren. Glazen flesjes voor éénmalig gebruik scoren slechter dan blik.
▶️ Dus: koop liefst een biologisch gebrouwen biertje, van de tap of uit blik/glazen flesjes met statiegeld, rechtstreeks bij de brouwer. In Apeldoorn kun je bij terecht bij Puik Bieren en De Vlijt (Veluwse Schavuyt). In Deventer staat de brouwerij van DAVO.
▶️ Liever proeven van meer merken op de tap? Een fust is duurzamer dan flesjes of blikjes, dus een goede én duurzame reden om je biertje in de kroeg te drinken met je vrienden! Cheers! 🍻
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #bier #brouwerij
Tip #47 - Is it Friday yet? Het is tijd voor een borreltje! 🍸
Oké, nu begint het te lijken alsof we een stel alcoholisten zijn! 😅 Wees gerust, ons joviale team houdt weleens van een borreltje, en we wilden toch wel deze serie nog even uitbreiden met de sterkere drankjes. Maar natuurlijk geldt daarbij als eerste tip: #reduce (en #refuse 😉 ) Drink met mate, dus!
▶️ Net als bij wijn en bier hebben de transport afstand, ingrediënten en de verpakking de grootste milieu impact bij het maken en aankopen van likeuren en sterke dranken.
▶️ Helaas hebben we in Apeldoorn nog geen "Limoncello- of whisky tap" gevonden 🤪 of een lokale distilleerderij/stokerij waar je je aankopen kunt doen in herbruikbare/statiegeld flessen (#hint voor de getagde ondernemers 😄)
▶️ Het advies om je milieu impact te beperken is dus om biologisch en/of lokaal geproduceerd te kopen.
- De "coup de coeur 💛' van onze Française is de Amante Limoncello , ambachtelijk gemaakt IN Apeldoorn, met biologische citroenen. 🍋🍋
▶️ Ook PUUR SMAACK, in Apeldoorn, maakt o.a. Limoncello (ecologisch, ambachtelijk, zonder toevoegingen). Maar ze stoken ook een mooie zachte single malt whiskey van Veluwse Schavuyt bieren (van de buren, op het Zwitsalterrein), in een eiken vat 🥃
▶️ Een andere tip is om dranken te kopen met zo min mogelijk chemische toevoegingen en kleurstoffen. Denk aan Flügel (E122) of Blue Curaçao (E133) of Bols (E123)... Het glazuur springt onze voorzitter al van de tanden als ze aan de kleur van de drankjes denkt! Haar tip: maak zelf je likeurtje met de merken Snippers of Pineut (te koop bij de - WAAR - winkel). Je voegt zelf een alcohol van je keuze toe (bijv. wodka of jenever) en hebt zo meer controle over de inhoud.
▶️ Bonus tip: Maak je je eigen cocktails, zie onze tip #20 over herbruikbare rietjes!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #likeur #distilleerderij #stokerij #lokaal #biologisch
LINKS:
Amante Limoncello: https://www.amante-limoncello.nl/
Puur Smaak Zwitsal: https://www.puursmaack.nl/
Veluwse Schavuyt De Vlijt: https://www.veluwseschavuyt.nl/
Tip #48 - Zuiver water💧
Zo hé, kreeg je ook al bijna een kater van al die posts over drank? Tijd voor zuivering. Vandaag hebben we het over water!
▶️ Van alle dranken is een glas puur kraanwater de beste keuze voor het klimaat. Je hoeft niks te kopen in de winkel en de klimaatbelasting van water uit de kraan is klein.
🚰 Waarom liever kraanwater dan bronwater:
▶️ De klimaatimpact van 1 glas fleswater (met of zonder smaakje) is vergelijkbaar met 100 tot 200 glazen kraanwater.
▶️ Kraanwater is beter voor het milieu dan bronwater, en bijna 150 keer goedkoper.
▶️ Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit.
▶️ Het winnen, zuiveren en vervoeren van drinkwater kost wel energie; maar waterbedrijven maken relatief veel gebruik van duurzame energiebronnen.
💦 Bonus tip 1:
▶️ Vind je water zonder smaakje saai? Pimp het op met een schijfje komkommer, muntblaadjes, rode vruchten of citroenen, natuurlijk biologisich gekweekt en zonder verpakking gekocht (Zie tip 25) of uit de eigen (moes-)tuin!
▶️ Vind je het water niet goed smaken, dan kun je het filteren met een stuk actieve houtskool (rechtstreeks in de karaf). Of je kunt vacuüm verpakte actieve houtskool kopen. Laat het een aantal uur in een fles of kan water et voilá: gezuiverd kraanwater.
▶️ Onderweg kun je beter een hervulbaar flesje drinken meenemen. Wij hebben standaard een campingmok of reisbeker, een thee-ei lepel (en losse thee in een mini-blikje) en een drinkfles mee zodra we de deur uit gaan. 🍶
Als we dat allemaal doen, scheelt dat alleen al bij water 1 miljoen plastic flesjes per dag!
▶️ En natuurlijk kun je je thee of koffie 'to go' kopen bij een koffietentje in je eigen beker, niet alleen scheelt dat enorm veel afval, maar je krijgt er tegenwoordig op veel plekken een beloning (#korting) voor! #bringyourown #byo ☕
💦 Bonus tip 2:
In Nederland zijn er zo'n 2000 watertappunten! Zo kun je gratis je drinkfles hervullen onderweg!
Zoek je een watertappunt in je buurt, bewaar dan één van deze links op je telefoon of download de app (zie links hieronder). 🚰
▶️ Nog een reden om kraanwater te drinken: het bevat amper microplastics (groter dan 0.5mm).* Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat fleswater vaak microplastics bevat. In 93 procent van de onderzochte flessen troffen de onderzoekers microplastics aan. Wie dagelijks een liter water uit een fles drinkt, krijgt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks tienduizenden deeltjes microplastics binnen.**
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #water #drinkwater #kraanwater #bronwater
Links Watertappunten:
https://watertaps.nl/ & https://watertaps.nl/kaart
https://drinkwaterkaart.nl/watertappunten/ ; https://kraanwatertappunten.nl/
Bronnen:
*https://www.drinkwaterplatform.nl/microplastics-drinkwater/
**https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/onderzoek-ook-microplastics-in-flessenwater
Tip # 49 - Van ruilen komt géén huilen (1): Legpuzzels
#Puzzelen is ontspannen en gezellig! 🧩
▶️ Heb je je puzzel(s) al eens (of meerdere keren) gelegd? Toe aan een volgende puzzel? RUILEN MAAR!
Via "De Apeldoornse Puzzelclub (ruilgroep legpuzzels)" Facebook groep kun je allerlei puzzels ruilen in Apeldoorn en omgeving. Sluit je aan!
De spelregels zijn zeer eenvoudig en vooral belangrijk is dat alle puzzels met gesloten portemonnee worden geruild. Dus niet alleen een besparing voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! En het is sociaal ook. Door met elkaar te ruilen, ontmoet je anderen met gelijke hobby’s, wat soms tot nieuwe vriendschappen leidt.
▶️ Ruil je liever niet met een ander, dan kun je tegenwoordig HEEL VEEL puzzels vinden bij de kringloopwinkel (zie onze handige kaart "Zero Waste in Apeldoorn" waar je in Apeldoorn e.o. kringloopwinkels in je buurt kunt vinden).
▶️ Nog een optie, maar dan moet je iets meer geluk hebben, is de online weggeefhoek groepen op Facebook (zie links op de Deeleconomie pagina) en fysieke weggeefkasten (zie onze handige kaart "Deeleconomie Apeldoorn" waar je in Apeldoorn e.o. weggeefkasten in je buurt kunt vinden).
Zie ook onze reel op Youtube voor een sfeerimpressie van de ruilgroep: https://www.youtube.com/shorts/A7E_-R58E4k
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #ruilen #deeleconomie #puzzel #legpuzzel #weggeefhoek #ruilgroep #tweedehands
Kaart "Zero Waste in Apeldoorn" - https://bit.ly/3IrfXL0
Kaart "Deeleconomie in Apeldoorn"- https://bit.ly/3IqnSIf
Weggeefgroepen Facebook: Zie Deeleconomie pagina
Tip #50 - Van ruilen komt géén huilen (2): Boeken, kinderboeken, tijdschriften
In het park, in het bos, op het strand, in het gras, boven op een berg of gewoon thuis: er is altijd wel een plek om een boek te lezen! Boek uit? Ga gerust langs één van de inmiddels al 120 (!!!) minibiebs, kinderzwerfboekstations of weggeefkast in Apeldoorn en omgeving en ruil je boek voor een nieuwe. ♻️📚🌏💚
▶️ Het ruilen van boeken is een fijne, milieubesparende en goedkope manier om lezen te stimuleren. Voor alle boekenwurmen onder ons, voor wie het minder breed heeft, of gewoon voor wie van boeken houdt omdat lezen de fantasie en de kennis verrijkt.
🧚♀️🦄🦖🕵♂️🧙♂️🦸♀️🤴👩🎨
▶️ Stichting Zero Waste Apeldoorn beheert 2 Google maps met een overzicht van al deze minibiebs, kinderzwerfboekstations en weggeefkasten in Apeldoorn e.o. Op één van deze kaarten vind je diverse handige 'minibiebs routes' in heel Apeldoorn.
Je vindt de kaarten op onze website en in de Facebook groep "Minibiebs en kinderzwerfboekstations in Apeldoorn", waar ook een adressenlijst staat met een korte omschrijving van alle boekenkasten.
Al meer dan 400 minibiebs beheerders & gebruikers hebben zich aangesloten bij de Facebook groep. Zo kunnen ze elkaar informeren over minibieb nieuws, voorraad en donaties, en eventuele vragen stellen of beantwoorden.
Sluit je ook aan!
Ontbreekt jouw minibieb op onze lijst en kaart? Stuur ons een mail (zerowasteapeldoorn@gmail.com) met het adres, een korte omschrijving van de inhoud van je minibieb en een (of meerdere) foto('s).
▶️ BONUS TIPS:
- Nog een optie, maar dan moet je iets meer geluk hebben, is de online weggeefhoek groepen op Facebook (zie links op de Deeleconomie pagina)
- En dan heb je natuurlijk nog de bibliotheek. Niet geheel gratis zoals de minibiebs/weggeefhoek maar nog steeds milieubesparend door het lenen en delen van boeken, en nog vrij goedkoop.
- Ruil je liever niet met een ander, dan kun je HEEL VEEL boeken vinden bij de kringloopwinkel ((zie onze handige kaart "Zero Waste in Apeldoorn" waar je in Apeldoorn e.o. kringloopwinkels in je buurt kunt vinden).
Happy reading! 📖 👀
Zie ook onze Shorts/Reel starring mini-zero waster Alexandre en de schattige minibieb aan de Torenstraat 6:
https://www.youtube.com/shorts/g4U_spRofUY
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaam #ruilen #deeleconomie #weggeefhoek #tweedehands #minibieb #boeken #kinderzwerfboek #gratis #buurtbieb #lenen #delen #lezenisleuk #lezen #boek #kinderzwerfboekstation #gratis #buurtbieb #boekenkast #kinderboeken #lekkerlezen #zwerfboeken #zwerfboek #weggeefkast
Tip #51 Van ruilen komt géén huilen (3): planten, stekjes & zaden
▶️ Mini-bibliotheken op de oprit of langs de weg zijn niets nieuws, maar sinds een paar jaar zie je andere soorten kasten-aan-de-weg in opkomst: geen kast met boeken, maar met plantjes!
▶️ Ben je ook dol op stekjes en plantjes? Of ben je op de planten in je huis uitgekeken en toe aan nieuwe planten?
Ruil al je stekjes, miniplantjes, zaden, moestuinplantjes of andere benodigdheden in een "plantenbieb"! Of laat een kleine bijdrage achter als je niets te ruilen hebt.
Zo vroeg in het jaar zijn de meeste plantenbiebs nog in winterstop, maar medio maart, begin april, gaan ze meestal open met alvast een klein voorraadje.
Soms vind je er vooral kamerplanten, maar soms ook wel tuinplanten, zaden, stekjes en zaailingen.
▶️ In Apeldoorn vind je zo'n 4 plantenbiebs. We houden hun locaties bij op onze kaart , maar wil je ook buiten Apeldoorn langs andere stekjes- & plantenbiebs gaan, dan kun je de landelijke kaart "stekjesroute" raadplegen
▶️ Wie lid is van een moestuin kan daar ook met andere tuinders ruilen via de "Zaadjes ruilkast"
En ook op Facebook zijn er veel tuin & planten groepen waar leden met elkaar planten, stekjes en zaadjes ruilen (zie links op de Deeleconomie pagina)
▶️ En natuurlijk kun je soms kamer- en tuinplanten gratis scoren via de weggeefhoek. Leuk voor wie groene vingers en een groen hart heeft, want planten op de weggeefhoek zijn vaak afgedankte planten die juist wat extra liefde nodig hebben.
▶️ Ook leuk is om te #struikroven. Oftewel, planten redden van de versnipperaar of composthoop!
Dat kan officieel via stichting de #struikrovers of volgens hun concept: wil een buur planten uit zijn tuin wegdoen, zet ze maar over in je eigen tuin 🤗
Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. De Struikrovers redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming.
Zo zie je, het hoeft helemaal niet duur te zijn om je huis, tuin en/of balkon te vergroenen. En het is ook beter voor het milieu!
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaam #weggeven #deeleconomie #weggeefhoek #tweedehands #planten #zaden #stekjes #gratis #buurtbieb #ruilen #plantenbieb
Tip #52 Sharing is Caring: Geef weg - Neem mee - Keep it rolling 🔁
▶️ Weggeefkasten/weggeefhoeken zijn een fijn onderdeel van een circulaire economie: het is een eenvoudige manier om spullen in omloop te houden en verspilling te voorkomen. Het simpele proces van geven en nemen. Want delen is lief #SharingIsCaring
▶️ Het maken en kopen van nieuwe spullen, heeft de meeste negatieve impact op het milieu*. En er bestaan al zóveel mooie en goede spullen tweedehands!
▶️ Bovendien heeft niet iedereen altijd het geld om (nieuwe) spullen te kopen.
▶️ De weggeefkasten/weggeefhoeken maken het mogelijk om te voorkomen dat goede spullen in de prullenbak belanden, en dat mensen elkaar blij kunnen maken met het geven en nemen van ‘preloved’ spullen.
Duurzaam én sociaal dus! 🤗
Hoe het werkt
▶️ In de weggeefkast (of op de online weggeefhoek), liggen goede spullen te wachten op een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Pak er gerust uit wat je zelf kunt gebruiken of cadeau wilt doen aan een ander. Gratis!
▶️ Of leg er iets in wat je zelf niet meer hoeft te hebben, zodat je er een ander mee blij kan maken.
Soorten weggeefkasten
▶️ Dat je het een weggeefkast, buurtkast, tweedekans kast of de ‘Ik geef-ik neem’ kast noemt, in deze kasten worden over het algemeen vooral spullen (huisraad, speelgoed, boeken, kleine elektronica, kleding, CD's/DVD's en woonaccessoires) gedeeld in de weggeefkasten. Soms ook hygiëne producten zoals zeep, shampoo, of make-up.
Er bestaan ook weggeefkasten met een focus op levensmiddelen (zoals de Buurt(koel)kast), die zijn vooral bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en armoede te bestrijden.
Tweede-Kans-Kast
▶️ Twede-kans-kasten zijn een nieuwe vorm van weggeefkast in opkomst! Dit zijn weggeefkasten die binnen een organisatie/bedrijf komen te staan. Van de medewerkers, voor de medewerkers.
MUP's
▶️ In een MUP zijn gratis menstruatieproducten beschikbaar. Naar een initiatief van Stichting Armoedefonds.
▶️ Op onze handige "Zero Waste in Apeldoorn kaart" kun je het overzicht van alle weggeefkasten in Apeldoorn e.o. vinden en op onze website vind je ook een overzicht van de online weggeefhoeken (zie links op de Deeleconomie pagina)
*bron: mijnverborgenimpact.nl
#duurzaamleven #minderafval #apeldoorn #minimaliseren #hergebruiken #plasticvrij #tweedehands #consuminderen #duurzaamheid #hergebruik #afvalvrij #bewusterleven #duurzaam #preloved #zerowaste #duurzametip #reuse #zerowasteapeldoorn #reels #tweedekans #milieubewust #milieubesparend #give #geef #weggeven #geven #delen #deeleconomie #circulair
Tip #53 Van ruilen komt géén huilen (4): (Ketting) Kledingruil 🔁 😎♻️🌍💚👗👚👖👙
▶️ De kledingindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld, waarbij nog veel misstanden bestaan. Daarom dé tip van vandaag: kleding ruilen via de ketting kleding ruiltas of een kledingruilbeurs is leuk!!! 👗👙🌷 💕
Check ook de post vandaag hierover van Indebuurt Apeldoorn (toeval bestaat niet 😄).
Jouw afdankertjes worden andermans parels in hun kledingkast, en andersom. Het kost je niets, levert je verrassende vondsten op, én nieuwe sociale contacten. We 💚 delen!!!
#kettingkledingruil
▶️ In Apeldoorn hebben +/-100 dames zich aangemeld voor de ketting kledingruil. Naast de 'gewone' ketting kledingruil voor dames (inclusief schoenen en accessoires) zijn er inmiddels 4 nieuwe kettingen bijgekomen: één voor grote maten (dames), één voor mannen en één voor kinderen. De vierde is een "pimptas" met wat oudere kleren of kleding dat gerepareerd moet worden; creatieve en handige dames gaan hiermee aan de slag om deze kledingstukken te repareren en/of upcyclen. Super duurzaam! 👌
▶️ Wil je je aanmelden voor een van de 4 ketting kledingen in Apeldoorn, zie Clothing The Loop
#Kledingruilbeurs / #kledingruilmarkt
▶️ Je kunt ook kiezen om live met elkaar kleding te ruilen! CODA organiseert regelmatig een ruilbeurs.
Bezoekers blij, planeet blij, (portemonnee blij 😄): win-win-win!!!
Houd de CODA kalender in de gaten om te zien wanneer de volgende plaats zal vinden.
Of je kunt zelf een kledingruil organiseren! Zie link van Milieu Centraal over het zelf organiseren van een kledingruil.
▶️ Ruil je liever niet met een ander, dan kun je tegenwoordig HEEL VEEL super leuke en hippe kleding vinden bij 2ehands kledingwinkels en kringloopwinkels (zie op onze handige "Zero Waste in Apeldoorn kaart" waar je in Apeldoorn e.o. zo'n winkel in je buurt kunt vinden).
▶️ En tegenwoordig kun je ook kleding leasen! Een spijkerbroek bijvoorbeeld.
#deeleconomie #duurzaam #circulair #sustainability #circulareconomy #sharingiscaring #sharedeconomy #circulaireeconomie #sharingeconomy #duurzaamheid #kledingruil #tweedehandskleding #tweedehands #kleding #tweedehandskledingwinkel #preloved #vintage #slowfashion #zerowaste #fashion #thrifting #kettingkledingruil #lief #SharingIsCaring
Reel Kledingruil Zero Waste Apeldoorn: https://www.youtube.com/shorts/Pin9qjnx4nQ
Reel Kettingkledingruil: https://www.youtube.com/shorts/dGeXCyz6WRo
Tip #54 - Samen delen: Deelauto's 🚘🔑
▶️ Terwijl de beste opties zijn om lopend, met de fiets, of met het OV te reizen, snappen we wel dat deze opties niet voor iedereen realistisch zijn. Een auto biedt vaak meer ruimte en flexibiliteit. Toch staan er in Nederland miljoenen auto's zo'n 90% per dag stil. Wel goed voor het milieu. Maar als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu.
▶️ Door je auto te delen, help je een ander, draag je bij aan een beter milieu en je bespaart geld doordat je niet of minder betaalt voor de dagen dat jouw auto helemaal niet wordt gebruikt. 🔁
▶️ Ook voor de gebruikers van deelauto's zijn er veel voordelen: je bespaart (of deelt de) kosten op aanschaf, onderhoud en de reparaties van een auto. 🔧🔩⚙️
▶️ In veel steden en dorpen staan deelauto's. Je huurt ze makkelijk via een app en betaalt alleen voor het gebruik.
Lokale en/of bekende deelautobedrijven zijn: Autodeel 't Vierschaar (in de Maten), Snappcar, GreenWheels en MyWheels. Maar er zijn nog veel meer! Ook voor het huren/delen van campers & caravans. 🚚
▶️ Een deelauto gebruiken is mogelijk voor een uurtje of een paar dagen, en het ophalen kan 7 dagen per week. Je hebt bovendien een ruime keuze uit modellen: een busje voor een verhuizing, een cabriolet voor een zomerse rit of een elektrische auto. 🔋
▶️ Wil je meer lezen over het huren, delen of lenen van een auto? Bijvoorbeeld over prijzen & opbrengsten of in het geval van schade, ongeval en verzekering? Zie voor meer informatie de website van de ANWB.
En op de website van Milieu Centraal kun je met een rekenvoorbeeld zien wanneer (en welke) deelauto het beste bij jou past.
▶️ Voor een vakantie is een huurauto vaak voordeliger dan een deelauto, zeker als je ruim van tevoren reserveert. Ook deelautobedrijven bieden vaak aantrekkelijke huurtarieven voor een weekend of een week huren.
▶️ Een andere optie is om te carpoolen: je kunt zelf ritten aanbieden in jouw eigen auto of juist vragen of je met iemand mee kunt rijden. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden dankzij apps zoals Blablacar, Toogether en Meerijden. Check ook de Facebookgroep Lift aangeboden/gevraagd. 👍
▶️ Deze optie is vooral handig voor vaste trajecten (woon-werkverkeer) of voor evenementen.
(Zie Deeleconomie pagina voor alle links)
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #ruilen #deeleconomie #auto #delen #lenen #carpool #deelauto #huren
Tip #55 Gun jezelf een schouderklopje (of meer)!
▶️ Vandaag is het nationale complimentendag. Een mooie gelegenheid om al onze volgers te feliciteren voor alle mooie duurzame stapjes die ze (met ons) maken! TOPPERS! En jij dus óók hè, want JIJ bent er één van! 😎
GOED GEDAAN! Applaus voor jezelf! 👏
▶️ Doe jij dat weleens? Jezelf een schouderklopje geven? Even zitten, even een moment voor jezelf pakken om terug te kijken naar wat je al allemaal hebt bereikt en hoeveel stappen je al hebt gezet richting een duurzamere leefstijl?
DOEN hoor! Want je bent echt goed bezig en je mag zeker trots op jezelf zijn.
▶️ Vandaag geen "ja, maar... " of "Is het wel voldoende?" of... wat voor negatieve en demotiverende gevoelens in je hoofd rondzingen. Wist je dat gemiddeld 77% van alles wat je denkt negatief en onproductief is? Dit is zonde, want positief denken is een krachtig middel om meer gedaan te krijgen en om verder te komen. Dus, vergeet niet om af en toe even stil te staan bij je successen, wees trots hierop en houd deze goede en positieve gedachten vast! 🌞
▶️ Stay in the flow of the good vibe.
Ga lekker zitten - Neem je moment - En geniet!
Jij bent een topper 👏👏👏 👍
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #positiviteit #successen #zelfvertrouw #peptalk #compliment #complimentendag
Tip #56 Zwerfafval opruimen (1) - Schoonwandelen tijdens de maandelijkse opruimactie
▶️ Straat jutten, schoonwandelen, plandelen, ploggen, plyclen, troep-roeien, of afval SUPpen: het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: je ziet ergens zwerfafval liggen, raapt het op en doet het in een afvalzak... Zwerfafval opruimen, dus! Het verschil zit in de tempo, omgeving of gezelschap.
Hoe dan ook, het is gezond, goed voor de dieren en voor het milieu! We leggen de verschillen uit in deze miniserie.
#Schoonwandelen
▶️ Iedere derde zaterdag van de maand wordt er op 12 locaties in Apeldoorn een "Schoonwandeling" opruimactie gehouden.
Dit houdt in dat je op een vaste locatie in groepsverband gaat opruimen, op een rustig looptempo.
Naast dat het nuttig is om de buurt op te schonen zijn deze opruimacties ook een sociaal gebeuren. Bij de meeste locaties wordt er voor en/of na de opruimactie samen een kopje koffie of thee gedronken en is er voldoende tijd om met elkaar te kletsen. De meeste locaties zijn in de omgeving van een park en/of binnen een rustige wijk wat ze geschikt maakt om samen met kinderen te lopen (onder toezicht van hun (groot-)ouders of een begeleider).
▶️ Voor elke locatie zijn er materialen beschikbaar voor 10-15 vrijwilligers, waarmee het zwerfafval op een veilige manier kan worden verzameld, in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein.
▶️ Om mee te doen met de maandelijkse schoonwandeling kun je een mail sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com of je spontaan aanmelden bij het verzamelpunt van één van de opruimlocaties op een opruimdag.
▶️ De eerstvolgende opruimdag in Apeldoorn is op 18 maart (2023). Dit is ook de Landelijke Opschoondag! Een goede gelegenheid om je "Zwerfafval-doop" te hebben als je dit nog nooit heb gedaan. Ben je zelf al een gevorderde opruimer, neem dan een introducé mee, wie weet wordt het je nieuwe opruim-maatje!
▶️ Op onze website kun je een overzicht (en een kaart) met alle opruimlocaties, opruimtijden en verzamelpunten vinden
Bonus Tips:
▶️ Via onze socials hebben we in 2022 de eerste 11 opruimlocaties één voor één voorgesteld. Leuk om te lezen om met deze teams kennis te maken! 📖 👀
▶️ Zie ook onze algemene Tip #33 - Opgeruimd staat netjes!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #schoonwandeling #plandelen #straatjutten
Tip #57 Zwerfafval opruimen (2) - Ploggen
▶️ Straat jutten, schoonwandelen, plandelen, ploggen, plyclen, troep-roeien, of afval SUPpen: het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: je ziet ergens zwerfafval liggen, raapt het op en doet het in een afvalzak... Zwerfafval opruimen dus! Het verschil zit in het tempo, de omgeving of het gezelschap.
We leggen de verschillen uit in deze miniserie.
#Ploggen
▶️ Ploggen is een nieuwe trend uit Scandinavië. Kortgezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van zwerfafval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus.
▶️ "Ploggen" is een samenvoeging van de Zweedse werkwoorden plocka upp (oppakken) en jogga (joggen) wat het nieuwe Zweedse werkwoord plogga geeft, waarvan het woord ploggen is afgeleid.
"Ahh! Op die fiets!", denk je nu. Nou, niet op de fiets dus, maar dat kan ook! Dan ga je plyclen! Haha!
En zo kun je dus zeggen dat je gaat "plandelen" wanneer je tijdens het wANDELEN zwerfaval opraapt (PLocka upp)
Of in het Nederlands: Schoonwandelen...
Maar even terug naar ploggen
▶️ Sinds 2019, is het 'Zero Waste Apeldoorn Plogging team' actief; een groep enthousiaste sporters van alle niveau's en alle leeftijden. De jongste plogger is 11 en de oudste 79! Over de jaren heen is de groep van ploggers blijven groeien, tot wel 22 team leden.
▶️ Ploggen met het Apeldoorns Plogging team is voor iedereen en voor alle conditieniveaus geschikt, van beginner tot goed getrainde hardloper. Omdat de ploggers vaak voor routes binnen of net buiten de bebouwde kom kiezen is de route meestal een kilometer of 4-6 en de gemiddelde hardloop snelheid na 2 uur is zeer laag (3 km/u). Echter is het wel een complete workout met intervalletjes, ,vele lunges/squats, en sjouwen met plog tassen in de hand!
Hoe kun je meedoen?
▶️ Sluit je aan onze whatsapp groep voor meer info, door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com
▶️ Wanneer: Iedere 2e zondag van de maand. Vanaf 10 uur tot 12 uur.
▶️ Waar: elke keer op een andere locatie binnen of net buiten de bebouwde kom.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #ploggen #plogging #plogga
Tip #58 Zwerfafval opruimen (3) - Adopteer een straat 🏡
#Straatadoptie
▶️ Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval op straat. Herken je jezelf daarin? Je kunt je wel blijven ergeren, maar je kunt ook zelf in actie komen en de handen uit de mouwen steken. Dat doen honderden Apeldoorners al! 😎 💪
En zo'n 200 opruimers hebben zelfs een straat of een deel van hun buurt officieel 'geadopteerd'.
▶️ Geadopteerd?!
Ja! Onder de noemer 'Adopteer je straat' kunnen inwoners zich aanmelden via de mail om een straat of (een deel van) een wijk te adopteren en die schoon en vrij te houden van zwerfafval. Dit doe je op jouw gemak en wanneer het je uitkomt, alleen of in gezelschap van vrienden en/of buren.
Jij bepaalt dus zelf het tempo, de frequentie, het gezelschap en hoe kort of lang je opruimroute is.👌
▶️ Meedoen? Het is super eenvoudig!
1. Check eerst op onze "Zwerfafvrij Apeldoorn" kaart of de straat (park, wijk...) waar je aan de slag wilt gaan nog vrij is.
⇨ Zo ja, geef het ons door via de mail.
⇨ Zo nee, kies een andere straat/opruimroute en geeft het aan ons door via de mail.
We zorgen dat je geadopteerde straat/opruimroute groen op de kaart wordt gemaarkeerd.* ✅
2. Via de gemeentelijke campagne Heel Apeldoorn Rein, worden opruimspullen in bruikleen ter beschikking gesteld. Je kunt je opruimset bij de Gemeentewerf Zuid (Aruba 4) komen ophalen. Het bestaat uit: 1 afvalgrijper, 1 hesjes, 1 upcycled afvalzakhouder, en 1 rol speciale Rein vuilniszakken om zwerfafval op te ruimen..
3. Heb je een afvalzak vol met opgeraapt zwerfafval? Stuur een mail naar ons of rechtstreeks naar rein@apeldoorn.nl om de volle Rein afvalzak gratis te laten ophalen.
▶️ Voor alle onderstaande vragen over de straat adoptie kun je ook bij ons terecht via de mail: zerowasteapeldoorn@gmail.com
⇨ Als je een reeds geadopteerde straat/opruimroute wilt aanpassen;
⇨ Als je nieuwe afvalzakken en/of opruimspullen nodig hebt;
⇨ Als je jouw geadopteerde straat/opruimroute weer vrij wilt geven en de geleende opruimspullen terug wilt geven.
KAART straat adoptie: https://bit.ly/3YvZSub
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #straatadoptie #plandelen #schoonwandelen
*Noot: de straatadoptie in Ugchelen loopt via Dorpsraad Ugchelen: voor meer informatie, neem contact op met het dorpsraadsmailadres: dorpsraadlid4@dorpsraadugchelen.nl of kijk op hun website,
Tip #59 Zwerfafval opruimen (4) - Spetterende opruimactie!
▶️ Terwijl de straatjutters, schoonwandelaars, plandelaars en ploggers op het land zwerfafval oprapen, kun je natuurlijk ook op- en zelfs onder water zwerfaval gaan opruimen! Bijvoorbeeld door te gaan troep-roeien 🚣, troep-SUPpen 🏄, of troep-duiken 🤿 op en in het Apeldoorns kanaal!
▶️ Deze activiteiten worden niet door Zero Waste Apeldoorn georganiseerd maar respectievelijk door ARV de Grift, SUP school Apeldoorn en Sub'70; en gefaciliteerd door Heel Apeldoorn Rein (die opruimspullen in bruikleen geeft en afvoer van de afvalzakken verzorgt). Wat het inhoudt en hoe vaak het wordt gedaan, leggen we hieronder uit.
Troep-SUPpen
▶️ Het water in het #ApeldoornsKanaal valt onder het schoonste water van Nederland.
SUP School Apeldoorn draagt hier mede bij door met regelmaat schoonmaakacties op het kanaal te houden. Vanaf je SUP board haal je troep uit het water: troep-SUPpen dus!
Naast de SUP Clean-ups die door de SUP School zelf worden georganiseerd, kun je je als groep of in je eentje je aanmelden en een SUP huren om zelf een schoonmaakactie te organiseren. Je kunt zelfs je organisatie, bedrijf of school opgeven om voor een maand lang een deel van het kanaal te 'adopteren' en het samen gaan opschonen. Zie voor meer info: https://www.supschoolapeldoorn.com/
Troep-ROEIen
▶️ Je snapt het al: als troep-SUPpen betekent dat je op een SUP plank afval uit het water haalt, is troep-ROEIen hetzelfde principe maar dan op een roeiboot! 😉 Dit doen de roeiers van de Apeldoornse Roeivereniging de Grift minstens 2x per jaar, tijdens de Landelijke Opschoondag en op World Cleanup Day. Voor deze activiteit mogen alleen de leden van de vereniging aan boord van de roeiboot, maar niet leden zijn van harte welkom om vanaf de kant met een schoonwandeling te helpen. Zo wordt er op en langs het kanaal opgeruimd, in een gezellige samenwerking tussen roeiers & schoonwandelaars.
Je kunt je via deze link aanmelden voor de combi-opruimactie op 18 maart (Landelijke Opschoondag): Schoonwandeling & TROEP-roeien i.s.m. met de Apeldoornse Roeivereniging de Grift - https://bit.ly/3IHCl2R
Troep-DUIKen
▶️ Net als de roeiers van de ARV de Grift, nemen de duikers van Sub'70 onderwatersport af een toe en duik om afval uit het kanaal te halen! Troep-DUIKen, dus! 😉
Ook deze activiteit is gereserveerd voor leden van de vereniging, maar kijken en helpen vanaf de kant, mag natuurlijk altijd!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #troepduiken #troeproeien #troepSUPpen
Tip #60 Week zonder vlees & zuivel (1) - Zelf havermelk maken 🥛
▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
Dag 1 - Zelf havermelk maken met havermout
▶️ Dit is zo simpel én zo goedkoop dat je na het lezen van dit recept je je gaat afvragen waarom je óóit pakken havermelk hebt gekocht!
Op het internet vind je talloze recepten om zelf je havermelk te maken. Zelf volgen we al jaren het eenvoudige recept van de zusjes Kroon (Het Zero Waste Project):
▶️ 100 gram havermout | 750 ml water | 1 snufje zout
▶️ Zet alle ingrediënten in een diepe kom en mix op hoge stand gedurende een minuut met een staafmixer (of in de blender). Let op dat je niet te lang gaat mixen anders wordt de havermelk 'slijmerig' en dik.
▶️ Zeef de havermelk door een kaasdoek (of een dunne zeef) en vang de melk op.
▶️ De havermelk giet je over in een schoon glazen flesje.
▶️ De havermout-pasta kun je bewaren om er koekjes mee te bakken of voor je ontbijt.
▶️ Bewaar de havermelk in de koelkast en drink het binnen een paar dagen op 🍶
Bonus tips:
▶️ Pimp je havermelk op met een smaakje! Je kunt eindeloos variëren met allerlei toevoegingen, zoals vanille-extract, ahornsiroop of agavesiroop, of een snuf kaneel...
▶️ Zie onze Zero Waste Tips voor nog meer ideeën wat te doen met (zelfgemaakte) havermelk, zoals een plantaardige (dirty) chai latte, of een milkshake of chocolademelk (Tips 27, 28, 29 & 30) ☕
▶️ Vervang de havermout door 200 a 250 gr amandelen (eerst 8 uur in water weken) voor 1 liter water, om amandelmelk te maken. Zo simpel is het!
▶️ Voor de drukke/luie/kieskeurige (doorhalen wat niet van toepassing is) zero waster onder ons, weet dat Pieter Pot havermelk in statiegeldflessen verkoopt! 👌
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #havermout #havermelk #amandelmelk
Tip #61 Week zonder vlees & zuivel (2) - Zelf hummus maken 🍲
▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
Dag 2 - Zelf hummus maken
Voor wie vindt dat er weinig vegan beleg-opties zijn en dat het anders veel te ingewikkeld is (of lang duurt) om het zelf te maken, moet gauw hieronder verder lezen!
Niet alleen kun je snel, makkelijk en goedkoop hummus zelf maken, maar het is ook nog eens super gezond!
Hummus bevat dankzij de kikkererwten enorm veel eiwitten, waardoor het een goede vleesvervanger is! Dus beter voor jou en beter voor de wereld! Het is vrij van gluten, noten en zuivel en een bron van gezonde voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Bovendien, de kikkererwten en olijfolie bevatten goede vetten die gezond zijn voor het hart! De sesamzaad en tahini werken ontsteking verlagend in het lichaam. En hummus werkt ook cholesterolverlagend.
Op het internet vind je talloze recepten om zelf je hummus te maken. De ingrediënten blijven hetzelfde maar de verhoudingen zijn soms even anders. Ook wel leuk om een paar recepten uit te proberen totdat je het recept vindt dat precies bij je smaak past 😉
Zie bijvoorbeeld deze:
Ingrediënten:
▶️ 240g kikkererwten | 2 knoflookteentjes | 2 eetlepels tahini | het sap van een halve citroen | olijfolie | zout & peper | komijn, paprika en cayennepeper naar smaak | 1 eetlepel gehakte peterselie
Instructies:
▶️ Giet om te beginnen de kikkererwten af (LET OP: vang het kikkererwtenvocht op, bewaar het in een kom... En STAY TUNED! Morgen vertellen we je wat je ermee kunt doen 😉).
Doe de kikkererwten in een blender en voeg de (geperste) knoflookteentjes toe, evenals het citroensap* en de tahini. Meng terwijl je de olijfolie langzaam erbij giet tot je een homogene en fluweelzachte pasta krijgt. Voeg zout en peper toe.
▶️ Als je de hummus te dik vindt, kun je het verdunnen met een deel van het apart gehouden kikkererwtenvocht.
Giet de hummus in een kom, bestrooi met komijn, paprika, cayennepeper, gehakte peterselie en besprenkel met olijfolie. En serveer met een pitabroodje.
Bonus tips:
▶️ Bewaar je citroenschil in een potje gevuld met natuurazijn, voor instant schoonmaakmiddel
▶️ *Bewaar je hummus in een glazen potje in de koelkast, met een laagje olijfolie, 2-3 dagen
▶️ Hummus kun je invriezen, de bewaartijd in de vriezer is +/- 4 maanden
▶️ Voor de drukke/luie/kieskeurige (doorhalen wat niet van toepassing is) zero waster onder ons, je kunt natuurlijk ook hummus in glazen potjes vinden bij de natuurwinkel of supermarkt!
#zerowaste #tips #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #hummus #zelfmaken
Tip #62 Week zonder vlees en zuivel (3) - Vegan meringues bakken met aquafaba
▶️ In het kader van de Week zonder vlees en zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
Dag 3 - Aquafaba: de vegan versie voor eiwit!
Aquafaba is het Latijnse woord voor bonenwater, we kennen het als naam voor kikkererwtenvocht. Je kunt dat gebruiken om mee te ‘emulgeren’ (voor vegan mayo!), schuimen (meringues), binden, zetmeel laten opstijven, of als verdikkingsmiddel.
Het is magisch!
Zoals aangekondigd in onze tip #61 bij het maken van hummus: vang het kikkerwtenvocht op in een kom; hiermee maak je in korte tijd een blad vol meringues! Geniaal toch?! Je klopt een wat saai vocht romig en zoet en bakt er heerlijke luchtige meringues van.
En het recept is ook super eenvoudig te maken.
▶️Ingrediënten:
1 citroen | 350g biologische kikkererwten in pot | 150g fijne kristalsuiker
▶️Instructies:
-Verwarm de oven voor op 100 °C.
-Pers de helft van een citroen (de andere helft kun je voor het maken van hummus gebruiken).
-Laat de kikkererwten heel goed uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
-Klop het kikkererwtenvocht in ca. 5 min. zo dik mogelijk, in een keukenmachine of met de handmixer.
-Voeg geleidelijk en al kloppend de suiker en het citroensap toe.
-Maak op een met bakpapier bekleedde bakplaat gelijke hoopjes van het schuimmengsel.
-Bak 3 uur in de oven. Zet de oven uit en laat 1 uur afkoelen in de oven.
Bonus tips:
▶️ Als je de mogelijkheid hebt: bakken in een elektrische oven is efficiënter en energiezuiniger dan op gas. Helemaal als je ook nog het geluk hebt gebruik te kunnen maken van zonnepanelen en overdag (bij daglicht) bakt.
▶️ Kikkererwtenvocht kun je trouwens ook prima invriezen.
▶️ Je kunt super veel andere recepten maken op basis van aquafaba, zie bijvoorbeeld: https://happyvegan.nl/aquafaba-recepten/
▶️ Hoe dikker het vocht hoe beter het werkt. Vocht uit een glazen pot lijkt beter te werken dan uit blik.
▶️ Geen zin om hummus te maken met de kikkererwten? Rooster ze in de oven om ze als krokante snack te eten of als crispy topping op een salade.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #kikkererwtenvocht #aquafaba #meringue
Tip #63 Week zonder vlees en zuivel (4) - Vegan 'burger' 🍔
▶️ In het kader van de Week zonder vlees en zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
Dag 4 - Vegan 'burger' als vleesvervanger 🍔 🍠
Wie denkt dat vega(n) eten alleen maar saaie, smaak- en kleurloze tofu in blokjes en reepjes is, heeft het mooi mis!
Vega(n) eten kan een groot feest zijn voor al je zintuigen! En makkelijk te maken bovendien!
Zie vandaag het recept van een plantaardige burger op basis van rode bonen:
▶️Ingrediënten:
-Plantaardige burger: 250 g rode bonen uit pot, uitgelekt (en gekookt) | 3 el maïs | 1 el maïs- of aardappelzetmeel | 1 el. sojasaus | 3 el. (keuze uit) paneermeel/gemalen beschuit/quinoa/rijst/bulgur | verse peterselie of ander aromatisch kruid |1 sjalot | 1 teentje knoflook of knoflookpoeder | provençaalse kruiden en specerijen zoals komijn, paprika of chili | zout en peper
-Voor bij de burger: grote portobello’s als broodjes (of hamburgerbroodjes) | kiemgroenten | hummus | babyspinazie of rucola of andere sla.
▶️Instructies:
-Mix alle ingrediënten voor de vegan burger in een keukenmachine of pureer alles met een vork.
-Vorm steaks en bak ze in een beetje olijfolie in een pan
-Grill de portobello’s (of broodjes) in een pan met een beetje olijfolie.
-Stel de burger samen met de toppings. Hier op de foto: de hummus van onze tip #61, verrijkt met cayennepeper, espelettepeper en postelein, en als garnituur: zoete aardappelfrietjes met Provençaalse kruiden, zout, peper en olijfolie.
Bonus tips:
▶️ Je kunt met de basisingrediënten variëren zodat je bijna elke dag een andere soort groenteburger op tafel zet.
▶️ Vleesvervangers kun je ook kant-en-klaar kopen. Zonder (plastic) verpakking is dat lastig, en het is algemeen bekend dat vele vleesvervangers vele suikers en zouten bevatten. Al zijn ze niet allemaal even slecht en vaker nog steeds wel gezonder dan vlees.
▶️ Je hoeft ook niet iedere dag vlees & vis te vervangen door een 'vleesvervanger' alternatief
.
.
#zerowaste #tips #Apeldoorn #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #groenteburger #vegan
Tip #64 Week zonder vlees & zuivel (5) - Vegan kaas
▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
Dag 5 - Vegan kaas
▶️ Kaas is natuurlijk niet vegan. Het wordt gemaakt van dierlijk melk, zoals koemelk of geitenmelk. Maar wist je dat vele kazen ook niet vegetarisch zijn? Er wordt namelijk vaak dierlijk stremsel gebruikt om kaas te maken.
▶️Gelukkig, zijn er tegenwoordig allerlei vegan kaasvervangers, van lookalike mozzarella tot edelgistvlokken als parmezaanse kaas!
▶️ Deze kaasvervangers zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten, zoals gisten, noten, tofu of kikkererwten.
We zouden een hele serie tips moeten schrijven om al de soorten vegan kaas te presenteren, maar voor nu 2 gebruikelijke kaasvervangers:
#Edelgist
▶️ Edelgist (ook wel biergist genoemd) is rijk aan vitamine B1, B2 en B3 en vitamine B6. Het bevat ook foliumzuur en zink.
▶️ Edelgist komt in de vorm van vlokken en smaken nootachtig en kazig. Doordat ze inactief zijn, kun je ze ook gebruiken in een gistvrij dieet.
▶️ Edelgistvlokken gebruik je om gerechten hartiger en kaziger te maken. Meng ze bijvoorbeeld door een puree, of pasta, of maak er een kaassausje van voor over de groenten. Vanwege de gelijkenis in smaak met Italiaanse kaas is edelgist echt top! Gestrooid op een quiche, gratin, pastagerecht of pizza, kan het gemakkelijk parmezaanschilfers vervangen.
▶️ Edelgistvlokken kun je ook mengen met fijn gehakte cashewnoten om een soort vegan parmezaan kaas te maken.
Ingrediënten: 100 g cashewnoten (ongebrand, ongezouten) | 2 eetlepels edelgistvlokken | 1/2 theelepel zout
Voorbereiding: Voeg in de kom van de mixer de cashewnoten, gist en zout toe en meng tot je een fijn poeder krijgt en... Je 'vegan parmezaankaas' is klaar!
▶️ Noot: zorg ervoor dat je het niet kookt, anders verliest het zijn voedingswaarde.
#Geraspte vegan kaas
▶️ Deze vegan kazen zijn vaak gemaakt met water, kokosolie, zetmeel en additieven en hebben minder voedingsbelang dan edelgistvlokken en cashewnoten, maar ze zijn goedkoper en ideaal om te strooien over op een pizza, een quiche, een gratin, of in een burger.
▶️ Ook als blok 'kaas' te koop. Bewaar het in de koelkast om het in plakjes te snijden of om te raspen.
▶️ Pas op, als je deze soort vegan "kaas" geraspt gebruikt als topping van een gerecht dat in de oven gaat: voeg het pas voor het einde van de bereiding toe, anders droogt het uit.
.
Bonus tip:
▶️ Ben je vegetariër en eet je wel kaas? Check dan deze handige lijst van kazen met vegetarisch stremsel van de Vegetariërsbond: https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/welke-kazen-zijn-vegetarisch
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #edelgist #edelgistvlokken #kaasvervanger
Tip #65 Week zonder vlees & zuivel (6) - Plantaardige pesto & kaassaus
▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
▶️ In de vorige tip (zie tip 64, over vegan kaas) vertelden we dat je edelgistvlokken kunt gebruiken om je gerechten hartiger en kaziger te maken, bijvoorbeeld voor in de puree, of om er een kaassausje van te maken voor over de groenten en/of de pasta; en dat het gelijkenis heeft met de smaak van parmezaankaas.
Op dag 6 van de Week Zonder Vlees en Zuivel delen we 2 recepten met dezelfde basis om een plantaardige pesto & kaassaus te maken. Heerlijk voor op brood, een cracker, of met pasta, eventueel met een plantaardige burger (zie tip 63)
1. Plantaardige groene pesto:
▶️ Op het internet kun je veel recepten voor een 'vegan groene pesto' vinden. Net als voor de hummus (zie tip 61), is ons advies om meerdere recepten uit te proberen totdat je het recept vindt dat het beste bij je smaak past.
▶️ Ingrediënten: 2 handvol basilicum (of ander groenblad zoals: daslook, wortelloof, spinazie, rucola,...) | 1 handje noten: cashewnoten (ongebrand, ongezouten) en/of walnoten en/of pijnboompitten | 2 teentjes knoflook | 3 eetlepels edelgistvlokken | 2 eetlepels extra vierge olijfolie | een scheutje citroensap | zout en peper
Voorbereiding: Voeg alle ingrediënten in de kom van de mixer (of vijzel) en mix even totdat je een smeuïge pasta krijgt met nog een paar stukjes noten ertussen.
2. Plantaardige groene kaassaus:
▶️ Verdun de plantaardige groene pesto met een beetje water of soja room ... je vegan groene kaassaus is klaar!
Bonus tips:
▶️ Zorg ervoor dat je de pesto en/of saus op basis van de edelgistvlokken niet kookt, anders verliest het zijn voedingswaarde.
▶️ Je kunt de plantaardige groene pesto/kaassaus 2-3 dagen in de koelkast bewaren of je kunt het invriezen
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #edelgist #edelgistvlokken #kaasvervanger #pesto
Tip #66 Week zonder vlees & zuivel (7) - Cake zonder ei en zonder boter! 🥚🧈
▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
▶️ In het Frans heet een cake een "Quatre-quarts", want het bestaat uit 4 ingrediënten in 4 gelijke delen: 1/4 (zelfrijzende) bloem, 1/4 boter, 1/4 suiker, 1/4 eieren. Maar hoe kun je dit recept op plantaardige wijze maken terwijl de helft van de ingrediënten van dierlijke afkomst zijn zou je denken? Nou, dat kan ook! De ingrediënten en de verhoudingen zijn dan net even anders, maar een vegan cake blijft even snel en eenvoudig te maken. 🍰🍞
Zie dit recept van Veganistisch Koken:
Ingrediënten:
▶️ 250gr bloem | 1 tl baksoda (natriumbicarbonaat – géén bakpoeder dus 😉) | snufje zout | 200gr suiker | 200ml ongezoete amandel- of sojamelk | 1 el appelazijn of 1 el citroensap | 90ml zonnebloemolie (of: koolzaadolie, gesmolten kokosolie of gesmolten plantaardige margarine) | 1 tl vanille-extract
▶️ Voorbereiding:
.Vet de bakvorm in met wat olie of plantaardige margarine. Zorg dat de bodem, randen en hoeken goed bedekt zijn. - Verwarm de oven voor tot 170°C.
.Meng bloem, baksoda en het snufje zout in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng het geheel met een klopper door elkaar.
.Doe de amandel- of sojamelk, appelazijn, vanille-extract en zonnebloemolie in een andere kom. Meng ook dit even grondig door mekaar.
.Voeg de droge en natte ingrediënten samen en roer met een houten lepel tot een klonterloos beslag.
.Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake gedurende 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. - Controleer de gaarheid na 50 minuten met behulp van een scherp mes of satéstokje. Als er geen beslag op achterblijft is je cake gaar, anders nog even doorbakken en opnieuw testen
.Haal de gare cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen alvorens te ontvormen.
Bonus tips:
▶️ Je kunt de vegan cake ook in de diepvries bewaren. Eventueel al in voorgesneden plakjes.
▶️ Zonnebloemolie, kokosolie en koolzaadolie kun je gebruiken als vervangers voor boter voor het bakken van cakes en gebakken, maar de verhoudingen zijn niet gelijk aan die van boter - Op het internet kun je vele recepten vinden voor vegan cakes & gebakken
▶️ Zoek je een vervanger voor boter op je boterham, kun je margarine of halvarine kopen. Voor de extra duurzame mijl, kun je margarine zonder palmolie kopen zoals die van The Flower Farm
Voor meer informatie over de verschillen tussen (room)boter, margarine en halvarine: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vetten-en-olien-verzadigd-vet-onverzadigde-vetten-en-transvetten/margarine-halvarine-boter-of-roomboter/item120646
.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #vegan #cake
Bron recept: https://veganistischkoken.nl/vegan-cake-zonder-ei/
Het is de “Week van Apeldoorn Schoon” en zaterdag is het de maandelijkse opruimdag in Apeldoorn EN “Landelijke Opschoondag”. Daarom gedurende deze hele week elke dag een tip om je opruimactie nóg meer impact te geven! 💪
Dag 1 - Tip #67 Apeldoorn Helemaal Groen! 🟢
▶️ Er bestaan verschillende handige apps om je gelopen route tijdens je zwerfafval opruimronde te registreren. Vandaag vertellen we je over de app Helemaal Groen.
▶️ Deze app is één van onze favorieten, want hij is gratis, super eenvoudig in gebruik en zeer handig, vooral voor de 'straat adoptie'.
Met deze app kun je bijhouden -en aan andere opruimers laten zien- waar en wanneer je hebt lopen opruimen; en ook van andere opruimers zien waar/wanneer zij zwerfvuil hebben opgeruimd. Een mooie manier om zo de krachten te bundelen om samen aan een Helemaal Groen en zwerfafvalvrij Apeldoorn te werken!
▶️ Tijdens de zogenoemde 'Coronatijd' is er een grote toename geweest in het aantal geadopteerde straten en wijken in Apeldoorn, omdat veel inwoners ineens veel meer thuis zaten en graag een dagelijks ommetje combineerden met het opruimen van afval in de buurt. Zo werd ook de Helemaal Groen app vaker gebruikt in Apeldoorn! 👌
Tegenwoordig is deze app minder in gebruik in onze groene gemeente en de kaart is eerder Helemaal BRUIN dan Helemaal GROEN geworden! 👀 Maar daar kunnen we, met z'n allen, zeker iets aan veranderen! 🫵💪
▶️ Hoe werkt de zwerfvuil app?
Eerst moet je hem natuurlijk downloaden. Dit kan via Google Play of de AppStore.
Je zet de gratis app AAN als je je opruimwandeling begint.
De app registreert de route waar jij zwerfvuil opgeraapt terwijl je loopt.
Aan de einde van je wandeling, sla je de route/wandeling op.
Je route wordt nu groen gekleurd op de kaart die de app continu bijhoudt.
▶️ Wordt dit stuk van jouw wandeling daarna niet meer opgeschoond? Dan verkleurt een groen gekleurde route na een maand naar oranje en na 90 dagen naar bruin. Zo kan iedereen in jouw buurt zien waar weer actie nodig is.
Het doel is natuurlijk om jouw buurt Helemaal Groen te maken en te houden.
Bonus Tips:
▶️ Voor meer informatie over deze app, zie de website van Helemaal Groen: https://www.helemaalgroen.nl/veelgestelde-vragen/
▶️ Je kunt de Helemaal Groen app combineren met andere apps, voor nog meer impact. Bijvoorbeeld Helemaal Groen + Litterati. Deze week meer hierover. #staytuned
.
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #app #helemaalgroen
Dag 2 - Tip #68 10 minutes a day challenge
Daag jezelf (en anderen) uit om 10 dagen lang, 10 minuten per dag zwerfafval op te ruimen.
▶️ "Bali, May 5th, 2016.
First time ever I picked up trash.
I was shocked by the litter on the beach. I decided to keep doing this and to start my #LifeTimeChallenge
10 minutes a day was born."
Zo leest het eerste bericht van Jean-Paul Meus op zijn Facebookpagina: '10 minutes a day'
▶️ Wat als een eigen uitdaging begon, is inmiddels een leefstijl geworden. Elke dag opnieuw besteedt bedrijfsleider Jean-Paul Meus tien minuten van zijn dag aan het opruimen van zwerfvuil.
Na een paar dagen merkte Jean-Paul dat het hem geen enkele moeite kostte om het te doen. En toen vroeg hij zich af: hoe krijg je anderen in dezelfde stemming?
▶️ Nou door het goede voorbeeld te laten zien én anderen uit te dagen het op te volgen!
▶️ 10 minuten per dag, 10 dagen lang, 10 nieuwe mensen uitdagen ✋🔟☺️
▶️ Hoe werkt de challenge?
1. Raap 10 dagen na elkaar zwerfvuil op gedurende 10 minuten. Gebruik een werkhandschoen en zet er een grote smiley op 😃
2. Doe het gewoon voor je eigen deur, of die van jouw bedrijf, kantoor, hotel, school, club of strand. Of tijdens de dagelijkse wandeling met de hond ... of met de kinderen✅ ! 😃
3. Post jouw foto plus buit en smiley 😃
4. Nomineer iemand voor iedere 10 minuten/dag dat je zelf opraapt !
Keep the F🔥RE burning.
5. Gebruik deze hashtags: #10minutesadayBe / #10minutesadayBeChallenge
en tag Jean-Paul Meus , hij startte deze campagne 👀
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #10minutesadayBe / #10minutesadayBeChallenge
10 Minutes a Day
Dag 3 - Tip #69 Litterati
▶️ Met de Litterati app kun je bijhouden wat je allemaal opruimt.
Je beseft het misschien niet, maar als je zwerfafval verzamelt, verzamel je óók informatie. Door bij te houden wat je vindt, en op welke plekken, draag je bij aan waardevol onderzoek naar zwerfafval. Waarmee we samen het zwerfafvalprobleem gerichter kunnen aanpakken; daarom is het registreren van (een deel of al) het afval dat je opruimt zeer belangrijk. Je laat een schone omgeving achter, maar het bewijs blijft in de vorm van bruikbare data. WIN-WIN! 💪
▶️ Deze data is zeer nuttig, bijvoorbeeld voor NGO's, zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid. Wist je bijvoorbeeld dat Antaflu door de Litterati-app -en dankzij de grote inspanning van Zwerfinator (Dirk Groot) & Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) haar plastic verpakkingen heeft veranderd in papier? Een strakke actie, mede mogelijk gemaakt dankzij de data-contributie van duizenden Litterati-gebruikers! 👌
▶️ Met de Litterati-app kun je precies vastleggen waar welk afval is aangetroffen, van welk materiaal het is gemaakt en wie de producent is 👀
▶️ Zo werkt het:
-Download de Litterati-app in de App Store (Apple) of Google Play (Android)
-Sluit je aan bij een challenge of ga meteen aan de slag
-Maak een foto met de Litterati-app van een zwerfafvalitem
-Ruim het afval op (natuurlijk 😃)
-Upload de foto's en tag de afvalitems: soort, materiaal, merk
'Heel Apeldoorn Zwerfafvalvrij' challenge
▶️ De app biedt de mogelijkheid om teams en opruimacties toe te voegen. Groepen kunnen het hele jaar door data verzamelen, maar ook samenwerken aan één doel of actie. 💪
▶️ ZAPpers in Apeldoorn kunnen zich aansluiten bij de 'Heel Apeldoorn Zwerfafvalvrij' challenge met de code 055055 en daarmee ook bijdragen. Door gegevens te verzamelen en in kaart te brengen, krijgen we inzicht in het zwerfafvalprobleem in Apeldoorn, waar de 'hotspots' zijn en welk soort afval waar zich bevindt.
Tips voor het gebruik van de app:
▶️ Het is ook mogelijk om in de app eerst alleen foto’s van de items te maken tijdens het opruimen.
▶️ Je hebt geen internet nodig tijdens het maken van de foto’s. Wanneer je thuiskomt, kun je via 'Activity' de foto’s via WiFi uploaden. Dit gebeurt automatisch als je via ‘instellingen’ kiest voor ‘Alleen uploaden bij WiFi-verbinding’. (Anders worden de foto's geüpload tijdens je opruim-wandeling, maar let op, dit kost je data)
▶️ Vervolgens kun je dan thuis via de 'Activity' in de Litterati-app op je gemak al het afval taggen wat op de foto’s staat. De foto in de app is automatisch gekoppeld aan de locatie waar jij de foto hebt genomen.
Let op: het beste is om de foto's in het Engels te taggen.
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #litterati #afvalapp
Dag 4 - Tip #70 Plastic Avengers app
▶️ In de Tip #69 vertelden we waarom het belangrijk en hoe nuttig het is om data te verzamelen tijdens je opruimronde, zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid, en zo gaven we het voorbeeld, dat Antaflu door de Litterati-app haar plastic verpakkingen heeft veranderd in papier: een strakke actie, mede-mogelijk gemaakt dankzij de data-contributie van duizenden opruimers, maar ook dankzij de grote inspanning van Zwerfinator (Dirk Groot) & Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga). 💪
▶️ Deze twee helden zijn inmiddels al verantwoordelijk voor nog meer successen dankzij hun Plastic Avengers app. Zo zijn grote winkelketens gestopt met de verkoop van zeer vervuilende producten: knetterballen (kindervuurwerk met plastic resten), vuurwerk met plastic, spatplastic en plastic confetti; daarna hebben ze Mars-wikkels onder vuur genomen en zwerfafval van wegwerpbekers in beeld gebracht.
▶️ In hun nieuwste missie, richten ze zich op de drankkartons met als doel om statiegeldsystemen voor alle soorten drankverpakkingen te implementeren. En daarbij kun je (weer) gaan helpen door alle drankkartons die je op straat vindt (en opruimt) op de foto te zetten, in de Plastic Avengers app. 👀
Het is super eenvoudig!
▶️ Zo werkt het:
-Download de Plastic Avengers app in de App Store (Apple) of Google Play (Android),
-Maak een foto met de Plastic Avengers app iedere keer als je een drankkarton in het milieu vindt, verzend het,
-En ruim het afval op (natuurlijk 😃 ).
That's it!
Kleine moeite, maar met jouw foto’s help je mee om plastic vervuiling te bestrijden.
▶️ Trouwens, je hebt geen account nodig - de app slaat niets van jou persoonlijk op. 👌
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #PlasticAvengers #afvalapp #Pakzooi #Campagne
Dag 5 - Tip #71 BuitenBeter app
▶️ Een fijne leefomgeving willen we allemaal. Toch komt overlast weleens voor. Denk aan afval op straat, onkruid, ongedierte en kapotte straatverlichting. Vervelend! Het is dan ook fijn als deze problemen snel worden opgelost. De app BuitenBeter helpt hierbij. Via de app maak je makkelijk een melding, zodat de gemeente meteen aan de slag kan. 👌
▶️ Door koppeling aan GPS kun je meteen de locatie vastleggen, zeker in het buitengebied reuze handig. Foto erbij en verzenden. Makkelijk, toch? 👀
▶️ Het doel? Een prettige leefomgeving voor iedereen, waarbij inwoners de gemeente helpen problemen te signaleren en de buurt schoon en veilig te houden. 💪
▶️ BuitenBeter is beschikbaar voor Android en iOS
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #Melden #afvalapp #BuitenBeter #gemeente
Tip #72 Digital clean-up
▶️ Vandaag heb je misschien een aantal nieuwsportalen bekeken, de berichten van je vrienden leuk gevonden, een aantal interessante onderwerpen gegoogled of door Instagram gescrold. Onze dagelijkse activiteiten zijn nauw verweven met de digitale wereld. We zijn gewend te denken dat we via onze computers en telefoons een aparte wereld binnengaan die geen contact heeft met de natuurlijke omgeving. Helaas genereert elke verzonden e-mail, aangeklikt nieuwsartikel, gedeelde foto of video-bijlage broeikasgassen en versnelt het de klimaatverandering. Onze digitale ecologische voetafdruk is niet alleen het gevolg van de energie die nodig is om de bestanden te uploaden (en de CO2-uitstoot als gevolg daarvan), maar ook van de opslag van deze gegevens gedurende hun hele levensduur. 👀
▶️ Het internet produceert een miljard ton broeikasgassen
Volgens onderzoeker Mike Hazas van Lancaster University waren de koolstofvoetafdruk van het internet en de ondersteunende systemen enkele jaren geleden verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.
▶️ Plastic voor eenmalig gebruik = dossiers voor eenmalig gebruik?
Dezelfde mentaliteit voor eenmalig gebruik die met plastic is ontstaan, is ook overgewaaid naar de digitale wereld. We maken foto's en video's op onze telefoons waar we nooit meer naar zullen kijken. Hoe gemakkelijk we inhoud leuk vinden en delen, en het volgende moment vergeten dat we dat deden.
▶️ Enorme digitale stortplaatsen
Er is een cruciaal verschil tussen fysiek en digitaal afval. Als er afval in het milieu is, zien we dat als een probleem. Maar we zien geen digitale verspilling, en zijn vooral blind voor de impact ervan op de natuur. Als gevolg hiervan wordt digitaal afval veel sneller gegenereerd dan fysiek afval. Figuurlijk gezien hebben we gigantische digitale stortplaatsen gecreëerd die de opwarming van de aarde in een steeds hoger tempo aanwakkeren.
Eenvoudige stappen om je digitale voetafdruk te verkleinen
▶️ Verwijder regelmatig onnodige foto's, zoals wazige of dubbele foto's. Bewaar alleen de beste opnames en foto's en video's die echt waardevol voor je zijn en verwijder de rest.
▶️ Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet meer leest. Elke verzonden e-mail genereert 4 gram CO2 en elk jaar worden er 62 biljoen spam-e-mails verzonden. Verwijder ongewenste nieuwsbrieven uit je inbox en annuleer abonnementen om onnodig verkeer te voorkomen.
▶️ Verwijder alle bestanden op je computer die je niet meer nodig hebt. Je kunt ze sorteren op maat of datum, om te bepalen welke weg moet.
▶️ Bekijk en verwijder onnodige (oude) e-mails, e-mailadressen en bijbehorende accounts.
▶️ Bekijk de software op je telefoon en computer en verwijder alles wat je niet nodig hebt. Deze programma's en applicaties genereren vaak activiteit op de achtergrond die je niet eens merkt. Bovendien nemen ze ruimte in beslag en maken ze apparaten langzamer.
▶️ Stel de standaard video-opname van je telefoon in op een lagere resolutie (HD in plaats van 4K). Het verschil in kwaliteit zal niet merkbaar zijn als je het op je telefoon bekijkt, maar een video opgenomen met een lagere resolutie "weegt" veel minder, en heeft dus ook een lagere ecologische voetafdruk.
▶️ 3 R'en in de digitale wereld
Net als in de wereld van fysieke consumptie gelden ook in de digitale wereld 3 van de 5 Zero Waste R’en: “Refuse, Reduce, Reuse”.
Bron tekst & Foto: https://www.worldcleanupday.org
#zerowaste #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #digital #servers #CO2 #storage
Tip #73 - Meukvrije traktatie (op school) 🎁
▶️ Morgen geven we weer een gastles op een basisschool, tijdens deze korte les vertellen we over een afvalvrije en verspillingsvrije leefstijl en laten we voorbeelden zien hoe het anders kan. Aan bod komt ook de vraag: "Nou, jongens, zeg het eerlijk, wat vinden jullie zelf van al die plastic speeltjes en dingetjes die er worden gegeven als traktatie? Leuk of... eigenlijk alleen maar troep voor de plastic soep?" Gek genoeg, weten kinderen al vanaf groep 3-4 dat deze traktaties, hoe leuk dan ook -voor eventjes- eigenlijk niet zo tof zijn voor het milieu en kinderen zijn er snel mee uitgespeeld.
▶️ Maar, afvalvrij en/of bewust trakteren op school, hoe doe je dat eigenlijk?
Simpel. Houd deze 3 regels in gedachten:
- Het gaat om het gebaar (niet de inhoud)
- Less is more
- Als je kind er maar plezier van krijgt (zullen de andere kinderen er ook van genieten)
▶️ Vergeet alle plastic giveaways waarmee je 3 belletjes kan blazen, springveren die een keer de trap af gaan en de zakjes vol prullaria... Een waterpistooltje of een ballon zijn natuurlijk ook wel leuk, maar ook enorm belastend voor het milieu en gaan binnen no-time stuk. Ga liever samen met de jarige knutselen met (tweedehands of herbruikbare) materialen en (oud) papier en/of ga samen lekker bakken of een traktatie met fruit maken.
▶️ Cupcakes zijn natuurlijk een super leuke basis voor allerlei creatieve traktaties! 🎂
▶️ Verder zijn satéprikkers ook ideaal voor de meest uiteenlopende traktaties van allerlei soorten groenten en fruit. Ga je voor een zoete traktatie met druifjes, meloen of aardbei of misschien juist voor hartig met komkommer, wortel of tomaat? Alles kan! En als het er een beetje leuk uit ziet, zijn de kinderen best bereid om het te gaan proeven.
▶️ Geen zin in een groente- of fruittraktatie? Bak samen met de jarige pannenkoekjes of poffertjes en zet ze op een spiesje, als lollipop, en maak er leuke eigen creaties van, of laat je inspireren met Pinterest.
▶️ Biologische rozijntjes of fruitstukjes in een kartonnen doosje zijn ook een handige basis voor de traktatie: met verschillende kleuren papier en wat knip- en plakwerk maak je hier de leukste creaties van en als de traktaties op zijn kan al het materiaal bij het oud papier om gerecycled te worden.
Op Pinterest vind je naast inspiratie ook genoeg sjablonen die je hiervoor kan gebruiken.
▶️ Bonus tips:
- Koop groenten en fruit van het seizoen, en het liefst biologisch gekweekt
- Koop houten sateprikkers van bamboe of met het FSC keurmerk (en gooi ze in de GFT bak)
- Gebruik je snoep in de traktatie, koop dan (vega) snoep zonder dierlijke gelatine en minder suikers
- Koop een aantal glutenvrije en lactosevrije koekjes en/of snoepjes voor de kinderen met een intolerantie
- Bak koekjes of cupcakes zonder suiker maar gezoet met fruit zoals peer of banaan, of met agave syrup.
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #traktatie #school #gezond #plasticvrij #meukvrij #afvalvrij #zelfmaken #knutselen #verjaardag
Tip #74 - Heel Holland Wipt!
En? Hebben we nu je aandacht? Hahaha! Wat een clickbait titel is dat toch 😆
Vandaag was de lancering van een nieuw wipseizoen!
▶️ Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 kun je weer meedoen met het NK Tegelwippen!
Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! 🥳
Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel.
▶️ Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!
Dus, doe mee en geef je gewipte tegels op!
▶️ Wip tegels en vervang ze door planten. Doe dit in je eigen tuin en geef de tegels op dan worden ze bij je gemeente opgeteld.
▶️ Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook hun gewipte tegels opgeven.
▶️ Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.
▶️ Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.
Wipper van de maand 😎
▶️ Per klassement wint de gemeente met de hoogste TPI (tegel per inwoner) een Gouden Schep. En de gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.
▶️ Geef je tegels op? Dan maak je kans om Wipper van de Maand te worden!
Gedurende het NK Tegelwippen 2023 wordt door de vakjury maandelijks de Wipper van de Maand gekozen. De jury selecteert de leukste, mooiste, gezelligste, origineelste ingezonden foto’s en verkiest zo de Wipper van de Maand.
▶️ Bonus tips:
- De Tegeltaxi in Apeldoorn rijdt vanaf eind maart tot begin mei 2023. Aanmelden kon vanaf 7 februari tot en met 7 maart. Heb je een vraag over de tegeltaxi? Neem contact op met: operatiesteenbreek@apeldoorn.nl
- Op de officiële website van de NK-tegelwippen vind je allerlei tuintips, informatie & inspiratie, de huidige tegelteller en de stand per gemeente: https://nk-tegelwippen.nl/
Bron: Tekst & Foto NK Tegelwippen
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #Vergroening #Verstening #TegelEruitGroenErin #HeelHollandWipt #NKtegelwippen
Tip #75 - Doggybag
Vandaag was het de VegaVrijdag Apeldoorn e.o. avond (op woensdag, ja 😄). Dit zou de tip van de dag kunnen zijn: 'Ga eens ontdekken hoe lekker en gevarieerd vega(n) eten is! En als je al (soms) vega(n) eet, ga eens uiteten tijdens een Vega Vrijdag, gewoon omdat het super lekker is' 😋
Maar eigenlijk is de tip die we vandaag willen doorgeven: om voedselverspilling tegen te gaan wanneer je uit eten gaat en je niet alles op krijgt, vraag een doggybag aan de bediening en neem de restjes eten mee naar huis voor de volgende dag.
Bonus tip:
- nog beter, want tegen voedselverspilling én afvalvrij: ga je uit eten, neem dan standaard één of twee bakjes mee.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #doggybag #voedselverspilling #verspillingsvrij #eten #uiteten #neemjeeigenbakjesmee
Tip #76 - Een goed begin: Biologische zaden & compost
Terwijl de ongeduldige en/of de goed georganiseerde tuinder al lang zaden in de kas of in een warme en gesloten ruimte heeft laten kiemen, en al klaar staat om ze te verspenen, heeft de avontuurlijke en/of luie tuinder (waaronder, yours truly) gewacht totdat de temperatuur een paar dagen achter elkaar rond de 10 graden bleef hangen -en de zon een paar uurtjes achter elkaar door scheen- om zaden en zaailingen rechtstreeks in de grond te planten.
Of je nu groenten & fruit in je eigen tuin, in een moestuin (vereniging) of op je balkon kweekt en ongeacht wanneer je aan de slag gaat, een belangrijke tip is om met een goede basis te beginnen.
▶️ Onze tip van de dag: gebruik uitsluitend biologische zaden, zaailingen en compost.
WAAR TE KOOP/TE VINDEN?
▶️ Je kunt biologische zaden, zaailingen en compost tegenwoordig in veel winkels in Apeldoorn e.o. kopen.
(De Boshommel , De Moestuinwinkel , Gimsel de Groenterij , Ekoplaza Apeldoorn , ...)
▶️ Je kunt natuurlijk ook met andere tuinders die biologisch tuinieren zaden en zaailingen met elkaar ruilen of delen.
▶️ Bij de moestuin verenigingen staat soms ook een zadenbieb, maar check ook wat het aanbod is in de online weggeefhoek en tuinders groepen op Facebook.
▶️ Bonus tips:
- Voordat je nieuwe zaden koopt, check je oude voorraad.
- Maak de oude zaden eerst op voordat je een nieuwe zakje opent. Ook als de T.H.T datum al verstreken is. De meeste zaden blijven veel langer goed dan op het zakje aangegeven. Er is een kleine kans dat niet alles gaat kiemen maar het is altijd de moeite waard om ze te planten i.p.v. weg te gooien.
- Bewaar je zaden in afgesloten papieren zakjes, droog, in het donker, en in een goed afgesloten kistje (vooral al je je zaadjes niet in je huis bewaart: knaagdieren zijn er dol op!).
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #moestuin #tuin #biologisch #zaden #zaailingen #bodem #ecofriendly #ruilen #delen
Tip #77 - Geef een uur voor de planeet tijdens Earth Hour 🌍
▶️ Op zaterdag 25 maart 2023 om 20.30 uur is het Earth Hour! 🌎🕤
▶️ Earth Hour wordt elk jaar gehouden op de laatste zaterdag van maart en activeert miljoenen mensen in meer dan 190 landen en gebieden door hun lichten uit te doen om hun steun aan onze planeet te tonen.
▶️ Earth Hour is gericht op bewustwording, het creëren van een gemeenschapsgevoel, en is nu één van 's werelds grootste grassroots-bewegingen voor het milieu.
"Wat maakt een uur uit?", vraag je je misschien af.
▶️ Wanneer je nieuwe gewoontes probeert aan te leren, is het vinden van een begin meestal het moeilijkste! Het idee is dus om een gelegenheid aan te bieden waarop we collectief kunnen starten met EEN actie gedurende EEN uur. En dan gaan we, idealiter, regelmatig nog vele uren door met deze activiteit.
Aanvankelijk was deze dag een gelegenheid om gezamenlijk de lichten uit te doen om energie te besparen
🔦 Dit jaar heeft Earth Hour een ander, veel effectiever doel aangekondigd: mensen over de hele wereld een uur lang laten deelnemen aan een activiteit die onze aarde ten goede komt! 🌱
▶️ Hier zijn enkele ideeën wat je kunt doen tijdens Earth Hour:
🌎 Lees (bij kaarslicht) een boek of een artikel over constructieve oplossingen voor de klimaat- en biodiversiteitscrisis;
🔦 Luister naar een podcast over een onderwerp dat verband houdt met het welzijn van onze planeet en dat je interesseert;
🕤 Zoek een evenement georganiseerd door een milieu-initiatief in jouw buurt;
🌳 Bekijk een documentaire over een gerelateerd onderwerp dat je interesseert;
🌱 Op https://www.earthhour.org vind je nog veel meer ideeën en allerlei online + real life events waar je aan mee kunt doen!
Bonus tips: Wat kunnen we na dit uur nog doen om minder energie te gebruiken in onze bedrijven en woningen?
▶️ Verminder je energieverbruik door te investeren in energiezuinige apparaten.
▶️ Maak waar mogelijk gebruik van natuurlijk licht en schakel elektronica uit wanneer deze niet in gebruik is.
▶️ Koop minder en geen nieuwe elektronische apparaten.
▶️ Investeer in (tweedehands) zonnepanelen en gebruik deze zo efficiënt mogelijk (overdag koken en wassen).
Nu we vaker geconfronteerd worden met de effecten van klimaatverandering, is het belangrijk voor zowel individuen als bedrijven om actie te ondernemen op het gebied van duurzaamheid. Laten we Earth Hour als uitgangspunt nemen en streven naar een duurzamere toekomst. Doe mee voor onze natuur, onze toekomst en jouw wereld.
Sluit je aan en deel 'm! Wereldwijd maken we een statement voor de planeet 🥰🌳🌎
#ChangeClimateChange #onehour #oneplanet #ourfuture #sustainability #DoNotDisturb #TakeAction #ForYourWorld #EarthHour #storyofanewworld #earthhour2023 #BiggestHourForEarth #activism #network #switchoff #collectiveaction #future #changemaker #shapeourfuture #uurvandeaarde
Tip #78 - Schone GFT = Schone compost 🌱🍎🥕
▶️ Vanochtend waren we te gast bij de composteerinstallatie van Attero, in Wilp, voor een privé rondleiding, gegeven door Senior Technoloog en Zero Waste Apeldoorn vrijwilliger Michel Buitenhuis.
Na een uitgebreide en informatieve presenstatie over Attero, gingen we het terrein op om concreet te bekijken hoe compost wordt gemaakt in een industriële composteerinstallatie.
▶️ Een deel van het gft-afval wordt eerst vergist en daarna met de rest van het gft gecomposteerd. Op die manier ontstaat biogas (groene energie), compost en biomassa. Helaas ontstaat er ook een residu wat moet worden verbrand door het grote aandeel vervuiling.
▶️ Deze grote vervuiling in de GFT is wat ons meteen opviel (maar natuurlijk springt dat de zero wasters meteen in het oog!).
Echt opmerkelijk dat zo'n 5% van de totale hoeveelheid dat binnen wordt gebracht gewoon NIET in de GFT-bak hoort. Maar hoe gebeurt dat?
Verwarring = vervuiling.
▶️ Een deel van de vervuiling gebeurt soms per ongeluk (oude soep weggegooid samen met de soeplepel!), door gebrek aan informatie, of bijvoorbeeld doordat de producenten met allerlei vormen van verpakkingen komen met mooie groene claims en labels, maar die eigenlijk niet kunnen worden verwerkt binnen de huidige compostering installaties. Dit is bijvoorbeeld het geval met bioplastics. (N.B met een langere composteertijd, breken deze af tot water en lucht, wat sowieso niets aan compost toevoegt). Bioplastics en plastics worden uit de GFT-stroom gevist en verbrandt (energy recovery)
▶️ Onze eerste tip bij twijfel, raadpleeg de Gft-lijst wat hoort wel of niet bij het gft. (Zie PDF hieronder)
▶️ Weet je het na de check nog steeds niet, gooi het dan bij het restafval.
We doen het samen
▶️ Helaas, aan de vele herkenbare procesverstoorders te zien worden er ook vele producten bewust in de GFT-bak gegooid waar geen verwarring over mogelijk is kunststof ballenballonen, bloempotten, blikjes & plastic flessen, chips zakken, luiers, textiel, etc.
▶️ Onze oproep aan alle consumenten in je eigen belang, zorg voor een schone stroom! Hoe meer de GFT-stroom is vervuild, hoe moeilijker het proces om er schone compost van te maken.
Wist je dat hydrokorrels NIET in de GFT-bak horen?
Kattenbakkorrels ook niet, deze horen bij het restafval.
Bonus tips: Geen zak in de GFT bak, hoe doe je dat?
▶️ Leg een krantenpagina onderin de gft-bak zodat het afval niet blijft plakken of vastvriest. (Een beetje papier bij het gft kan geen kwaad)
▶️ Plaats je gft-bak niet in de volle zon en zet hem regelmatig aan de weg.
▶️ Leg een tak klimop, of hedera, in de gft-bak. Dit is giftig voor maden.
▶️ Een handje zout of kalk in de bak zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
▶️ Maak de bak schoon met water en eventueel soda of groene zeep.
▶️ Doe in de zomer vis- of vleesresten die je wilt weggooien in een afgesloten bak in de koelkast en doe ze pas op de ophaaldag in de gft-bak (verpak ze eventueel in een krantenpagina)
▶️ Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #tuinafval #moestuin #tuin #biologisch #bodem #snoeiafval #GFT #compost #vergisten #composteren #rot
Links:
https://vang-hha.nl/wel-lijst/ (Zie PDF hieronder)
https://www.afvalscheidingswijzer.nl/
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/groente-fruit-en-tuinafval-gft/
Tip #79 Ga zelf aan de slag met composteren 🌱🍎🥕
▶️ In tip #78 vertelden we je over het belang van een schone GFT stroom om er schone compost (op insdustriele schaal) van te maken. Maar natuurlijk, voor wie dat wil zijn er nog meerdere mogelijkheden om al dat groente- en fruitafval niet in de groenbak te gooien en er zelf compost van te maken!
Maar er is ZO VEEL te vertellen en zo veel tips te delen over zelf composteren. Dit gaat ons never-nooit lukken in een kort bericht. Daarom delen we vandaag een tekst-extract uit de website: https://www.compostgilde.nl/
Raadpleeg vooral deze zeer handige website om ALLES te lezen wat er te weten is over composteren!
▶️ "Composteren kun je op 4 manieren doen
🌱 Wormcomposteren : Bij wormcomposteren maak je gebruik van compostwormen om groente-, fruitresten en ander organisch materiaal om te zetten in een waardevolle grondverbeteraar: wormcompost. Je voert de wormen met niet gekookt fruit en groente.
🌱 Fermenteren (Bokashi): Fermenteren is een proces zonder zuurstof. Het is eigenlijk een vorm van voorvertering. Ook wel bekend als anaërobe compostering. Het is hetzelfde proces dat witte kool omzet in zuurkol.
🌱 Koud composteren: Koud composteren is de traditionele manier van composteren in de tuin. Gedurende het tuinseizoen worden rauwe organische resten uit keuken en tuin bij elkaar gebracht. Het gaat altijd om een mix van zogenaamde groene ingrediënten (rauwe, onbewerkte keukenresten en vers groen tuinmateriaal) en bruine ingrediënten (droog herfstblad en klein geknipt of gehakseld snoeihout).
🌱 Warm composteren: De bacteriën en schimmels in een composthoop produceren warmte. Als je zorgt voor een hoop met een goede materiaalmix, en genoeg zuurstof en vocht, werken de micro-organismen hard en produceren ze veel warmte. In een grotere hoop kan die warmte niet weg. Dan wordt de composthoop van binnen heet, 55 – 65 °C. Onkruidzaad en ziektekiemen gaan dood, en de compostering gaat snel. De compost is soms al na 6 weken klaar.
▶️ Waarom lokaal composteren belangrijk is
🌱 GEZONDERE BODEM: GFT moet terug de grond in! Alles wat de aarde voortbrengt aan planten en dieren, wordt door diezelfde aarde weer opgenomen en verteerd, en dient als voeding voor nieuw leven. Een gezonde levende bodem levert gezond eten en kan veel regenwater opnemen.
🌱 MINDER BROEIKASGAS: Als organisch materiaal verbrand wordt, komt er veel CO2 in de lucht, waar het de klimaatverandering verergert. Als het in de bodem terechtkomt, legt het daar CO2 als koolstof vast en gaat het klimaatverandering tegen.
🌱 JE EIGEN POTGROND: Van je eigen afval waardevolle grondstof maken. Hoe leuk is dat? De beste compost maak je zelf, je bepaalt immers zelf wat je in je composthoop gooit. En dus ook wat je aan je planten geeft.
🌱 MINDER AFVAL: In veel steden bestaat een derde van het restafval uit GFT. Haal het eruit en er hoeven geen broeikasgas-producerende vuilniswagens rond te rijden om je afval naar een centrale verwerker te rijden."
Bonus tips:
▶️ Composteren kun je leren: heb je veel vragen of tips/hulp nodig, raadpleeg de online tuindersgroepen op Facebook of vraag voor een paar tips bij Moestuin Havenpark (in het centrum, achter Omnizorg), en help een (paar) keer mee in de moestuin op de woensdag- of donderdagochtend als tegenprestatie!
▶️ Buurtcompost: Voor wie liever niet thuis wil composteren en/of geen GFT-bak heeft: er is een buurtcompost bij Moestuin Havenpark Apeldoorn. Je kunt je GF-afval invriezen (vooral in de zomer) en op de woensdag ochtend afleveren bij Leidy of Mart
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #tuinafval #moestuin #tuin #fermenteren #bokashi #wormenhotel #bodem #snoeiafval #GFT #compost #vergisten #composteren #rot
Links:
https://www.compostgilde.nl/
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/zelf-composteren/
Buurtcompost Moestuin Havenpark
Tip #80 - “Met de kennis van nu, was ik toen dom” (Loesje) - 1
Wij lijken natuurlijk Zero Waste Alwetend 😉, maar wij leren nog elke dag bij 🤓 Deze week delen we daarom graag een paar van onze favoriete bronnen voor kennis over een duurzame(re) leefstijl 💚
▶️ Vandaag een ode aan het boek dat bij menig Zero Waster een kickstart 💪🏻 heeft gegeven aan een zero waste leefstijl: ‘Het Zero Waste Project’ van de zussen Jessie en Nicky Kroon (2018, ISBN 978 94 005 0997 9)
▶️ Dit prettig leesbare en luchtige boek beschrijft de (zeer herkenbare) zoektocht van de zusjes om in hun dagelijks leven zo min mogelijk afval te veroorzaken 🚯, zo min mogelijk verspilling te hebben ♻️ en zo duurzaam mogelijk te consumeren 🛍️
▶️ Hun uitgangspunt daarbij is dat het niet moeilijk moet zijn en niet te veel extra tijd mag kosten, want hé: er mag ook nog geleefd en genoten worden! 🍏🥚
▶️ Zij hebben genoeg valkuilen ontdekt 👀 en omzeild, zodat jij als lezer dus niet meer in diezelfde valkuilen hoeft te trappen en direct hun toptips in praktijk kan brengen.
▶️ De duidelijke vormgeving helpt je snel de highlights te vinden, wat het boek ook geschikt maakt als naslagwerk om snel iets terug te zoeken 🔎 En de foto’s laten zien hoe mooi zo’n zero waste leefstijl eruit kan zien 😍
▶️ Eén van hun fijnste tips is wat ons betreft ‘Vier je overwinningen, want het leven is een feestje’ (pagina 67) 🥳 Want dat maakt het veel leuker én makkelijker om steeds een nieuw duurzamer stapje te zetten.
▶️ Kortom: dit is een must-read voor iedereen die praktische eerste stappen wilt maken naar een zero waste leefstijl. Leen het boek van een mede zero waster, bij de bieb of koop het bij een lokale boekhandel en laat je inspireren!
Bonus tips:
▶️ De zusjes Kroon zijn ook online actief:
Website: www.hetzerowasteproject.nl
Facebook en Instagram: Het Zero Waste Project
▶️ De dames hebben vervolgens een tweede boek uitgebracht met de titel ‘Doe het Zero’, boordevol tips en makkelijke recepten om zelf je plastic- en meukvrije producten te maken.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #boekentip #boeken #inspiratie
Foto 3 & 4 credits: Awkward Duckling
Tip #81 “Met de kennis van nu, was ik toen dom” (Loesje) - 2
Wij lijken natuurlijk Zero Waste Alwetend 😉, maar wij leren nog elke dag bij 🤓 Deze week delen we daarom graag een paar van onze favoriete bronnen voor kennis over een duurzame(re) leefstijl 💚
▶️ Als wij ergens fan van zijn, dan is het wel van praktische handvatten krijgen om positieve stappen te zetten die bij je passen. Daarom vandaag een shout-out naar het fijne boek: ‘EcoPositief in vijf stappen; Doeboek voor een duurzaam dagelijks leven’ van Babette Porcelijn (2020, ISBN 978 90 214 1992 3)
▶️ Dit relatief dunne boek is een vervolg op Babettes boek ‘De Verborgen Impact’ waarin ze uitgebreid uiteenzet waar de feitelijke (negatieve) impact van onze consumptie eigenlijk zit, en dat daarvan 80% voor ons verborgen is 😳. Met daarbij de hoopvolle boodschap dat we dus 5x zoveel slagkracht hebben om een pósitieve impact te hebben als we ons richten op die verborgen impact 💪🏻.
▶️ In dit doeboek geeft Babette je als lezer super concrete en praktische informatie en opdrachten om je eigen leefstijl onder de loep te nemen 🔎 en te onderzoeken waar je de grootste stappen zet naar verduurzaming, op een manier die bij jóu past 🤩
▶️ Dit doeboek verwijst naar de ontdekking van Babette in De Verborgen Impact dat we in Nederland consumeren alsof we 3,6 Aardes hebben (spoiler: dat hebben we niet 🌍) en wat in ons land de Impact Top 10 is.
▶️ Met ‘EcoPositief’ bedoelt Babette dat je niet alleen binnen de draagkracht van 1 Aarde leeft, maar zelfs een stapje verder kan gaan door juist iets tóe te voegen aan de gezondheid van de Aarde 🌱🐝. Dit boek helpt je daar bij.
▶️ Naast een fijne schrijfstijl, zit dit boek vol duidelijke en mooie graphics 📊 die het echt leuk maken de - toch al begrijpelijk opgeschreven - theorie nog beter te snappen en je aan te zetten tot actie.
▶️ Op 5 thema’s lees je eerst per thema wat achtergrondinformatie 📚, daarna laat de keuzeboom zien welke stappen 🦶mogelijk zijn en tenslotte vul je met een keuzehulp in welke positieve aanpassingen in jouw leven passen 💡Super concreet!
Leen het boek van een mede zero waster, bij de bieb of koop het bij een lokale boekhandel en laat je inspireren!
Bonus tips:
▶️ Met de organisatie Think Big Act Now zorgt Babette met haar team voor nog meer handelingsperspectief en kennisdeling. Kijk voor meer info op www.thinkbigactnow.org
▶️ Via www.mijnverborgenimpact.nl kun je heel makkelijk je eigen impact top 10 berekenen.
▶️ Het vervolg op ‘De Verborgen Impact’ is ‘Het Happy 2050 Scenario’. Een dik en volledig naslagwerk met een actieplan voor een mooie, eerlijke toekomst op een gezonde planeet.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #informatie #inspiratie #boeken #boekentip
Babette Porcelijn - Think Big Act Now
Tip #82 “Met de kennis van nu, was ik toen dom” (Loesje) - 3
Wij lijken natuurlijk Zero Waste Alwetend 😉, maar wij leren nog elke dag bij 🤓 Deze week delen we daarom graag een paar van onze favoriete bronnen voor kennis over een duurzame(re) leefstijl 💚
▶️ Hadden we al gezegd dat wij houden van praktische kleine stappen naar verduurzaming? 😜 Dit boek is dan echt heel leuk: ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden - Eén ding tegelijk’ 🦸🏻 van de Engelse milieuwetenschapper Tara Shine (2020, ISBN 978 9021 5755 20)
▶️ In duidelijke categorieën ingedeeld per ruimte of activiteit in en om je huis 🏡, behandelt het boek steeds over 2 pagina’s 1 specifiek voorbeeld van verduurzaming. Tara legt uit wat de milieu impact is van een gangbaar item of activiteit en geeft daarna simpele en bereikbare alternatieven die direct toe te passen zijn.
▶️ Alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken 🧑🔬waarvan de bron vermeld staat. Hoewel het van oorsprong een Engels boek is, staan er vergelijkingen met Nederlandse onderzoeksresultaten in, zodat het aansluit bij onze situatie. 🇳🇱
▶️ Omdat het per categorie en item/activiteit is ingedeeld, leent het boek zich perfect als een naslagwerk: steeds wanneer je besluit iets te willen verduurzamen, bijvoorbeeld in je badkamer of keuken, zoek je snel en makkelijk de bijbehorende tips en informatie op. Je kunt dus elke tip afzonderlijk lezen en in praktijk brengen zonder het hele boek meteen te moeten lezen (hé: komt ons bekend voor 😇).
▶️ De teksten zijn fijn geschreven in begrijpelijke taal en worden ondersteund door mooie illustraties 😍
▶️ Een toffe toevoeging in het boek zijn de pagina’s met verdiepende informatie over duurzame initiatieven of merken, om te laten zien hoeveel positiefs al gebeurt op het gebied van duurzame productie 💚
▶️ Kortom: een handig en zeer informatief boek wat je vaak erbij kunt (en zult) pakken om te bepalen welke volgende duurzame oplossing je kiest in en om je huis! Leen het boek van een mede zero waster, bij de bieb of koop het bij een lokale boekhandel en laat je inspireren!
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #informatie #inspiratie #boeken #boekentip
Tip #83 “Met de kennis van nu, was ik toen dom” (Loesje) - 4
Wij lijken natuurlijk Zero Waste Alwetend 😉, maar wij leren nog elke dag bij 🤓 Deze week delen we daarom graag een paar van onze favoriete bronnen voor kennis over een duurzame(re) leefstijl 💚
▶️ Word je enthousiast van de positieve filmpjes van The Happy Activist ? ☺️ Hou je van dat soort blije en stimulerende verhalen? Dan is het boek: “Het kan WEL, voor een groener, eerlijker en leuker leven”, echt iets voor je! (uitgeverij Brandt, 2020, ISBN 978-94-93095-45-8) 🤗
“2020 was een jaar om nooit te vergeten. We kwamen massaal tot stilstand. Dat leverde bijzondere situaties op. Van extreme stress tot nieuwe inzichten voor de toekomst. Dit boek kan je inspireren om je leven eens van een andere kant te bekijken. De vrijheid die veel van de geïnterviewden voelen, is aanstekelijk en geeft jou en de mens(en) aan wie je dit boek wilt geven een zetje in de goede richting. Een duurzaam leven: hetkanWEL.”
(Tekstbron: HetkanWel )
▶️ HetkanWEL (oorspronkelijk een platform) werd in 2005 opgericht door Marten van der Meulen en Matthijs Sienot. In 2018 namen Wyke Potjer en Asceline Groot het roer over.
Wyke, die roots heeft in Apeldoorn 🤩, hebben we ontmoet en gesproken vorig jaar tijdens het feestje van “10 jaar deA”; waar ze naast onze voorzitter Eefje de Groot zat in een panelgesprek over duurzaamheid. En ZW Apeldoorn kartrekker Tiphaine heeft met veel plezier met Asceline aan een project gewerkt voor een retail merk.
Deze 2 enthousiaste, positieve en vooral zeer deskundige dames zouden ons zomaar uit onze job kunnen zetten. 😅
▶️ We delen nota bene een vergelijkbare missie: zoveel mogelijk mensen inspireren tot een groener, eerlijker en leuker leven!
Zo snap je dat we super fan zijn van hun platform (en socials) waarop ze -met een team van freelancers- met hun dagelijkse content praktische tips, tricks en lifehacks over een duurzamer bestaan delen; over de nieuwste ontwikkelingen, trends en innovaties schrijven; en inspirerende groendoeners, pioniers, andersdenkenden en veranderaars interviewen. 🌍💚
▶️ Wist je dat het platform “hetkanWEL” al drie keer verkozen is tot Website van het Jaar in de categorie duurzaamheid (2019, 2020 en 2021)?! 🏆
Naast het boek, maakten ze hun eerste online magazines in 2021, zijn ze begonnen met het schrijven van tweewekelijkse columns voor Binnenstebuiten (KRO-NCRV) 📖 en werd het test- en opiniepanel in het leven geroepen waarmee ze duurzame producten en diensten testen en groene thema’s onderzoeken.
Website: https://www.hetkanwel.nl/category/zero-waste
▶️ Bonus (kijk-)tip:
In deze video vertelt Wyke over hetkanWEL en haar ervaring en perspectief op duurzaamheid: https://youtu.be/eYCMvE6uxrw
Tip #84: Ga vanaf 1 april op blikjes jacht 👀🥤
▶️ Volgens Milieu Centraal kwamen er in Nederland in 2021 naar schatting 150 miljoen blikjes in het milieu terecht. Het introduceren van statiegeld, vanaf 1 april, zou dit met 70 tot 90 procent moeten reduceren. 🚯🏞️
▶️ Op het blik wordt net als bij de kleine plastic flesjes 15 cent statiegeld geheven.
Let op:
- het blikje moet natuurlijk voorzien zijn van een statiegeld logo;
- de streepjescode moet leesbaar zijn;
- een in elkaar gedeukt of plat blikje wordt niet geaccepteerd door de machine.
▶️ Op den duur zullen de nieuwe blikjes met statiegeld de oude blikjes vervangen. Maar je kunt dus ook na 1 april nog in de winkel (en in het milieu) blikjes zien liggen waar je geen statiegeld voor kan krijgen.
Ga je op blikjes jacht tijdens een opruimronde, en vind je blikjes zonder statiegeld logo, raap ze op en doe ze dan in de PMD-bak voor recycling (ook voor gedeukte en verpletterde blikjes... en flesjes!) 🗑️♻️
Lees hieronder het persbericht van de Rijksoverheid
▶️ "Op plastic flessen was het al zo, en vanaf 1 april zit er ook statiegeld op blikjes. Per blikje wordt € 0,15 statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Inleverapparaten zijn te vinden op ruim 27.000 innameplekken. (...)
Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen en zo te voorkomen dat een deel in ons milieu belandt.
Staatssecretaris Vivianne Heijnen:
“Ik ben heel blij dat het nu eindelijk zo ver is. Ik verwacht dat er door statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terecht komen en dat is goed nieuws voor onze leefomgeving en het milieu. Daarnaast kunnen alle blikjes die worden ingeleverd, opnieuw worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Het is dus ook weer een mooie stap richting de circulaire economie!”
Sinds de invoering van statiegeld op kleine flesjes, is het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen. De verwachting is dat de impact van statiegeld op blik ook groot zal zijn."
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #informatie #circulaireeconomie #grondstoffen #statiegeld #blikjes #flesjes
Foto credits: Zwerfinator & Statiegeld Nederland
(Nep) Tip #85 Laat altijd één lampje branden. 💡
▶️ Volgens een recente studie uit de VS is het bewezen dat je veel energie kan besparen door minstens één lamp altijd aan te laten om een basis stroom verbruik aan te houden. Veel energie gaat namelijk verloren door het aan-en uitschakelen van lampen. ⚡
▶️ In oude huizen, lekt er meestal meer stroom weg door slechte isolatie, dan is het je aangeraden om minstens twee lampen altijd aan te houden. 🔋 💡
Link: https://www.pawresearch.com/
Edit: We konden het niet laten om een nep-tip; voor de grap; te publiceren op 1 april. Zie de echte tip #85 hieronder 😄
.
.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #informatie #circulaireeconomie #grondstoffen #energie #besparing #energiebesparing #1april #grapje
De echte Tip #85! 💡
Gisteren haalden we een #1april grap uit door een foute tip te plaatsen. Een beetje vilein van ons eigenlijk, want dat verwacht je natuurlijk niet van een serieuze, betrouwbare en deskundige partij 😇 zoals Zero waste Apeldoorn! 👀 (OK, misschien niet altijd even serieus... 😄 Maar we doen wel ons stinkende best om correcte informatie te delen 😄).
Deze foute tip is geplaatst als aanleiding naar de ware Tip #85: Blijf kritisch!
In deze tijden van over-informatie is het soms lastig om de ware waarheid van klare onzin of pure leugens te onderscheiden.
Onze tips:
▶️ Blijf alert! Neem het niet gewoon aan omdat het van een bekende bron komt of goed en slim klinkt.
▶️ Stel (jezelf of een ander) kritische vragen.
▶️ Bij twijfels kun je online checks raadplegen die je helpen om hoax nieuws en links te ontcijferen.
▶️ En blijf ook alert voor #greenwashing !
Dit is helaas soms een moeilijkere taak om erachter te komen wat waar, of wat gewoon een verkooptrucje of manier van glad praten is; door sterke lobby en/of slimme marketing teams!
Definitie
▶️ De term greenwashing verwijst naar het misleiden of misbruiken van argumenten ter bevordering van goede ecologische praktijken, in communicatie- of marketingactiviteiten. Het wordt gebruikt om commerciële activiteiten aan de kaak te stellen van bedrijven of overheidsinstanties die hun verkoop of imago proberen te verbeteren door te beweren ecologische verantwoordelijkheid te tonen, zonder dat dit gepaard gaat met echte acties voor het milieu.
Groen Groener Groenst (of gewoon flauwekul)
▶️ Maar wist je dat greenwashing nog zes andere vormen kent?
Gera van den Berg, van Heerlijk Minimaliseren , legt het uit (zie bijgevoegde plaatjes).
Dus, Groene Sherlock, wakker blijven! Laat vooral altijd één lampje -in je brein- aan! 💡🧠😄
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #informatie #greenwashing #greenhulsing #greenrinsing #greenlabelling #greenshifting #greenlighting #greencrowding
Tip #86 Duurzaam Pasen 🐣🌷🌍
Zondag en maandag is het Pasen. We geven je alvast 2️⃣0️⃣ tips voor een zo duurzaam en eco-bewust mogelijk paasweekend!
Voor je paasontbijt, -brunch of -diner:
▶️ Tafel, servies en decoratie
1. LESS is ook MORE, dus minimaliseer en koop alleen wat je nodig hebt. 🤏
2. Hergebruik eerder gekochte spullen en geef ze weer een kans om op je tafel te shinen. 🔁
3. Maak zelf (met je kinderen) leuke versiering voor op de tafel met oud papier en geüpcyclede stoffen of andere materialen die je weer makkelijk uit elkaar kan halen. 🧶
4. Leen eventueel spullen van een buur of familielid. 🚪
5. Ruilen van servies of paasdecoraties met buren en familieleden is ook leuk voor de verandering! (En zoveel beter voor het milieu én voor je portemonnee). 👛
6. Als geen van de bovenstaande 5 opties lukken, koop het tweedehands bij de kringloopwinkel. ➰
7. Nieuw kopen? Vermijd zoveel mogelijk het kopen van gadgets en goedkope accessoires uit verre landen, die niet duurzaam en niet fairtrade zijn geproduceerd. ✋
8. Wil je een boeket of plantjes op je tafel zetten, ga voor biologische (en lokaal) gekweekte bloemen/planten. Denk ook aan tulpenschoot of andere bloemen mét bollen die je in de tuin kan overzetten als ze uitgebloeid zijn. 🌷
9. Gebruik een stoffen tafelkleed en servetten van stof, i.p.v. papier of plastic. 🍽
▶️ Eten & Drinken
10. Doe je boodschappen lopend, met de fiets of het OV 🚶♀️🚲 🚌
11. Neem je eigen verpakkingen mee om de boodschappen in te doen 🎒
12. Winkel lokaal, bij de biologische markt/natuurwinkel, en specialiteiten winkels.
13. Koop (biologische) groente en fruit van het seizoen, van lokale telers 🥦🥕
14. Koop alleen wat je nodig hebt, om voedselverspilling te voorkomen ♻️
15. Kook met gered voedsel.
16. Kook en bak met verse en onverpakte ingrediënten 🧑🍳
17. Kook een vega(n) feestmaaltijd, op internet staan heerlijke recepten 🥗
18. Koop je (biologische) paasbrood (zonder verpakking) lokaal en vers gemaakt bij de bakker
19. Koop biologische en fairtrade chocola/chocolade eitjes (bijv. Tony's Chocolonely , Chocolate Makers) 🍫
20. Koop chocolade eitjes zonder aluminium folie (bijv. via Pieter Pot of bij Bijzondere bonen of een andere winkel die losse chocolaatjes verkoopt).
Bonus tips:
- Voor chocolade eitjes verpakt in aluminium folie: maak een grote prop van ALLE losse aluminiumfolie verpakkingen en lever het in bij PMD. Hoe groter de prop, hoe meer kansen dat het opgepikt wordt op de band bij de soorteerinstallatie en gerecycled wordt.
- Van de podcast ‘Die Duurzame Meiden’ is een speciale aflevering over duurzame paasdecoratie.
Fijne Pasen! 🐣🌷🌍
.
.
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #informatie #pasen #paasdagen #paasweekend #chocola, #tweedehands #lenen #ruilen #deeleconomie #fairtrade #lokaal #biologisch
Van 4 t/m 10 april 2023 organiseert Milieu Centraal samen met partners in Nederland de voorjaarscampagne: Week van de Groene Tuin. Doel is om zoveel mogelijk Nederlandse tuinen te vergroenen en inwoners te helpen hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten.
Team Zero Waste Apeldoorn kijkt aandachtig mee en gaat ook zelf aan de slag, daarom #reposten we deze hele week de tips van Milieu Centraal als tip van de dag.
Tip #87: Week van Groente Tuin (1) - Stappenplan Tegels vervangen door groen
1. Bepaal waar je tegels gaat vervangen met planten
De plek waar je tegels gaat vervangen is belangrijk voor de volgende stappen: komt er veel licht? Blijft de grond er lang nat of droogt die snel uit? Dit is van belang voor welke planten je kiest. Als je weet welk deel van je tegels je gaat vervangen, kun je ook berekenen hoeveel kubieke meter tuinaarde je nodig hebt. Dat kan door de oppervlakte van het verwijderde terras te vermenigvuldigen met 30 cm diepte (zie stap 3).
2. Verwijder de tegels
Wrik de tegels los met de spade. De tegels kun je hergebruiken, bijvoorbeeld in een stapelmuurtje of voor het maken van een afwatergootje wanneer je de regenpijp afkoppelt. Je kunt de tegels vaak ook nog verkopen.
3. Graaf het zand af
Het zand wat onder de tegels lag, moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep. Controleer bij je gemeente of het afgegraven zand kan worden opgehaald.
4. Vul de plek met tuinaarde
De vrijgekomen plek vul je met tuinaarde. Kies bij voorkeur biologische, turfvrije tuinaarde.
5. Plant of zaai de beplanting
De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden! Kies voor biologische en inheemse planten, die van nature in Nederland voorkomen. Ga voor plantensoorten die het goed doen op de gekozen plek.
6. Wanneer je niet voor planten kiest: plaats halfverharding of houten vlonders
Je kunt in plaats van planten ook kiezen voor halfverharding of houten vlonders. Je kunt er dan op lopen of zitten, en regenwater kan toch de grond in lopen. Je kunt kiezen voor natuurlijke halfverharding, zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors. Deze moet je eens in de zoveel tijd aanvullen. Alternatieven zijn steenachtige materialen zoals grind, steenslag of schelpen. Die zijn geschikter voor delen waar je vaak loopt of zit. Waterdoorlatende klinkers of grasbetontegels zijn opties voor bijvoorbeeld een parkeerplaats."
Bron Foto & Tekst: Week van de Groene Tuin (Milieu Centraal)
#weekvandegroenetuin #zerowaste #apeldoorn #tips #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #Vergroening #Versteening #TegeleruitGroenerin
Tip #88: Week van Groente Tuin (2) - Geef je tuin een gezonde bodem
▶️ In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen belangrijk: de juiste voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Gebruik je potgrond voor je planten in potten en bloembakken? Kies dan liever voor potgrond zonder veen, zoals potgrond op basis van kokos. Aan de hand van de Keurmerkenwijzer ontdek je de milieuvriendelijkste keuzes
▶️ Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder vatbaar ze zijn voor plagen en ziektes. Zo voorkom je onnodig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het beste wapen om onkruid te voorkomen? Zorg dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt door de bodem met planten te bedekken."
Bron Foto & Tekst: Week van de Groene Tuin (Milieu Centraal)
#weekvandegroenetuin #zerowaste #apeldoorn #tips #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #groenbalkon #groenetuin #duurzaam #biodiversiteit #levendetuin #compost
Tip #89:Week van Groente Tuin (3) - Plant een geveltuin
▶️ Wil je meer groen rondom je huis? Ga dan voor een geveltuintje of groene gevel! Deze zorgen voor ruimte voor dieren en insecten, werken verkoelend in de zomer en zorgen voor schonere lucht. Zo leg je stap voor stap een geveltuintje of groene gevel aan!
1. Check bij je gemeente
Verwijder niet zomaar stoeptegels voor je huis, maar check bij je gemeente wat de regels rondom geveltuinen zijn. Sommige gemeentes helpen zelfs een handje door de tegels en het zand te verwijderen. Check of er in jouw gemeente subsidies zijn voor vergroening in de Groene Subsidiewijzer.
2. Groene gevel?
Check de voegen. Een groene gevel kan met zelfklimmende planten tegen de muur. Dan is het belangrijk om eerst je voegwerk te controleren. Kan de muur de zelfklimmende planten aan?Je kunt ze ook op een klimconstructie laten klimmen. Deze kun je aan de muur bevestigen, maar ook daarvoor is het van belang om je muur goed te controleren.
3. Verwijder de tegels
Ga je de tegels zelf verwijderen? Wrik de tegels dan los met de spade. Gebruik de tegels voor een stapelmuurtje in je tuin of watergootje als je de regenpijp afkoppelt. Je kunt de tegels ook tweedehands aanbieden.
4. Graaf het zand af
Het zand wat onder de tegels lag, moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep. Controleer bij je gemeente of ze een service hebben om zand of tegels op te halen.
5. Vul de plek met tuinaarde
De plek die is vrijgekomen bij het afgraven vul je met turfvrije tuinaarde. Let bij tuinaarde op het keurmerk met behulp van de Keurmerkenwijzer.
6. Plant of zaai de beplanting
De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden!
Bron Foto & Tekst: Week van de Groene Tuin (Milieu Centraal)
#weekvandegroentuin #zerowaste #apeldoorn #tips #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #groenbalkon #duurzaam #biodiversiteit #levendetuin
Tip #90: Week van Groente Tuin (4) - Gebruik bodemdekkers in je tuin
▶️ Onkruid is puur natuur! Heb je er toch last van? Zorg dat je geen kale plekken in de tuin hebt en bedek de grond met dichtgroeiende plantjes. Zo krijgt onkruid geen kans. Op de plekken waar geen planten staan kun je boomschors strooien om de bodem te bedekken.
Bron Foto & Tekst: Week van de Groene Tuin (Milieu Centraal)
#weekvandegroenetuin #zerowaste #apeldoorn #tips #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #groenbalkon #duurzaam #biodiversiteit #levendetuin #bodemdekkers #onkruid
Tip #91: Week van Groente Tuin (5) - Een natuurlijke kringloop
▶️ Met een groene tuin verwelkom je vogels, insecten en andere dieren. Wil je jouw tuin omtoveren tot een egelparadijs? Maak dan een (groene) doorgang, zodat ze in je tuin kunnen komen. Laat takken en bladeren liggen: egels gebruiken dit als schuilplaats en als nestmateriaal. Met een bakje water of een vijvertje zorg je dat ze wat te drinken hebben.
▶️ Heb je last van slakken in je tuin? Egels, vogels, kikkers en padden eten graag slakken. Verwelkom deze natuurlijke vijanden in je tuin en geef ze bijvoorbeeld een schuilplaats onder een struik, in een boom of onder een stapel takken.
Bron Foto & Tekst: Week van de Groene Tuin (Milieu Centraal)
#weekvandegroenetuin #zerowaste #apeldoorn #tips #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #groenbalkon #duurzaam #biodiversiteit #levendetuin #bodemdekkers #onkruid
Tip #92: Voer de bij bij 🐝
▶️ 22 april is De Dag van de Aarde (Engels: Earth Day) - Dit is een jaarlijks evenement dat in het teken staat van milieubescherming, en is sinds zijn introductie in 1970 een populair fenomeen geworden.
Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind april/mei uitgeroepen tot Week van de Aarde; en tot eind mei tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association.
En zo is in Nederland op 22 april ook het Nationale Zaaidag.☀️🌻🌷🐝
▶️ Op maar liefst 3000 verschillende plekken in Nederland openen tussen 10 en 22 april voedselbanken voor bijen: plekken waar je gratis inheems bloemzaad kunt ophalen. Zo kunnen we deze essentiële bestuivers samen een flinke boost geven! Want bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders en nog veel meer bestuivers spelen een cruciale rol in ecosystemen én zijn onmisbaar voor onze voedselvoorziening.
▶️ Zaai er dus dit voorjaar flink op los, samen met The Pollinators. Want als het goed gaat met bestuivers, gaat het ook goed met ons.
The Pollinators voert deze actie omdat bijen het moeilijk hebben. Er is steeds minder ruimte voor bloemen. “En dat terwijl ze onmisbaar zijn in onze voedselketen: 80 procent van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en aanverwante insecten”, aldus de initiatiefnemers.
▶️ In Apeldoorn kun je op zo’n dertig plekken gratis bloemzaadjes ophalen!
Zo werkt het:
1. Zoek een Voedselbank voor Bijen bij jou in de buurt. Het adres is bij benadering in verband met privacy. De Voedselbank voor Bijen geeft na het eerste contact het exacte adres.
2. Vul het contactformulier in om contact op te nemen met een Voedselbank voor Bijen.
3. Maak een afspraak in onderling overleg.
▶️ Zaaien doen we dus samen op 22 april, tijdens de Nationale Zaaidag & Dag van de Aarde!
🐞🌸🐞🐝🌱🌻🌷🐞🐝🐛
Links
ThePollinators: https://www.thepollinators.org/
Voedselbanken voor bijen: https://voerdebijbij.nl/voedselbanken/
Dag van de aarde: https://www.dagvandeaarde.nl/dag-van-de-aarde/
Earth Day: https://www.earthday.org/
#Zerowaste #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #inspiratie #milieubescherming #bestuivers #bloemen #bodemleven #insecten #voerdebijbij #biodiversiteit #natuur #tuin #lente #zaaidag #earthday #nationalezaaidag #dagvandeaarde
Tip #93: Bereken je (verborgen) impact op de aarde en verschuif je 'Overshoot Day'
▶️ Vandaag, op 12 april 2023, is het de Nederlandse Overshoot Day, en dit is geen dag om te vieren.
Jaarlijks berekent Global Footprint Network de Overshoot Day voor alle landen. Het begint een vervelend en repeterend verhaal te worden, maar de Earth Overshoot Day valt elk jaar weer vroeger. In 2020 bereikte Nederland deze dag op 3 mei. In 2021, was het al op 27 april! En sinds 2022 is de Nederlandse Overshoot Day weer al ruim 2 weken eerder: op 12 april.
Wat houdt dit eigenlijk in en welke consequenties heeft dit voor ons?
▶️ Nou, kort gezegd: vanaf nu gebruiken we grondstoffen van andere landen en van toekomstige generaties.
Nederland heeft een beperkte voorraad aan natuurlijke bronnen die zichzelf jaarlijkse kunnen herstellen, maar is sowieso al sterk afhankelijk van import uit andere landen. Dat de Nederlandse Overshoot Day vroeg valt is dus niet zo heel raar. Zorgwekkender is dat deze dag elk jaar vroeger valt. Hierdoor wordt Nederland steeds afhankelijker van import uit andere landen en putten we de natuurlijke bronnen uit. Dit levert uiteindelijk een schaarste op in voedsel, water en energie.
Earth Overshoot Day
▶️ Als iedereen op de wereld zou leven als een gemiddelde Nederlander hebben we gemiddeld 3,6 aardes 🌍 🌍 🌍 nodig!
Gelukkig doen een aantal andere landen het beter dan Nederland, maar ook wereldwijd valt Overshoot Day steeds vroeger.
Dit houdt in dat we ook wereldwijd gezien steeds vaker en meer natuurlijke bronnen gebruiken die zichzelf niet meer herstellen.
Earth Overshoot Day viel vorig jaar op 28 juli. We gebruikten toen dus 155 dagen lang energie, water en voedsel dat onze planeet niet meer zelf kan aanvullen.
Jouw persoonlijke Earth Overshoot Day
▶️ Weet je al wanneer je « personal Earth overshoot day » is? Hoe groot je (verborgen) ecologische voetafdruk is?
Je kunt de test doen op verschillende websites (zie links hieronder) en we adviseren om niet alleen je persoonlijke Earth Overshoot day te laten berekenen maar ook je Verborgen Impact te meten, die geven namelijk verschillende inzichten. Terwijl de resultaten meestal confronterend en schrikbarend zijn, is het juist zeer goed om de test te doen, zo leer je precies waar je valkuilen zitten en waar je als eerste voor jezelf duurzame stappen kunt zetten voor een kleinere impact op de planeet.
Via de apps krijg je ook meteen tips om je verborgen impact & ecologische voetafdruk te verkleinen, en natuurlijk blijf ons vooral volgen voor nog meer dagelijkse tips & tricks!
▶️ Ook wij meten regelmatig onze verborgen impact & ecologische voetafdruk, en we zijn blij te kunnen melden dat het al een paar jaar onder de 1 aarde zit. Geen « overshoot day » is dus mogelijk, met de goede keuzes. 💚🌍🙌
Links
https://www.mijnverborgenimpact.nl/
https://www.footprintcalculator.org/home/en
https://www.footprintchallenge.nl/zelf-aan-de-slag/
https://www.overshootday.org/.../press-release-dutch.../
#Zerowaste #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #planet #impact #verborgenimpact #voetafdruk #ecologischevoetafdruk #aarde #overshootday #NLovershootday #earthovershootday #movethedate
Tip #94: PeukMeuk Actiedag (Meld je alvast aan!)
Doe op 1 juli mee aan de 5e Apeldoornse PeukMeuk Actiedag, met Zero Waste Apeldoorn en Het Peukenmeisje 🚬🗑️
We gaan in het kader van de landelijke PeukMeuk Actiedag op zaterdag 1 juli zoveel mogelijk sigarettenfilters opruimen in de stad.
Help je dit jaar ook mee?
▶️ Elk jaar belandt 10 miljoen kilo aan peuken op straat (bron: Milieu Centraal). Daarvan wordt 80% opgeruimd. Dus 2 miljoen kilo (niet stuks, maar kilo!) peuken blijft rondslingeren 😳
▶️ Veel mensen denken dat sigarettenfilters biologisch afbreekbaar zijn. Niets is minder waar! Dieren lopen het risico om te stikken in de peuken. Bovendien bevatten veel filters celluloseacetaat (plastic), arseen (rattengif!), lood en pesticiden. Zodra een filter uit elkaar valt (bijvoorbeeld doordat het in contact komt met water) sijpelen die chemicaliën dus het water of de grond in.
Het kan tussen de twee en de twaalf jaar duren tot zo'n peuk helemaal is 'vergaan'... tot microplastics! 🫣 Dit vervuilt op verschillende manieren ons milieu dus het is tijd om daar met z'n allen wat aan te doen 💪🏻
▶️ Daarom organiseert Stichting Zero waste Apeldoorn op 1 juli de 5e grote jaarlijkse PeukMeuk Actiedag in Apeldoorn, in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein en het Plastic Peuken Collectief
▶️ Iedereen is welkom om een handje mee te helpen! Ook voor een uurtje of even een paar minuten.
Je kunt helpen met flyers (#informatie) en zakasbakjes (#preventie) uit te delen, of je kunt peuken gaan oprapen (#opruimactie).
▶️ We verzamelen op het Stationsplein om 14.00u.
Aan het einde van de grote peuken opruimactie, rond 15.30u, verzamelen we bij het Raadhuisplein om het aantal opgeraapte peuken grof te tellen en om te laten zien hoe vervuilend dit is voor de stad.
▶️ In 2019 en 2020, werden er tijdens de PeukMeuk Actiedag zo’n 15.000 peuken opgeruimd binnen 2 uur.
In 2022 waren dat er ongeveer 19.000 en in 2021 werd het record verbroken met 23.000 peuken 😱
Voorlichting geven én opruimen is dus hard nodig!
▶️ Kun je niet in Apeldoorn zijn op 1 juli? 😜 Geen paniek! De Peukmeuk dag is inmiddels een landelijk (zelfs een internationaal) gebeuren geworden! 🤩 Check of een opruimactie in jouw stad wordt georganiseerd
#nofilterplease #peukmeuk #peukmeuk2023 #buttwhy #plasticpeukmeuk #PlasticButtSmut
Tip #95: Maak je buurt 'afvalblij'
Super dat de gemeente Apeldoorn onlangs een pilot is gestart met 8 DoneerRingen! 😎
Ken je de DoneerRing al?
▶️ In een DoneerRing kunnen mensen hun (onbeschadigde) lege statiegeldflesjes en -blikjes achterlaten, voor een ander om het in te leveren bij een automaat. 🔁
▶️ Zo voorkomt het (zwerf-)afval, en het verlies van waardevolle grondstoffen door te zorgen dat deze items worden gerecycled. ♻️
▶️ Degene die de moeite neemt om de gedoneerde blikjes/flesjes in te leveren bij een automaat, mag het statiegeld zelf houden of het verder doneren aan een goed doel, vereniging of sportclub. 💸
Win-win-win dus! 🤗
Van Duitsland naar Nederland
▶️ Het concept van de DoneerRing is in Duitsland ontstaan en is in de afgelopen 4 jaar in meer dan 💯 steden succesvol ingezet.
▶️ Het modulaire systeem zorgt ervoor dat de ring rond elk type vuilnisbak past. Vorig jaar heeft de DoneerRing in Duitsland de prestigieuze Bundespreis Ecodesign gewonnen 🏆
▶️ In Duitsland, waar jaarlijks voor zo’n 180 miljoen euro aan statiegeldflesjes wordt weggegooid, is de DoneerRing al een groot succes.
▶️ In Nederland wordt de DoneerRing nu geïntroduceerd door The Happy Activist en fritz-kola, als onderdeel van de internationale campagne Every Bottle Helps van Fritz-Kola.
▶️ De campagne loopt al in 10 steden en ook in Apeldoorn zijn dus recent ringen geplaatst. Deze ringen worden gedoneerd door Statiegeld Nederland (zie link van het filmpje van The Happy Activist hierover onderin dit bericht).
▶️ Door deelname aan deze campagne van Statiegeld Nederland draagt de gemeente Apeldoorn dus bij aan een socialer, schoner en duurzamer Nederland! 😎👌
Bonus tips:
▶️ Als zero waster, zou je denken: dit hebben we toch niet nodig?! Nee, klopt. Het beste is natuurlijk om je eigen drinkfles of reisbeker mee te nemen en het bij te (laten) vullen zodat je geen wegwerp blikje of flesje onderweg hoeft te kopen 😌
▶️ Maar ben je een keer je drinkfles of reisbeker vergeten en heb jij zo'n dorst (of gewoon zin in een drankje onderweg!), koop dan liever een blikje/fles mét statiegeld. 😉
▶️ En natuurlijk, het liefst lever je het zélf in bij een automaat na gebruik 🙃
▶️ Dit gezegd hebbende, er worden nog extreem veel drankjes in blik en fles dagelijks verkocht en het is dus heel fijn om de blikjes en flesjes met statiegeld te kunnen redden van de prullenbak (of van een waardeloos leven als zwerfvuil) dankzij de DoneerRingen! 👍
Inleverpunten:
▶️ Lege blikjes & flesjes met statiegeld kun je inleveren bij ongeveer 5000 supermarkten in Nederland. Ook zijn er ongeveer 22.000 andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs.
Let op: De streepjescode moet leesbaar zijn en een in elkaar gedeukt blikje of verpletterd flesje wordt niet geaccepteerd door de machine.
💚🌍🙌👏
Links
Voor meer informatie over de DoneerRing, zie: Doneerring.nl
Filmpje uitbreiding DoneerRingen in Nederland: https://www.instagram.com/p/CqKTLs_IxwO/
#Zerowaste #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #grondstoffen #recycling #statiegeld #thehappyactivist #blikje #flesje #afvalblij #cashmytrash #doneerring
Tip #96: Be the change 🌍🌱
▶️ Afgelopen vrijdag waren Ingrid, Michel en Tiphaine van het Zero Waste Apeldoorn evenementen team te gast bij de PAC23 (Plastic Avengers conferentie) georganiseerd door super helden Dirk Groot (Zwerfinator) & Merijn Tinga (Plastic Soup Surfer) 🦸♂️
▶️ Een heerlijke, waardevolle en interessante dag vol mooie ontmoetingen en reünie met 'oude' bekenden... En ineens het besef dat Zero Waste Apeldoorn daar volledig een onderdeel van is! Net als Trashpackers, Stichting GoClean De Liemers , Het Peukenmeisje, Plandelman, PloggingNU, Recycling Netwerk Benelux, en al de 100+ Plastic Avengers, doeners, groendenkers, changemakers, positieve "activisten" (met aanhalingstekens 😉) en andere groene helden die er bij waren: oftewel, de beweging van onderop.
▶️ Met grote bewondering kijken we naar Zwerfinator Dirk Groot, Merijn Tinga - de Plastic Soup Surfer, en Elisah Pals van Zero Waste Nederland, om maar 3 grote inspiratiebronnen te benoemen. Ook zij zijn, net als wij, vanuit niets een 'random' burgerinitiatief begonnen, zonder enige andere middelen dan heel veel drive en passie, doorzettingsvermogen, en vooral een diepe intrinsieke motivatie om de wereld beter te maken. 🌍💚
De successen die ze in korte tijden hebben weten te boeken is indrukwekkend en hun impact -niet alleen op de politiek, het bedrijfsleven en hun medeburgers, maar ook op de andere "groene strijders"- is enorm! 💪
▶️ Wauw, zo'n grote impact willen wij ook kunnen maken! Wat we ons tijdens de PAC23 realiseerden (en ook nog duidelijker, dankzij het podium dat Merijn en Dirk aan de Plastic Avengers boden) is dat iedereen moet weten dat je zelf écht een verschil kan maken! 👊
▶️ Zo is Zero Waste Apeldoorn in nog geen 5 jaar de tijd van een piepkleine Facebookgroep naar een heuse ANBI stichting gegroeid. Inmiddels een serieuze partner van diverse grootheden in Apeldoorn op gebied van duurzaamheid en omarmd door de gemeente. 🙌
▶️ En dit kun JIJ dus ook!
💚 Ga voor waar je in gelooft
🙌 Heb vertrouwen in jezelf.
🌍 Be the change .
🌱 Inspire.
👏 Make an impact.
BECAUSE. YOU. CAN.
Foto: Marjolein Vinkenoog
#pac23 #PAC2023 #Plasticavengers #conferentie #duurzaamheid #zerowaste #apeldoorn #tips #tipvandedag #peptalk #bethechange #changemakers #impact #beweging #vanonderop #powertothepickers
Tip #97: Koester je vrijheid, en maak met je geld de wereld waarin je wilt leven
Op 17 april vierden we dat 78 jaar geleden Apeldoorn werd bevrijd. Deze belangrijke gebeurtenis inspireerde ons om vandaag over onze vrijheid, als Nederlanders, na te denken. Maar ook over de vrijheid die we hebben als burgers en "aardbewoners" in de keuzes die we mogen maken.
> Wat we wel of niet kopen.
> Wat we doen of juist laten.
We lieten onze gedachten afdwalen tot filosofische reflecties over de vrije wil (van het Latijns 'liberum arbitrium') ten opzichte van onze geketende positie in de maatschappij.
Door onderdeel te zijn van een maatschappij en soms door omstandigheden, hebben we niet altijd (of nooit echt) alle touwtjes in handen, maar als we er goed over nadenken: over heel veel dingen mogen en kunnen we toch wel de baas over beslissingen en over eigen portemonnee zijn... En dit bepaalt ook grotendeels de wereld waar we in wonen. Het is extra belangrijk om je dit te realiseren. En dit is precies onze tip van de dag!
Activiste Anna Lappé heeft de beroemde uitspraak gedaan: "Iedere keer dat je geld uitgeeft, breng je een stem uit op de wereld die je wilt."
Wat een mooie quote. Vind je niet? En ook zo waar!
Want hoe complex economische systemen en persoonlijke financiën ook zijn, onze individuele impact komt echt neer op op die ene simpele zin. Spendeer dus je geld wijs en goed, bijdragend aan een vrij en veilig leven nu en hier, en overal voor al het leven 💚
.
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #liberumarbitrium #geld #investeren #toekomst #wereld #keuzes
Tip #98: Duurzaam Koningsdag vieren 🌷🤴
Over een weekje is het weer Koningsdag! Altijd een leuke en feestelijke dag, met de vele rommelmarkten, feestjes, muziek en andere activiteiten in jouw buurt of in de stad. En als het weer een beetje meezit, misschien nog een etentje in de tuin of op terras met familie, vrienden of buren.
Helaas komt bij Koningsdag en al dat gefeest vaak ook een hoop afval kijken. We geven je alvast 15 tips om je Koningsdag zo duurzaam, afvalvrij en verspillingsvrij mogelijk te vieren! 🌍💚
Kleedjesmarkt
▶️ Voor de verkoper: fijn dat je als verkoper wil ontspullen 💪
- Probeer zoveel mogelijk onverkochte spullen terug naar huis te nemen en breng ze op een later moment naar de kringloopwinkel (of naar de milieustraat als ze kapot zijn).
- Wil je de onverkochte spullen niet terug naar huis nemen, kijk of er een donatiecontainer, deelkast of minibieb (voor boeken alleen) in de buurt is, waar je de spullen kan doneren.
- Voor spullen die niet meer goed zijn, probeer zoveel mogelijk de afvalstromen goed van elkaar te scheiden. Haal de batterijen uit elektronische apparaten.
▶️ Voor de koper: fijn dat je tweedehands spullen omarmt! Maar let op voor de impulsieve koopjes waar je op de lange termijn weinig aan zal hebben. 😅
Kleding en accessoires
▶️ Hergebruik zoveel mogelijk kleding en accessoires van vorige (oranje) feestjes & evenementen. 🧡➿
▶️ Leen van- of ruil met- vrienden, familieleden of buren.
▶️ Koop tweedehands bij de kringloopwinkel of de 2ehands kledingwinkel.
▶️ Upcycle of naai zelf je kleding en accessoires 💪
Eten en drinken
▶️ Bak zelf of koop oranje tompouces vers en lokaal bij de (biologische) bakker, mét je eigen bakje.
▶️ Ga je naar een festival, neem je reisbeker mee, of hergebruik een oud schoon potje jam (met deksel) als glaasje! Met de deksel erbij, geen geknoei in je tas!
▶️ Neem een eigen drinkfles met water (met een smaakje) mee en hervul het bij een watertap (zie Tip #48 - Zuiver water💧).
▶️ Neem een bakje of broodtrommel mee om een hapje bij een foodtruck te halen.
▶️ Ga je BBQ-en met buren, vrienden of familie, probeer eens vegetarische of plantaardige varianten en prop die BBQ lekker vol met heerlijke (biologische) groenten! Natuurlijk verpakkingsvrij gekocht bij de natuurwinkel of op de markt 🫑🍠
Reizen
▶️ Ga lopen of op de fiets als je Koningsdag in de buurt/stad viert. 🚲
▶️ Moet je verder weg, ga met het OV!
Alvast een fijne duurzame, afvalvrije en verspillingsvrije Koningsdag gewenst! 🙌
Foto © Foenix Kringloop en Reintegratie
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #koningsdag #tweedehands #lenen #ruilen #deeleconomie #lokaal
Tijdens de Week van Tweedehands Textiel, van 20 t/m 27 april delen we iedere dag een tip om met z'n allen de textiel afvalberg te verkleinen 🌍💚
Tip #99 (Dag 1) Close the loop met Circular Dreams®️ 🛏️😴♻️ (Tweedehands, Vintage, Geretourneerde beddengoed)
👀 Wist je dat*:
▶️ ...er maar liefst 50 miljoen ongebruikt bedtextiel in alle kledingkasten van Nederland ligt?! Dit zijn gemiddeld 12 overtrekken per huishouden van 4 personen.
▶️ ...elke Nederlander elk jaar 17.7 kilo textiel weggooit waarvan 45% bij het gewone restafval?! En van die 45% textiel in het restafval is nog 85% van geschikt voor hergebruik of recycling. Veel textiel afval is dus nog van goede kwaliteit.
▶️ ... dat van recycled textiel slechts 1% gebruikt kan worden voor nieuwe textielproducten (van vezel- tot -vezel recycling)?!
▶️ ...er voor de productie van een tweepersoonsdekbed tussen 20.000 en 30.000 liter water wordt verbruikt? En voor een eenpersoonsdekbed is ongeveer 15.000 liter water nodig.
▶️ ...het waterverbruik van een dekbedovertrek gemaakt van 1 kilo katoen, gelijk staat aan 20 jaar waterdrinken?! 💦
▶️ ...de waterschaarste in productielanden door de katoen productie een ernstig probleem is en grondstoffen uitgeput raken. Ondertussen neemt de productie van textiel wereldwijd toe met 20% per jaar.
👉 Dat moet anders!
▶️ De oprichters van Circular Dreams lagen wakker van bovengenoemde cijfers en zijn hun onderneming gestart om bestaand bedtextiel zolang mogelijk in de keten te houden.
▶️ Hun missie is om te bouwen aan een circulaire bedtextielketen door hergebruik van bestaand textiel en hoogwaardige recycling met als doel dat circulair consumeren het nieuwe normaal wordt.
▶️ Zo help je de aarde en je portemonnee.
⚙️Hoe werkt het?
▶️ Circular Dreams neemt retourstromen aan van hoog kwaliteit bedtextiel merken (deze producten zijn vaak nog zo goed als nieuw en afkomstig van retourstromen van kwaliteitsmerken van o.a. Beddinghouse, VT Wonen, Rivièra Maison, Pip Studio, Oilily) én neemt gebruikt textiel terug van consumenten, hotels en sorteerbedrijven, waar zij ‘op uit gekeken zijn’ maar die nog goed van kwaliteit zijn.
▶️ Circular Dreams controleert deze dekbedovertrekken op kwaliteit. Indien de kwaliteit nog goed is, maar er een weeffoutje in zit, repareert het naaiatelier deze overtrekken handmatig. De producten worden professioneel gewassen, gestoomd en gestreken in een hotelwasserij, gefotografeerd voor de webshop en weer opnieuw verpakt in de duurzame Circular Dreams box. 📦
▶️ Ze verkopen deze re-used bedlakens via de re-commerce webshop Circular Dreams: de Used Returns (producten zo goed als nieuw) voor minder dan 50% van de nieuwprijs, de Vintage items (gebruikt bedtextiel) en Imperfectly Perfect (items met een gerepareerd foutje) voor een vaste eerlijke prijs.
📌 Inzamelpunten
▶️ Heb je oude dekbedovertrekken in de kast liggen en gun je ze een tweede leven? Kom dan langs bij de partners van Circular Dreams, die meewerken aan de gezamenlijke circulaire missie! https://www.circulardreams.nl/pages/inzamelpunten
Alle teksten & Foto's credits: CircularDreams
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #tweedehands #circulairconsumeren #circulaireeconomie #circulairondernemen #changemakers #circulardreams
Bronnen:
*https://www.theguardian.com/.../cost-cotton-water...
https://www.circulardreams.nl/pages/get-in-the-loop
https://youtu.be/rQCOEc1Xfio?list=TLGGTnFh7M_Z_X0yMDA0MjAyMw
Op dag 2: van de Week van Tweedehands Textiel was er een #repost van de 🔁 😎♻️🌍💚👗👚👖👙
EN...
De Tip #100: Download de Zero Waste Apeldoorn checklist (Tips 1-100) en maak de balans op ✔️
Daar heb je ‘m: tip #💯! Hoewel, in werkelijkheid hebben we je al lang meer dan 100 tips gegeven, als je alle bonustips meerekent 😇, maar dit is in ieder geval ons honderdste bericht met een dagelijkse tip! 🥳
▶️ De tip van deze dag is om onze checklist te downloaden (op je PC/laptop - Zie link hieronder) en de balans op te maken: wat was je al aan het doen? Wat heb je de afgelopen maanden toegepast en bereikt, of is nog in uitvoering? Wat wil je nog meer bereiken?
Deze kleine terugblik helpt om conclusies te trekken voor de toekomst: wat vond je gemakkelijk te bereiken? Wat waren (of zijn) de uitdagingen? Wat wil je laten vallen of doorgaan? 🤔🧐
▶️ En gebruik vooral dit moment van bezinning om jezelf een schouderklopje te geven en jezelf te feliciteren! 👏
Bravo voor je inzet en we hopen dat je ons blijft volgen voor de volgende 100 tips en tricks! 👊
Schroom niet om er in je omgeving over te praten en je succesjes hardop te vieren en zo de mensen om je heen te inspireren en aan te steken. Want zoals Zero Waste Chef Anne-Marie Bonneau zo mooi zegt: “We hebben geen handvol mensen nodig die perfect zero waste leven. We hebben miljoenen mensen nodig die het imperfect doen.” 🌍💚
#zerowaste #tips #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #afvalvrij #plasticvrij #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #ruilen #deeleconomie #duurzaam #circulair #circulairconsumeren #circulaireeconomie
BRONNEN:
Checklist downloaden:
Of bekijken: Zero Waste Apeldoorn checklist (Tips 1-100)
Tip #101 (Dag 3) : Kleding & Zero waste ladder // Tweedehands - Eerste keus 👗👚👖👙
Fashion Facts
▶️ Wist je dat...
- ...de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is? 🤔
- ...in een gemiddelde Nederlandse kledingkast 173 kledingstukken liggen, waarvan er zo'n 50 al een jaar niet gebruikt zijn?
- ...elk jaar de gemiddelde Nederlander 46 nieuwe kledingstukken koopt en er 40 weggooit, waarmee de kledingafvalberg nog steeds groeit? 🧐
- ...vaak online bestelde kleding die teruggestuurd wordt direct wordt vernietigd?
- ...jij zelf iets positiefs kan doen tegen al het bovenstaande door bewuster om te gaan met je kleding(consumptie) volgens de 5 R'en van de Zero Waste lifestyle? 😎
▶️ Refuse: koop minder kleding: koester wat je hebt, weet wat je goed staat en draag dat minimaal 30 keer. En als je dan nieuw koopt, kies dan voor kwaliteit en duurzaam geproduceerde kleding, en plasticvrije stoffen zoals (biologische) hennep, bamboe, linen of katoen. Vermijd stoffen die veel microplastics afgeven zoals nylon, lycra, fleece, spandex/elastaan of polyester.
▶️ Reduce: 'Marie Kondo' jaarlijks (of vaker) je kledingkast, zodat je alleen nog maar kleding hebt waar je blij van wordt en die je ook echt draagt. Alles wat jou geen plezier meer geeft, kun je verkopen of weggeven. 👌
▶️ Reuse/Repair/Upcycle: in plaats van nieuwe kleding te kopen om je kledingvoorraad te vernieuwen, KUN JE OOK TWEEDEHANDS KLEDING KOPEN, of ruilen. Kijk op https://tinyurl.com/dx3649tz voor een handig overzicht van 2e hands kledingwinkels in Apeldoorn. 🌍💚
Gooi kapotte kleding en schoenen niet zomaar weg, maar maak gebruik van de kleer- en schoenmakers in Apeldoorn, of ga naar de maandelijkse "Fixing Fashion" workshop bij CODA. Als het niet meer te repareren is, kun je er misschien nog iets anders bruikbaars van maken, bijvoorbeeld poetsdoekjes.
Je kunt je ook aansluiten bij de Ketting Kledingruil in Apeldoorn of Beekbergen, waarbij je regelmatig een tas kleding ontvangt waaruit je mag nemen wat je leuk vindt en waar je wat in stopt waar je zelf op uitgekeken bent. Zie onze Tip #53. 🔁
▶️ Recycle: Breng al het onbruikbare textiel naar de kledingcontainer, zodat het op een goede manier verwerkt kan worden. Ook beddengoed, schoenen, en kapotte/bevlekte kleding, als het maar schoon en droog is, ingeleverd in een goed afgesloten tas. ♻️
▶️ Rot: er is nog weinig kleding dat echt helemaal composteerbaar is, hoewel er wel bedrijven mee bezig zijn dat te ontwikkelen.
#zerowaste #tips #apeldoorn #kledingruil #kleding #kettingkledingruil #ruilen #deeleconomie #duurzaam #circulair #preloved #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #tweedehands #circulairconsumeren #circulaireeconomie #weekvantweedehandstextiel
Tip #102 (Dag 4) : Tweedehands wasbare- & hydrofiele luiers
Wasbare luiers zijn hip, duurzaam en voordeliger dan wegwerpluiers!
▶️ De herbruikbare luier is tegenwoordig veel meer dan de onhandige lap stof met (spannende) veiligheidsspelden van vroeger.
De wasbare luier bestaat uit een losse luier van stof met daarin een inlegger van fleece of papier om ontlasting op te vangen. Over de luier wordt vaak een los luierbroekje gedragen.
▶️ Er bestaan ook alles-in-een-luiers. De luier zit dan vast in het overbroekje. Je kunt de wasbare luiers kopen in verschillende maten, of kiezen voor meegroeibroekjes (bespaartip!). Net een "Pampers" dus... Maar wasbaar, dat scheelt!
▶️ Wasbare luiers en luierbroekjes zijn te koop in allerlei vrolijke patronen en kleuren 😍
De keuze is reuze. Ook wat het materiaal betreft 👌
▶️ Wasbare luiers zijn te koop in verschillende stoffen: bamboe, (biologisch) katoen of microvezel.
▶️ Bamboe luiers nemen veel vocht op en zijn daarom erg geschikt voor de nacht. De bamboe luiers worden ook nog eens heel milieuvriendelijk geproduceerd! Een nadeel van de bamboe luier is de langere droogtijd na het wassen.
▶️ Katoenen luiers nemen wat minder vocht op, maar drogen veel sneller en gaan gemiddeld langer mee.
▶️ Luiers van microvezel nemen het meeste vocht op én hebben een supersnelle droogtijd. Microvezel is wel een stukje minder milieuvriendelijk.
En het verschonen? Eitje!
▶️ Een wasbare luier verschonen is allesbehalve moeilijk. De ontlasting wordt opgevangen met speciale inlegvelletjes die je na het verschonen meteen weggooit. Of kies voor inlegvliezen waar je de ontlasting vanaf schudt boven de wc en die je wast en hergebruikt.
▶️ Wasbare luiers worden meestal vastgemaakt met knoopjes of klittenband en zijn in het gebruik dus net zo makkelijk als de wegwerpluier!
En nóg een super voordeel (letterlijk): wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerp!👛
▶️ Wist je dat een kind gemiddeld 3 jaar en 2 maanden luiers draagt? Dat zijn gemiddeld 5.000 wegwerpluiers per kind! Volgens Milieu Centraal komt dit neer op ongeveer € 1.270. Met wasbare luiers geef je per kind gemiddeld maar €815 uit. Dat scheelt al snel meer dan €400! Bij het gebruik van wasbare luiers zitten de kosten vooral in de aanschaf van de herbruikare luiers (nieuw) en het wassen.
Maar nu over de tip van de dag, in het kader van de Week van Tweedehands Textiel:
▶️ Wasbare luiers van goede kwaliteit kunnen gelukkig door meerdere kinderen worden gebruikt. En zelfs, hoe vaker de luiers worden verschoond hoe meer vocht ze opnemen. Dat is dus een dubbele winst voor het milieu EN voor je portemonnee!
En wist je dat er naast wasbare luiers ook wasbare billendoekjes bestaan?
▶️ Koop deze niet nieuw, dat is nergens voor nodig. Gebruik gewoon een washandje of hydrofiele luiers (kun je natuurlijk ook tweedehands kopen).
▶️ De luiers en billendoekjes kunnen gewoon worden verzameld in een luieremmer. Je wast de luiers en doekjes eens in de 2 á 3 dagen, met eerst een koude voorwas en daarna een lang programma op 60 graden.
▶️ Kind(eren) uit de luiers? Gebruik oude hydrofiele luiers als poetsdoeken, ze zijn super absorberend en ideaal om bijvoorbeeld je ramen te lappen. 🔁
Bonus tips:
▶️ Volg @luierhuis op Instagram voor ALLES wat je wilt weten over wasbaar.
▶️ En check of de Zero Waste Nederland & Luierhuis sticker ‘wasbaar welkom’ op deur van de kinderopvang/gastouder plakt: zo geven ze aan dat ze open staan voor wasbare luiers te gebruiken
Tekst van o.a.: Promovendum
#zerowaste #tips #preloved #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #tweedehands #circulairconsumeren #circulaireeconomie #weekvantweedehandstextiel #apeldoorn #textiel #deeleconomie #duurzaam #circulair
Dag 5 van de Week van Tweedehands Textiel
Tip #103 (Dag 5) : Kleding repareren & upcyclen ✂️👗👖🧥🩱🎽👔
▶️ Wist je dat 🤔
- ...in Nederland ieder jaar 21,5 miljoen kledingstukken niet worden verkocht?
- ...kleding die je online bestelt en retour stuurt, vaak vernietigd wordt?
- ...maar 3% van de onverkochte kleding wordt gerecycled en verwerkt tot poetsdoeken, isolatiemateriaal of de vullingen voor matrassen en de rest wordt vernietigd of gedumpt?
- ...er een reuze kledingberg zich bevindt in de Chileense Atacama-woestijn?
- ...het wel 200 jaar duurt voordat een kledingstuk verteert? (soms tot microplastics)
▶️ Dat kan beter! Hoe?
- Door tweedehands te kopen > zie tip 101
- Door te ruilen > zie tip 53
- Maar eerst en vooral door te repareren:
▶️ Ken je de repairhelden van Apeldoorn al? Zie onze handige kaart
▶️ We laten altijd kleding en schoenen repareren, want -behalve dat het vaak goedkoper is dan nieuw kopen- is het ook VELE malen beter voor het milieu! Minder productie = minder grondstoffen = minder vervoer = minder recycling = minder afval, enz.
▶️ Je kunt kleding ook zelf repareren of upcyclen > kom het bijvoorbeeld leren bij het ExperienceLab van CODA
Neem kleding mee om te (ver)maken en repareer je kapotte kleding of geef oude kleding een nieuwe look in de CODA Fashion Recycle Hub. Aan de hand van handige tips en tricks van de Fixing Fashion Community leer je repareren, verstellen en hoe je kleding kunt customizen. (Bekijk hier een impressiefilmpje: https://www.youtube.com/shorts/tG56hb_jeSg 😍)
Repareren slecht voor de economie?
▶️ Zeker niet. Naast de 'gewone' schoen- of kledingreparatie winkels, zijn er mooie initiatieven zoals Repair Café's, waar naast vrijwilligers, ook mensen in loondienst werken, soms mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die via zo'n baan een kans krijgen om te reintegreren of om een vak te leren.
Zo zie je dat je spullen zelf- of door een ander te (laten) repareren veel voordelen kent! Voor je portemonnee, voor het milieu en voor je medemens 🌍💚✂️👛
#zerowaste #tips #apeldoorn #kleding #tipvandedag #duurzaam #circulair #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #tweedehands #circulairconsumeren #circulaireeconomie #weekvantweedehandstextiel #textiel #fixingfashion
Tip 104: (Dag 6) Tweedehands textiel upcyclen 👗👖🧥🩱🎽👔
▶️ In tip 103 hebben we het over kleding & schoenen repareren of oppimpen (upcyclen)
Vandaag: hoe geef je textiel en/of restant stoffen en lappen een tweede leven als nieuw item?
Kleding in goede staat:
▶️ Breng kleding, schoenen en accessoires die nog mooi zijn, maar die je niet meer draagt:
- naar een kringloopwinkel of 2ehands kledingwinkel;
- schoon en droog in een goed sluitende tas naar een textielbak of bij de kledingbank.
♻️ Kleding met gaten of vlekken die niet weggaan bij het wassen en die je niet kunt of wilt repareren:
▶️ kun je inleveren in de textielbak, zelfs oude schoenen (aan elkaar vastgemaakt), lakens, washandjes, kussenslopen, etc. Dit wordt gerecycled naar nieuwe garen of als isolatiemateriaal.
▶️ OF.... Je kunt het textiel een tweede leven geven als nieuw item door het te upcyclen of recyclen. ✂️💃🕺
▶️ Er bestaan wel duizend-en-één manieren om dit te doen en je hoeft -bijvoorbeeld- maar even te scrollen op Pinterest met zoekterm "upcycle textiel" om volop inspiratie op te kunnen doen! 😍
▶️ Denk bijvoorbeeld aan slingers gemaakt van oude stoflappen of van kapotte paraplu's, tawashi sponzen met oude sokken & shirts, een bol 'wol' gemaakt van je oude t-shirts waarmee je een tapijt of tas kunt haken, oude spijkerbroeken omtoveren tot schort, tas of kussensloop! etc.
▶️ Welke oude/restanten stof je ook in huis hebt, gooi het maar op in de zoekbalk op Pinterest of Ecosia (zoekbrowser, zie tip 32), voeg het woord 'upcycle' of 'recycle' toe als extra ingrediënt, en voilà! Laat je inspireren door tientallen 'recepten' en ideeën! 💡
Ben je zelf niet zeer creatief of handig met een naaimachine of haaknaald? Maak een ander blij met oud textiel en/of restant stoffen en lappen!
▶️ In Apeldoorn zijn er diverse dagbestedingen en ateliers actief die hiermee super mooie en leuke spullen kunnen maken. Zo hergebruiken migrantenvrouwen bij Stichting Da Capo verschillende soorten materialen om o.a. make-up pads, broodzakken en groente- & fruit zakken, of tochtstrips te maken. Deze producten, en anderen, worden ook bij Riwis Zorg & Welzijn , of bij Siza gemaakt; en ook bijvoorbeeld boodschappen tassen met restanten stof van de Vlaggenindustrie en van oude spijkerbroeken. Deze gebruiken we trouwens voor de opruimacties en voor ploggen: super handige wasbare afval- & plogtassen! Bij het Foenix Kringloop en Reintegratie naaiatelier worden vergelijkbare producten gemaakt en zelfs oude banners van Gigant worden geüpcycled tot hippe fietstassen!
▶️ Bij leer je om items te upcyclen met de materialen die je zelf brengt tijdens de #fixingfashion avonden. 🧵
Zo zie je, als je zelf aan de slag gaat, of met deze initiatieven, kunnen we allemaal bijdragen aan een wereld met minder textielafval 👊♻️🌍💚
|
Tip 105 (Dag 6): Minimize! 👗👖🧥🩱🎽👔
Wat hebben we deze week al veel geleerd:
▶️ over de verschillende manieren om de textielberg te verkleinen door de zero waste ladder te volgen,
▶️ om betere en bewustere keuzes te maken in het kopen (of juist niet kopen) van kleding & textiel,
▶️ over het hergebruiken (zoals repareren, lenen, delen, weggeven, ruilen en 2ehands), upcyclen en recyclen van textiel, kleding en schoenen. ✂️🧵
Op de voorlaatste dag van de Week van Tweedehands Textiel, geven we je een aantal tips over verminderen.
Natuurlijk een zeer belangrijke schakel in het proces om de textiel afvalberg te verkleinen 🌍💚
▶️ Koop minder: Ook als je 2ehands kleding koopt. Hoe meer kleding hoe meer ruimte je nodig hebt. Maar ook: als je 2ehands kleding online via Vinted of Markplaats koopt, komt er extra belasting op het milieu bij kijken zoals verpakking en CO2 uitstoot voor transport. Zorg ook dat je je 2ehands gekochte kleding lang en vaak draagt. Dus niet na een keer dragen weer doorverkopen ⬇️
▶️ Koop -en pas- je kleding in een fysieke winkel: vermijd zoveel mogelijk online shoppen en als je toch online shopt, bestel niet items in alle kleuren en maten, die je grotendeels terug zal sturen. Wees bewust dat geretourneerde kleding vaak wordt vernietigd! 🏬
▶️ Ga voor kwaliteit: zo zorg je dat je kleding langer mee gaat. De investering is groter maar betaalt zich vaak terug op de lange termijn. 🏋️♀️
▶️ Duurzaam wassen: let goed op de was- en droog aanwijzingen, zo houd je kleding langer mooi. Laat je kleding af en toe luchten en sla een wasbeurt over. Zie ook onze tips 12 & 36 over wassen en drogen. 🧺🧼
▶️ Eerlijk 1 voor 1 ruilen: Doe je mee aan de Ketting kledingruil of een ruilbeurs, wees eerlijk voor jezelf: voor elk 'nieuw' item dat in je garderobe komt, lever je 1 item in uit je garderobe. Zo houd je de balans. ⚖️
▶️ Capsule wardrobe: oftewel, met de minimalistische garderobe, breng jouw garderobe terug naar de essentie met 33 tot 37 items per seizoen. Dit is inclusief tops, truien, broeken, schoenen en en andere items die je nodig hebt om jouw outfits samen te stellen! Lees hier meer over de capsule https://awkwardduckling.nl/2022/12/capsule-wardrobe-begin/
#zerowaste #tips #apeldoorn #kleding #tipvandedag #duurzaam #circulair #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #tweedehands #circulairconsumeren #besparing #weekvantweedehandstextiel #textiel #minimaliseren
Tip #106: Geef plantjes een nieuw huis 🌱🏡
Op deze feestelijke Koningsdag, zocht deze bezige 🐝 de rust op in de moestuin. Ook wel lekker, een dagje vrij en ook nog eens heerlijk weer! 🌞 Vandaag dus een tip vers uit de tuin!
Planten een nieuw huis geven is natuurlijk een mooi voorbeeld van de deeleconomie, en hoort bij de bovenste 3 R's op de zero waste ladder:
▶️ #Refuse/Weiger om planten weg te gooien en/of om nieuwe planten te kopen
▶️ #Reduce/Verminder op nieuwe aankopen door planten van een ander een nieuw huis te geven. Gooi minder planten weg
▶️ #Reuse/Hergebruik: oftewel, #Replant & #rehome - door planten van een ander over te zetten in jouw huis & tuin, en vice-versa.
▶️ Dit allemaal met een gesloten portemonnee.
Een besparing voor mens, maar ook voor het milieu. Mooi, toch! 🌍💚
Er zijn vele manieren om planten een nieuw huis te geven, door bijvoorbeeld met elkaar te ruilen, of planten weg te geven.
In de Tip 51 (Zie hierboven) vertelden wij:
▶️ ...over hoe je planten, stekjes & zaden in een plantenbieb kunt ruilen
▶️ ...over de "Zaadjes ruilkast" bij moestuin verenigingen
▶️ ...over de vele tuin & planten groepen waar leden met elkaar planten, stekjes en zaadjes ruilen op Facebook (zie links op onze Deeleconomie pagina)
▶️ ...Hoe je soms ook kamer- en tuinplanten gratis kunt scoren via de weggeefhoek. (Leuk voor wie groene vingers en een groen hart heeft, want planten op de weggeefhoek zijn vaak afgedankte planten die juist wat extra liefde nodig hebben).
▶️ ...en ook over de Struikrovers die bestaande planten en struiken die moeten wijken voor sloop of renovatie van woonwijken redden, en het in de omgeving een nieuwe bestemming geven.
Ruilen en weggeven in plaats van weggooien dus!
Een simpel maar mooi en efficiënte manier om prima planten van de composthoop of GFT-bak te redden en minder nieuwe planten te hoeven kopen (wat ook helpt om afval, energie- en waterverbruik, en CO2 uitstoot te verminderen)
Jij blij, nieuwe eigenaar blij, planten blij, milieu blij. 🤗
#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #sharingiscaring #duurzaam #tweedehands #gratis #struikrovers #ruilen #besparing #weggeven #weggeefhoek #deeleconomie #ruilkast #composthoop #plantenbieb #planten #stekjes #zaadjes
Tip #107 - Professionele tip: Meld vrijwilligerswerk op je CV/LinkedIn profiel 📑📝🧑💻
Mensen die zich ten behoeve van anderen of de samenleving inzetten zijn onmisbaar. 🙏
▶️ Als organisatie die alleen uit vrijwilligers bestaat, weten we dit als geen ander! We zijn ontzettend blij met- en trots op ALLE vrijwilligers die zich, voor een paar uur in de maand, of het hele jaar door, inzetten voor onze organisatie.
Als vrijwilliger mag je ook trots op jezelf zijn en het laten zien. 😍👏
Wist je dat Zero Waste Apeldoorn ook op LinkedIn als organisatie staat? 🔗
▶️ Doe je (weleens) vrijwilligerswerk voor Zero Waste Apeldoorn, bijvoorbeeld door mee te doen met de maandelijkse opruimacties, of ploggen, of door een straat schoon te houden van zwerfafval ("straat adoptie"), help je mee op de Peukmeuk dag, of bij evenementen zoals de Zero Waste week, Informatie & Inspiratie tafel, etc. ? Dit kun je melden op je LinkedIn profiel, in de rubriek "Vrijwilligerswerk", organisatie: Zero Waste Apeldoorn; of op je CV. 🤗🌍💚
Natuurlijk geldt dit ook voor andere organisaties waarvoor je vrijwilligerswerk doet.
Vrijwilligerswerk is jouw troef
▶️ "Vrijwilligerswerk doen
... laat zien dat je onbaatzuchtig bent en ook graag iets voor anderen doet zonder hiervoor iets terug te verwachten.
... toont aan dat je prima in staat bent om meerdere dingen tegelijk te doen.
... is een mooie eigenschap die werkgevers ook graag zien, en een vaardigheid die door veel werkgevers zal worden gewaardeerd (Daarnaast kan het bijdragen wanneer je nog niet veel relevante werkervaring hebt). Bij correcte benoeming in een cv zijn extra curriculaire activiteiten, zoals vrijwilligerswerk, een geweldige manier om je sterke punten als potentiële werknemer te laten zien. Dus zorg er zeker voor dat je vrijwilligerswerk op je cv vermeldt. 👊
Tekst uittreksel: Indeed
▶️ Wil je meer weten over hoe je vrijwilligerswerk op je cv vermeldt, kijk bijvoorbeeld op de websites van
Indeed: https://nl.indeed.com/.../cv.../vrijwilligerswerk-op-cv
of Leren Solliciteren: https://lerensolliciteren.nl/vrijwilligerswerk-op-cv/
Fotobron: Lerensolliciteren
#zerowaste #tips #apeldoorn #tipvandedag #duurzaam #duurzaamdoen #duurzaamleven #milieubewust #extracurriculaire #nevenactiviteit #cv #linkedin #vrijwilligerswerk
Tip #108 - Stuur je nominatie(s) in voor de Duurzame 100 van 2023 🌍💚
Trouw zoekt nieuwe kanshebbers voor de Duurzame 100, een top voor uitblinkers die zich ‘van onderop’ inzetten voor duurzaamheid. Denk aan doortastende bomenplanters, duurzame voedseltelers of groepen die vervuiling aan de kaak stellen door naar de rechter te stappen. Het mogen personen zijn, maar ook collectieven.
(Hint: we vinden het super leuk & lief als je Zero Waste Apeldoorn nomineert 😇🤗)
▶️ Het nomineren voor de Duurzame 100 van 2023 loopt tot MAANDAG 1 mei (09.00 uur)
▶️ Iedereen kan kandidaten aandragen voor deze jaarlijkse top van burgerinitiatieven
▶️ Nomineren doe je zo:
1. Stuur uiterlijk MAANDAG 1 MEI 2023 om 09.00 uur een mail naar deduurzame100@trouw.nl met maximaal 150 woorden over het burgerinitiatief dat u nomineert, plus uw motivatie.
2. Geef in de mail de naam en website (als die bestaat) van het initiatief. Vermeld ook het persoonlijk e-mailadres van de contactpersoon van het initiatief.
3. Een eerste toets door de redactie van Trouw bepaalt of het initiatief op de groslijst komt.
4. Wie op de groslijst komt, ontvangt van Trouw via mail een nominatieformulier, waarin wij de genomineerde vragen om meer informatie. Uit de groslijst maakt een onafhankelijke Duurzame 100-jury een keuze.
▶️ Vanaf eind september wordt Duurzame 100 van 2023 bekend gemaakt. Op 5 oktober is de ontknoping, dan wordt de winnaar onthuld. Op 6 oktober presenteert Trouw de lijst online en in de krant. Over de inzendingen kan niet worden gecorrespondeerd.
▶️ Bekijk de lijst van de Duurzame 100 2022 en laat je inspireren door deze groene helden, wereld verbeteraars en changemakers 😍👏
🔗 https://verhalen.trouw.nl/duurzame-100-2022/
Tekstbron: Duurzame 100 Trouw
#zerowaste #tips #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #afvalvrij #plasticvrij #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #circulair #circulairconsumeren #circulaireeconomie #duurzamehonderd #trouw
Tip #109 - Laat de 'kontjes' van groenten & kruiden opnieuw groeien0 😄🍀🌱🌿💚
▶️ Gooi de wortels van je (biologische) groenten niet weg! Met een beetje zon en water kun je bosuitjes, selderij, sla, venkel en prei opnieuw laten groeien - daar heb je geen groene vingers, en ook niet eens een tuintje of balkon, voor nodig! 🥬🌱 Het is echt eenvoudig, en het werkt echt! 👌
▶️ Om nieuwe kruiden en groenten uit restjes te laten groeien, houd je een stuk van de stengel (met de wortel) over tijdens het voorbereiden van je maaltijd:
- Zet de stengel in een pot met een beetje water (zorg ervoor dat bladeren het water niet raken) en zet de pot op een zonnige plek;
- Ververs het water om de paar dagen;
- Na een paar dagen beginnen de wortels te ontspruiten vanaf de onderkant van de stengel en groeien nieuwe stelen of nieuwe blad in het midden van de plant;
- Je kunt daarna de nieuwe kruiden-/groentenplant in een potje met potgrond overzetten.
▶️ Om de plant opnieuw te laten groeien moet de stengel/het kontje (minimaal) de volgende lengte hebben:
- Venkel & Sla: stronkje van 2 tot 5 cm
- Paksoi, Selderij, Citroengras, Prei & Bosui: stronk/stengels van 5 tot 10 cm
- Basilicum & Koriander: stengels van minstens 10 cm
▶️ Wortelgroenten: Je kunt zowel het knolgewas als het loof van wortelen, pastinaak, bieten en rapen eten!
Bewaar minstens 2cm van het bovenstuk van het knolgewas, plaats deze in een ondiepe schaal met water op een zonnige vensterbank. Binnen een week heb je verse groene toppen (heerlijk voor salades of pesto's). Als je het knolgewas zelf wilt laten groeien, wacht dan tot deze stek meer wortels heeft gekregen en plant het in potgrond. Geef regelmatig water. Na 6-8 weken kun je de groenten weer oogsten.
▶️ Gember: Plant een stekje van de gemberwortel in potgrond (knoppen naar boven) op een zonnige vensterbank. Geeft het voldoende water, maar nooit veel in een keer. Na een paar weken komen er scheuten uit de pot. Na een paar maanden kun je de gember oogsten door de plant omhoog te trekken en de groeiende wortels af te snijden. Herplant weer een stekje om jouw gemberoogst het hele jaar door gaande te houden!
▶️ Knoflook & Ui: plant een teentje knoflook (met de wortels naar beneden) of het afgesneden worteluiteinde van de ui (minstens 2,5 cm boven de wortel) in een pot met aarde. Houd het in direct zonlicht, geef twee keer per week water. Na een paar dagen steken spruiten uit, die uiteindelijk groot worden en onder de grond ontwikkelt zich een nieuwe knoflookbol/uienbol.
▶️ Aardappelen: Snij 1 aardappel (met 'ogen'/uitlopers aan elke kant) in 2 stukken. Plant de stukjes een paar centimeter diep (ogen naar boven) in potgrond en voeg regelmatig water toe. Na een maand kun je beginnen met het oogsten van de aardappelen (krieltjes) of ze nog een paar weken laten groeien.
#zerowaste #tips #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #afvalvrij #plasticvrij #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #keuken #groenten #replant #herplant #minituin
🔗 LINKS
Filmpje TooGoodToGO: https://www.facebook.com/TooGoodToGoNL/videos/5454366201315044
Filmpje Goodful: https://www.facebook.com/watch/?v=1890922724311518 (Sommige voorbeelden in dit filmpje zijn een tikkie optimistisch (of je moet veel geluk hebben), maar over het algemeen is het wel mogelijk al deze groenten en fruit te "hergroeien"... OK, dit is het gekste woord ooit! 🤣 Teruggroeien is misschien beter?)
Tip #110 - Doe mee aan de 'Maai mei niet' maand: doe niets! 🤗🌿🐝🦋
Wist je dat.....
🌱 ...een niet gemaaid gazon t.o.v. gemaaid gazon tot wel 10x meer bijen aantrekt!
🍀 ...tuinen in Nederland een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de biodiversiteit door de juiste planten te zaaien of te planten!
🌻 ...de paardenbloem voedsel biedt aan 27 soorten solitaire bijen. Er is zelfs een Paardenbloembij!
🌷 ...ook cultuurplanten in tuinen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit.
💚 ...No Mow May in het Verenigd Koninkrijk begon, daarna volgde België en nu zijn de Nederlandse grasmatten aan de beurt om in bloei te zetten.
🌍 ...alle gazons in Nederland gelijk staan aan 11.000 voetbalvelden. Als we die niet maaien, dan creëren we samen een gigantisch bijenbuffet!
🐝 Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten.
En daar is een groot tekort aan! Daarom zetten veel mensen, gemeenten en provincies Nederland in bloei door in mei niet te maaien.
Doe je ook mee? 👊
|
Tover je gazon om tot een bijenparadijs!
▶️ Zet grasvelden en gazons in bloei voor de bijen. Maai Mei Niet wil saaie grasmatten omtoveren tot bijenoases vol bloemen. Ook jouw gazon kan meedoen, want wist je dat er meer planten in je gazon zitten dan gras alleen? Die komen tot bloei zodra je een (gedeelte van) je gazon in bloei laat komen. Daar profiteren bijen en vlinders van. Dus doe mee, laat je grasmaaier staan en creëer een gedekte tafel voor deze vrolijke zoemers!
▶️ Zie ook onze Tips 43, 44, 51, 74, 76, 87-92 en 106 voor tips, ideeën en hacks hoe je je tuin & buurt groener kunt maken.
▶️ Ook de provincies, gemeenten, waterschappen en openbaar groenbeheerders spelen een belangrijke rol bij het verhogen van de biodiversiteit, via bermen en groenstroken in de openbare ruimte die zich over vele duizenden kilometers uitstrekken: circa 140.000 km bij wegen, 17.500 km bij dijken en ong. 3000 km bij spoor. Dat biedt mooie kansen! (Zie links)
(Bron: maaimeinietnederland.nl)
Hoe zit dat in ons groene dorp?
▶️ In Apeldoorn:
... werkt de gemeente met een planning voor het maaien van het openbaar groen; op de ene plek wordt er meer gemaaid dan op de andere plek.
... blijft de gras iets langer: zo hebben de lage bloemen zoals madeliefjes meer kans om te bloeien. Ook goed om hierdoor het uitdrogen van de bodem beter tegen te kunnen gaan.
... wordt er niet meer tot aan de boomstam gemaaid: om schade aan de boomstam en verdichting van de bodem te voorkomen. De natuurlijke begroeiing onder de boom is ook goed voor de biodiversiteit.
... worden bloem- en kruidenrijke velden minder gemaaid om andere soorten de kans te geven om te groeien. Waar nodig wordt extra inheems zaad ingezaaid dat het jaar ervoor door de gemeente geoogst is. Met wel 120 verschillende soorten wilde bloemen, is het bloemrijke Apeldoorn geliefd door bijen, vlinders en andere insecten. Ook de vogels genieten daardoor van een feestmaal tussen de bloemen.
... uitgebloeide stukken blijven gedeeltelijk staan, zo zorgen de zaden op natuurlijke wijze dat d