Zero Waste Apeldoorn
Voor een duurzamere levensstijl en een schonere en afvalvrije wereld!

Zero Waste Tips

Deze pagina vol met Zero Waste tips helpt je een handje om de eerste stappen naar een duurzamer leefstijl te zetten!  

Inhoud:

 • Zero Waste Apeldoorn tips: kleine stapjes richting Zero Waste
 • Duurzaam op vakantie/reis
 • Zero waste Nederland tips
 • Artikelserie van C&A over zero waste – duurzamer leven
 • Extra links met zero waste / duurzamer leven tips
 • No more single use met deze 50 herbruikbare producten


Weetje: Zero Waste gaat niet alleen over wat er in de prullenbak terecht komt (Zie Zero Waste definitie)

 Ik het kort, zou je een Zero Waste / duurzamer leefstijl kunnen samenvatten in deze 8 grote categorieën:
👖 Minder (nieuwe) spullen kopen (koop tweedehands, hergebruik, upcycle, repareer, geef, ruil of leen)
🥗 Minder vlees, vis en zuivel eten (vaker of volledig plantaardig eten)
✈️Weinig (of beter nog: niet meer) vliegen
🌍 De auto laten staan (ga liever met het OV voor grote afstanden, op de fiets of lopend voor kleine afstanden)
🔋 Thuis op je energie- en watergebruik besparen (groene stroom, goede isolatie, groen dak, (regen-)water opvangen, ...)
🐝 De natuur respecteren en beschermen 
🌲 Je geld in verantwoordelijke fondsen investeren
🗑 Je consumptie en afval terugbrengen (consuminderen, je boodschappen zo veel mogelijk verpakkingsvrij doen (eigen zakjes en bakjes), koop lokaal (in het seizoen) en biologisch; verpakte producten liever met statiegeld verpakking kopen,,... )

Deze richtlijnen vind je terug in de 5 Zero Waste fundamenten (ook wel regels genoemd), oftewel de 5 R's (omdat ze allemaal met een R beginnen, in het Engels): Refuse (Weigeren), Reduce (Verminderen), Reuse (Hergebruiken), Recycle, Rot (Composteren).
Ze zijn bedacht door zero waste pionier Bea Johnson, author van Zero Waste Home.


Zero Waste Apeldoorn tips: Kleine stapjes richting zero waste

(door Tiphaine Bresser, kartrekker/initiatieven manager & Eefje de Groot - Wiegers, voorzitter) Go Green in 2023!
Heb je dit jaar als voornemen om minder afval te creëren en je leefstijl in het algemeen te verduurzamen?
Mooi! En we gaan dit jaar weer ons best doen om je van veel groene inspiratie en tips te voorzien om je hiermee te helpen. 

Begin 2018 is Zero Waste Apeldoorn kartrekker Tiphaine begonnen aan haar "Zero waste project". Een nieuwe leefstijl, 'Old me' gewoontes vs, 'New me' tricks.  Het ging natuurlijk heel geleidelijk en uit ervaring, kunnen we je beloven dat je beter langzaam kleine stapjes kunt nemen dan te veel te snel willen veranderen. Zo is het makkelijker vol te houden en haal je langdurige resultaten. Daarom deze serie met allerlei tips, om kleine stapjes te zetten richting zero waste.


Zie in de filmpjes hieronder een verzameling van de tips in korte reels. 
Zie onder de video's een volledige uitleg van alle tips. 


Tips 1-30

Tips 31-51Welk stapje richting zero waste ga je vandaag zetten? 

Search TIP! Met de zoek functie (CTRL + F) kun je op woorden zoeken,
bijvoorbeeld: 'bamboe', 'tandpasta' of 'Ecosia
'
'


We beginnen in de badkamer, omdat er in deze ruimte vaak veel te winnen is op gebied van afvalpreventie. Met enkele goede alternatieven en door je persoonlijke verzorgingsgedrag iets aan te passen kun je snel je afval sterk verminderen in de badkamer.

Dit zijn de eerste 2 tips:


▶️ Tip#1: geen plastic tandenborstel meer kopen, maar liever een bamboe tandenborstel. Alleen de haartjes zijn (nog) niet recyclebaar {ik ben geen voorstander van bioplastic} maar 95% van de tandenborstel is van bamboe en dat scheelt dus al een hoop plastic!

▶️ Tip #2: een plastic-vrije tandpasta. Een tijdje heb ik het zelf gemaakt (Recept: in een kom, 3 delen kokos olie, 1 deel baksoda, een beetje Stevia naar smaak en enkele druppeltjes pepermunt + tea tree etherische oliën goed mengen, en klaar!). Ik heb ook de vaste "tandpasta" tabletten en "tandpasta" in poedervorm geprobeerd, maar uiteindelijk ben ik het meest tevreden met deze tandpasta van Ben & Anna. (Natuurlijk, ook microbead-free) 

▶️ Bonus tip: Beat the microbead!
Microbeads (een soort microplastics) worden vaak toegevoegd aan alledaagse hygiëne producten, zoals  tandpasta, douchegel en scrubs. Die kleine plastic deeltjes komen in ons lijf en ons oppervlaktewater terecht met alle gevolgen van dien. Het beste kun je producten met microbeads niet meer kopen.
Helaas worden microbeads niet altijd duidelijk aangegeven op de verpakking, maar dankzij de site en app van de Plastic Soup Foundation "Beat the Microbead" kun je deze producten vinden, plus een vermelding van de plastic-inhoud.
Dus... Download de "Beat the microbead" app en check je producten.🔎✅

#zerowaste #apeldoorn #tips #plasticfree #badkamer #hygiene #plasticvrij #tandpasta #tandenborstel #beatthemicrobead #microbeads
Plastic Soup Foundation
 

 

 Tip #3: De douchegel in plastic flessen vervangen door een stuk zeep. 🧼

Zeep komt in alle kleuren, vormen en geuren. Toen ik begon aan mijn zero waste avontuur, kreeg ik vooral zeepjes cadeau. Ik heb jarenlang geen nieuwe zeep voor mezelf hoeven kopen!
Inmiddels gebruikt de hele familie geen douchegel meer, wanneer ik een zeep bar koop let ik op dat het geen palmolie bevat en dat het dierproefvrij is.

Voor wie de extra zero waste mijl wil bereiken: probeer dan een biologische zeep te kopen, dat met natuurlijke ingrediënten en lokaal (of in Nederland) is geproduceerd. Voor je huid is het geadviseerd om beter een zeep zonder SLS of  SCS te kopen (het schuim middel, zeg maar). De meeste zeep bars kun je zonder verpakking of verpakt in papier/karton vinden

Je kunt natuurlijk ook je eigen zeep bar zelf maken. Op het internet vind je tegenwoordig veel makkelijke recepten hiervoor.

▶️ Bonus tip! Daarbij kun je een leuke zeep houder zelf maken, met hout of van een grote schelp bijvoorbeeld. Maar je kunt ze ook vaak vinden bij de kringloopwinkel.

#zerowaste #apeldoorn #tips #plasticfree #badkamer #hygiene #plasticvrij #zeep #zeepbar #beatthemicrobead #microbeads #douche #bad


 

Tip#4: Shampoo bar & Conditioner bar 🧴👋

▶️Ga je je douchegel uit een plastic fles vervangen door een stuk zeep (zie tip #3), dan is de volgende stap natuurlijk om ook te kiezen voor een plasticvrije shampoo en conditioner! 😉

▶️ Net als de zeep bar, wanneer je een shampoo bar of een conditioner bar koopt, probeer je deze checklist af te vinken:
- biologische/natuurlijke ingrediënten
- in Nederland geproduceerd
- dierproefvrij
- verpakkingsvrij of verpakt in papier/karton

▶️ En net als voor de zeep bar is het geadviseerd om Shampoo/ conditioner bars met sulfaten zoals SLS/SLES of SCS te vermijden (al schuimen de bars een stuk minder)
Of je kunt het natuurlijk ook zelf maken (Er zijn veel DIY recepten op het internet te vinden)

▶️ Voor wie de extra mijl wil gaan (en dat is echt 'zero' waste) kan helemaal geen shampoo meer gebruiken, dit is ook "no-poo" genoemd. (Zie FB groep: https://www.facebook.com/groups/nopoo.lowpoo.nl/ ). Al heb ik er zelf geen ervaring mee, is dit naar gezegde nog beter voor je haar en hoofdhuid.

Persoonlijk vind ik het toch wel fijn om mijn haar met shampoo te wassen. Wel vond ik het eerst moeilijk om de juiste shampoo bar te vinden. 4,5 jaar geleden was er namelijk veel minder aanbod op de markt, maar gelukkig is dit heel snel veranderd.

Vaak krijg ik shampoo bars gemaakt door mijn zusje in Frankrijk, en anders koop ik er een van HappySoaps : echt een aanrader! --> Vegan, dierproefvrij, palmolievrij, tot 90-110 wasbeurten, anti-roos... en ook nog eens leuk: handgemaakt in Nederland!
Maar er zijn nog meer fijne shampoo bars zoals Werfzeep 

.▶️ Bonus tip! Is je shampoo bar, conditioner bar of zeep bijna op?
Ons trucje is om het op te plakken op de nieuwe bar, om de laatste beetjes te kunnen gebruiken voordat het in kleine stukjes uitvalt 😉

#badkamer #zerowaste #apeldoorn #tips #plasticvrij #douche #bad #zeep #conditioner #shampoo #nopoo #shampoobar #lowpoo

Tip #5 - Adieu wegwerp- scheerapparaat & scheermesjes, bonjour levenslange safety razor! 🪒🧼

Dit vond ik een best spannende stap, eerlijk gezegd! Daarom nam ik deze stap pas later. Ik was bang dat de scheermesjes op de safety razor echt te scherp zouden zijn of dat het scheerapparaat onhandig voor bepaalde delen van het lichaam zou zijn 🤭 Maar het heet niet voor niets een "safety" razor! 👌

▶️ Het trucje is om een wat zachter scheermesje te gebruiken in het begin.
Wanneer het scheermesje bot is, bewaar ik het in een potje . Wanneer ik er een aantal bij elkaar heb zal ik ze bij PMD inleveren in een gesloten metalen blikje. Per jaar, gebruik ik pas 2 of 3 scheermesjes! Dit gaat nog een tijdje duren... Ik doe met een scheermesje veel langer dan met de wegwerp variant. Maar ja, je kunt ze omdraaien natuurlijk.

▶️ Bonus Tip! Natuurlijk gebruik ik ook geen scheerschuim uit een spuitbus of plastic tube meer. Persoonlijk vind ik het prima te doen met gewone zeep onder de douche, maar voor wie het fijner vindt bestaat er ook speciale zeep in een vaste vorm (en plasticvrij) voor het scheren.

Trouwens, deze serie van 30 kleine stappen richting Zero Waste is een herhaling (met enige aanpassingen en aanvullingen), voor het eerst in 2019 gepubliceerd. Het doosje van 10 scheermesjes op deze foto is nog niet op! Zo'n doosje van 10 scheermesjes kost iets van 1,20 euro en ik doe er al mee dan 4 jaar mee! De safety razor was iets duurder (gemiddeld kost het €15- €25), die koop je een keer, voor de rest van je leven (kan trouwens ook tweedehands 😉). Een kleine investering die zeer snel heel rendabel wordt versus een wegwerp scheermes!


#badkamer #zerowaste #tips #apeldoorn #plasticvrij #douche #bad #scheren #scheermesjes Bambaw 

 

Tip #6: Vervang je plastic kam en/of haarborstel door eentje van bamboe.

Een bamboe kam/haarborstel voldoet net zo goed en is veel beter te recyclen/composteren want het is gemaakt van hout en natuurrubber. MAAR gooi niet zomaar je oude kam/haarborstel weg! Eerst gebruiken totdat deze kapot gaat, natuurlijk. 😉


Op de linker foto, zie je eigenlijk de oude haarborstel van mijn oudste zoon, het heeft duidelijk al een lang leven achter de rug maar het doet nog zijn job... ! 😁


▶️ Deze serie van 30 kleine stappen richting Zero Waste is een herhaling (met enige aanpassingen en aanvullingen), voor het eerst in 2019 gepubliceerd en, guess what...? De linker haarborstel, die gebruikt onze zoon nu nog steeds! #tilltheend #zerowastemindset 😅


#zerowaste #apeldoorn #tips #stapjes #badkamer #haarborstel #kam #zerowaste #plasticvrij #bamboe #natuurrubber Tip #7: Laat die wattenstaafjes voortaan maar liggen! 👂

Je oor heeft een zelfreinigend vermogen: door oorsmeer aan te maken, werkt het alle stofjes je oor uit. Bovendien voorkomt het uitdroging van je oor.
Het is daarom niet persé nodig om je oren zelf schoon te maken, zal ook je huisarts beamen.

Vind je dat tóch fijn om wel te doen, dan is een washandje of stoffen zakdoek voldoende! Terug naar vroeger zeg maar, want "vroegâh was het beter!" 😜
Het was voor mij wel even wennen, geen wattenstaafjes meer want hé, ik heb ze wel zo'n 30 á 35 jaar bijna dagelijks gebruikt (oh boy! Ik besef ineens dat dit ongeveer 11 tot 12 duízend wattenstaafjes zijn bij elkaar. Dit is toch schokkend!)... Maar na een paar weken was het al het nieuwe normaal. Even doorzetten dus 😉

▶️ Gebruik je toch liever wattenstaafjes, dan zijn er verschillende plasticvrije alternatieven: met bamboe of kartonnen staafjes en puntjes van biologisch katoen, of voor minder afval: een wasbaar/herbruikbaar "wattenstaafje", beter bekend als "LastSwab".

▶️ Er bestaan ook herbruikbare/wasbare oorstokjes, die zijn van bamboe of metaal gemaakt en hebben een soort mini-lepeltje aan het einde. De bamboe versie hiervan is beter bekend als 'Oriculi'.

Ik heb het wasbaar wattenstaafje ("LastSwab") en het oorstokje ("'Oriculi'") nooit getest dus kan er weinig over zeggen.

#zerowaste #apeldoorn #stapjes #plasticvrij #badkamer #oren #oorstokjes #oorstaafjes #zakdoek #washand #lastswab #oriculi LastSwab


 

Tip #8: 🙆🏽‍♀️Maak zelf je plasticvrije deodorant! 🙆Goedkoop, efficiënt, supersnel gedaan, plasticvrij en "meukvrij"! Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen! 👌

Ik ben er super tevreden mee.
Zelf volg ik het recept van Het Zero Waste Project : 1 deel kokosolie + 1 deel Shea butter au bain-marie laten smelten, 1 deel arrowroot powder + 1 deel baksoda toevoegen. Enkele druppels etherische olie toevoegen (bijvoorbeeld tea-tree en/of sinaasappel). Alles bij elkaar goed mengen en laten afkoelen in een klein schoon potje (af en toe roeren totdat het helemaal gestold is).

▶️ De arrowroot powder kun je vervangen door maïszetmeel/maizena. En de Shea butter is op zich optioneel, maar goed en voedend voor je huid; vooral goed als je vaak je oksels scheert.

▶️ Koop bij voorkeur biologische (en plasticvrije) ingrediënten. De Shea butter en de kokosolie moeten ongeraffineerd zijn.

▶️ Houd je van experimenteren? Er zijn nog veel meer andere recepten te vinden op het internet. 🧑‍🔬

▶️ Bonus tip! Koop je liever een kant-en-klare deodorant, kun je tegenwoordig vele verschillende plasticvrije deodorant in de winkel kopen: in een kokertje van karton of in een metalen blikje verpakt. Enkele bekende merken zijn Ben & Anna, Lamazuna, Helemaal Shea, of We love the Planet. Er zijn natuurlijk nog veel meer.
Waar te koop in Apeldoorn? Bijvoorbeeld bij Gimsel de Groenterij. , Ekoplaza Apeldoorn. , De Gezonde Zaak Apeldoorn  , WAAR Apeldoorn

#zerowaste #apeldoorn #stapjes #tips #plasticvrij #badkamer #deodorant #zelfmaken #duurzaam #baksoda #sheabutter #kokosolie #arrowroot #zetmeel #duurzaam #milieu #goedkoop #milieubesparend #geldbesparing 

RECEPT Het zero waste Project: Deodorant zelf maken https://www.hetzerowasteproject.nl/2016/09/diy-deodorant-met-vier-ingredienten.html?m=1 


 Tip #9: zero waste menstrueren 🩸💁🏼‍♀️

Natuurlijk een minder algemeen bericht dan de eerste 8 tips, en niet iedereen zal zich hierbij aangesproken voelen maar sla het niet te snel over (want een deel is ook bruikbaar bij urineverlies).
Volgens Plan International "worden wereldwijd maandelijks twee miljard vrouwen en meisjes ongesteld. Elke willekeurige dag zijn wereldwijd 800 miljoen meisjes en vrouwen ongesteld. Een doodgewone zaak dus. Maar taboes die nog heersen rondom menstruatie hebben een enorme invloed op meisjes en vrouwen wereldwijd. Van hevige schaamtegevoelens tot het niet hebben van toegang tot maandverband en sanitaire voorzieningen. Het is dan ook hoog tijd dat menstruatie bespreekbaar wordt."
En een geïnformeerde persoon kan weer andere personen wijzer maken😇


▶️ Alternatieven op wegwerp menstruatie materialen gebruiken is weer zo'n ding dat ik echt nooit meer ga veranderen! Zo'n 4 jaar terug, heb ik voor de eerste keer wasbaar maandverband geprobeerd en ik was meteen al verkocht. Wat een besparing! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor mijn portemonnee! 0% afval tijdens de menstruatie. Zoveel natuurlijker en fijner voor je huid (#meukvrij) en veel minder gedoe ook. Win-win-win-win! Dus, weg met al die wegwerp-troep! 🙅


▶️ De wasbare inlegkruisjes en maandverband kun je in de winkel/online kopen (kies bij voorkeur voor biologisch katoen) of je kunt ze zelf maken als je een beetje handig bent met een naaimachine. Bonus tip: meld je aan voor de workshop "DIY Wasbaar maandverband" tijdens de Duurzaam Doe Dag op 11 februari, bij CODA
Wasbaar maandverband is makkelijk in gebruik, en nee hoor, het is niet vies en geen gedoe met wassen 😉
Het trucje is om het maandverband even met koud (!) water te spoelen voordat je het in de wasmachine gooit met de rest van je was.


▶️ Een ander alternatief is de menstruatieslip. Wel een duurdere aanschaf dan wasbaar maandverband, maar blijft jarenlang goed.
Zeer fijn in gebruik en perfect voor de 'lichtere dagen' of in combinatie met de menstruatie cup of maandverband op dagen met hevige bloeding.


▶️ De menstruatie cup is tegenwoordig goed bekend en wordt zelfs in gangbare winkels als de Kruidvat en Etos verkocht. Ook de cup koop je eenmalig en kun je tot wel 20 jaar gebruiken.


▶️ In de natuurwinkel (of online) kun je soms wasbare tampons kopen. Dit alternatief op wegwerp is gemaakt van biologische katoen of van natuurlijke zeespons en is ook wasbaar maar wel eerder aan vervanging toe dan de wasbare slipjes en maandverband/inlegkruisjes.


▶️ Wil je toch liever een wegwerp variant: bij de natuurwinkel kun je plasticvrije inlegkruisjes en maandverband kopen, bijvoorbeeld van het merk Naty of Yoni

▶️ Bonus tip 1: Incontinentie
Menstrueer je niet (meer), maar gebruik je wel inlegverband voor urineverlies, dan zijn ook daarvoor de wasbare variant en de menstruatieslip perfecte zero waste opties!

▶️ Bonus tip 2: Menstruatiekastjes
Om menstruatiearmoede tegen te gaan komen er steeds meer menstruatiekastjes bij in Apeldoorn. Via de onderstaande link kun je de uitgiftepunten voor gratis tampons en maandverband vinden (deze worden binnenkort toegevoegd aan de Zero Waste Apeldoorn kaart, waar je o.a ook de minibiebs, plantenbiebs, weggeefkasten, kringloop- en tweedehandskleding winkels makkelijk kunt vinden!)
https://indebuurt.nl/apeldoorn/gemeente/steeds-meer-menstruatiekastjes-in-apeldoorn-hier-kun-je-gratis-tampons-en-maandverband-pakken~169593/
Wil je hieraan bijdragen, is ons advies om herbruikbare/wasbare maandverband in de menstruatiekasten te doneren.

#zerowaste #apeldoorn #tips #Stappen #stapjes #badkamer #menstruatie #plasticvrij #afvalvrij #milieu #milieubesparend #milieubewust #duurzaamheid #Period #periodic #periodpanties #menstruatiematerialen #menstruatiearmoede #armoede #besparing #menstruatiekastjes #incontinentie #incontinence

LINKS:

- Vanafhier.nl - Zo wordt je menstruatie duurzamer: https://www.vanafhier.nl/lifestyle/zo-wordt-jouw-menstruatie-duurzamer
- Review HetKanWel - Menstruatie ondergoed: https://www.hetkanwel.nl/menstruatie-ondergoed/
- Vergelijking HetKanWel - Menstruatiecup vs. wegwerp tampon: https://www.hetkanwel.nl/de-duurzame-menstruatiecup-vs-de-wegwerptampon/

 

 

 Tip #10: zero waste make-up is... Zero make-up! 😁

Ja, dit is misschien wel wat drastisch, maar eigenlijk ook wel super #goedkoop (ha ha!) en zo heb je ook nog eens extra tijd in de ochtend en 's avonds om iets langer in bed te liggen 😴
Probeer eens voor een paar dagen geen make-up te dragen... Because you're worth it! 🥰

▶️ Veel #cosmetica is in plastic verpakt en bevat palmolie en tal van schadelijke ingrediënten voor je huid (zoals #parabenen, #sulfaten, #siliconen.. ); net als de make-up removers.
Gebruik je wegwerp #gezichtsverzorgingsdoekjes om je make-up te verwijderen? Net als de #snoetenpoetsers, #billendoekjes en de  huishoudelijke #poetsdoeken, bevatten ze plastic vezels. Niet alleen slecht voor de huid maar ook voor het milieu (#plasticsoep) en ze kunnen ook grote verstoppingen veroorzaken in het riool.

▶️ Maar gelukkig bestaat er ook wel milieuvriendelijke(re) make-up! 💄
Op het internet kun je tegenwoordig talloze recepten vinden om #lippenstift, #mascara, make-up remover, #scrubs, etc. zelf te maken.
Zie bijvoorbeeld dit recept van Zero Waste Nederland om zelf jouw eigen mascara te maken: https://www.facebook.com/ZeroWasteNL/posts/332950234157064

▶️ Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Het Franse merk Boho biedt fijne, natuurlijke en betaalbare make-up. Je kunt het online bestellen maar ook bij fysieke winkels zoals de Douglas kopen.
Zie ook: Inika en MadaraCosmetics


▶️ Bonus tip 1! Om je gezicht te reinigen kun je zelf een make-up remover maken met als basis #kokosolie en #castillezeep, of check voor andere recepten op het web. Keuze genoeg! 😉

▶️ Bonus tip 2! Gebruik bij voorkeur geen #wegwerp doekjes maar liever een ouderwets washandje, of wasbare 'wattenschijfjes'/make-up pads van katoen en/of badstof. Je kunt ze trouwens ook zelf maken, van oude handdoeken of door ze zelf te haken. Hiervoor kun je weer het internet raadplegen om talloze leuke gehaakte  'wattenschijfjes' patronen te vinden!

#zerowaste #Apeldoorn #tips  #plasticvrij #badkamer #makeup #makeupremover #wattenschrijfjes #reinigingsdoekjes #boho #zelfmaken #refuse #reduce #reuse #weigeren  #verminderen  #hergebruik  #preventie  #minderafval #afvalverminderen  #afvalpreventie 

 Tip #11: Vergeet niet: (bijna) alles is wasbaar!

Op beide foto's zie je katoen... Met een groot verschil dat de ene voor eenmalig gebruik is bedoeld en de ander gaat jaren mee! En kan daarna zelfs nog worden geüpcycled of hergebruikt voor andere doeleinden of gerecycled.

▶️ Zo'n watje lijkt zo onschuldig en toch... De verborgen impact ervan is groter dan je denkt.
De teelt van katoen vraagt om enorme hoeveelheden water en (voor niet-biologisch katoen) wordt het bespoten met allerlei chemicaliën. Katoen is ook gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven. En dan hebben we het niet eens over energie en vervoer (CO2 uitstoot), de plastic verpakking... En het feit dat het niet te recyclen is, dus het eindigt in het restafval wat wordt verbrand (wat nog meer broeikaseffect veroorzaakt). Misschien toch niet zo'n schattig bolletje after all, hé?! 🙃

▶️ Voordat je wegwerp-wattenstaafjes, wattenschijfjes of watjes pakt, vraag jezelf eerst: kan ik niet beter een washandje, doekje of make-up pad gebruiken dat wasbaar is? 💁🏼‍♀️
Kleine moeite, groot verschil!

▶️ Bonus tip!
Trouwens, deze tip werkt ook bij de vraag: "Heb ik echt wegwerp-zakdoekjes, servetten, reinigingsdoekjes en keukenpapier nodig?" 99 van de 100 keer is het antwoord: Nee! Een wasbare variant voldoet prima 😉
Plus, je gaat er veel geld mee besparen! Weer zo’n win-win-win situatie: goed voor jou, goed voor het milieu, goed voor je portemonnee 🙌

#zerowaste #apeldoorn #tips #plasticvrij #badkamer #afval #verminderen #afvalpreventie #afvalverminderen #katoen #hygiene #wattenschijfjes  #reinigingsdoekjes #washandje #servetten #zakdoek #keukenpapier #refuse #reduce #reuse #weigeren #hergebruik #wasbaar #servet #eenmalig #wegwerp #afvalvrij #duurzaamdoen #milieu  

 Tip #12: Doe de droger in de ban (of gebruik het echt, echt, écht alleen wanneer het écht nodig is).

Jaaaa... Het kost wat meer tijd en moeite om je was stuk voor stuk op te hangen, dan even alles in de wasdroger te proppen en even op een knopje te drukken, dat is zeker. Maar de was aan de waslijn of het wasrek drogen kent meerdere voordelen:
- zo houd je je kleren langer mooi
- voorkom je dat je was vele microplastics loslaat tijdens het drogen
- bespaar je geld
- vooral bespaar je veel energie en CO2 uitstoot (productie)

▶️ Nu is het wel zo dat we deze tip - die we voor het eerst in juli 2020 publiceerden - midden in de winter reposten.
“Je was buiten laten drogen, terwijl het in januari zo koud en vochtig is?! Dat gaat toch niet lukken!" 🤔
Nou, dus wel. Als het maar droog is! Een als het (veel) waait is je was niet alleen sneller droog (ook bij koude temperaturen en ook zonder zon) maar je was zal er ook een heerlijk frisse geur van krijgen.

▶️ Laat je liever je was binnen drogen tijdens de koude/natte dagen, zorg ervoor dat:
- het redelijk warm is in de kamer
- de kamer genoeg is geventileerd (laat desnoods de deur open)
- je je vochtige was niet rechtstreeks op de verwarming hangt (behalve dat het gevaarlijk kan zijn met bepaalde radiatoren, kan het ook schimmelvorming in die ruimte veroorzaken)
- je was niet te dicht op elkaar hangt, of over 2 lijnen/spijlen, zodat er voldoende lucht tussen komt

▶️ Bonus tip!
Heb je een grote was gedraaid met truien en broeken, of meerdere wassen achter elkaar gedraaid, gebruik je wasdroger alleen voor een beetje ondersteuning:
- doe bijvoorbeeld broeken in de wasdroger alleen even om het meeste vocht uit te halen en laat ze verder aan de waslijn/het wasrek drogen.
- doe alleen het kleine wasgoed in de droger (bijv. sokken, ondergoed en vaatdoeken) en de grotere stukken hang je op.

#zerowaste #apeldoorn #tip #tip s#tipvandedag #was #wasrek #droger #winter #milieu #duurzaam #energie #energiebesparing #besparing #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #refuse #weigeren #reduce #verminderen #reuse #hergebruik 

 

 Tip #13 - plasticvrij afwassen

Wanneer ze er aan toe zijn, vervang je plastic (en moeilijk te recyclen) sponzen, afwasborstel en schuursponsjes door plasticvrije varianten.

Bij de natuurwinkel kun je bijvoorbeeld loofah's, houten borstels met plantaardige vezels, schrapers van kokoshout en koperen schuursponsjes kopen.
Niet alleen kun je er heel lang mee doen, maar ze zijn ook beter afbreekbaar (of recyclebaar).
Wist je dat de synthetische sponsjes micro deeltjes loslaten tijdens het afwassen (of wassen in de wasmachine), dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en bijdragen aan de 'plastic soep'.

▶️ Bonus tip 1: Wanneer je flesje afwasmiddel leeg is, koop geen nieuw en maak liever je eigen. Wist je dat een beetje Marseille- of Castillezeep verdund met water al voldoende is?
Je kunt ook een "afwas zeepblok" kopen bij winkels als Dille en Kamille (vanaf 23 februari óók in Apeldoorn!), WAAR Apeldoorn,  de Gezonde zaak, Holland & Barret, of de natuurwinkels (Ekoplaza, Gimsel Groenterij).

▶️ Net als met zeep- en shampoobars (zie tips 3 en 4), is ons advies om bij de koop te letten op of de afwaszeep bar in Nederland is geproduceerd, met natuurlijke en/of biologische ingrediënten, palmolieVRIJ, en dierproefvrij.

▶️ Bonus tip 2: Gebruik je (liever) een vaatwasser? Ook dan zijn er duurzamere alternatieven naast de oplosbare vaatwastabletten. Zo kan je losse afwaspoeder in bulk kopen in een kartonnen doos en zelf zuinig doseren per afwasbeurt. Daarbij doe je er goed aan een energiezuinige vaatwasser te kopen, een eco-wasprogramma te gebruiken en de vaatwasser pas aan te zetten als deze vol zit.

#zerowaste #apeldoorn #tips #keuken #afwas #plasticvrij #afwassen #duurzame #alternatieven #vaatwasser #sponzen #afwasborstel #schuurspons #kokoshout #loofah #afbreekbaar #recyclebaar #microplastics #biologische #ingrediënten  #palmolieVRIJ #dierproefvrij #afwaszeep #afwasmiddel #vaatwassertabletten #synthetisch #vaatwassertips #refuse #reduce #schrapers 

 Tip #14 - plasticvrije poetsdoeken Wanneer ze er aan toe zijn, vervang dan je synthetische microvezeldoekjes (polyester en polyamide) door katoenen of bamboe vezels varianten.

Microvezeldoekjes laten tijdens het poetsen (of wassen in de wasmachine) micro-deeltjes los, dit zijn microplastics die niet kunnen worden gefilterd en bijdragen aan de 'plastic soep'.

▶️ Bonus tip 1: Hergebruik oude hydrofiele luiers!  ‘Oude’ hydrofiele doeken absorberen beter dan welk doekje dan ook. Super handig voor het schoonmaken van je huis. Niet alleen voor vochtige oppervlakken, of om de boel af te stoffen,  maar ook perfect voor brillen, spiegels en ramen, of als schoenenpoetsers.

▶️ Bonus tip 2: Van zwerfafval naar hergebruik!
De microvezeldoekjes hier op de foto, zijn voor 90% gevonden op straat, tijdens zwerfafval opruimacties!
Wie vaak genoeg op pad gaat om zwerfafval op te rapen, heeft binnen een jaar genoeg poetsdoeken, vaatdoeken, handdoeken, zakdoeken, bestek, borden, glazen, mokken, pennen en bewaardoosjes en -bakjes voor een heel huishouden!
Vaak zijn de spullen amper vies. Vergeten op een bankje, gevallen uit een jas, tas, fiets of auto... Soms wel nonchalant weggegooid.
Smerig? Nee hoor. Na een (paar) keer wassen op hoge temperatuur kunnen ze gewoon weer gebruikt worden. Niets mis mee! ♻️🤗

#zerowaste #tips #keuken #schoonmaak  #wassen #poetsdoekjes #microvezel #apeldoorn #zwerfafval #hergebruik #grondstoffen #DontWaste #microplastics #reduce #refuse #reuse #afval #afvalvermindering #afvalpreventie #katoen #biologisch #poetsen #schoonmaken #tipvandedag Tip #15 - Schoonmaken: Back to basic.

Jaren geleden heb ik een Frans boek gekocht met de titel: "Du sel, du citron, du vinaigre, du bicarbonate de soude" (Zout, citroen, azijn en natriumbicarbonaat) - Een grote verzameling van tips en recepten met maar 4 ingrediënten waarmee je je hele huis zou kunnen schoonmaken.

Met maar 4 natuurlijke en super goedkope basis ingrediënten, je HELE huis kunnen poetsen? Het klonk bijna te mooi om waar te zijn! En toch... wél waar!


▶️ Door de jaren heen ben ik naast azijn en natriumbicarbonaat/soda zelf meer Marseille zeep of groene zeep en citroenzuur gaan gebruiken, en eigenlijk niet zo veel zout of citroen. Maar dat blijft wel hetzelfde verhaal: je hebt ECHT NIET allerlei schoonmaak producten in (plastic) flessen met mooie etiketten, kleuren en vormen nodig om je huis schoon te houden. En zeker niet een speciaal produkt per schoonmaaktaak of kamer. Dit is puur marketing en vaak zijn die schoonmaakmiddelen vol met troep, parfum, parabenen, sulfaten en andere niet milieuvriendelijke ingrediënten. Plus, het kost je klauwen vol geld om al die verschillende schoonmaakmiddelen te kopen, wat onnodig is.
Groene zeep, soda, schoonmaak azijn, citroenzuur. That's it.


▶️ Tegenwoordig kun je talloze recepten online vinden om zelf je schoonmaakproducten te maken met deze basis ingrediënten, al hoef je ze niet altijd te combineren met elkaar.


▶️ Voor de boekenwurmen en laboranten onder jullie, er zijn ook vele boeken te koop (ook 2ehands of als e-book) met zero waste schoonmaak recepten, als je thuis graag de "heks in de keuken" wilt spelen (zoals mijn oudste kind het noemt). Bijvoorbeeld: "Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken" van Anne Drake, of "Groene zeepjes en sopjes", of "Doe het Zero" van de Zero Waste zussen Jessie en Nicky Kroon.


▶️ Bonus tip! Heb je geen zin om zelf te experimenteren en koop je toch liever reinigingsmiddelen in de winkel maar wil je zoveel mogelijk onnodige verpakking vermijden? Koop geconcentreerde navullingen of cleaning tabs (1 tab is goed voor een fles van 750ml met zelf toegevoegd water, bijvoorbeeld van het merk HappySoaps )

#zerowaste #tip #schoonmaak #poetsen #allesreiniger #basic #soda #zout #citroenzuur #natriumbicarbonaat #citroen
#marseillezeep #tips #keuken #schoonmaak  #wassen  #apeldoorn #reinigingstabs #hergebruik #duurzaamdoen  #reduce #refuse #reuse #afval #afvalvermindering #afvalpreventie #biologisch #tipvandedag 

Tip #16 - Maak je eigen luchtverfrissers

▶️ Ambi pur, Febreze, in spuitbus vorm, spray fles of elektrische luchtverfrissers…Ik was er vroeger een grote fan van. Totdat ik me realiseerde wat voor zooi er allemaal in zit en vooral hoe milieuonvriendelijk ze zijn, ook de elektrische varianten met navul flesjes.

▶️ Ik heb toen alles weggedaan zodra het op was en sindsdien maak ik zelf luchtverfrissers voor in mijn huis: vooral pot-pourri, lavendel zakjes en geurstokjes.

▶️ In vergelijking met al de synthetische troep kost het geen drol (over geurtjes gesproken, haha!) en het is super simpel om zelf te maken.
Je kunt ook luchtverfrissers zelf maken in spray vorm, of een oud "oma's receptje" gebruiken: gewoon een stukje zeep in een zakje hangen in (kleding-) kastjes.
DIY recepten kun je overal op het internet vinden (met Ecosia 😉)
Hier zijn enkele voorbeelden:
DIY pot-pourri : https://www.groei.nl/tuin/doe-het-zelf/potpourri
DIY geurstokjes : https://www.landidee.nl/wonen/diy-zelf-geurstokjes-maken/
DIY geurspray/roomspray : https://www.showhome.nl/inspiratie/zelf-roomspray-maken-doe-het-zo-natuurlijk-mogelijk-voor-het-lekkerste-resultaat/

▶️ Bonus tip 1! Zorg voor schone lucht en ventilatie. Vergeet niet dat het ook belangrijk is dat je huis altijd goed geventileerd is. Zet bijvoorbeeld, elke dag, de ramen 10 tot 30 minuten open in alle kamers. En zorg voor ventilatieroosters op de ramen.
Wist je eigenlijk dat schone geventileerde lucht sneller warm word? Daarom is het fijn om 's morgens, vooral in de winter, alles minimaal 10 min open te zetten voordat de verwarming aan gaat.

▶️ Bonus tip 2! Bij het stofzuigen een klein beetje waspoeder opzuigen, zorgt voor het verspreiden van een frisse geur. Je kunt het vervangen door een klein beetje baksoda (absorbeert nare geurtjes). Je kunt ook een druppel etherische olie bij de baksoda doen.
Het beste kun je een zakloze stofzuiger gebruiken, de zakken zorgen niet alleen voor extra afval, maar verspreiden ook sneller nare luchtjes.

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #tip #tipvandedag #tips #refuse #reduce #reuse #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #luchtverfrisser #geurstokjes #geurspray #roomspray #geurtjes #luchtjes #ventileren #lucht #frisselucht #schonelucht

Tip #17 - Good and cheeky (maar vooral duurzaam) toilet rolls

Ook WC-papier kun je tegenwoordig zonder plastic verpakking kopen. Er zijn tenminste 4 merken "plasticvrije WC papier" in Apeldoorn te koop: Cheeky Panda, The Good Roll en Nalys.

▶️ Je kunt The Good Roll WC papier bij de Jumbo kopen of online. Via The Good Roll website kun je een bestelling plaatsen voor 24, 48 of 96 rollen! Allemaal plastic vrij.

▶️ The Good Roll: ♻ 100% gerecycled papier, geen parfum, kleurstoffen of chemicaliën, Gewikkeld in vrolijk papier (tip: recyclen als inpakpapier!), 50% van de winst van The Good Roll wordt gebruikt voor het bouwen van toiletten in Oost-Afrika. Sinds kort hebben ze ook WC papier van bamboe vezels: the Panda roll:🌳100% boom vriendelijk !

▶️ Cheeky Panda wc papier is van bamboe vezels gemaakt en te koop bij de Ekoplaza. Dit superzachte bamboe toilet papier is super duurzaam: ☁ Super zacht 3-laags, 💪 Super sterk, Vrij van parfum, pesticide, bleek, 🌳100% boom vriendelijk en de ♻ Verpakking is geheel plasticvrij

▶️ Nalys WC papier is te koop bij de AH en Coop in een papieren verpakking. (N.B.: Dit is geen gerecycled papier)

▶️ Bij de Apeldoornse winkel Van Bamboe,bis ook bamboe toiletpapier te koop!

▶️ Wil je meer info lezen over duurzaam WC papier, kun je deze blog van de zussen Nicky en Jessie Kroon lezen: https://www.hetzerowasteproject.nl/.../duurzaam-wc-papier...

▶️ Bonus tip 1: Wasbaar toilet papier!
Voor de extra zero waste mijl, kun je ook kiezen om wasbare toilet wipes te gebruiken. Je kunt ze bijvoorbeeld maken van oud badstof. Hier kun je meer erover lezen (Engelstalig): https://www.frugallivingnw.com/reusable-cloth-toilet.../

▶️ Bonus tip 2: De douche toiletten!
De naam zegt het eigenlijk al, een douche toilet is een toilet waar een douchefunctie aan toegevoegd is. Je kunt een douche toilet daarom het beste omschrijven als een combinatie van een toilet en bidet. De laatste jaren wordt dit type toilet steeds populairder in de Nederlandse badkamers en toiletruimtes. En dat is niet voor niets, want een douche toilet biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditioneel toilet. Minder papier, minder afval, besparing op water (productie) en geld.

Extra link: https://www.vanafhier.nl/lifestyle/5x-duurzaam-toiletpapier

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #toilet #duurzaam #milieu #WCpapier #TheGoodRoll #bamboo #CheekyPanda #bamboe #plasticvrij #duurzaam #tipvandedag #tips #refuse #reduce #reuse #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie

Tip #18 - Keukenpapier is niet essentieel

▶️ Keukenpapier is in de afgelopen jaren erg populair geworden. De papieren doekjes kunnen in vrijwel elke keuken gevonden worden, en worden vaak gebruikt om de tafel en andere oppervlakten mee schoon te vegen, als je je handen hebt gewassen, als je drinken morst, om je neus te snuiten als er geen tissues bij de hand zijn of als je iets kapot hebt laten vallen, om kruiden vochtig te bewaren,... tja, ok, je kunt het op vele manieren gebruiken!
Uit gewoonte pak je vaak zo’n drie of vier stukken, dan gaat het de prullenbak in.
Keukenpapier wordt niet gerecycled, het hoort bij GFT (ongekleurd/zonder print) of bij het restafval. Het is niet altijd van gerecycled papier gemaakt en vaak gebleekt om het de perfecte witte kleur te geven.
Allemaal niet zo milieuvriendelijk, dus.

▶️ Een eenvoudig, goedkoop, makkelijk en herbruikbaar alternatief is gewoon om wasbare doeken te gebruiken. Yup, zo simpel is het. 🙃

▶️ Keukenpapier gebruik je vaak uit  gemakzucht. Zet je het (even) weg, dan realiseer je je dat het niet zo essentieel is.
Thuis waren mijn man en kinderen vooral grote gebruikers van keukenpapier.
Iets meer dan 4 jaar geleden, zette ik met een paperclipje een notitie vast op de rol keukenpapier, met de vraag: "heb je het echt nodig? 😊". Daarnaast, heb ik een stapel wasbare doekjes neergelegd. Het was makkelijker om een wasbaar doekje te pakken dan een stuk keukenpapier. Sindsdien heeft niemand meer in ons huis een vel keukenpapier gepakt. 💁🏼‍♀️

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #keuken #duurzaam #plasticvrij #duurzaam #tipvandedag #tips #refuse #reduce #reuse #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #keukenpapier #zerowastekeuken #zeroeasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie

Tip #19 - Al dat plastic- & aluminiumfolie, c'est de la folie!*
(*Of met andere woorden: puur waanzin! 😉 )

▶️ Kliekjes bewaren, je lunch meenemen, gesneden fruit/groenten inpakken,... Het is tegenwoordig bijna automatisch: je pakt aluminium- of plasticfolie, een plastic (boterham-)zakje of een diepvries zakje. Allemaal wegwerp, allemaal (in de praktijk) bijna nooit gerecycled. Maar ook allemaal te voorkomen met wasbare alternatieven. Zonde, toch?

▶️ Op de 'New Me' foto zijn enkele voorbeelden van herbruikbare alternatieven te zien. Er zijn er eigenlijk zo veel dat ik niet genoeg ruimte op de foto had om ze allemaal te laten zien. Enkele voorbeelden zijn: glazen potjes en bakjes (ook voor de koelkast en diepvries), katoenen doeken, stoffen zakjes, bijeenwas doeken, Tupperware bakken, lunchtrommel, een bord gebruiken als deksel op een bord of kom (ook wel handig om te stapelen), een zelfgemaakte deksel gemaakt van een waterdicht-stof en een elastiek, foodhuggers, wasbaar boterhamzakje, siliconen deksel, stasher bags,... Noem maar op! 😉

▶️ Bonus tip! Koop bewust.
Om eerlijk te zijn, heb ik zelf een paar zero waste spullen gekocht die ik achteraf (bijna) nooit gebruik zoals het wasbaar boterhamzakje of de (avocado) foodhuggers. Een lunchtrommel en gewone herbruikbare doosjes zijn net zo handig... Dikke "zero waste fails" dus!
Het is verleidelijk om allerlei leuke zero waste spullen aan te schaffen om minder afval te creëren, maar blijf praktisch en reëel denken en koop dus alleen wat je echt nodig hebt.... En kijk eerst of je het tweedehands kunt aanschaffen bij de kringloopwinkel of verkrijgen (bijv. via de weggeefhoek). 😉

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #keuken #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag  #refuse #reduce #reuse #voedsel #bewaren #hergebruik #aluminium #plasticfolie  #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #keukenpapier #zerowastekeuken #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie

Tip #20 - “Ach, het is maar één rietje…” zeiden 8 miljard mensen.

Tja, maar bij elkaar zijn dat dus echt héél véél rietjes!
Er zijn mensen die hierin geen keuze hebben, ze moeten rietjes in hun dagelijkse leven gebruiken. Soms is dat tijdelijk, soms niet. En soms heeft het met een ziekte te maken en dan is een wegwerp-optie beter. It sucks (no pun intended) maar het is wat het is, en het is heel begrijpelijk.
Deze tip is dus meer voor mensen die wel een keuze hebben.

▶️ Het plastic rietje is tegenwoordig één van de grote symbolen van de 'plastic soep'. Weet je wel, van de bekende plaatjes met de zeehond met een plastic ring (6-packs drinks) rond zijn nek, het zeepaardje dat een wattenstaafje vasthoudt of het schildpadje met een rietje in zijn neus. Super zielig om te zien en een krachtig voorbeeld… Al werd ik laatst herinnerd dat het afval afkomstig van visserijen eigenlijk vele malen erger en vervuilender is dan het rietjes probleem (topje van de ijsberg dus): dit is natuurlijk helemaal waar, maar goed... vandaag wil ik het eigenlijk over rietjes hebben 😉

▶️ De rietjes…. Je kunt er niet omheen! Tenminste, zo voelt het wel.
Ze worden (soms 2 tegelijk!) automatisch in elk kinderdrankje of cocktailglas gedaan. En hoe vaak vraag je niet specifiek en super duidelijk tijdens het bestellen van je drinken dat je GEEN rietje wil en toch... "Oeps, sorry, vergeten!" en dan wordt het net voor je ogen weggehaald uit je glas... 🤦‍♀️Weinig aan te doen, behalve super vaak naar hetzelfde restaurant gaan, wordt je vanzelf bekend en erkend als "Die-zeur-die-geen-rietje-wil-hebben" (Fijn... tenminste heb je wel wéér een schildpad gered 😇)

▶️ Toch begint het een beetje te veranderen: sinds juli 2021 zijn rietjes van plastic verboden  en zo zijn er nu in restaurants wegwerp rietjes gemaakt van papier, ‘bio-afbreekbare’-plastic rietjes (schrijf ik voorzichtig), of rietjes van natuurlijke grondstoffen gemaakt zoals van riet of pasta... Ze hebben allemaal voordelen en nadelen. Om een paar nadelen te benoemen:
- een wegwerp product is per definitie minder duurzaam: ten opzichte van een (tweedehands) herbruikbaar alternatief vraagt het om nieuwe grondstoffen, energie en water en veroorzaakt CO2 uitstoot, voor de productie, vervoer, opslag en zelfs voor het eventuele recyclingproces of afvalverwerkingsproces.
- rietjes van pasta zijn niet geschikt voor mensen met een glutenallergie,
- papieren rietjes worden zacht en vallen uit elkaar in je drinken als je het niet snel genoeg op hebt (en ze zijn gewoon restafval),
- rietjes van riet zijn top maar ook veel duurder (jammer voor een wegwerp product),
- bio-afbreekbaar plastic is wel afbreekbaar maar alleen onder bepaalde omstandigheden en in de praktijk blijkt dat het composteren van bioplastic niet zo ideaal of gebruikelijk is dat de producenten het je laten denken met mooie “100% composteerbare & 100% recyclebare” claims. Het is niet helemaal gelogen (lees: het is MOGELIJK)… Maar het is ook weer niet helemaal correct: feitelijk wordt bioplastic over het algemeen niet gecomposteerd in Nederland.

▶️ Is er een soort rietje dat wel goed is? vraag je je af. Jazeker: herbruikbare rietjes! Van bamboe, RVS of glas gemaakt, bijvoorbeeld.
Zelf zou ik de glazen rietjes afraden (al helemaal voor de kinderen!), super gevaarlijk eigenlijk. Bamboe en RVS rietjes zijn makkelijk te wassen en heel handig. Dit is wel het duurzame alternatief.
N.B:  Let op bij gebruik met kinderen met bamboe rietjes of RVS rietjes met een siliconen einde en hete dranken: de tip van het rietje kan verraderlijk koud voelen.

▶️ Om eerlijk te zijn, hebben wij thuis RVS en bamboe rietjes en we gebruiken ze zo goed als nooit... De kinderen zijn inmiddels 19 en 11 en we (ouders) drinken weinig cocktails.
We nemen de herbruikbare rietjes soms mee naar het restaurant, vooral naar restaurants waar we niet te vaak heen gaan. Als je je eigen rietje laat  zien, dan is het meteen duidelijker voor de serveerder/serveerster. (Dit geld ook voor het roerstaafje-dingetje wat vaak in de koude drankjes wordt gedaan.) 😉

▶️ Natuurlijk de beste optie is gewoon om geen rietjes te gebruiken 💁🏼‍♀️

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #keuken #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag  #refuse #reduce #reuse #rietjes #drinken #hergebruik #aluminium #plastic #wegwerp  #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen

Tip #21  Boodschappen doen - Brood/broodjes/koekjes.  Neem je eigen verpakking mee!

▶️ Koop je brood, broodjes, koekjes en droge gist plasticvrij bij de bakker, met je eigen broodzakken en bakjes. Ook voor gesneden brood.

We eten 3-4 broden per week en soms ook croissants en broodjes erbij. Voor ons is dit een besparing van meer dan 250 plastic broodzakjes per jaar.

▶️ Je kunt prima (gesneden) brood in een goed afgesloten katoenen broodzak bewaren en/of invriezen. Van het merk Onya zijn er broodzakken met een binnenzak, ze zijn van PET-flessen gemaakt, waterdicht en zeer fijn om je brood in en buiten de vriezer te bewaren.
Een ander alternatief is om een oude/schone plastic broodzak te hergebruiken om je brood in te vriezen. Dit hebben we jarenlang gedaan, met dezelfde 4 broodzakken.

▶️ Over het algemeen mag je losse producten kopen met je eigen verpakking, het kan soms gebeuren dat een winkelier het zelf niet fijn vindt omdat hij/zij het niet hygiënisch vindt. Je kunt het altijd aan de winkelier vragen, of letten of je een sticker op de winkelruit of marktkraam ziet: om de drempel te verlagen voor klant EN winkelier, heeft Zero Waste Nederland namelijk een sticker gemaakt met daarop “Neem gerust je eigen verpakking mee”.
Bij veel winkels en marktkramen in heel Nederland wordt zo duidelijk aangegeven via deze raamsticker dat de winkelier het heel normaal vindt als je je eigen verpakkingen meeneemt. In Apeldoorn hebben we deze winkels in kaart gebracht: https://zerowasteapeldoorn.com/Zero-Waste-Apeldoorn/Zero-Waste-Winkelen-in-Apeldoorn/

▶️ Wil je als winkelier of marktkraamhouder zo'n sticker op je winkelraam of marktkraam opplakken? Stichting Zero Waste Apeldoorn heeft een aantal stickers op voorraad, je kunt een sticker via de mail aanvragen: zerowasteapeldoorn@gmail.com

▶️ Bonus tip! Volg een Zero Waste Wandeltour
Wil je ook je verpakkingen meenemen naar de winkel maar durf je het niet alleen te doen de eerste keer? Ga eens een keer op “zero waste wandeltour” met Zero Waste Apeldoorn. Deze wandeltours worden een paar keer per jaar georganiseerd en zien er zo uit: https://www.youtube.com/watch?v=OrOai3UmDvc

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #brood #koekjes #neemjeeigenverpakkingmee 

 

Tip #22 - Boodschappen doen - Boter, Kaas en Eieren 🧈🧀🥚 Neem je eigen verpakking mee!

👉Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen zuivel of andere dierlijke producten kopen. Een mooie stap om te beginnen is met het verminderen van zuivel eten.
Een andere goede stap is om alleen biologische producten te kopen.
▶️ Kaas kun je kopen met je eigen bakjes of met een bijenwasdoek op de markt, bij de kaasboer en bij Gimsel De Groenterij.
▶️ Vaak kun je er ook nog meer onverpakt producten vinden zoals: eieren, nootjes & pijnboompitjes, losse boter, olijfolie, sauzen/tapenades en olijven.
En ook melk, slagroom en yoghurt in glazen flessen met statiegeld kopen.

▶️ Zie ook tip #21

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag  #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp  #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken  #plastic #boodschappen #brood #koekjes #neemjeeigenverpakkingmee  


Tip #23 - Boodschappen doen - Vlees en vleeswaren 🐷🐮🐔 Neem je eigen verpakking mee!

👉 Idealiter, voor een duurzamere leefstijl kun je beter geen vlees en vis kopen (vega) en, nóg beter, zelfs helemaal geen dierlijke producten (vegan).

▶️ Een mooie stap om te beginnen is met het (fors) verminderen van vlees/vleeswaren eten.
▶️ Een andere goede stap is om alleen biologisch vlees te kopen.
▶️Dit kun je doen met je eigen bakjes bij de slager.

Zelf ben ik vegetariër maar mijn man en kinderen niet. Door onze eigen bakjes mee te nemen naar de biologische slager, besparen we zo'n 300 plastic zakjes/bakjes per jaar.
N.B: je kunt ook onverpakte veggie burgers & hartige taart(jes) bij de slager kopen 😉

 

▶️ Zie ook tip #21

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #vlees #vleeswaren #neemjeeigenverpakkingmee 

Tip #24 - Boodschappen doen - Snoepjes 🍬🍭 Neem je eigen verpakking mee!

Koop je snoepjes plastic-vrij bij de Jamin, drogist (Etos, Kruidvat) of op de markt met je eigen (katoenen) zakje of snoep blikje.

▶️ Gebruik je een eigen zakje, zorg dan voor een klein licht zakje van katoen of van een ander natuurlijke materiaal. Nylon zakjes (zoals de herbruikbare groenten zakjes van de AH) zijn er ook geschikt voor maar denk eraan dat ze microplastics loslaten in de was. (Maar sowieso beter dan elke keer wegwerp plastic zakjes gebruiken 😉)
Gebruik je een blikje, laat het eerst (leeg) wegen bij de kassa en geef het gewicht weer door aan de caissière na het vullen van het blikje.

▶️ Zie ook tip #21

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #wegwerp #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #zerowastekeuken #plastic #boodschappen #neemjeeigenverpakkingmee  #snoepjes #verpakkingvrij 

Tip #25 - Boodschappen doen - Groenten & Fruit: Denk vooral in korte keten!

▶️ Lokaal en biologisch eten met het seizoen mee is één van de meest duurzame stappen die je kunt zetten. En natuurlijk koop je je groenten & fruit zoveel mogelijk zonder verpakking.
Vorig jaar deelde ik deze anekdote op onze socials:
“Vroeger, toen ik nog niet zo zeer bezig was met een duurzame leefstijl, kocht ik zoete aardappelen wanneer ik er zin in had, uit de supermarkt, per vliegtuig uit Zuid-Amerika gevlogen en vol pesticiden bespoten.
-> De eerste kleine duurzame stap was om een biologische variant te kopen.
-> De volgende stap was om de biologische zoete aardappelen alleen te kopen wanneer ze in Nederland werden geteeld.
-> Tegenwoordig kweek ik ze zelf.. in de moestuin. #Lokaal, #biologisch en in het #seizoen. (H)Eerlijk. 👌🌍💚”

▶️ Zomaar een voorbeeld van kleine stapjes die je kunt zetten voor een klimaatbewuster bestaan: anders eten en anders je groenten en fruit kopen of zelf je groenten en fruit telen. Natuurlijk, niet iedereen heeft een eigen tuin of groot balkon, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken om je aan te sluiten bij een moestuin vereniging (‘eigen’ tuin) of bij een moestuin buurtinitiatief (vrijwilligerswerk). In de gemeente Apeldoorn zijn er diverse moestuin verenigingen en initiatieven te vinden  (Zie links: Handige links).

▶️ Heb je geen groene vingers, geen tijd/zin om te tuinieren en/of koop je liever je groenten en fruit vers van het land? Kies dan liever voor seizoensgebonden producten die duurzaam, biologisch en/of lokaal zijn geteeld. Let op de bordjes met het land van oorsprong bij de natuurwinkels (Gimsel De Groenterij, Ekoplaza Apeldoorn), of ga naar de biologische markt (De Warmoezerij), of koop/bestel je groenten bij een lokale boerderij of coöperatie zoals Herenboeren Groote Modderkolk of Wenum Hoeve, StadsAkkers, de Hooge Kamp, Biorself, No-Peanuts, Loka055, of De Boerderij van Bertus en Riek. (Zie links: Handige links)

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #groenten #fruit #moestuin #natuurwinkel #markt #boodschappen #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij 

 

Tip #26 Boodschappen doen - (Kruiden-)Thee, koffie, chocolaatjes: Neem je eigen verpakking mee! ☕️🍫

▶️ Theezakjes en koffiepads mogen sinds 2023 bij het GFT-afval. Je zou denken dat dit allang het geval was, maar jarenlang waren veel theezakjes en koffiepads vaak gemaakt van plastic en/of papier met een plastic coating, waardoor ze niet geschikt voor compostering waren en dus bij restafval hoorden. In een Green Deal met de rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven, beloofden Nederlandse koffie- en theebedrijven nu hun koffiepads en theezakjes echt composteerbaar te maken.
Dit is natuurlijk een mooie stap vooruit en hoe fijn dat het door de producenten zelf wordt gezet!
Dit gezegd hebbende, de beste verpakking blijft natuurlijk zo min mogelijk (of helemaal GEEN) onnodige verpakking 😉

Zero waste KOFFIE
▶️ Een goede stap naar minder afval is om je koffieapparaat te vervangen (wanneer het er aan toe is!) met een (2ehands) koffiezetapparaat zonder filter of cups. Zo eentje met een geïntegreerde koffiemolen bijvoorbeeld, of een percolator.
▶️ Koop je koffiebonen (of vers gemalen koffie) met je eigen zakje, blik of pot, bij een koffiespeciaalzaak zoals Simon Lévelt of Bijzondere Bonen.
▶️ Gebruik je een ouderwets koffiezetapparaat met filters of pads, dan kun je de filters/pads vervangen door een herbruikbaar alternatief.
▶️ Koffiebonen van Bosbrand kun je niet los kopen, maar zijn in Apeldoorn gebrand. (H)Eerlijk #lokaal!

Zero waste THEE
▶️ (Kruiden-)Thee kun je los kopen en een (2ehands gekochte) thee-ei of RVS-filter gebruiken i.p.v. papieren theezakjes of filters

▶️ Bonus tip 1: Hergebruik theeblaadjes en koffiedik op verschillende manieren, bijvoorbeeld:
-Koffiedik: als scrub onder de douche, of in de (moes-)tuin. Koffiedik is ook goed om je grootsteen te schrobben.
-Theebladjes kun je (af en toe) doorspoelen door de grootsteen om de afvoer te reinigen.
Op internet vind je nog veel meer tips zoals deze. Check it out! Je zult verbaasd zijn van de vele opties!
▶️ Maar natuurlijk kun je ook gewoon koffiedik en theebladeren op je composthoop (of in de GFT bak) gooien. Wel zo zero waste!

▶️ Bonus tip 2: Wist je dat je bij Simon Lévelt en Bijzondere Bonen ook onverpakte chocolaatjes kunt kopen? Nom nom nom! Ook zo leuk om cadeau te geven in een mooi glazen potje #hergebruik.

▶️ Bewaartip: op de foto zie je een doorzichtige bus voor de koffiebonen en een glazen pot voor de losse thee; maar de manier om je koffie en thee te bewaren is in een donker en goed afgesloten container, bijvoorbeeld een (luchtdicht) blik of koffiebus.

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #boodschappen #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #thee #koffie #chocolaatjes #rot #composteer

Tip #27 Zero waste thee zetten ☕️

▶️
Thee en kruidenthee wordt in Nederland veel gedronken. In vele huishoudens dagelijks. Uit gewoonte of gemakzucht en soms ook om een groot assortiment smaakjes te kunnen aanbieden kopen we meestal thee in zakjes.
Dit zorgt helaas voor onnodig afval:
- theedoosjes zijn meestal verkocht met een plasticfolie eromheen;
- het kartonnen doosje mag bij oud papier, maar vergeet niet dat het inkt bevat, wat ook niet geheel onschadelijk is;
- en de zakjes zelf horen nu composteerbaar te zijn maar daar heb je ook een stukje touw en een papiertje aan hangen. Let's be honest, wie (behalve onze stichtingsvoorzitter 😇) neemt echt de moeite om alle onderdelen uit elkaar te halen om het afval goed te scheiden?
Zonde toch?! Want het is net zo makkelijk om losse thee te kopen en afvalvrij thee te zetten met een herbruikbare (en natuurlijke 2ehands) thee-filter, thee-lepel of thee-ei 🤗

▶️ Thee kun je het beste bewaren in droge blikjes of donkere glazen potjes en ook op deze manier kun je thuis een breed en leuk assortiment in smaken hebben. Bewaar kleine blikjes (of ga op schattenjacht bij de kringloopwinkel 😄) en gebruik ze opnieuw om losse thee in kleine hoeveelheden te kopen. Vaak is dat ook nog eens goedkoper dan theezakjes (per kilo berekend)!

▶️ Drink je vaak thee op een dag? Vul dan een grote dubbelwandige theepot, een thermosfles of een gewone theepot die je warm kunt houden onder een (zelfgemaakte) theemuts.

▶️ Gebruik voor onderweg een kleine thermos-fles of reisbeker. Zelf ben ik fan van de Retulp Tumbler: super handig met de meegeleverde theefilter. KleanKanteen, Contigo en Dopper bieden ook prima thermosflessen en thermosbekers aan.
Neem een goed sluitend blikje met thee in je tas mee om je thermosbeker later weer op te vullen.

▶️ Heb je thuis een theepot vol gevuld en is het helemaal koud geworden voordat je hem leeg hebt kunnen drinken? Je kunt het natuurlijk opwarmen of het juist nog even in de koeling zetten en er ijsthee van maken. Heerlijk!

▶️ Gebruik je honing in je thee, koop het dan het liefst biologisch en lokaal of bij de imker, in een glazen potje. Soms kun je zelfs honing in glazen potten met statiegeld vinden, bijvoorbeeld bij de Nootzaak in Apeldoorn.
Voor de vegan variant, probeer eens agavesiroop!

▶️ Zelfs een Chai latte kun je afvalvrij zetten! Zie tip 22 voor het kopen van melk in glazen flessen met statiegeld en tip 26 voor het kopen van losse thee. De specerijen kun je ook met je eigen potjes kopen op de zaterdagmarkt bij de Kruiden en Specerijen kraam naast de notenkraam.
Voor een vegan variant, maak je zelf je eigen havermelk in een handomdraai (Recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/ )

Zo zie je, zero waste thee, kruidenthee, ijsthee en zelf chai latte zetten, dat kan allemaal even snel en makkelijk... Afvalvrij en beter voor het milieu. Heerlijk, toch! ☕

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #teatime #thee #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #onderweg #besparing 


Tip #28 - Zero waste koffie zetten ☕️

Na de theeleuten (tip van gisteren), hebben we vandaag voor de koffie lovers tips om je koffie duurzamer te drinken!

▶️ Lege Nespresso capsules zorgen voor veel afval. Nu biedt Nespresso de mogelijkheid om je lege capsules gratis te recyclen, maar desondanks gaat de verwerking natuurlijk gepaard met extra CO2 uitstoot en energieverbruik voor vervoer en recycling. En, maak je gebruik van capsules van andere merken, kun je die weer niet door Nespresso laten recyclen.
▶️ De zogenaamde "duurzame capsules" van de Koffiejongens, hebben het voordeel dat ze geen aluminium of fossielolie bevatten, maar daar houdt het op. In Nederland worden de bioplastic capsules niet gecomposteerd. Het blijft restafval.
▶️ Koffiepads mogen voortaan in de GFT (zie tip 26), maar alsnog, het gebruik van koffiebonen of voorgemalen koffie is milieuvriendelijker (afvalvrij en verpakkingsvrij)

▶️ Gebruik daarbij een volautomaat espressomachine of herbruikbare filters/cups. Een Chemex, Cona C, percolator of French Press zijn ook andere goede alternatieven.

▶️ Vaak zijn expressomachines duurder (nieuw) dan een Senseo of Nespresso koffiemachines, maar je kunt tegenwoordig prima 2ehands expressomachines vinden en, afhankelijk van de hoeveelheid koffiekopjes die je per dag drinkt, kan een nieuwe expressomachine soms al na een jaar meer rendabel zijn dan een koffiemachine met pads of capsules. Dit heeft ook te maken met de prijs van de koffiebonen of verse gemalen koffie per pak vs. capsules en pads.

▶️ Koffie uit een cupje is duurder dan van gemalen koffiebonen.

▶️ Bonus tip: Is je koffiezetapparaat stuk, probeer het eerst te laten repareren voordat je een nieuw apparaat koopt: https://www.heelapeldoornrepareert.nl/
▶️ Zie tip 26 voor het kopen en bewaren van koffiebonen en/of verse gemalen koffie.

▶️ Gebruik voor je To-Go koffie, onderweg, een kleine thermos-fles of reisbeker. Merken zoals Retulp Tumbler, KleanKanteen, Contigo en Dopper bieden prima thermosflessen en thermosbekers aan.

▶️ Houd je van een lekker kopje koffie met melk, zoals een een cappuccino, Latte macchiato, flat white,... of een Dirty Chai latte?  Ook die kun je afvalvrij zetten! Zie tip 22 voor het kopen van melk in glazen flessen met statiegeld en tip 26 voor het kopen van losse koffiebonen/verse gemalen koffie.
De specerijen voor de Dirty Chai Latte, kun je ook met je eigen potjes kopen op de zaterdagmarkt bij de Kruiden en Specerijen kraam naast de notenkraam.

▶️ Bonus tip! Voor een vegan variant, maak je zelf je eigen havermelk in een handomdraai (recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/).
En nu... Coffee Please! ☕

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #koffie #koffieleut #koffiepads #zerowastecoffee #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #onderweg #besparing


Tip #29 - Geniet van je chocoladepasta... Tot de laatste klodder! 😉

▶️  
Potje chocoladepasta bijna leeg? Heb je ook zo’n hekel aan de laatste kleine beetjes moeten uitlepelen met een pannenlikker? Wat een gedoe en een geknoei is dat soms hè?!
Maar ook wel zonde om de laatste beetjes chocoladepasta weg te gooien...
De oplossing: drink je chocoladepasta op!

▶️ Schenk een glaasje/20cl heet (plantaardig-)melk in het potje; draai vervolgens het potje goed dicht en schud het potje ongeveer een minuut lang. Let op: gebruik ovenwanten of een theedoek om je handen te beschermen omdat het potje best warm kan worden.

... Et VOILA! Binnen een paar seconden is je potje chocoladepasta 'schoon' en heb jij een heerlijk glas chocolademelk gemaakt voor jezelf! 🤗

Je kunt een beetje cacaopoeder toevoegen voor meer smaak, of havermout vlokken voor een 'extra bite' of agavesiroop voor extra zoetigheid. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden, maar je snapt het idee!

▶️ Ken je trouwens dit chocoladepasta merk: Nocciolata? Het is niet alleen echt verrukkelijk (heerlijke notensmaak en niet te zoet), maar het is ook biologisch én palmolieVRIJ❗👌 Te koop bij de natuurwinkel (Ekoplaza, Gimsel de Groenterij).

▶️ Uiteraard kan het met melk (zie tip 22 voor het kopen van melk in glazen flessen met statiegeld), maar ook met havermelk of amandelmelk voor een vegan variant
.
▶️ Bonus tip! Maak zelf je eigen havermelk in een handomdraai (recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/). Super eenvoudig... En veel goedkoper dan een pakje uit de winkel ook!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #besparing #chocopasta #chocoladepasta #chocomelk #havermelk

Tip #30 - Maak je eigen milkshakes en zeg dag tegen wegwerp verpakking! 🥤

▶️ Verpakking van fast-foods en o.a. van milkshakes vind je vaak genoeg rondzwerven in de natuur. (Vaak met een grote gele M erop) Zonde van de verloren grondstoffen, zonde voor het milieu!
Maar ook als milkshake bekers netjes in een openbare prullenbak belanden, worden ze als restafval behandeld en dus verbrand.
Dit soort bekers zijn vaak van papier gemaakt met een coating van plastic aan de binnenkant die niet makkelijk te recyclen is; of beter gezegd, op zijn best wordt het gedowncycled tot bijv. wc-papier. Ook de bekers die volledig van plastic zijn gemaakt worden in de praktijk vaak niet gerecycled.
Een zelfgemaakte milkshake is niet alleen verpakkingsvrij en dus beter voor het milieu, maar ook heerlijk EN gezonder want je bepaalt zelf de ingrediënten en hoeveel suikers je erin doet.

▶️ Maak dus voortaan je eigen milkshakes! Op het internet kun je talloze "DIY milkshakes" recepten vinden. (Bonus tip 1: gebruik Ecosia i.p.v Google 😉)

Voor de extra zero waste miles:
▶️ Roomijs kun je zelf maken (verpakkingsvrij) of vervangen door yoghurt (zie tip 22 voor het kopen van zuivel in glazen flessen met statiegeld).
▶️ Fruit kun je zelf kweken, of je kunt het vers kopen op de (biologische) markt, bij een lokale pluktuin/moestuin of een lokale boerderij (zie tip 25 😉) - Extra tip: Probeer geen bevroren fruit te kopen, en/of fruit dat niet in het seizoen is, en/of fruit dat uit verre landen komt.
▶️ Vervang melk en yoghurt door havermelk of amandelmelk voor een vegan variant.
▶️ Bonus tip 2! Maak zelf je eigen havermelk in een handomdraai (recept: https://vegarecepten.com/zelf-havermelk-maken/). Super eenvoudig, en veel goedkoper dan een pakje uit de winkel ook!

▶️ Bonus tip 3! Drink je liever je milkshake op met een rietje? Zie tip 20 voor duurzame alternatieven.

▶️ Bonus tip 4! Soms mag je een eigen (herbruikbare) beker afgeven bij de ijsboer. Het is altijd de moeite waard om het te proberen 😉

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #neemjeeigenverpakkingmee #verpakkingsvrij #besparing #zelfmaken #DIY #milkshake #vegan

 

Tip #31 - Laat het verleden los en laat je niet de les lezen. 
Kijk vooruit en heb vertrouwen in jezelf! 👉👊💪


▶️ Zodra je de eerste stapjes gaat zetten naar een duurzamer leefstijl, ga je snel de vele positieve effecten ervan ervaren: je bent goed bezig, je voelt je meer in control, bewuster en geïnformeerd, je bent misschien al begonnen met consuminderen, minimaliseren en ordenen, je krijgt goede reacties van anderen die bewondering hebben voor je initiatief, en het liefst wil je het met iedereen delen: de leuke tips en ervaringen en hoe gek het is dat het zoveel makkelijker is dan je het zelf had verwacht. En je merkt, vol verbazing, hoeveel impact je onbewust op anderen maakt en hoe je ze kunt inspireren om je goede voorbeeld te volgen. Dit is allemaal super leuk en stimulerend!

Maar niet iedereen zal even enthousiast reageren en je zult ook wel eens ongevraagde kritiek krijgen. Van volslagen vreemden maar soms ook vanuit je directe omgeving. Je zult vooral kritiek krijgen over wat jij nu nog niet allemaal "perfect duurzaam" doet (alsof dit bestaat! ;-) ) maar ook over je minder milieuvriendelijke keuzes in je verleden.

▶️ Mijn advies? Heb lak aan wat anderen denken. Kijk vooruit en heb vertrouwen in jezelf!
Laat het verleden los, wat gebeurd is is gebeurd en dit kun je niet meer veranderen, maar de keuzes die je nu maakt heb je zelf in de hand. Accepteer en leer van je vergissingen of terugvallen.
Een punt zetten maakt ruimte voor een nieuw begin: gisteren was de perfecte dag om hiermee te beginnen, vandaag is je herkansing.

▶️ Laat je niet door anderen demotiveren… Maar let er ook op dat je niet te fanatiek en te streng voor jezelf wordt. De grenzen opzoeken en vaststellen is ook deel van het proces. Hoe meer stapjes je richting een zero waste leefstijl gaat zetten, hoe meer je over van alles en nog wat gaat twijfelen, want het kan altijd anders. Het kan altijd beter. Je wordt vanzelf een soort 'rupsje nooitgenoeg'. Maar vergeet niet: Perfectie bestaat niet. Er is geen absoluut ZERO waste. Er is ook geen 100% duurzaam. Het is een eindeloze weg.

Zie ZERO waste als een mooi streefpunt aan het horizon en wees content met elke stap die je maakt, met wat je allemaal onderneemt en verandert in je leven om duurzamer te leven.
Elke stap is er al één. 🙌

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #afvalvrij #plasticvrij #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #zelfvertrouw #peptalk

Tip #32 - Plant bomen met je zoekopdrachten 

▶️We "Googelen" elke dag, maar zou het niet fijn zijn als we iets nuttigs konden doen met onze zoekopdracht? Nou, dat kan dus! Door gebruik te maken van Ecosia wordt geld verzameld om bomen te plaatsen over heel de wereld. Cool, toch?! 😎🌳

▶️ Ik gebruik Ecosia als standaard zoekmachine sinds 2020 en heb zo al tig bomen helpen planten!
Ik gebruik nog wel af en toe Google voor mijn zoekopdrachten, maar alleen wanneer ik iets niet eerst via Ecosia kan vinden.

▶️ Of Ecosia écht wel duurzamer is dan Google (of andere zoekmachines), of ze écht bomen planten, of ze echt transparant zijn en of het echt werkt, kun je beter zelf gaan googelen, uh... Op Ecosia zoeken! ("Ecosia-en" klinkt minder leuk, dat wel! 🙃 ).

Dat deed ik ook, in 2020, en ik vond toen dit interessante en zeer uitgebreide artikel: https://www.zaailingen.com/duurzaam-online-de-grote-ecosia-update-zonnige-primeur/ 

▶️ Eerlijk gezegd, ik weet niet of dit artikel "in opdracht van..." is geschreven, maar inmiddels zijn er al meer dan 167 miljoenen geplant dankzij haar gebruikers! Ecosia is een prima alternatief voor Google. Het zal waarschijnlijk niet zo gauw Google vervangen maar elke boom die hiermee geplant wordt draagt bij aan een beter milieu en dat kunnen we met het huidige klimaat goed gebruiken. Alle beetjes helpen dus geef Ecosia een kans en plant een boom!

▶️ Bonus Tip! Naast Ecosia, is er nu een nieuwe "groene" zoekmachine: zoekgroen.nl
Soort van Ecosia, maar Nederlands 🙂 Zie het fimpje van TheHappyActivist over ZoekGroen: https://fb.watch/4TE18VL33H/
🌍 De zoekresultaten van ZoekGroen worden aangeleverd door Google (Dus… Vind je het niet op Ecosia, kun je anders via ZoekGroen proberen 🙂)
🌍 ZoekGroen ontvangt inkomsten uit:
✔️ De klikken op de gesponsorde zoekresultaten die boven de reguliere zoekresultaten verschijnen (net als iedere andere zoekmachine)
✔️ Uit enkele webshop-linkjes boven de zoekbalk (Bol.com en Coolblue)
🌍 Het geld dat ZoekGroen met de zoekmachine verdient, wordt gebruikt voor het herstellen van gedegradeerde landschappen naar groene, vegetatierijke landschappen
🌍 95% van de opbrengsten van ZoekGroen wordt gestort als donatie aan de Nederlandse non-profitorganisatie Justdiggit, die zorg zal dragen voor de uitvoering en realisatie
🌍 De resterende 5% van de opbrengsten worden gebruikt om de kosten van ZoekGroen te dekken

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #zoekmachine #bomenplanten #Ecosia #Google #zoekopdracht


Tip #33 - Opgeruimd staat netjes! 

▶️ Soms hoef je maar één stap buiten de deur te zetten en dan kom je het al tegen: zwerfafval! Een doorn in het oog voor vele inwoners, slecht voor het milieu en gevaarlijk voor dieren. Een tip: ruim het op.
Tijdens het uitlaten van je hond, een rondje hardlopen, of een wandeling in het bos/op strand: zie je afval rondslingeren, pak het op (het liefst met een prikstokje of handschoenen) en gooi het in een prullenbak in de buurt, of neem altijd een oud plastic zakje mee in je broek-/jaszak voor zwerfafval. Je kunt het later in een openbare prullenbak gooien of wachten totdat je thuis bent en het afval alsnog sorteren.

▶️ Gaat het om een paar stukjes zwerfvuil, dan kan je het bij je restafval doen. Maar wil je vaker en uitgebreider zwerfafval opruimen, dan wil je natuurlijk niet extra betalen voor restafval, terwijl het niet eens van je eigen huishouden afkomstig is en ook niet extra kosten hebben voor afvalzakken, handschoenen en eventueel een prikstokje.

▶️ Check dan eerst met je gemeente of er een campagne tegen zwerfafval in je stad aanwezig is. In Apeldoorn bijvoorbeeld, is de gemeentelijke campagne Heel Apeldoorn Rein: zo stelt de gemeente opruimmiddelen beschikbaar (in bruikleen), zoals prikstokken en speciale vuilniszakken voor inwoners, en het verzamelde zwerfafval kun je laten ophalen zonder extra kosten.
In het voorbeeld van Apeldoorn faciliteert de gemeente materialen en het ophalen van zwerfafval; het organiseren van individuele of gezamenlijke opruimacties dien je zelf te regelen.

▶️ Kun je via je gemeente geen opruim-materialen lenen, dan kan je de website van Supporter van Schoon raadplegen voor een gratis pakketje met handschoenen en vuilniszakken (en mini-hesjes voor kinderen). Om zo’n pakket te bestellen moet je tenminste 1 opruimactie opzetten via de SvS website.

▶️ Check ook via social media en/of via je gemeente of er groepen inwoners zijn die actief zijn met lokale/herhalende opruimacties in jouw buurt. In Apeldoorn zijn er kleine groepjes inwoners die al jaren actief zijn in verschillende buurten en Stichting Zero waste Apeldoorn regelt verschillende opruimacties: maandelijkse opruimacties op vaste locaties, ploggen, sigarettenpeuken opruimacties en het "straat adoptie" concept. Kijk voor meer informatie op onze website: https://zerowasteapeldoorn.com/Heel-Apeldoorn-Schoon/

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #ploggen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #straatadoptie 

Tip #34 - Zero Waste liefde

Over een week is het #Valentijnsdag. Dit is natuurlijk ook weer zo’n commerciële dag en ieder heeft zijn redenen om wél of juist niet mee aan te doen en dat is prima, daar gaat dit bericht niet over. Wel geven we graag alvast tips voor degene die wel Valentijnsdag willen vieren maar het graag op een duurzame(re) manier willen doen…
Deze tips zijn trouwens het hele jaar lang toepasbaar 😉

▶️ Bloemen in boeketten bevatten helaas vaak veel pesticides, komen soms uit verre landen, worden vaak met verpakking geleverd en belanden binnen de kortste tijd in je GFT-bak. Ai! Niet super duurzaam al met al. En helaas, in de winter vind je geen snijbloemen in lokale pluktuinen (het beste alternatief voor snijbloemen), maar gelukkig zijn er nog wel leuke, lieve en eco alternatieven om bloemen cadeau te geven.

▶️ Geef bijvoorbeeld tulpenschoof cadeau, het liefst biologisch gekweekt. Dit zijn tulpen in een vaas of op een schaal met de bolletjes er nog aan! Als de tulpen uitgebloeid zijn, kun je de bolletjes in de grond zetten en zo veel jaren plezier van hebben! #longlastinglove 🌷

▶️ Koop en geef een gedroogd boeket van biologisch gekweekte bloemen. En zet alvast een notitie in je agenda om later dit jaar zelf bloemen te gaan plukken en te laten drogen, om volgend jaar met Valentijnsdag je zelfgemaakte gedroogd boeket aan je Valentijn te geven. Hoe mooi is dat toch! Een cadeau met veel liefde en geduld (zelf) gemaakt!

▶️ Koop (fairtrade) chocolaatjes en/of snoepjes met je eigen meegenomen potje/zakje (zie tips 24 en 26!) en geef het cadeau in een oud/hergebruikt glazen potje of blikje, met een (oud) stoffen lintje.

▶️ Koop je (eventuele) cadeau tweedehands en pak het in met een furoshiki (doek/sjaaltje).

▶️ Maak zelf een kaartje voor je Valentijn van oud papier. Op Pinterest vind je duizend en één ideeën voor meer inspiratie. Je kunt ook zelf papier maken met bloemzaadjes en/of gedroogde bloemen.

▶️ Bak zelf een cupcakeje, kook een maaltijd of maak zelf het ontbijt klaar voor je Valentijn.

▶️  Zo zie je, Valentijnsdag hoeft niet duur en heel commercieel te zijn. Liefde kun je op allerlei manieren tonen. Zoals we het in Frankrijk zeggen: "Ce qui compte dans la vie, c'est l'Amour". ❤️ (Wat belangrijk is in het leven is Liefde)

▶️ Bonustip: Zet een kus 👄  op je (zelfgemaakte) #valentijnskaart. Geef het aan je partner met een cadeautje (zie tips hieronder) en na Valentijnsdag, bewaar het kaartje goed, tot het volgend jaar… Een jaar later, zet je weer een 👄  op je kaart... en ga zo door, jaar na jaar... Lief, toch?!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #fairtrade #kaart #cadeau 

Tip #35 - Hoe je je koelkast makkelijk, goedkoop en zero waste fris en schoon kan houden 🧊🍋

▶️ Bespaar jezelf geld en moeite en vergeet al de plastic en synthetische luchtverfrissers voor de koelkast. Doe gewoon een beetje baksoda in een potje in je koelkast en that's it!
Trouwens, wanneer je de product specificaties van de Leifheit koelkast-ei leest, wil je het waarschijnlijk niet meer kopen... Ook maar 4 maanden houdbaar en van plastic gemaakt.

▶️ Vind je de werking afnemen, vervang de baksoda door nieuwe (de oude kun je nog gebruiken voor een schoonmaak klus in je huis, bijvoorbeeld de toiletpot schrobben).

▶️ Eerlijk gezegd, bij ons staat dit potje zeker al meer dan een jaar in de koelkast zonder nare luchtjes. Dit komt ook omdat al het "stinkende" eten zoals bijvoorbeeld (Franse) kazen of gesneden ui, altijd in goed sluitende bakjes worden bewaard. Etensrestjes zijn ook altijd afgedekt met een zelfgemaakte deksel van geïmpregneerd stof, een bord of in glazen- of plastic bakjes bewaard (zie tip 19)

▶️ Bonus tip 1: Let op dat kliekjes altijd afgekoeld (op kamertemperatuur) zijn voordat je ze in de koelkast zet.

▶️ Bonus tip 2: Als je etenswaren uit de vriezer haalt, laat het langzaam ontdooien in de koelkast.  Zo bespaar je energiekosten én behoudt het eten meer vitamines.

▶️ Voor het schoonmaken van de koelkast gebruik ik ook geen speciale "koelkast reiniger".  Gewoon een sopje van heet water met een druppel (zelfgemaakt) afwasmiddel is voldoende (zie tip 15).
Zolang alles in goed sluitende bakjes/potjes wordt bewaard hoef je ook niet vaak je koelkast schoon te maken.

▶️ Bonus tip 3: Zorg dat je niet meer koopt dan wat echt nodig is. Zo voorkom je voedselverspilling
Op de foto (juli 2020) is de koelkast vrij leeg van vers eten: een klein stukje kaas over, 2 eieren, een laagje melk en yoghurt en kliekjes. De groenten uit de moestuin zijn vandaag in een soep verwerkt. Een beetje minimalistisch, maar heel normaal bij ons op de vrijdag. Boodschappen doen we op de zaterdag 😉

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #luchtverfrisser #koelkast #voedselverspilling #baksoda

Tip #36 Een kind kan het wasmiddel doen! 👚👕🥼🧼🧂

▶️  Zelf wasmiddel maken bespaart je een hoop geld en is ook nog eens beter voor je kleding, huid en het milieu!

▶️  Je kunt zelf wasmiddel maken met een zeep op basis van minstens 70% olijfolie, zoals Marseillezeep, Aleppozeep of Castillezeep, of je kunt planten of noten gebruiken zoals: klimop, paarden kastanjes of wasnoten.
Zelfs gebruik ik Marseillezeep #francaise #jeugdsentiment 😉

▶️  Dit is het recept om WASMIDDEL zelf te maken met olijfzeep:
- Voor de bonte was meng ik 20 gram geraspte Marseillezeep met 1 liter heet water.
- Voor de witte was gebruik ik hetzelfde mengsel en ik voeg 10 gram 😊 een eetlepel) natriumbicarbonaat (oftewel baksoda) OF natriumpercarbonaat toe in de lade van de wasmachine, als natuurlijk bleekmiddel/vlekken verwijderaar.

▶️  Het hele recept in stappen kun je op onze website bekijken: https://zerowasteapeldoorn.com/DIYWasmiddel/

▶️  Meestal maak ik in één keer 5 à 6 liter wasmiddel in de grootste pan die ik heb en schenk ik het in glazen beugelflessen die ik 2ehands heb gekocht bij de kringloopwinkel en in oude glazen flessen (drank/limonade).

▶️  GEBRUIKSAANWIJZING:
Gebruik ongeveer 70 à 80 ml per wasbeurt.

▶️  WASVERZACHTER:
Een scheutje natuurazijn voldoet als wasverzachter en het maakt de wasmachine en de leidingen ook nog eens schoon (het "Calgon" effect, zeg maar 😉 )

▶️  VLEKKEN BEHANDELEN:
Vlekken kun je op 3 manieren natuurlijk behandelen:
1: Met Terres des Sommières; een natuurlijk, universeel vlekkenmiddel, voor stoffen, meubels, tapijten, leer...
2: Met een stuk Marseille zeep of met ossengalzeep: zeep rechtstreeks op de vlek aanbrengen
3: Met natriumpercarbonaat:
--> 1 eetlepel of 15 gr in de trommel van de wasmachine toevoegen, bij hardnekkige vlekken 2 eetlepels
--> Of een klein beetje oplossen in water en rechtstreeks op bepaalde vlekken aanbrengen.
▶️  In kastanjes zit saponine, hetzelfde stofje waar zeep van wordt gemaakt. Daarom is het heel geschikt om wasmiddel van te maken! Zie onze reel + recept in dit bericht: https://www.facebook.com/groups/250110235650581/posts/1104343100227286/

▶️  Wil je experimenteren met klimop, zie bijvoorbeeld dit recept: https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/back-to-basic/schoon-en-goedkoop-je-was-doen-met-klimop

▶️  Koop je liever wasmiddel? Tegenwoordig heb je prachtige duurzame merken die plasticvrije wasproducten aanbieden zoals WASSTRIPS. Niet geheel afvalvrij, maar wel een super alternatief en een grote aanwinst in gewicht en verpakking in vergelijking met waspoeder in grote kartonnen dozen of vloeibaar wasmiddel (en dus ook veel minder CO2 uitstoot tijdens vervoer).
▶️  Nog een alternatief, niet plasticvrij maar wel minder 'waste' is de EcoEgg: wassen met natuurlijke minerale pellets

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #wasmiddel #DIY #zelfmaken 

Tip #37 Doe mee aan Warmetruiendag 🌍💚🌡
(en herhaal het zo vaak mogelijk 💪 )

▶️ Hoewel het deze winter met de koude dagen én hoge energieprijzen elke dag #warmetruiendag is, staat Warmetruiendag op vrijdag 10 februari 2023 zoals ieder jaar volledig in het teken van de collectieve kracht van #klimaatdoeners.
Onder het motto "Verwarm jezelf, niet de wereld" doen elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders actief mee aan Warmetruiendag. Want wist je dat we met één graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen.
Warmetruiendag symboliseert meer dan alleen een extra warme trui; het activeert de kracht van het #collectief. Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.
Dus doe je ook mee?!

▶️ Onze stichting voorzitter en haar dochtertje laten het goede voorbeeld zien 😍
En bij mij thuis doen we ook mee 😉Bij ons, net als bij vele anderen, staat de verwarming al zo laag mogelijk, al een paar maanden. Vooral vanwege de hoge energieprijzen. En ja, we voelen het wel in ons 100+ jaar oude huis! Hoe redden we het? Natuurlijk met warme truien, maar ook met een dikke sjaal, warme sokken + nóg een extra paar dikke sokken.
Heb je extra warmte nodig voor Warmetruiendag (of voor deze winter)?

▶️ Brei of haak extra warme kleding en accessoires voor jou en je familie. Op Pinterest, vind je 1000 en één ideeën en gratis patronen om sokken, sjaaltjes, poncho's, vesten, (dikke) truien en allerlei dekens zelf te breien of haken.

▶️Ook leuk en gezellig is om er een familieproject van te maken: haak bijvoorbeeld samen een grote granny squares deken.

▶️ Bonus tip: Bij de kringloopwinkel heb je soms het geluk dat je een oude partij breiwol kunt vinden. 🧶

▶️ Een andere optie is natuurlijk om een sjaal 🧣, trui en/of warme sokken 🧦 die al gemaakt is te kopen, maar dan koop je het natuurlijk #tweedehands! 🤗
Op onze handige kaart kun je alle tweedehands kledingwinkels en kringloopwinkels in Apeldoorn makkelijk vinden:
https://goo.gl/maps/Z4Uv7Bwwz1UUe5xNA

#sameninactievoorhetklimaat #CO2 #energiebesparen #apeldoorn #duurzaamleven
Warmetruiendag: warmetruiendag.nl

Tip #38 - Deksel op de pan (wanneer mogelijk) om energie te besparen!

▶️ Tijdens het koken van je maaltijd, maar ook voor het (voor)koken van water: zet een deksel op de pan, of gebruik een ouderwetse waterketel.

▶️  Water koken met een open pan is echt zonde van de energie. Er gaat dan zoveel warmte en energie verloren! Met de deksel op de pan kun je tot wel 75% energie besparen in vergelijking met een open pan! ⚡

▶️ Als je de mogelijkheid hebt: koken op inductie is efficiënter en dus energiezuiniger dan op gas. Helemaal als je ook nog het geluk hebt gebruik te kunnen maken van zonnepanelen en overdag (bij daglicht) kookt.
Let er bij koken op gas op dat de vlammetjes echt onder de pan zitten en niet te wijd waardoor de meeste warmte langs de rand van de pan ontsnapt.
Bonus tips, van onze volgers:

▶️ 1. Gerry's tip: Heb je ook een gekookt ei nodig, dan deze (schoon) in de pan met de aardappels meekoken!

▶️ 2. Janneke's tip: Je kunt ook prima na 2 min doorkoken het gas/inductieplaat uitzetten en je eieren/pasta/rijst etc. nog een tijdje (hoelang je het normaal zou koken) met de deksel op de pan laten staan. Werkt perfect en bespaart energie!

▶️ 3. En in dezelfde trend als de bovenste tip: ben je al bekend met de 'hooimadam' (ook wel de 'moderne hooikist' genoemd)?
Door met een hooimadam te koken hoeft je gerecht veel korter op het kooktoestel te staan en kan je dus flink besparen op je energiekosten.
Je kan de hooimadam voor bijna al je dagelijkse maaltijden gebruiken; niet alleen stoofpotten, maar ook je rijst, pasta en aardappelen zijn te bereiden in de hooimadam. Je kunt een hooimadam kopen (met een beetje geluk, kun je het tweedehands vinden op Marktplaats of in een kringloopwinkel). Of ben je (of ken je) iemand die handig is met een naaimachine, dan kun je het zelf (laten) maken!
Zie voor meer informatie: https://www.hooimadam.com/

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven  #energyefficiency #gogreen #ecofriendly #energyefficient #environment #energiebesparing #besparing #energie #gas #inductie #water

Tip #39 koud is goud

▶️ Zet standaard de kraan in de keuken en badkamer op de koude stand. Zo voorkom je dat je telkens weer water laat opwarmen ook al heb je de kraan maar eventjes open.

▶️ Heb je niet direct warm water uit de kraan (met een Qooker o.i.d.), vang dan het koude water op in een afwasteil en laat het niet “zo maar” weg stromen. Dit water kun je bijvoorbeeld gebruiken om je handen af te wassen, groenten/fruit af te spoelen of voor de kamerplanten.

▶️ Deze tip geldt natuurlijk ook voor de douche/bad: Zet een emmer in je douche/bad. Zo kan je het koude water opvangen als het water nog op temperatuur moet komen.

Bonus tips voor meer energie- en water besparing:
▶️ Ga voor een korte douchebeurt en gebruik een douchewekker. Als je 1 minuut korter onder de douche staat scheelt het gemiddeld zo’n 8 liter water per douchebeurt en dit is dus een goede energiebesparing. Een bad kost meer water dan een douche.
▶️ Koud (en korter) douchen scheelt niet alleen veel geld, het is ook nog eens beter voor het milieu én het is goed voor je gezondheid. We snappen dat niet iedereen staat te springen om de dag te starten met een koude douche (ik ook niet, eerlijk gezegd!), op deze website vind je een korte training met 7 tips:  https://gezondnu.nl/gezondheid/koud-douchen-7-onmisbare-tips-voor-beginners/
▶️ Draai tijdens het tanden poetsen of scheren de kraan dicht.
▶️ Gebruik de waterbesparingsknop op de w.c. voor een number one. Of doe thuis zoals het Engelse gezegde: ‘if it’s yellow, let it mellow; if it’s brown, flush it down’. Oftewel: je kunt thuis best wat plasjes in de pot ‘bewaren’ voordat je doorspoelt. Bij onze voorzitter in het gezin levert dat vooral tijdens het spitsuur in de ochtend een enorme waterbesparing op!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #besparen #besparing #verminderen  #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven  #gogreen #energiebesparen #energiebesparing #water

Tip #40 Haak je eigen boodschappentas!

▶️ Super handig voor de boodschappen als je geen plastic tas wil gebruiken, is het ouderwetse boodschappen net van katoen.
Super stevig maar vooral super licht en super ruim! Je neemt het makkelijk overal mee naartoe! Hij is handig vast te houden en er passen ontzettend veel boodschappen in!

▶️ Ook soms genoemd de "Duizend en één dingen tas", ik noem het zelf de "Mary Poppins tas"!
Je snapt het al: deze uitrekbare tas zul je gauw onmisbaar vinden tijdens je zero waste boodschappen uitje op de markt of in de supermarkt.

▶️ Oh, en je kunt het ook wassen in de wasmachine. 👌

▶️ En wat nog leuker is: dit handige boodschappen net kun je heel makkelijk zelf maken! Niet alleen snel en goedkoop maar ook super leuk om zelf je kleuren te kiezen en voor de gevorderde haker: je kunt een eigen twist geven aan het ontwerp. Bijvoorbeeld een extra zakje of netje toevoegen voor je portemonnee 😉
▶️ Hieronder vind je 2 handige links/patronen als je zelf je boodschappentas wil haken.

Op het internet en via Pinterest kun je tegenwoordig nog veel meer gratis patronen vinden.
Patroon 1: https://www.youtube.com/watch?v=jL_i2LFniX8
➡️ https://www.wolplein.nl/blog/1273/tas-haken-de-musthave-voor-shoppers.html
Patroon 2:
https://www.youtube.com/watch?v=1Ku9n9iP7gc
▶️ Koop je liever een boodschappen net/tas, dat kan in Apeldoorn o.a. bij de Gimsel, Ekoplaza, WAAR, en vanaf 23 februari bij Dille en Kamille.
Bestaat in allerlei kleuren en van verschillende merken.

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #booschappen #net #tas #DIY #zelfmaken


Tip #41 Pak de fiets! 😉

De OLD ME foto klopt niet precies omdat ik zelf geen auto rijd, maar ik was vroeger wel een fervente Master Carpooler! Ook voor kleine afstanden waren alle smoesjes goed genoeg om liever "eventjes" de auto te pakken.
Nu vermijd ik al jaren zoveel mogelijk te carpoolen en ga ik liever te voet of op de fiets en voor langere afstanden met het openbaar vervoer.
Voor korte afstanden zijn lopen en fietsen prima alternatieven op een auto en ze kennen veel voordelen:

▶️  Het is een open deur, maar fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Ook wel beter dan een scooter of een brommer. En al zijn de elektrische varianten minder vervuilend dan de benzine varianten, alsnog hebben deze een grote verborgen impact. Wil je een elektrische fiets kopen, overweeg dan om een tweedehands of refurbished elektrische fiets te kopen. Voor een nieuwe fiets zijn namelijk weer nieuwe grondstoffen gebruikt.

▶️ Een wandeling of een fietsrit is een prima gelegenheid om je hoofd leeg te maken of juist om je (werk)dag voor te bereiden of te verwerken. Je start de dag met meer focus en een frisse blik en komt weer ontspannen thuis.

▶️ Fietsen en lopen verbetert je humeur. Door te bewegen en te sporten maak je endorfine aan. Een stofje in je hersenen dat leidt tot een gevoel van geluk, en waardoor jij je goed voelt.

▶️ Fietsen en lopen zorgen voor een betere doorbloeding in je lichaam. Dit betekent meer zuurstof voor je organen en een versnelling van je stofwisseling.

▶️ Fietsen en lopen verbeteren je conditie en vetverbranding. Je voelt je fitter en je verbrandt meer calorieën dan tijdens een rit in de auto of op de scooter.

▶️ Fietsen en lopen verbeteren je weerstand. Je bent minder vaak verkouden of ziek en je bent sneller weer beter als je het wel een keer te pakken hebt.

▶️ En van overdag meer te bewegen én lekker in de buitenlucht te komen, slaap je ’s nachts beter.

▶️ Oh, en het is ook nog vele malen voordeliger om een (tweedehands) fiets te kopen en te onderhouden dan een gemotoriseerd vervoermiddel.

▶️ Zorg vooral dat je een goede (tweedehands) fiets koopt, met genoeg versnellingen en een mand en/of fietstassen en snelbinders om al je spullen/boodschappen mee te kunnen sjouwen. Ga je lopen, gebruik dan een ouderwets boodschappenkarretje als je veel spullen moet meenemen. Misschien vind je dat niet de meest hippe keuze, maar het is wel super handig!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #auto #fiets #lopen #wandelen

Tip #42 - Hhmm! Zelf gepofte popcorn 🍿!

▶️ Met het grootste gemak (en voor een fractie van de prijs van kant-en-klare popcorn!) maak je zelf thuis een bak heerlijke popcorn!

▶️ Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten en is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack! (Hoe cool is dat?! 😎)
Het is wel belangrijk dat de popcorn met olie en niet met boter gemaakt wordt.

▶️ Popcorn die je in de magnetron maakt, bevat weer twee keer zoveel calorieën als popcorn die je gewoon in een pan poft... En het is duurder en veroorzaakt meer afval.

▶️ Zelf gepofte maïs is niet helemaal zonder afval (of je moet pofmais bij @pieter_pot bestellen bijvoorbeeld 👌), maar wel in een bioplastic verpakking verkrijgbaar bij de @ekoplaza.apeldoorn (let op, deze hoort bij het restafval, niet in de PMD bak en ook niet in de GFT bak).

▶️ Zo leuk om samen met de kinderen (of helemaal in je eentje 😋) te eten, met een leuke film erbij! 📽️

#zerowaste #apeldoorn_nl #Apeldoorn #tips #tipvandedag #zelfmaken #refuse #reduce #reuse #weigeren #verminderen #hergebruik #preventie #minderafval #afvalverminderen #afvalpreventie #lesswaste #nowaste #popcorn #pofmais #watkijkenwijvandaag


Het filmpje op Youtube bekijken: https://youtube.com/shorts/jqgPRaZ4Lzc

Tip #43 - Niets doen is goed doen 👀

Heb je je tuin "winterklaar" gemaakt door juist ALLE blad en organische 'rommeltjes' te laten liggen in je tuin en onder de struiken? HEEL GOED!
Voel je nu al de lentekriebels om je tuin weer bladvrij en 'netjes' te maken voor het nieuwe seizoen? DOE HET (NOG) NIET!

▶️ De temperaturen lopen soms mooi op als de zon schijnt maar het kan nog wel gaan vriezen. De winter is nog niet over en dat laagje blad en ander organische materiaal zijn nog zeer nuttig!

▶️ Want:
- een mulchlaag in de tuin is belangrijk voor het bodemleven, de bescherming van vorstgevoelige planten in de winter en het maakt de grond vruchtbaar. Bovendien houdt het water beter vast, waardoor je in de zomer minder vaak hoeft te sproeien (ook gunstig voor je waterrekening).
- een dikke pak blad zorgt voor schuilplaatsen voor dieren in je tuin, zoals vogels, motten, padden, kikkers, wormen, eekhoorns, egels, vlinders, maar ook natuurlijke bestrijders zoals lieveheersbeestjes. Deze kunnen wel 100 bladluizen per dag opeten!
- Cocons van rupsen klampen zich nog steeds vast aan het gedroogde, staande plantmateriaal van vorig seizoen. Haal je nu het blad weg, dan gooi je waarschijnlijk leven in je groene kliko.
- Hoewel je misschien hommels en op de grond nestelende bijen begint te zien als bomen en struiken in bloei komen, dan hebben ze nog steeds beschutting nodig tijdens koude nachten.
- Roodborstjes nestelen laag bij de grond en, net als veel andere vogels, hebben blad en andere klein organisch materiaal nodig voor hun nesten of rustplaatsen.
Bijkomend voordeel van (nog) niets doen in je tuin: je kan zelf op een stoeltje rustig genieten van die eerste zonnestralen, kijkend naar al dat leven dat je mogelijk maakt 💚

#Zerowaste #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #winterklaar #lentekriebels #tuin #lente #winter #tuininspiratie #tuinieren #tuinonderhoud #inspiratie #tuintips #wintertuin #februari #opruimen #bodemleven #insecten #blad #overwinteren #schuilplaatsen

Tip #44 - Maak je straat of buurt groener!

▶️ Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpen onze stad af te koelen op hete dagen en bij nat weer het regenwater beter af te voeren. Inwoners van gemeente Apeldoorn kunnen daar zelf ook aan bijdragen door hun creatieve ideeën voor een groenere straat of buurt kenbaar te maken bij de gemeente. De realisatie en het onderhoud doet de gemeente, samen met de inwoners.

▶️ En kijk! Dit is van onze buurt het groeninitiatief in het Sprengenpark 🤗
Ontstaan in 2020 op aanvraag van de inwoners van de Jachtlaan - Sprengenpark-buurt en door Gemeente Apeldoorn uitgevoerd en aangeplant in maart 2021 😍🌱🌷🌳
Twee jaar later is onze border nog veel verder gaan groeien!
Dankzij de gemeente mochten we het nog meer uitbreiden met mooie bloembollen, en 1 á 2 keer per jaar wordt de bodem verrijkt met een laag bokashi - van blad uit de stad, "gerijpt" in de buurt (nog geen kilometer verderop!). Mooi toch!

▶️ Een groeninitiatief kent veel voordelen:
Naast dat je heerlijk met je buren kunt kletsen terwijl je samen aan het werk bent in de buitenlucht, en er een kopje koffie/thee samen kunt drinken, vergroen je je buurt en verbeter je het milieu door er meer biodiversiteit in te brengen.
Zo'n groeninitiatief is goed voor je gezondheid, sociaal en ook nog eens goed voor voor het milieu! ☺️☀️🌻🌷

▶️ Dus, ga samen aan de slag om je buurt nóg groener te maken!
Hoe het werkt lees je op de website van de gemeente: https://www.apeldoorn.nl/Groeninitiatief 
🐞🌸 🐞🐝🌱🌻🌷🐞🐝🐛

#Zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #groen #groendoen #groeninitiatief #buurt #buurtinitiatief #maakjebuurt #tuininspiratie #tuinieren #inspiratie #biodiversiteit #bodemleven #insecten #buurt #buurtinitiatief #bloemperk #border #park #gemeente #Buren #Sprengenpark
Tip #45 "One wine a day, keeps the doctor away" 🍷🍾

Of dit gezegde echt verantwoord is, is de vraag; maar als Française ben ik natuurlijk geneigd te denken dat het wel klopt 🙂 #levendbewijs

▶️ Wijn & wijnflessen hebben helaas wel een grote milieuimpact! De meeste flessen zijn van glas gemaakt: zwaar en voor eenmalig gebruik. Maar flessen van plastic zijn niet veel duurzamer en vaak niet gerecycled. En nog erger zijn de zogenoemde van 'papier' gemaakte pakken wijn: trap hier niet in! Niets is minder waar: de buitenkant is wel van papier, maar met een binnenzak van plastic EN aluminium! Niet te recyclen!

▶️ Drink je graag wijn maar wil je je milieuimpact beperken let hierop:
- Beperkt de afstand. Koop liever wijn uit Europa dan uit verre landen of andere continenten. Er zijn trouwens ook wijngaarden in Nederland 😉
- Koop biologische wijn en, nog beter: vega(n) wijn. Want wist je dat wijn vaak geklaard wordt met eiwit (van eieren of uit melk) om de vertroebelende deeltjes in de wijn te laten zakken? Gelukkig gebruiken steeds meer wijnmakers tegenwoordig niet-dierlijke producten met hetzelfde effect, zoals bentoniet klei. En om de wijn te filteren, worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet.
- Als je het kan vinden koop dan wijn rechtstreeks in je eigen fles bij een wijntap. Hoe goed dit ook klinkt: er is helaas geen wijntap te vinden in Apeldoorn. Gelukkig is er Pieter Pot! Sinds mei 2022 verkopen ze via hun online winkel wijn in herbruikbare flessen met #statiegeld! 🥳

▶️ Bonus Tip:
Koop je wijnflessen met een kurk, let dan op dat het geen plastic 'kurk' is maar een echte kurk, het liefst met het FSC keurmerk; en hergebruik de kurken met (oude) houten spiesstokken om naamkaartjes te maken voor de (moes)tuin. Of je kunt de kurken mulchen en in de tuin strooien. Of ze op je composthoop gooien (let op dat je niet te veel 'wijn' in één keer aan de wormpjes voedt) of gooi het bij de GFT.
Hier nog meer ideeën wat te doen met kurken 

#Zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #tips #refuse #reduce #reuse #rot #milieu #milieubewust #duurzaam #duurzaamdoen #groen #groendoen #klimaat #afval #afvalpreventie #afvalverminderen #weigeren #verminderen #hergebruik #recycle #composteren #wijn

Tip #46 - “Héééy, biertjuh?” 🍺

Terwijl onze Française een echte wijnliefhebber is, lust onze voorzitter zo nu en dan ook wel een (speciaal)biertje. Helaas, net als wijn is ook bier niet zonder milieu impact.

▶️ Voor 1 liter bier is 4 tot 7 liter water nodig, de meeste hop (die niet altijd biologisch wordt geteeld) wordt van buiten Nederland geïmporteerd en het transport van de glazen flesjes geeft ook de nodige CO2-uitstoot. En denk je met een speciaal biertje van een lokale kleine brouwer goed te zitten (want: nauwelijks transport), helaas: juist kleine brouwers hebben een minder efficiënt energie- grondstoffen- en waterverbruik dan grote brouwerijen en bovendien gebruiken ze vaak flesjes zonder statiegeld.

▶️ Wil je toch af en toe genieten van een biertje, dan zijn er gelukkig wel wat duurzamere keuzes te maken.

▶️ Nederlandse brouwer Gulpener is in Nederland de enige grote brouwer die zelf hop verbouwt, ze brouwen met water uit eigen bronnen en kopen de overige grondstoffen bij lokale boeren. Kleinere brouwerijen zoals Oedipus, Bird Brewery, De Leckere en Lowlander dragen elk op hun eigen manier bij aan een duurzamer biertje. Door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van fossiele brandstoffen, biologische ingrediënten te gebruiken, restproducten te verwerken in het bier, of ter compensatie bomen te planten of te doneren aan goede doelen.

▶️ Het merk Instock brouwt van reststromen brood en aardappels bier en daarvan gebruiken ze de  bierbostel (restproduct van het brouwproces) weer om granola te maken. Zo gaan ze voedselverspilling tegen. Wist je dat we bij de Zero Waste Picknick tijdens de Zero Waste Week 2021 heerlijk brood hebben gebakken van bierbostel van de Apeldoornse brouwerij Puik? Meestal wordt de bierbostel als veevoer gebruikt, maar je kan dus bij een plaatselijke brouwer vragen of je de bostel mag gebruiken om zelf heerlijk en voedzaam brood te bakken.

▶️ Volgens Milieu Centraal, zijn glazen statiegeldflesjes de meest milieuvriendelijke verpakking voor bier. Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden (al hebben we op andere sites gelezen: tot 25x wat minder milieubesparend is): dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Koop je een bier onderweg, kun je een blikje kiezen mits je het glazen flesje weer kan inleveren. Glazen flesjes voor éénmalig gebruik scoren slechter dan blik.

▶️ Dus: koop liefst een biologisch gebrouwen biertje, van de tap of uit blik/glazen flesjes met statiegeld, rechtstreeks bij de brouwer. In Apeldoorn kun je bij terecht bij Puik Bieren en De Vlijt (Veluwse Schavuyt). In Deventer staat de brouwerij van DAVO.

▶️ Liever proeven van meer merken op de tap? Een fust is duurzamer dan flesjes of blikjes, dus een goede én duurzame reden om je biertje in de kroeg te drinken met je vrienden! Cheers! 🍻
 
#zerowaste #tips  #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust  #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #samendoen #bier #brouwerij

Tip #47 - Is it Friday yet? Het is tijd voor een borreltje! 🍸

Oké, nu begint het te lijken alsof we een stel alcoholisten zijn! 😅 Wees gerust, ons joviale team houdt weleens van een borreltje, en we wilden toch wel deze serie nog even uitbreiden met de sterkere drankjes. Maar natuurlijk geldt daarbij als eerste tip: #reduce (en #refuse 😉 ) Drink met mate, dus!

▶️ Net als bij wijn en bier hebben de transport afstand, ingrediënten en de verpakking de grootste milieu impact bij het maken en aankopen van likeuren en sterke dranken.

▶️ Helaas hebben we in Apeldoorn nog geen "Limoncello- of whisky tap" gevonden 🤪 of een lokale distilleerderij/stokerij waar je je aankopen kunt doen in herbruikbare/statiegeld flessen (#hint voor de getagde ondernemers 😄)

▶️ Het advies om je milieu impact te beperken is dus om biologisch en/of lokaal geproduceerd te kopen.
- De "coup de coeur 💛' van onze Française is de Amante Limoncello , ambachtelijk gemaakt IN Apeldoorn, met biologische citroenen. 🍋🍋

▶️ Ook PUUR SMAACK, in Apeldoorn, maakt o.a. Limoncello (ecologisch, ambachtelijk, zonder toevoegingen). Maar ze stoken ook een mooie zachte single malt whiskey van Veluwse Schavuyt  bieren (van de buren, op het Zwitsalterrein), in een eiken vat 🥃

▶️ Een andere tip is om dranken te kopen met zo min mogelijk chemische toevoegingen en kleurstoffen. Denk aan Flügel (E122) of Blue Curaçao (E133) of Bols (E123)... Het glazuur springt onze voorzitter al van de tanden als ze aan de kleur van de drankjes denkt! Haar tip: maak zelf je likeurtje met de merken Snippers of Pineut (te koop bij de - WAAR - winkel). Je voegt zelf een alcohol van je keuze toe (bijv. wodka of jenever) en hebt zo meer controle over de inhoud.

▶️ Bonus tip: Maak je je eigen cocktails, zie onze tip #20 over herbruikbare rietjes!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #besparing #bethechange #likeur #distilleerderij #stokerij #lokaal #biologisch

LINKS:
Amante Limoncello: https://www.amante-limoncello.nl/ 
Puur Smaak Zwitsal: https://www.puursmaack.nl/
Veluwse Schavuyt De Vlijt: https://www.veluwseschavuyt.nl/

Tip #48 - Zuiver water💧

Zo hé, kreeg je ook al bijna een kater van al die posts over drank? Tijd voor zuivering. Vandaag hebben we het over water!

▶️ Van alle dranken is een glas puur kraanwater de beste keuze voor het klimaat. Je hoeft niks te kopen in de winkel en de klimaatbelasting van water uit de kraan is klein.

🚰 Waarom liever kraanwater dan bronwater:
▶️ De klimaatimpact van 1 glas fleswater (met of zonder smaakje) is vergelijkbaar met 100 tot 200 glazen kraanwater.
▶️ Kraanwater is beter voor het milieu dan bronwater, en bijna 150 keer goedkoper.
▶️ Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit.
▶️ Het winnen, zuiveren en vervoeren van drinkwater kost wel energie; maar waterbedrijven maken relatief veel gebruik van duurzame energiebronnen.

💦 Bonus tip 1:
▶️ Vind je water zonder smaakje saai? Pimp het op met een schijfje komkommer, muntblaadjes, rode vruchten of citroenen, natuurlijk biologisich gekweekt en zonder verpakking gekocht (Zie tip 25) of uit de eigen (moes-)tuin!
▶️ Vind je het water niet goed smaken, dan kun je het filteren met een stuk actieve houtskool (rechtstreeks in de karaf). Of je kunt vacuüm verpakte actieve houtskool kopen. Laat het een aantal uur in een fles of kan water et voilá: gezuiverd kraanwater.
▶️ Onderweg kun je beter een hervulbaar flesje drinken meenemen. Wij hebben standaard een campingmok of reisbeker, een thee-ei lepel (en losse thee in een mini-blikje) en een drinkfles mee zodra we de deur uit gaan. 🍶
Als we dat allemaal doen, scheelt dat alleen al bij water 1 miljoen plastic flesjes per dag!
▶️ En natuurlijk kun je je thee of koffie 'to go' kopen bij een koffietentje in je eigen beker, niet alleen scheelt dat enorm veel afval, maar je krijgt er tegenwoordig op veel plekken een beloning (#korting) voor! #bringyourown #byo

💦 Bonus tip 2:
In Nederland zijn er zo'n 2000 watertappunten! Zo kun je gratis je drinkfles hervullen onderweg!
Zoek je een watertappunt in je buurt, bewaar dan één van deze links op je telefoon of download de app (zie links hieronder). 🚰

▶️ Nog een reden om kraanwater te drinken: het bevat amper microplastics (groter dan 0.5mm).* Uit een Amerikaans onderzoek kwam naar voren dat fleswater vaak microplastics bevat. In 93 procent van de onderzochte flessen troffen de onderzoekers microplastics aan. Wie dagelijks een liter water uit een fles drinkt, krijgt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks tienduizenden deeltjes microplastics binnen.**

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #water #drinkwater #kraanwater #bronwater

Links Watertappunten:
https://watertaps.nl/ & https://watertaps.nl/kaart
https://drinkwaterkaart.nl/watertappunten/ ; https://kraanwatertappunten.nl/

Bronnen:
*https://www.drinkwaterplatform.nl/microplastics-drinkwater/
**https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/onderzoek-ook-microplastics-in-flessenwater

Tip # 49 - Van ruilen komt géén huilen (1): Legpuzzels 

#Puzzelen is ontspannen en gezellig! 🧩

▶️ Heb je je puzzel(s) al eens (of meerdere keren) gelegd? Toe aan een volgende puzzel? RUILEN MAAR!
Via "De Apeldoornse Puzzelclub (ruilgroep legpuzzels)" Facebook groep kun je allerlei puzzels ruilen in Apeldoorn en omgeving. Sluit je aan! 
De spelregels zijn zeer eenvoudig en vooral belangrijk is dat alle puzzels met gesloten portemonnee worden geruild. Dus niet alleen een besparing voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! En het is sociaal ook. Door met elkaar te ruilen, ontmoet je anderen met gelijke hobby’s, wat soms tot nieuwe vriendschappen leidt.

▶️ Ruil je liever niet met een ander, dan kun je tegenwoordig HEEL VEEL puzzels vinden bij de kringloopwinkel (zie onze handige kaart "Zero Waste in Apeldoorn" waar je in Apeldoorn e.o. kringloopwinkels in je buurt kunt vinden).

▶️ Nog een optie, maar dan moet je iets meer geluk hebben, is de online weggeefhoek groepen op Facebook (zie links op de Deeleconomie pagina) en fysieke weggeefkasten (zie onze handige kaart "Deeleconomie Apeldoorn" waar je in Apeldoorn e.o. weggeefkasten in je buurt kunt vinden).

Zie ook onze reel op Youtube voor een sfeerimpressie van de ruilgroep: https://www.youtube.com/shorts/A7E_-R58E4k

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #ruilen #deeleconomie #puzzel #legpuzzel #weggeefhoek #ruilgroep #tweedehands

Kaart "Zero Waste in Apeldoorn" - https://bit.ly/3IrfXL0
Kaart "Deeleconomie in Apeldoorn"- https://bit.ly/3IqnSIf
Weggeefgroepen Facebook: Zie Deeleconomie pagina

Tip #50 - Van ruilen komt géén huilen (2): Boeken, kinderboeken, tijdschriften

In het park, in het bos, op het strand, in het gras, boven op een berg of gewoon thuis: er is altijd wel een plek om een boek te lezen! Boek uit? Ga gerust langs één van de inmiddels al 120 (!!!) minibiebs, kinderzwerfboekstations of weggeefkast in Apeldoorn en omgeving en ruil je boek voor een nieuwe. ♻️📚🌏💚

▶️ Het ruilen van boeken is een fijne, milieubesparende en goedkope manier om lezen te stimuleren. Voor alle boekenwurmen onder ons, voor wie het minder breed heeft, of gewoon voor wie van boeken houdt omdat lezen de fantasie en de kennis verrijkt.
🧚‍♀️🦄🦖🕵‍♂️🧙‍♂️🦸‍♀️🤴👩‍🎨

▶️ Stichting Zero Waste Apeldoorn beheert 2 Google maps met een overzicht van al deze minibiebs, kinderzwerfboekstations en weggeefkasten in Apeldoorn e.o. Op één van deze kaarten vind je diverse handige 'minibiebs routes' in heel Apeldoorn.
Je vindt de kaarten op onze website en in de Facebook groep "Minibiebs en kinderzwerfboekstations in Apeldoorn", waar ook een adressenlijst staat met een korte omschrijving van alle boekenkasten.
Al meer dan 400 minibiebs beheerders & gebruikers hebben zich aangesloten bij de Facebook groep. Zo kunnen ze elkaar informeren over minibieb nieuws, voorraad en donaties, en eventuele vragen stellen of beantwoorden.
Sluit je ook aan!
Ontbreekt jouw minibieb op onze lijst en kaart? Stuur ons een mail (zerowasteapeldoorn@gmail.com) met het adres, een korte omschrijving van de inhoud van je minibieb en een (of meerdere) foto('s).

▶️ BONUS TIPS:
- Nog een optie, maar dan moet je iets meer geluk hebben, is de online weggeefhoek groepen op Facebook (zie links op de Deeleconomie pagina)
- En dan heb je natuurlijk nog de bibliotheek. Niet geheel gratis zoals de minibiebs/weggeefhoek maar nog steeds milieubesparend door het lenen en delen van boeken, en nog vrij goedkoop.
- Ruil je liever niet met een ander, dan kun je HEEL VEEL boeken vinden bij de kringloopwinkel ((zie onze handige kaart "Zero Waste in Apeldoorn" waar je in Apeldoorn e.o. kringloopwinkels in je buurt kunt vinden).

Happy reading! 📖 👀

Zie ook onze Shorts/Reel starring mini-zero waster Alexandre en de schattige minibieb aan de Torenstraat 6: 
https://www.youtube.com/shorts/g4U_spRofUY

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaam #ruilen #deeleconomie #weggeefhoek #tweedehands #minibieb #boeken #kinderzwerfboek #gratis #buurtbieb #lenen #delen #lezenisleuk #lezen #boek #kinderzwerfboekstation #gratis #buurtbieb #boekenkast #kinderboeken #lekkerlezen #zwerfboeken #zwerfboek #weggeefkast 

Tip #51 Van ruilen komt géén huilen (3): planten, stekjes & zaden 

▶️ Mini-bibliotheken op de oprit of langs de weg zijn niets nieuws, maar sinds een paar jaar zie je andere soorten kasten-aan-de-weg in opkomst: geen kast met boeken, maar met plantjes!

▶️ Ben je ook dol op stekjes en plantjes? Of ben je op de planten in je huis uitgekeken en toe aan nieuwe planten?
Ruil al je stekjes, miniplantjes, zaden, moestuinplantjes of andere benodigdheden in een "plantenbieb"! Of laat een kleine bijdrage achter als je niets te ruilen hebt.
Zo vroeg in het jaar zijn de meeste plantenbiebs nog in winterstop, maar medio maart, begin april, gaan ze meestal open met alvast een klein voorraadje.
Soms vind je er vooral kamerplanten, maar soms ook wel tuinplanten, zaden, stekjes en zaailingen.

▶️ In Apeldoorn vind je zo'n 4 plantenbiebs. We houden hun locaties bij op onze kaart , maar wil je ook buiten Apeldoorn langs andere stekjes- & plantenbiebs gaan, dan kun je de landelijke kaart  "stekjesroute" raadplegen 

▶️ Wie lid is van een moestuin kan daar ook met andere tuinders ruilen via de "Zaadjes ruilkast"
En ook op Facebook zijn er veel tuin & planten groepen waar leden met elkaar planten, stekjes en zaadjes ruilen  (zie links op de Deeleconomie pagina)

▶️ En natuurlijk kun je soms kamer- en tuinplanten gratis scoren via de weggeefhoek. Leuk voor wie groene vingers en een groen hart heeft, want planten op de weggeefhoek zijn vaak afgedankte planten die juist wat extra liefde nodig hebben.

▶️ Ook leuk is om te #struikroven. Oftewel, planten redden van de versnipperaar of composthoop!
Dat kan officieel via stichting de #struikrovers of volgens hun concept: wil een buur planten uit zijn tuin wegdoen, zet ze maar over in je eigen tuin 🤗
Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. De Struikrovers redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. 

Zo zie je, het hoeft helemaal niet duur te zijn om je huis, tuin en/of balkon te vergroenen. En het is ook beter voor het milieu!

#zerowaste #tips #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #milieubewust #milieuvriendelijk #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #duurzaam #weggeven #deeleconomie #weggeefhoek #tweedehands #planten #zaden #stekjes #gratis #buurtbieb #ruilen #plantenbieb 

Tip #52 Sharing is Caring: Geef weg - Neem mee - Keep it rolling 🔁

▶️ Weggeefkasten/weggeefhoeken zijn een fijn onderdeel van een circulaire economie: het is een eenvoudige manier om spullen in omloop te houden en verspilling te voorkomen. Het simpele proces van geven en nemen. Want delen is lief #SharingIsCaring

▶️ Het maken en kopen van nieuwe spullen, heeft de meeste negatieve impact op het milieu*. En er bestaan al zóveel mooie en goede spullen tweedehands!

▶️  Bovendien heeft niet iedereen altijd het geld om (nieuwe) spullen te kopen.

▶️  De weggeefkasten/weggeefhoeken maken het mogelijk om te voorkomen dat goede spullen in de prullenbak belanden, en dat mensen elkaar blij kunnen maken met het geven en nemen van ‘preloved’ spullen.
Duurzaam én sociaal dus! 🤗

Hoe het werkt
▶️ In de weggeefkast (of op de online weggeefhoek), liggen goede spullen te wachten op een tweede leven bij een nieuwe eigenaar. Pak er gerust uit wat je zelf kunt gebruiken of cadeau wilt doen aan een ander. Gratis!
▶️ Of leg er iets in wat je zelf niet meer hoeft te hebben, zodat je er een ander mee blij kan maken.

Soorten weggeefkasten
▶️ Dat je het een weggeefkast, buurtkast, tweedekans kast of de ‘Ik geef-ik neem’ kast noemt, in deze kasten worden over het algemeen vooral spullen (huisraad, speelgoed, boeken, kleine elektronica, kleding, CD's/DVD's en woonaccessoires) gedeeld in de weggeefkasten. Soms ook hygiëne producten zoals zeep, shampoo, of make-up.
Er bestaan ook weggeefkasten met een focus op levensmiddelen (zoals de Buurt(koel)kast), die zijn vooral bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en armoede te bestrijden.

Tweede-Kans-Kast
▶️ Twede-kans-kasten zijn een nieuwe vorm van weggeefkast in opkomst! Dit zijn weggeefkasten die binnen een organisatie/bedrijf komen te staan. Van de medewerkers, voor de medewerkers.

MUP's
▶️ In een MUP zijn gratis menstruatieproducten beschikbaar. Naar een initiatief van Stichting Armoedefonds.

▶️ Op onze handige "Zero Waste in Apeldoorn kaart" kun je het overzicht van alle weggeefkasten in Apeldoorn e.o. vinden en op onze website vind je ook een overzicht van de online weggeefhoeken (zie links op de Deeleconomie pagina)

*bron: mijnverborgenimpact.nl
#duurzaamleven #minderafval #apeldoorn #minimaliseren #hergebruiken #plasticvrij #tweedehands #consuminderen #duurzaamheid #hergebruik #afvalvrij #bewusterleven #duurzaam #preloved #zerowaste #duurzametip #reuse #zerowasteapeldoorn #reels #tweedekans #milieubewust #milieubesparend #give #geef #weggeven #geven #delen #deeleconomie #circulair 

Tip #53 Van ruilen komt géén huilen (4): (Ketting) Kledingruil 🔁 😎♻️🌍💚👗👚👖👙

▶️ De kledingindustrie is één van de meest vervuilende ter wereld, waarbij nog veel misstanden bestaan. Daarom dé tip van vandaag: kleding ruilen via de ketting kleding ruiltas of een kledingruilbeurs is leuk!!! 👗👙🌷 💕
Check ook de post vandaag hierover van  Indebuurt Apeldoorn  (toeval bestaat niet 😄).
Jouw afdankertjes worden andermans parels in hun kledingkast, en andersom. Het kost je niets, levert je verrassende vondsten op, én nieuwe sociale contacten. We 💚 delen!!!

#kettingkledingruil
▶️ In Apeldoorn hebben +/-100 dames zich aangemeld voor de ketting kledingruil. Naast de 'gewone' ketting kledingruil voor dames (inclusief schoenen en accessoires) zijn er inmiddels 4 nieuwe kettingen bijgekomen: één voor grote maten (dames), één voor mannen en één voor kinderen. De vierde is een "pimptas" met wat oudere kleren of kleding dat gerepareerd moet worden; creatieve en handige dames gaan hiermee aan de slag om deze kledingstukken te repareren en/of upcyclen. Super duurzaam! 👌
▶️ Wil je je aanmelden voor een van de 4 ketting kledingen in Apeldoorn, zie Clothing The Loop

#Kledingruilbeurs / #kledingruilmarkt
▶️ Je kunt ook kiezen om live met elkaar kleding te ruilen! CODA organiseert regelmatig een ruilbeurs.
Bezoekers blij, planeet blij, (portemonnee blij 😄): win-win-win!!!
Houd de CODA kalender in de gaten om te zien wanneer de volgende plaats zal vinden.
Of je kunt zelf een kledingruil organiseren! Zie link van Milieu Centraal over het zelf organiseren van een kledingruil.

▶️ Ruil je liever niet met een ander, dan kun je tegenwoordig HEEL VEEL super leuke en hippe kleding vinden bij 2ehands kledingwinkels en kringloopwinkels (zie op onze handige "Zero Waste in Apeldoorn kaart" waar je in Apeldoorn e.o. zo'n winkel in je buurt kunt vinden).

▶️ En tegenwoordig kun je ook kleding leasen! Een spijkerbroek bijvoorbeeld

#deeleconomie #duurzaam #circulair #sustainability #circulareconomy #sharingiscaring #sharedeconomy #circulaireeconomie #sharingeconomy #duurzaamheid #kledingruil #tweedehandskleding #tweedehands #kleding #tweedehandskledingwinkel #preloved #vintage #slowfashion #zerowaste #fashion #thrifting #kettingkledingruil #lief #SharingIsCaring 

Reel Kledingruil Zero Waste Apeldoorn: https://www.youtube.com/shorts/Pin9qjnx4nQ 
Reel Kettingkledingruil: https://www.youtube.com/shorts/dGeXCyz6WRo 

Tip #54 - Samen delen: Deelauto's  🚘🔑

▶️ Terwijl de beste opties zijn om lopend, met de fiets, of met het OV te reizen, snappen we wel dat deze opties niet voor iedereen realistisch zijn. Een auto biedt vaak meer ruimte en flexibiliteit. Toch staan er in Nederland miljoenen auto's zo'n 90% per dag stil. Wel goed voor het milieu. Maar als je een auto weinig gebruikt, betaal je relatief veel om hem voor je deur te hebben staan. Een auto lenen, delen of huren, is dan vaak voordeliger én beter voor het milieu.

▶️ Door je auto te delen, help je een ander, draag je bij aan een beter milieu en je bespaart geld doordat je niet of minder betaalt voor de dagen dat jouw auto helemaal niet wordt gebruikt. 🔁
▶️ Ook voor de gebruikers van deelauto's zijn er veel voordelen: je bespaart (of deelt de) kosten op aanschaf, onderhoud en de reparaties van een auto. 🔧🔩⚙️

▶️ In veel steden en dorpen staan deelauto's. Je huurt ze makkelijk via een app en betaalt alleen voor het gebruik.
Lokale en/of bekende deelautobedrijven zijn: Autodeel 't Vierschaar (in de Maten), Snappcar, GreenWheels en MyWheels. Maar er zijn nog veel meer! Ook voor het huren/delen van campers & caravans.  🚚

▶️ Een deelauto gebruiken is mogelijk voor een uurtje of een paar dagen, en het ophalen kan 7 dagen per week. Je hebt bovendien een ruime keuze uit modellen: een busje voor een verhuizing, een cabriolet voor een zomerse rit of een elektrische auto. 🔋

▶️ Wil je meer lezen over het huren, delen of lenen van een auto? Bijvoorbeeld over prijzen & opbrengsten of in het geval van schade, ongeval en verzekering? Zie voor meer informatie de website van de ANWB.
En op de website van Milieu Centraal kun je met een rekenvoorbeeld zien wanneer (en welke) deelauto het beste bij jou past.

▶️ Voor een vakantie is een huurauto vaak voordeliger dan een deelauto, zeker als je ruim van tevoren reserveert. Ook deelautobedrijven bieden vaak aantrekkelijke huurtarieven voor een weekend of een week huren.

▶️ Een andere optie is om te carpoolen: je kunt zelf ritten aanbieden in jouw eigen auto of juist vragen of je met iemand mee kunt rijden. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden dankzij apps zoals Blablacar, Toogether en Meerijden. Check ook de Facebookgroep Lift aangeboden/gevraagd. 👍
▶️ Deze optie is vooral handig voor vaste trajecten (woon-werkverkeer) of voor evenementen.

(Zie Deeleconomie pagina voor alle links)

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #duurzaam #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #milieuvriendelijk #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #ruilen #deeleconomie #auto #delen #lenen #carpool #deelauto #huren 

Tip #55 Gun jezelf een schouderklopje (of meer)! 

▶️ Vandaag is het nationale complimentendag. Een mooie gelegenheid om al onze volgers te feliciteren voor alle mooie duurzame stapjes die ze (met ons) maken! TOPPERS! En jij dus óók hè, want JIJ bent er één van!  😎
GOED GEDAAN! Applaus voor jezelf! 👏

▶️ Doe jij dat weleens? Jezelf een schouderklopje geven? Even zitten, even een moment voor jezelf pakken om terug te kijken naar wat je al allemaal hebt bereikt en hoeveel stappen je al hebt gezet richting een duurzamere leefstijl?
DOEN hoor! Want je bent echt goed bezig en je mag zeker trots op jezelf zijn.

▶️ Vandaag geen "ja, maar... " of "Is het wel voldoende?" of... wat voor negatieve en demotiverende gevoelens in je hoofd rondzingen. Wist je dat gemiddeld 77% van alles wat je denkt negatief en onproductief is? Dit is zonde, want positief denken is een krachtig middel om meer gedaan te krijgen en om verder te komen. Dus, vergeet niet om af en toe even stil te staan bij je successen, wees trots hierop en houd deze goede en positieve gedachten vast! 🌞

▶️ Stay in the flow of the good vibe.
Ga lekker zitten - Neem je moment - En geniet!
Jij bent een topper 👏👏👏 👍

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #recycle #rot #zerowasteliving #duurzaamleven #duurzaamdoen #duurzaam #milieu #milieuvriendelijk #milieubewust #verspillingsvrij #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #verminderen #positiviteit #successen  #zelfvertrouw #peptalk #compliment #complimentendag 

Tip #56 Zwerfafval opruimen (1) - Schoonwandelen tijdens de maandelijkse opruimactie

▶️ Straat jutten, schoonwandelen, plandelen, ploggen, plyclen, troep-roeien, of afval SUPpen: het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: je ziet ergens zwerfafval liggen, raapt het op en doet het in een afvalzak... Zwerfafval opruimen, dus! Het verschil zit in de tempo, omgeving of gezelschap.
Hoe dan ook, het is gezond, goed voor de dieren en voor het milieu! We leggen de verschillen uit in deze miniserie.

#Schoonwandelen
▶️ Iedere derde zaterdag van de maand wordt er op 12 locaties in Apeldoorn een "Schoonwandeling" opruimactie gehouden.
Dit houdt in dat je op een vaste locatie in groepsverband gaat opruimen, op een rustig looptempo.
Naast dat het nuttig is om de buurt op te schonen zijn deze opruimacties ook een sociaal gebeuren. Bij de meeste locaties wordt er voor en/of na de opruimactie samen een kopje koffie of thee gedronken en is er voldoende tijd om met elkaar te kletsen. De meeste locaties zijn in de omgeving van een park en/of binnen een rustige wijk wat ze geschikt maakt om samen met kinderen te lopen (onder toezicht van hun (groot-)ouders of een begeleider).

▶️ Voor elke locatie zijn er materialen beschikbaar voor 10-15 vrijwilligers, waarmee het zwerfafval op een veilige manier kan worden verzameld, in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein.

▶️ Om mee te doen met de maandelijkse schoonwandeling kun je een mail sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com of je spontaan aanmelden bij het verzamelpunt van één van de opruimlocaties op een opruimdag.

▶️ De eerstvolgende opruimdag in Apeldoorn is op 18 maart (2023). Dit is ook de Landelijke Opschoondag! Een goede gelegenheid om je "Zwerfafval-doop" te hebben als je dit nog nooit heb gedaan. Ben je zelf al een gevorderde opruimer, neem dan een introducé mee, wie weet wordt het je nieuwe opruim-maatje!
▶️ Op onze website kun je een overzicht (en een kaart) met alle opruimlocaties, opruimtijden en verzamelpunten vinden 

Bonus Tips:
▶️ Via onze socials hebben we in 2022 de eerste 11 opruimlocaties één voor één voorgesteld. Leuk om te lezen om met deze teams kennis te maken! 📖 👀
▶️ Zie ook onze algemene Tip #33 - Opgeruimd staat netjes!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #schoonwandeling #plandelen #straatjutten  

Tip #57 Zwerfafval opruimen (2) - Ploggen

▶️ Straat jutten, schoonwandelen, plandelen, ploggen, plyclen, troep-roeien, of afval SUPpen: het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: je ziet ergens zwerfafval liggen, raapt het op en doet het in een afvalzak... Zwerfafval opruimen dus! Het verschil zit in het tempo, de omgeving of het gezelschap.
We leggen de verschillen uit in deze miniserie.

#Ploggen
▶️ Ploggen is een nieuwe trend uit Scandinavië. Kortgezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van zwerfafval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus.

▶️ "Ploggen" is een samenvoeging van de Zweedse werkwoorden plocka upp (oppakken) en jogga (joggen) wat het nieuwe Zweedse werkwoord plogga geeft, waarvan het woord ploggen is afgeleid.
"Ahh! Op die fiets!", denk je nu. Nou, niet op de fiets dus, maar dat kan ook! Dan ga je plyclen! Haha!
En zo kun je dus zeggen dat je gaat "plandelen" wanneer je tijdens het wANDELEN zwerfaval opraapt (PLocka upp)
Of in het Nederlands: Schoonwandelen...

Maar even terug naar ploggen
▶️ Sinds 2019, is het 'Zero Waste Apeldoorn Plogging team' actief; een groep enthousiaste sporters van alle niveau's en alle leeftijden. De jongste plogger is 11 en de oudste 79! Over de jaren heen is de groep van ploggers blijven groeien, tot wel 22 team leden.
▶️ Ploggen met het Apeldoorns Plogging team is voor iedereen en voor alle conditieniveaus geschikt, van beginner tot goed getrainde hardloper. Omdat de ploggers vaak voor routes binnen of net buiten de bebouwde kom kiezen is de route meestal een kilometer of 4-6 en de gemiddelde hardloop snelheid na 2 uur is zeer laag (3 km/u). Echter is het wel een complete workout met intervalletjes, ,vele lunges/squats, en sjouwen met plog tassen in de hand!

Hoe kun je meedoen?
▶️ Sluit je aan onze whatsapp groep voor meer info, door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com
▶️ Wanneer: Iedere 2e zondag van de maand. Vanaf 10 uur tot 12 uur.
▶️ Waar: elke keer op een andere locatie binnen of net buiten de bebouwde kom.

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #ploggen #plogging #plogga 

Tip #58 Zwerfafval opruimen (3) - Adopteer een straat 🏡

#Straatadoptie
▶️ Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval op straat. Herken je jezelf daarin? Je kunt je wel blijven ergeren, maar je kunt ook zelf in actie komen en de handen uit de mouwen steken. Dat doen honderden Apeldoorners al!  😎 💪
En zo'n 200 opruimers hebben zelfs een straat of een deel van hun buurt officieel 'geadopteerd'.

▶️ Geadopteerd?!
Ja! Onder de noemer 'Adopteer je straat' kunnen inwoners zich aanmelden via de mail om een straat of (een deel van) een wijk te adopteren en die schoon en vrij te houden van zwerfafval. Dit doe je op jouw gemak en wanneer het je uitkomt, alleen of in gezelschap van vrienden en/of buren.
Jij bepaalt dus zelf het tempo, de frequentie, het gezelschap en hoe kort of lang je opruimroute is.👌

▶️ Meedoen? Het is super eenvoudig!
1. Check eerst op onze "Zwerfafvrij Apeldoorn" kaart of de straat (park, wijk...) waar je aan de slag wilt gaan nog vrij is.
⇨ Zo ja, geef het ons door via de mail.
⇨ Zo nee, kies een andere straat/opruimroute en geeft het aan ons door via de mail.
We zorgen dat je geadopteerde straat/opruimroute groen op de kaart wordt gemaarkeerd.* ✅
2. Via de gemeentelijke campagne Heel Apeldoorn Rein, worden opruimspullen in bruikleen ter beschikking gesteld. Je kunt je opruimset bij de Gemeentewerf Zuid (Aruba 4) komen ophalen. Het bestaat uit: 1 afvalgrijper, 1 hesjes, 1 upcycled afvalzakhouder, en 1 rol speciale Rein vuilniszakken om zwerfafval op te ruimen..
3. Heb je een afvalzak vol met opgeraapt zwerfafval? Stuur een mail naar ons of rechtstreeks naar rein@apeldoorn.nl om de volle Rein afvalzak gratis te laten ophalen.
▶️ Voor alle onderstaande vragen over de straat adoptie kun je ook bij ons terecht via de mail: zerowasteapeldoorn@gmail.com
⇨ Als je een reeds geadopteerde straat/opruimroute wilt aanpassen;
⇨ Als je nieuwe afvalzakken en/of opruimspullen nodig hebt;
⇨ Als je jouw geadopteerde straat/opruimroute weer vrij wilt geven en de geleende opruimspullen terug wilt geven.
KAART straat adoptie: https://bit.ly/3YvZSub

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #straatadoptie #plandelen #schoonwandelen
*Noot: de straatadoptie in Ugchelen loopt via Dorpsraad Ugchelen: voor meer informatie, neem contact op met het dorpsraadsmailadres: dorpsraadlid4@dorpsraadugchelen.nl of kijk op hun website,

Tip #59 Zwerfafval opruimen (4) - Spetterende opruimactie!

▶️ Terwijl de straatjutters, schoonwandelaars, plandelaars en ploggers op het land zwerfafval oprapen, kun je natuurlijk ook op- en zelfs onder water zwerfaval gaan opruimen! Bijvoorbeeld door te gaan troep-roeien 🚣, troep-SUPpen 🏄, of troep-duiken 🤿 op en in het Apeldoorns kanaal!

▶️ Deze activiteiten worden niet door Zero Waste Apeldoorn georganiseerd maar respectievelijk door ARV de Grift, SUP school Apeldoorn en Sub'70; en gefaciliteerd door Heel Apeldoorn Rein (die opruimspullen in bruikleen geeft en afvoer van de afvalzakken verzorgt). Wat het inhoudt en hoe vaak het wordt gedaan, leggen we hieronder uit.

Troep-SUPpen
▶️ Het water in het #ApeldoornsKanaal valt onder het schoonste water van Nederland.
SUP School Apeldoorn draagt hier mede bij door met regelmaat schoonmaakacties op het kanaal te houden. Vanaf je SUP board haal je troep uit het water: troep-SUPpen dus!
Naast de SUP Clean-ups die door de SUP School zelf worden georganiseerd, kun je je als groep of in je eentje je aanmelden en een SUP huren om zelf een schoonmaakactie te organiseren. Je kunt zelfs je organisatie, bedrijf of school opgeven om voor een maand lang een deel van het kanaal te 'adopteren' en het samen gaan opschonen. Zie voor meer info: https://www.supschoolapeldoorn.com/

Troep-ROEIen
▶️ Je snapt het al: als troep-SUPpen betekent dat je op een SUP plank afval uit het water haalt, is troep-ROEIen hetzelfde principe maar dan op een roeiboot! 😉 Dit doen de roeiers van de Apeldoornse Roeivereniging de Grift minstens 2x per jaar, tijdens de Landelijke Opschoondag en op World Cleanup Day. Voor deze activiteit mogen alleen de leden van de vereniging aan boord van de roeiboot, maar niet leden zijn van harte welkom om vanaf de kant met een schoonwandeling te helpen. Zo wordt er op en langs het kanaal opgeruimd, in een gezellige samenwerking tussen roeiers & schoonwandelaars.
Je kunt je via deze link aanmelden voor de combi-opruimactie op 18 maart (Landelijke Opschoondag): Schoonwandeling & TROEP-roeien i.s.m. met de Apeldoornse Roeivereniging de Grift - https://bit.ly/3IHCl2R

Troep-DUIKen
▶️ Net als de roeiers van de ARV de Grift, nemen de duikers van Sub'70 onderwatersport af een toe en duik om afval uit het kanaal te halen! Troep-DUIKen, dus! 😉
Ook deze activiteit is gereserveerd voor leden van de vereniging, maar kijken en helpen vanaf de kant, mag natuurlijk altijd!

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #apeldoorn #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #opruimactie #troepduiken #troeproeien #troepSUPpen 

Tip #60 Week zonder vlees & zuivel (1) - Zelf havermelk maken 🥛

▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾

Dag 1 - Zelf havermelk maken met havermout
▶️ Dit is zo simpel én zo goedkoop dat je na het lezen van dit recept je je gaat afvragen waarom je óóit pakken havermelk hebt gekocht!

Op het internet vind je talloze recepten om zelf je havermelk te maken. Zelf volgen we al jaren het eenvoudige recept van de zusjes Kroon (Het Zero Waste Project):
▶️ 100 gram havermout | 750 ml water | 1 snufje zout
▶️ Zet alle ingrediënten in een diepe kom en mix op hoge stand gedurende een minuut met een staafmixer (of in de blender). Let op dat je niet te lang gaat mixen anders wordt de havermelk 'slijmerig' en dik.
▶️ Zeef de havermelk door een kaasdoek (of een dunne zeef) en vang de melk op.
▶️ De havermelk giet je over in een schoon glazen flesje.
▶️ De havermout-pasta kun je bewaren om er koekjes mee te bakken of voor je ontbijt.
▶️ Bewaar de havermelk in de koelkast en drink het binnen een paar dagen op 🍶

Bonus tips:
▶️ Pimp je havermelk op met een smaakje! Je kunt eindeloos variëren met allerlei toevoegingen, zoals vanille-extract, ahornsiroop of agavesiroop, of een snuf kaneel...
▶️ Zie onze Zero Waste Tips voor nog meer ideeën wat te doen met (zelfgemaakte) havermelk, zoals een plantaardige (dirty) chai latte, of een milkshake of chocolademelk (Tips 27, 28, 29 & 30) ☕
▶️ Vervang de havermout door 200 a 250 gr amandelen (eerst 8 uur in water weken) voor 1 liter water, om amandelmelk te maken. Zo simpel is het!
▶️ Voor de drukke/luie/kieskeurige (doorhalen wat niet van toepassing is) zero waster onder ons, weet dat Pieter Pot havermelk in statiegeldflessen verkoopt! 👌

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #havermout #havermelk #amandelmelk

Tip #61 Week zonder vlees & zuivel (2) - Zelf hummus maken 🍲

▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾

Dag 2 - Zelf hummus maken
Voor wie vindt dat er weinig vegan beleg-opties zijn en dat het anders veel te ingewikkeld is (of lang duurt) om het zelf te maken, moet gauw hieronder verder lezen!
Niet alleen kun je snel, makkelijk en goedkoop hummus zelf maken, maar het is ook nog eens super gezond!
Hummus bevat dankzij de kikkererwten enorm veel eiwitten, waardoor het een goede vleesvervanger is! Dus beter voor jou en beter voor de wereld! Het is vrij van gluten, noten en zuivel en een bron van gezonde voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Bovendien, de kikkererwten en olijfolie bevatten goede vetten die gezond zijn voor het hart! De sesamzaad en tahini werken ontsteking verlagend in het lichaam. En hummus werkt ook cholesterolverlagend.
Op het internet vind je talloze recepten om zelf je hummus te maken. De ingrediënten blijven hetzelfde maar de verhoudingen zijn soms even anders. Ook wel leuk om een paar recepten uit te proberen totdat je het recept vindt dat precies bij je smaak past 😉

Zie bijvoorbeeld deze:
Ingrediënten:
▶️ 240g kikkererwten | 2 knoflookteentjes | 2 eetlepels tahini | het sap van een halve citroen | olijfolie | zout & peper | komijn, paprika en cayennepeper naar smaak | 1 eetlepel gehakte peterselie
Instructies:
▶️ Giet om te beginnen de kikkererwten af (LET OP: vang het kikkererwtenvocht op, bewaar het in een kom... En STAY TUNED! Morgen vertellen we je wat je ermee kunt doen 😉).
Doe de kikkererwten in een blender en voeg de (geperste) knoflookteentjes toe, evenals het citroensap* en de tahini. Meng terwijl je de olijfolie langzaam erbij giet tot je een homogene en fluweelzachte pasta krijgt. Voeg zout en peper toe.
▶️ Als je de hummus te dik vindt, kun je het verdunnen met een deel van het apart gehouden kikkererwtenvocht.
Giet de hummus in een kom, bestrooi met komijn, paprika, cayennepeper, gehakte peterselie en besprenkel met olijfolie. En serveer met een pitabroodje.

Bonus tips:
▶️ Bewaar je citroenschil in een potje gevuld met natuurazijn, voor instant schoonmaakmiddel
▶️ *Bewaar je hummus in een glazen potje in de koelkast, met een laagje olijfolie, 2-3 dagen
▶️ Hummus kun je invriezen, de bewaartijd in de vriezer is +/- 4 maanden
▶️ Voor de drukke/luie/kieskeurige (doorhalen wat niet van toepassing is) zero waster onder ons, je kunt natuurlijk ook hummus in glazen potjes vinden bij de natuurwinkel of supermarkt!

#zerowaste #tips #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #hummus #zelfmaken

 

Tip #62 Week zonder vlees en zuivel (3) - Vegan meringues bakken met aquafaba

▶️ In het kader van de Week zonder vlees en zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾

Dag 3 - Aquafaba: de vegan versie voor eiwit!
Aquafaba is het Latijnse woord voor bonenwater, we kennen het als naam voor kikkererwtenvocht. Je kunt dat gebruiken om mee te ‘emulgeren’ (voor vegan mayo!), schuimen (meringues), binden, zetmeel laten opstijven, of als verdikkingsmiddel.
Het is magisch!

Zoals aangekondigd in onze tip #61 bij het maken van hummus: vang het kikkerwtenvocht op in een kom; hiermee maak je in korte tijd een blad vol meringues! Geniaal toch?! Je klopt een wat saai vocht romig en zoet en bakt er heerlijke luchtige meringues van.

En het recept is ook super eenvoudig te maken.
▶️Ingrediënten:
1 citroen | 350g biologische kikkererwten in pot | 150g fijne kristalsuiker
▶️Instructies:
-Verwarm de oven voor op 100 °C.
-Pers de helft van een citroen (de andere helft kun je voor het maken van hummus gebruiken).
-Laat de kikkererwten heel goed uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
-Klop het kikkererwtenvocht in ca. 5 min. zo dik mogelijk, in een keukenmachine of met de handmixer.
-Voeg geleidelijk en al kloppend de suiker en het citroensap toe.
-Maak op een met bakpapier bekleedde bakplaat gelijke hoopjes van het schuimmengsel.
-Bak 3 uur in de oven. Zet de oven uit en laat 1 uur afkoelen in de oven.

Bonus tips:
▶️ Als je de mogelijkheid hebt: bakken in een elektrische oven is efficiënter en energiezuiniger dan op gas. Helemaal als je ook nog het geluk hebt gebruik te kunnen maken van zonnepanelen en overdag (bij daglicht) bakt.
▶️ Kikkererwtenvocht kun je trouwens ook prima invriezen.
▶️ Je kunt super veel andere recepten maken op basis van aquafaba, zie bijvoorbeeld: https://happyvegan.nl/aquafaba-recepten/
▶️ Hoe dikker het vocht hoe beter het werkt. Vocht uit een glazen pot lijkt beter te werken dan uit blik.
▶️ Geen zin om hummus te maken met de kikkererwten? Rooster ze in de oven om ze als krokante snack te eten of als crispy topping op een salade.

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #kikkererwtenvocht #aquafaba #meringue

Tip #63 Week zonder vlees en zuivel (4) - Vegan 'burger' 🍔
▶️ In het kader van de Week zonder vlees en zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾
Dag 4 - Vegan 'burger' als vleesvervanger 🍔 🍠
Wie denkt dat vega(n) eten alleen maar saaie, smaak- en kleurloze tofu in blokjes en reepjes is, heeft het mooi mis!
Vega(n) eten kan een groot feest zijn voor al je zintuigen! En makkelijk te maken bovendien!

Zie vandaag het recept van een plantaardige burger op basis van rode bonen:
▶️Ingrediënten:
-Plantaardige burger: 250 g rode bonen uit pot, uitgelekt (en gekookt) | 3 el maïs | 1 el maïs- of aardappelzetmeel | 1 el. sojasaus | 3 el. (keuze uit) paneermeel/gemalen beschuit/quinoa/rijst/bulgur | verse peterselie of ander aromatisch kruid |1 sjalot | 1 teentje knoflook of knoflookpoeder | provençaalse kruiden en specerijen zoals komijn, paprika of chili | zout en peper
-Voor bij de burger: grote portobello’s als broodjes (of hamburgerbroodjes) | kiemgroenten | hummus | babyspinazie of rucola of andere sla.
▶️Instructies:
-Mix alle ingrediënten voor de vegan burger in een keukenmachine of pureer alles met een vork.
-Vorm steaks en bak ze in een beetje olijfolie in een pan
-Grill de portobello’s (of broodjes) in een pan met een beetje olijfolie.
-Stel de burger samen met de toppings. Hier op de foto: de hummus van onze tip #61, verrijkt met cayennepeper, espelettepeper en postelein, en als garnituur: zoete aardappelfrietjes met Provençaalse kruiden, zout, peper en olijfolie.

Bonus tips:
▶️ Je kunt met de basisingrediënten variëren zodat je bijna elke dag een andere soort groenteburger op tafel zet.
▶️ Vleesvervangers kun je ook kant-en-klaar kopen. Zonder (plastic) verpakking is dat lastig, en het is algemeen bekend dat vele vleesvervangers vele suikers en zouten bevatten. Al zijn ze niet allemaal even slecht en vaker nog steeds wel gezonder dan vlees.
▶️ Je hoeft ook niet iedere dag vlees & vis te vervangen door een 'vleesvervanger' alternatief
.
.
#zerowaste #tips #Apeldoorn #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #groenteburger #vegan

Tip #64 Week zonder vlees & zuivel (5) - Vegan kaas

▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾

Dag 5 - Vegan kaas
▶️ Kaas is natuurlijk niet vegan. Het wordt gemaakt van dierlijk melk, zoals koemelk of geitenmelk. Maar wist je dat vele kazen ook niet vegetarisch zijn? Er wordt namelijk vaak dierlijk stremsel gebruikt om kaas te maken.
▶️Gelukkig, zijn er tegenwoordig allerlei vegan kaasvervangers, van lookalike mozzarella tot edelgistvlokken als parmezaanse kaas!
▶️ Deze kaasvervangers zijn gemaakt van plantaardige ingrediënten, zoals gisten, noten, tofu of kikkererwten.
We zouden een hele serie tips moeten schrijven om al de soorten vegan kaas te presenteren, maar voor nu 2 gebruikelijke kaasvervangers:

#Edelgist
▶️ Edelgist (ook wel biergist genoemd) is rijk aan vitamine B1, B2 en B3 en vitamine B6. Het bevat ook foliumzuur en zink.
▶️ Edelgist komt in de vorm van vlokken en smaken nootachtig en kazig. Doordat ze inactief zijn, kun je ze ook gebruiken in een gistvrij dieet.
▶️ Edelgistvlokken gebruik je om gerechten hartiger en kaziger te maken. Meng ze bijvoorbeeld door een puree, of pasta, of maak er een kaassausje van voor over de groenten. Vanwege de gelijkenis in smaak met Italiaanse kaas is edelgist echt top! Gestrooid op een quiche, gratin, pastagerecht of pizza, kan het gemakkelijk parmezaanschilfers vervangen.
▶️ Edelgistvlokken kun je ook mengen met fijn gehakte cashewnoten om een soort vegan parmezaan kaas te maken.
Ingrediënten: 100 g cashewnoten (ongebrand, ongezouten) | 2 eetlepels edelgistvlokken | 1/2 theelepel zout
Voorbereiding: Voeg in de kom van de mixer de cashewnoten, gist en zout toe  en meng tot je een fijn poeder krijgt en... Je 'vegan parmezaankaas' is klaar!
▶️ Noot: zorg ervoor dat je het niet kookt, anders verliest het zijn voedingswaarde.

#Geraspte vegan kaas
▶️ Deze vegan kazen zijn vaak gemaakt met water, kokosolie, zetmeel en additieven en hebben minder voedingsbelang dan edelgistvlokken en cashewnoten, maar ze zijn goedkoper en ideaal om te strooien over op een pizza, een quiche, een gratin, of in een burger.
▶️ Ook als blok 'kaas' te koop. Bewaar het in de koelkast om het in plakjes te snijden of om te raspen.
▶️ Pas op, als je deze soort vegan "kaas" geraspt gebruikt als topping van een gerecht dat in de oven gaat: voeg het pas voor het einde van de bereiding toe, anders droogt het uit.
.
Bonus tip:
▶️ Ben je vegetariër en eet je wel kaas? Check dan deze handige lijst van kazen met vegetarisch stremsel van de Vegetariërsbond: https://www.vegetariers.nl/bewust/veelgestelde-vragen/welke-kazen-zijn-vegetarisch

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #edelgist #edelgistvlokken #kaasvervanger


Tip #65 Week zonder vlees & zuivel (6) - Plantaardige pesto & kaassaus

▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾

▶️  In de vorige tip (zie tip 64, over vegan kaas) vertelden we dat je edelgistvlokken kunt gebruiken om je gerechten hartiger en kaziger te maken, bijvoorbeeld voor in de puree, of om er een kaassausje van te maken voor over de groenten en/of de pasta; en dat het gelijkenis heeft met de smaak van parmezaankaas.
Op dag 6 van de Week Zonder Vlees en Zuivel delen we 2 recepten met dezelfde basis om een plantaardige pesto & kaassaus te maken. Heerlijk voor op brood, een cracker, of met pasta, eventueel met een plantaardige burger (zie tip 63)

1. Plantaardige groene pesto:
▶️  Op het internet kun je veel recepten voor een 'vegan groene pesto' vinden. Net als voor de hummus (zie tip 61), is ons advies om meerdere recepten uit te proberen totdat je het recept vindt dat het beste bij je smaak past.
▶️  Ingrediënten: 2 handvol basilicum (of ander groenblad zoals: daslook, wortelloof, spinazie, rucola,...) | 1 handje noten: cashewnoten (ongebrand, ongezouten) en/of walnoten en/of pijnboompitten | 2 teentjes knoflook | 3 eetlepels edelgistvlokken | 2 eetlepels extra vierge olijfolie | een scheutje citroensap | zout en peper
Voorbereiding: Voeg alle ingrediënten in de kom van de mixer (of vijzel) en mix even totdat je een smeuïge pasta krijgt met nog een paar stukjes noten ertussen.

2. Plantaardige groene kaassaus:
▶️  Verdun de plantaardige groene pesto met een beetje water of soja room ... je vegan groene kaassaus is klaar!
Bonus tips:
▶️  Zorg ervoor dat je de pesto en/of saus op basis van de edelgistvlokken niet kookt, anders verliest het zijn voedingswaarde.
▶️  Je kunt de plantaardige groene pesto/kaassaus 2-3 dagen in de koelkast bewaren of je kunt het invriezen

#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #edelgist #edelgistvlokken #kaasvervanger #pesto

Tip #66 Week zonder vlees & zuivel (7) - Cake zonder ei en zonder boter! 🥚🧈

▶️ In het kader van de Week Zonder Vlees en Zuivel, geven we je 7 eenvoudige (maar onmisbare!) recepten voor het zelf maken van plantaardige alternatieven op de meeste gebruikelijke dierlijke producten. 🌿 🌾

▶️ In het Frans heet een cake een "Quatre-quarts", want het bestaat uit 4 ingrediënten in 4 gelijke delen: 1/4 (zelfrijzende) bloem, 1/4 boter, 1/4 suiker, 1/4 eieren. Maar hoe kun je dit recept op plantaardige wijze maken terwijl de helft van de ingrediënten van dierlijke afkomst zijn zou je denken? Nou, dat kan ook! De ingrediënten en de verhoudingen zijn dan net even anders, maar een vegan cake blijft even snel en eenvoudig te maken. 🍰🍞

Zie dit recept van Veganistisch Koken:
Ingrediënten:
▶️ 250gr bloem | 1 tl baksoda (natriumbicarbonaat – géén bakpoeder dus 😉) | snufje zout | 200gr suiker | 200ml ongezoete amandel- of sojamelk | 1 el appelazijn of 1 el citroensap | 90ml zonnebloemolie (of: koolzaadolie, gesmolten kokosolie of gesmolten plantaardige margarine) | 1 tl vanille-extract
▶️ Voorbereiding:
.Vet de bakvorm in met wat olie of plantaardige margarine. Zorg dat de bodem, randen en hoeken goed bedekt zijn. - Verwarm de oven voor tot 170°C.
.Meng bloem, baksoda en het snufje zout in een grote kom. Voeg de suiker toe en meng het geheel met een klopper door elkaar.
.Doe de amandel- of sojamelk, appelazijn, vanille-extract en zonnebloemolie in een andere kom. Meng ook dit even grondig door mekaar.
.Voeg de droge en natte ingrediënten samen en roer met een houten lepel tot een klonterloos beslag.
.Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak de cake gedurende 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. - Controleer de gaarheid na 50 minuten met behulp van een scherp mes of satéstokje. Als er geen beslag op achterblijft is je cake gaar, anders nog even doorbakken en opnieuw testen
.Haal de gare cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen alvorens te ontvormen.

Bonus tips:
▶️ Je kunt de vegan cake ook in de diepvries bewaren. Eventueel al in voorgesneden plakjes.
▶️ Zonnebloemolie, kokosolie en koolzaadolie kun je gebruiken als vervangers voor boter voor het bakken van cakes en gebakken, maar de verhoudingen zijn niet gelijk aan die van boter - Op het internet kun je vele recepten vinden voor vegan cakes & gebakken
▶️ Zoek je een vervanger voor boter op je boterham, kun je margarine of halvarine kopen. Voor de extra duurzame mijl, kun je margarine zonder palmolie kopen zoals die van The Flower Farm
Voor meer informatie over de verschillen tussen (room)boter, margarine en halvarine: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vetten-en-olien-verzadigd-vet-onverzadigde-vetten-en-transvetten/margarine-halvarine-boter-of-roomboter/item120646
.
#zerowaste #tips #apeldoorn_nl #Apeldoorn #duurzaam #plasticvrij #tipvandedag #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #afvalvrij #verpakkingsvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #hergebruik #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #plantaardig #weekzondervleesenzuivel #zelfmaken #vegan #cake

Bron recept: https://veganistischkoken.nl/vegan-cake-zonder-ei/

Het is de “Week van Apeldoorn Schoon” en zaterdag is het de maandelijkse opruimdag in Apeldoorn EN “Landelijke Opschoondag”. Daarom gedurende deze hele week elke dag een tip om je opruimactie nóg meer impact te geven! 💪

Dag 1 - Tip #67 Apeldoorn Helemaal Groen! 🟢

▶️ Er bestaan verschillende handige apps om je gelopen route tijdens je zwerfafval opruimronde te registreren. Vandaag vertellen we je over de app Helemaal Groen.
▶️ Deze app is één van onze favorieten, want hij is gratis, super eenvoudig in gebruik en zeer handig, vooral voor de 'straat adoptie'.
Met deze app kun je bijhouden -en aan andere opruimers laten zien- waar en wanneer je hebt lopen opruimen; en ook van andere opruimers zien waar/wanneer zij zwerfvuil hebben opgeruimd. Een mooie manier om zo de krachten te bundelen om samen aan een Helemaal Groen en zwerfafvalvrij Apeldoorn te werken!

▶️ Tijdens de zogenoemde 'Coronatijd' is er een grote toename geweest in het aantal geadopteerde straten en wijken in Apeldoorn, omdat veel inwoners ineens veel meer thuis zaten en graag een dagelijks ommetje combineerden met het opruimen van afval in de buurt. Zo werd ook de Helemaal Groen app vaker gebruikt in Apeldoorn! 👌
Tegenwoordig is deze app minder in gebruik in onze groene gemeente en de kaart is eerder Helemaal BRUIN dan Helemaal GROEN geworden! 👀 Maar daar kunnen we, met z'n allen, zeker iets aan veranderen! 🫵💪

▶️ Hoe werkt de zwerfvuil app?
Eerst moet je hem natuurlijk downloaden. Dit kan via Google Play of de AppStore.
Je zet de gratis app AAN als je je opruimwandeling begint.
De app registreert de route waar jij zwerfvuil opgeraapt terwijl je loopt.
Aan de einde van je wandeling, sla je de route/wandeling op.
Je route wordt nu groen gekleurd op de kaart die de app continu bijhoudt.

▶️ Wordt dit stuk van jouw wandeling daarna niet meer opgeschoond? Dan verkleurt een groen gekleurde route na een maand naar oranje en na 90 dagen naar bruin. Zo kan iedereen in jouw buurt zien waar weer actie nodig is.
Het doel is natuurlijk om jouw buurt Helemaal Groen te maken en te houden.

Bonus Tips:
▶️ Voor meer informatie over deze app, zie de website van Helemaal Groen: https://www.helemaalgroen.nl/veelgestelde-vragen/
▶️ Je kunt de Helemaal Groen app combineren met andere apps, voor nog meer impact. Bijvoorbeeld Helemaal Groen + Litterati. Deze week meer hierover. #staytuned
.
#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #app #helemaalgroen 


Dag 2 - Tip #68 10 minutes a day challenge

Daag jezelf (en anderen) uit om 10 dagen lang, 10 minuten per dag zwerfafval op te ruimen.
▶️ "Bali, May 5th, 2016.
First time ever I picked up trash.
I was shocked by the litter on the beach. I decided to keep doing this and to start my #LifeTimeChallenge
10 minutes a day was born."
Zo leest het eerste bericht van Jean-Paul Meus op zijn Facebookpagina: '10 minutes a day'

▶️ Wat als een eigen uitdaging begon, is inmiddels een leefstijl geworden. Elke dag opnieuw besteedt bedrijfsleider Jean-Paul Meus tien minuten van zijn dag aan het opruimen van zwerfvuil.
Na een paar dagen merkte Jean-Paul dat het hem geen enkele moeite kostte om het te doen. En toen vroeg hij zich af: hoe krijg je anderen in dezelfde stemming?
▶️ Nou door het goede voorbeeld te laten zien én anderen uit te dagen het op te volgen!
▶️ 10 minuten per dag, 10 dagen lang, 10 nieuwe mensen uitdagen ✋🔟☺️

▶️ Hoe werkt de challenge?
1.  Raap 10 dagen na elkaar zwerfvuil op gedurende 10 minuten. Gebruik een werkhandschoen en zet er een grote smiley op 😃
2. Doe het gewoon voor je eigen deur, of die van jouw bedrijf, kantoor, hotel, school, club of strand. Of tijdens de dagelijkse wandeling met de hond ... of met de kinderen✅ ! 😃
3. Post jouw foto plus buit en smiley 😃
4. Nomineer iemand voor iedere 10 minuten/dag dat je zelf opraapt !
Keep the F🔥RE burning.
5. Gebruik deze hashtags: #10minutesadayBe / #10minutesadayBeChallenge
en tag Jean-Paul Meus  , hij startte deze campagne 👀

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil  #10minutesadayBe / #10minutesadayBeChallenge
10 Minutes a Day

Dag 3 - Tip #69 Litterati https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg

▶️ Met de Litterati app kun je bijhouden wat je allemaal opruimt.
Je beseft het misschien niet, maar als je zwerfafval verzamelt, verzamel je óók informatie. Door bij te houden wat je vindt, en op welke plekken, draag je bij aan waardevol onderzoek naar zwerfafval. Waarmee we samen het zwerfafvalprobleem gerichter kunnen aanpakken; daarom is het registreren van (een deel of al) het afval dat je opruimt zeer belangrijk. Je laat een schone omgeving achter, maar het bewijs blijft in de vorm van bruikbare data. WIN-WIN!  💪

▶️ Deze data is zeer nuttig, bijvoorbeeld voor NGO's, zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid. Wist je bijvoorbeeld dat Antaflu door de Litterati-app -en dankzij de grote inspanning van Zwerfinator (Dirk Groot) & Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga) haar plastic verpakkingen heeft veranderd in papier? Een strakke actie, mede mogelijk gemaakt dankzij de data-contributie van duizenden Litterati-gebruikers! 👌
▶️ Met de Litterati-app kun je precies vastleggen waar welk afval is aangetroffen, van welk materiaal het is gemaakt en wie de producent is 👀

▶️ Zo werkt het:
-Download de Litterati-app in de App Store (Apple) of Google Play (Android)
-Sluit je aan bij een challenge of ga meteen aan de slag
-Maak een foto met de Litterati-app van een zwerfafvalitem
-Ruim het afval op (natuurlijk 😃)
-Upload de foto's en tag de afvalitems: soort, materiaal, merk

'Heel Apeldoorn Zwerfafvalvrij' challenge
▶️ De app biedt de mogelijkheid om teams en opruimacties toe te voegen. Groepen kunnen het hele jaar door data verzamelen, maar ook samenwerken aan één doel of actie. 💪
▶️ ZAPpers in Apeldoorn kunnen zich aansluiten bij de 'Heel Apeldoorn Zwerfafvalvrij' challenge met de code 055055 en daarmee ook bijdragen. Door gegevens te verzamelen en in kaart te brengen, krijgen we inzicht in het zwerfafvalprobleem in Apeldoorn, waar de 'hotspots' zijn en welk soort afval waar zich bevindt.

Tips voor het gebruik van de app:
▶️  Het is ook mogelijk om in de app eerst alleen foto’s van de items te maken tijdens het opruimen.
▶️  Je hebt geen internet nodig tijdens het maken van de foto’s. Wanneer je thuiskomt, kun je via 'Activity' de foto’s via WiFi uploaden. Dit gebeurt automatisch als je via ‘instellingen’ kiest voor ‘Alleen uploaden bij WiFi-verbinding’. (Anders worden de foto's geüpload tijdens je opruim-wandeling, maar let op, dit kost je data)
▶️ Vervolgens kun je dan thuis via de 'Activity' in de Litterati-app op je gemak al het afval taggen wat op de foto’s staat. De foto in de app is automatisch gekoppeld aan de locatie waar jij de foto hebt genomen.

Let op: het beste is om de foto's in het Engels te taggen.

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #litterati #afvalapp

Dag 4 - Tip #70 Plastic Avengers app

▶️ In de Tip #69 vertelden we waarom het belangrijk en hoe nuttig het is om data te verzamelen tijdens je opruimronde, zodat producenten aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheid, en zo gaven we het voorbeeld, dat Antaflu door de Litterati-app haar plastic verpakkingen heeft veranderd in papier: een strakke actie, mede-mogelijk gemaakt dankzij de data-contributie van duizenden opruimers, maar ook dankzij de grote inspanning van Zwerfinator (Dirk Groot) & Plastic Soup Surfer (Merijn Tinga). 💪

▶️ Deze twee helden zijn inmiddels al verantwoordelijk voor nog meer successen dankzij hun Plastic Avengers app. Zo zijn grote winkelketens gestopt met de verkoop van zeer vervuilende producten: knetterballen (kindervuurwerk met plastic resten), vuurwerk met plastic, spatplastic en plastic confetti; daarna hebben ze Mars-wikkels onder vuur genomen en zwerfafval van wegwerpbekers in beeld gebracht.

▶️ In hun nieuwste missie, richten ze zich op de drankkartons met als doel om statiegeldsystemen voor alle soorten drankverpakkingen te implementeren. En daarbij kun je (weer) gaan helpen door alle drankkartons die je op straat vindt (en opruimt) op de foto te zetten, in de Plastic Avengers app. 👀

Het is super eenvoudig!
▶️ Zo werkt het:
-Download de Plastic Avengers app in de App Store (Apple) of Google Play (Android),
-Maak een foto met de Plastic Avengers app iedere keer als je een drankkarton in het milieu vindt, verzend het,
-En ruim het afval op (natuurlijk 😃 ).
That's it!
Kleine moeite, maar met jouw foto’s help je mee om plastic vervuiling te bestrijden.
▶️ Trouwens, je hebt geen account nodig - de app slaat niets van jou persoonlijk op. 👌

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #PlasticAvengers #afvalapp #Pakzooi #Campagne

Dag 5 - Tip #71 BuitenBeter app

▶️ Een fijne leefomgeving willen we allemaal. Toch komt overlast weleens voor. Denk aan afval op straat, onkruid, ongedierte en kapotte straatverlichting. Vervelend! Het is dan ook fijn als deze problemen snel worden opgelost. De app BuitenBeter helpt hierbij. Via de app maak je makkelijk een melding, zodat de gemeente meteen aan de slag kan. 👌

▶️ Door koppeling aan GPS kun je meteen de locatie vastleggen, zeker in het buitengebied reuze handig. Foto erbij en verzenden. Makkelijk, toch? 👀

▶️ Het doel? Een prettige leefomgeving voor iedereen, waarbij inwoners de gemeente helpen problemen te signaleren en de buurt schoon en veilig te houden. 💪

▶️ BuitenBeter is beschikbaar voor Android en iOS

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #zwerfafval #zwerfvuil #Melden #afvalapp #BuitenBeter #gemeente

Tip #72 Digital clean-up

▶️ Vandaag heb je misschien een aantal nieuwsportalen bekeken, de berichten van je vrienden leuk gevonden, een aantal interessante onderwerpen gegoogled of door Instagram gescrold. Onze dagelijkse activiteiten zijn nauw verweven met de digitale wereld. We zijn gewend te denken dat we via onze computers en telefoons een aparte wereld binnengaan die geen contact heeft met de natuurlijke omgeving. Helaas genereert elke verzonden e-mail, aangeklikt nieuwsartikel, gedeelde foto of video-bijlage broeikasgassen en versnelt het de klimaatverandering. Onze digitale ecologische voetafdruk is niet alleen het gevolg van de energie die nodig is om de bestanden te uploaden (en de CO2-uitstoot als gevolg daarvan), maar ook van de opslag van deze gegevens gedurende hun hele levensduur. 👀

▶️ Het internet produceert een miljard ton broeikasgassen
Volgens onderzoeker Mike Hazas van Lancaster University waren de koolstofvoetafdruk van het internet en de ondersteunende systemen enkele jaren geleden verantwoordelijk voor ongeveer 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

▶️ Plastic voor eenmalig gebruik = dossiers voor eenmalig gebruik?
Dezelfde mentaliteit voor eenmalig gebruik die met plastic is ontstaan, is ook overgewaaid naar de digitale wereld. We maken foto's en video's op onze telefoons waar we nooit meer naar zullen kijken. Hoe gemakkelijk we inhoud leuk vinden en delen, en het volgende moment vergeten dat we dat deden.

▶️ Enorme digitale stortplaatsen
Er is een cruciaal verschil tussen fysiek en digitaal afval. Als er afval in het milieu is, zien we dat als een probleem. Maar we zien geen digitale verspilling, en zijn vooral blind voor de impact ervan op de natuur. Als gevolg hiervan wordt digitaal afval veel sneller gegenereerd dan fysiek afval. Figuurlijk gezien hebben we gigantische digitale stortplaatsen gecreëerd die de opwarming van de aarde in een steeds hoger tempo aanwakkeren.

Eenvoudige stappen om je digitale voetafdruk te verkleinen
▶️ Verwijder regelmatig onnodige foto's, zoals wazige of dubbele foto's. Bewaar alleen de beste opnames en foto's en video's die echt waardevol voor je zijn en verwijder de rest.
▶️ Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet meer leest. Elke verzonden e-mail genereert 4 gram CO2 en elk jaar worden er 62 biljoen spam-e-mails verzonden. Verwijder ongewenste nieuwsbrieven uit je inbox en annuleer abonnementen om onnodig verkeer te voorkomen.
▶️ Verwijder alle bestanden op je computer die je niet meer nodig hebt. Je kunt ze sorteren op maat of datum, om te bepalen welke weg moet.
▶️ Bekijk en verwijder onnodige (oude) e-mails, e-mailadressen en bijbehorende accounts.
▶️ Bekijk de software op je telefoon en computer en verwijder alles wat je niet nodig hebt. Deze programma's en applicaties genereren vaak activiteit op de achtergrond die je niet eens merkt. Bovendien nemen ze ruimte in beslag en maken ze apparaten langzamer.
▶️ Stel de standaard video-opname van je telefoon in op een lagere resolutie (HD in plaats van 4K). Het verschil in kwaliteit zal niet merkbaar zijn als je het op je telefoon bekijkt, maar een video opgenomen met een lagere resolutie "weegt" veel minder, en heeft dus ook een lagere ecologische voetafdruk.

▶️ 3 R'en in de digitale wereld
Net als in de wereld van fysieke consumptie gelden ook in de digitale wereld 3 van de 5 Zero Waste R’en: “Refuse, Reduce, Reuse”.

Bron tekst & Foto: https://www.worldcleanupday.org

#zerowaste #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #bethechange #samendoen #opruimen #digital #servers #CO2 #storage 

https://strato-editor.com/.cm4all/widgetres.php/com.cm4all.wdn.Separatingline/images/thumbnail.svg
Tip #73 - Meukvrije traktatie (op school) 🎁

▶️ Morgen geven we weer een gastles op een basisschool, tijdens deze korte les vertellen we over een afvalvrije en verspillingsvrije leefstijl en laten we voorbeelden zien hoe het anders kan. Aan bod komt ook de vraag: "Nou, jongens, zeg het eerlijk, wat vinden jullie zelf van al die plastic speeltjes en dingetjes die er worden gegeven als traktatie? Leuk of... eigenlijk alleen maar troep voor de plastic soep?" Gek genoeg, weten kinderen al vanaf groep 3-4 dat deze traktaties, hoe leuk dan ook -voor eventjes- eigenlijk niet zo tof zijn voor het milieu en kinderen zijn er snel mee uitgespeeld.

▶️ Maar, afvalvrij en/of bewust trakteren op school, hoe doe je dat eigenlijk?
Simpel. Houd deze 3 regels in gedachten:
- Het gaat om het gebaar (niet de inhoud)
- Less is more
- Als je kind er maar plezier van krijgt (zullen de andere kinderen er ook van genieten)

▶️ Vergeet alle plastic giveaways waarmee je 3 belletjes kan blazen, springveren die een keer de trap af gaan en de zakjes vol prullaria... Een waterpistooltje of een ballon zijn natuurlijk ook wel leuk, maar ook enorm belastend voor het milieu en gaan binnen no-time stuk. Ga liever samen met de jarige knutselen met (tweedehands of herbruikbare) materialen en (oud) papier en/of ga samen lekker bakken of een traktatie met fruit maken.

▶️ Cupcakes zijn natuurlijk een super leuke basis voor allerlei creatieve traktaties! 🎂

▶️ Verder zijn satéprikkers ook ideaal voor de meest uiteenlopende traktaties van allerlei soorten groenten en fruit. Ga je voor een zoete traktatie met druifjes, meloen of aardbei of misschien juist voor hartig met komkommer, wortel of tomaat? Alles kan! En als het er een beetje leuk uit ziet, zijn de kinderen best bereid om het te gaan proeven.

▶️ Geen zin in een groente- of fruittraktatie? Bak samen met de jarige pannenkoekjes of poffertjes en zet ze op een spiesje, als lollipop, en maak er leuke eigen creaties van, of laat je inspireren met Pinterest.

▶️ Biologische rozijntjes of fruitstukjes in een kartonnen doosje zijn ook een handige basis voor de traktatie: met verschillende kleuren papier en wat knip- en plakwerk maak je hier de leukste creaties van en als de traktaties op zijn kan al het materiaal bij het oud papier om gerecycled te worden.
Op Pinterest vind je naast inspiratie ook genoeg sjablonen die je hiervoor kan gebruiken.

▶️ Bonus tips:
- Koop groenten en fruit van het seizoen, en het liefst biologisch gekweekt
- Koop houten sateprikkers van bamboe of met het FSC keurmerk (en gooi ze in de GFT bak)
- Gebruik je snoep in de traktatie, koop dan (vega) snoep zonder dierlijke gelatine en minder suikers
- Koop een aantal glutenvrije en lactosevrije koekjes en/of snoepjes voor de kinderen met een intolerantie
- Bak koekjes of cupcakes zonder suiker maar gezoet met fruit zoals peer of banaan, of met agave syrup.

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #traktatie #school #gezond #plasticvrij #meukvrij #afvalvrij #zelfmaken #knutselen #verjaardag

Tip #74 - Heel Holland Wipt!

En? Hebben we nu je aandacht? Hahaha! Wat een clickbait titel is dat toch 😆

Vandaag was de lancering van een nieuw wipseizoen!
▶️ Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 kun je weer meedoen met het NK Tegelwippen!
Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! 🥳

Natuurlijk draait het kampioenschap niet alleen om rivaliteit, maar heeft het een hoger, gemeenschappelijk doel.
▶️ Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Dus, doe mee en geef je gewipte tegels op!
▶️ Wip tegels en vervang ze door planten. Doe dit in je eigen tuin en geef de tegels op dan worden ze bij je gemeente opgeteld.
▶️ Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook hun gewipte tegels opgeven.
▶️ Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller.
▶️ Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Wipper van de maand 😎
▶️ Per klassement wint de gemeente met de hoogste TPI (tegel per inwoner) een Gouden Schep. En de gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.
▶️ Geef je tegels op? Dan maak je kans om Wipper van de Maand te worden!
Gedurende het NK Tegelwippen 2023 wordt door de vakjury maandelijks de Wipper van de Maand gekozen. De jury selecteert de leukste, mooiste, gezelligste, origineelste ingezonden foto’s en verkiest zo de Wipper van de Maand.

▶️ Bonus tips:
- De Tegeltaxi in Apeldoorn rijdt vanaf eind maart tot begin mei 2023. Aanmelden kon vanaf 7 februari tot en met 7 maart. Heb je een vraag over de tegeltaxi? Neem contact op met: operatiesteenbreek@apeldoorn.nl 
- Op de officiele website van de NK-tegelwippen vind je allerlei tuintips, informatie & inspiratie, de huidige tegelteller en de stand per gemeente: https://nk-tegelwippen.nl/

Bron: Tekst & Foto NK Tegelwippen

#zerowaste #apeldoorn_nl #apeldoorn #refuse #reduce #reuse #zerowasteliving #milieubewust #bewustwording #afvalvrij #verminderen #afvalpreventie #voorkomen #milieu #milieuvriendelijk #duurzaamdoen #duurzaamleven #klimaatadaptatie #Vergroening #Verstening #TegelEruitGroenErin #HeelHollandWipt #NKtegelwippen


Duurzaam op vakantie/reis

Hieronder volgt een verzameling van tips (uit verschillende bronnen) over duurzaam op vakantie gaan:

VERVOER
o Ga op vakantie met het OV!
De trein is een goede oplossing. Door vooruit te plannen, is het gemakkelijk om echt goedkope tickets te vinden. Het is een ecologische optie omdat een reis met de trein 50 keer minder CO2 genereert dan een reis met de auto. Het is zelfs het minst vervuilende vervoermiddel voor een lange reis. Het bespaart ook tijd en voorkomt eindeloze files.
Als het niet mogelijk is om de trein te nemen, blijft carpoolen een redelijk goede oplossing. Naast het verminderen van de hoeveelheid broeikasgassen die zou zijn uitgestoten door alleen met de auto te reizen, is carpoolen ook economisch: zowel de bestuurder als de passagier winnen. Volgens BlablaCar werd in 2018 een uitstoot van 272.746 ton CO2 vermeden dankzij carpoolen! Carpoolen stelt ons ook in staat om mensen te ontmoeten die we anders niet zouden ontmoeten.
En dan ter plaatse, waarom niet een fiets huren voor uw uitstapjes? Ecologisch en sportief. Het is ook super praktisch omdat het de gebruiker ongeëvenaarde vrijheid geeft: het bespaart de beperkingen van parkeren en dienstregelingen.
o Beperk vliegreizen zoveel mogelijk voor een ecologische reis
De vervuiling die wordt veroorzaakt door vliegtuigvluchten is gekoppeld aan kerosine: dit wordt gebruikt om de reactoren te laten werken, maar de verbranding ervan veroorzaakt een aanzienlijke CO2-uitstoot. Vliegreizen vervuilen 45 keer meer dan het equivalent met de trein.
Als je een reis naar Azie hebt gepland, kun je natuurlijk bijna niet meer zonder. Het belangrijkste is om indien mogelijk de trein of een ander vervoermiddel te nemen: voor ecologische vakanties geef de voorkeur aan het vliegtuig alleen voor lange afstanden. Als je er niet omheen kunt, neem dan in ieder geval directe vluchten: dat is de helft van het aantal starts. Omdat bij het opstijgen de benodigde hoeveelheid kerosine het grootst is, voor minimaal 5 kilometer, heeft het maken van zo min mogelijk tussenstops een reële impact. Evenzo is het nemen van een langeafstandsvlucht voor een vakantie van 3 weken altijd milieuvriendelijker dan voor een 5-daagse.
o Reizen door te liften en carpoolen
Op naar het avontuur. Voor wie een flinke vakantietijd heeft zonder een vast idee. Met liften en carpoolen kom je ver, zolang je geen haast hebt. Dit is een zeer goedkope manier van reizen, zowel voor je als voor het milieu. Zo deel je je ecologische voetafdruk met die van andere mensen op de weg. (En onderweg of op je bestemmingsplek, logeer je bijvoorbeeld in een jeugdherberg)

SPULLEN & AFVAL - Houd goede afvalvrije gewoonten van het jaar aan
o Om je koffer in te pakken

 •  Kies in je toilettas voor vaste producten (shampoo en conditioner) en herbruikbaar: vermijd wegwerpscheermesjes, (plastic) wattenstaafjes, wattenschrijfjes en andere kleine wegwerpproducten in plastic verpakking.
 • Adopteer een ecologische zonnebrandcrème: zonnebrandmiddelen worden beschuldigd van het bleken van koralen. Sommige componenten zijn echter schadelijker dan andere. Het is dus mogelijk om een eco-verantwoorde vakantie door te brengen terwijl je jezelf beschermt tegen de zon.
  Componenten die onmiddellijk verboden moeten worden zijn chemische filters: oxybenzone, octinoxaat, ethylhexylmethoxycinnamaat, benzofenon-3. Hawaï heeft ook zonnebrandcrèmes die oxybenzone en octinoxaat bevatten van zijn grondgebied verbannen.
  Chemische filters kunnen worden vervangen door minerale filters. Zonnebrandmiddelen van 100% natuurlijke oorsprong en soms zelfs met een biologisch afbreekbare formule vind je gemakkelijk.
  In ieder geval is het het beste om jezelf niet te lang bloot te stellen tijdens de heetste uren en de voorkeur te geven aan kledingbescherming.
 • Beperk in de koffer het aantal items en geef de voorkeur aan outfits die verschillende toepassingen kunnen hebben. Met een eenvoudige kleine Marseillezeep kun je je was op bijna elke bestemming wassen.
  Ben je dingen vergeten, of wil je kleding kopen als aandenken aan je reis, kies dan voor tweedehands kledingwinkels.

o Waterverbruik 
Vermijd overmatig gebruik van de douche. Een douche van 10 minuten is tot 120 liter water verbruik!

o Picknick
Ruil aluminium en plastic folie in voor herbruikbare verpakkingen zoals bewraps of gewoon Tupperware. Gebruik herbruikbaar bestek, waterflessen en (thermos-)bekers. Neem picknicks mee in koelboxen en bereid sandwiches en salades van tevoren. Dit is niet alleen ecologischer en vaak gezonder, maar ook zuiniger dan dure broodjes die je op straat en op het strand koopt.

o Blijf je afval sorteren op vakantie en op het strand

 • Op vakantie vergeten we niet om ons afval te sorteren. Voor eco-verantwoorde vakanties moeten we eerst onze verantwoorde gewoontes voor het hele jaar aanhouden. Dus ook al is het soms wat minder voor de hand liggend om te vinden waar de sorteerbakken staan op onze vakantieplek, wij doen de moeite die het verschil gaat maken. Ook op de camping kun je zelf selectief sorteren en het afval deponeren in de dichtstbijzijnde sorteerbakken.
 • Op de stranden liggen stapels frisdrankblikjes, sigarettenpeuken, plastic flessen, sandwichpapiertjes... Naast het bederven van de schoonheid van het landschap, wordt het afval weggespoeld in het water en het leven van mariene soorten (en land) loopt gevaar door de microplastics die deze verpakkingen achterlaten. Om de stranden te helpen behouden, kun je helpen door daar zwerfvuil op te ruimen. Stichtingen zoals de Surfrider Foundation wijzen erop dat er dagelijks 8 miljoen ton afval in zee wordt gegooid en deze verenigingen organiseren afvalinzamelingen om de stranden schoon te maken. Er worden zelfs afvalinzamelingswedstrijden georganiseerd: genoeg om uw vakantie eco-verantwoord en sportief te maken!

 

 

 

Types vakantie & Bestemming
o Op steenworp afstand van het huis
We vergeten het maar al te vaak maar het is vaak niet nodig om honderden kilometers te reizen om een onvergetelijke vakantie door te brengen! Je regio bevat zeker kleine verborgen schatten die erop wachten om ontdekt te worden! Bovendien steun je hiermee je lokale economie. Nederland heeft heel veel te bieden. Aarzel niet om contact op te nemen met uw plaatselijke of regionale VVV-kantoor voor meer informatie
o Wandelingen en trektochten
Kamperen voor sportliefhebbers! Veel wandel-, trek- en pelgrimsroutes zijn beschikbaar in Europa. Geniet te voet of met de fiets van de mooiste natuurlijke landschappen en zorg voor je lichaam! Er is voor elk wat wils en voor alle fysieke vormen. Zoek van tevoren op de vele speciale sites om de excursie te vinden die het beste bij je past.

LOGEREN
o Camping
De onbetwiste ster van duurzaam toerisme. Naast een lage ecologische voetafdruk, is kamperen ook goedkoop. Een tent, een kachel, en daar ga je!
o WWOOFING
WWOOFING of Workaway (letterlijk "anders werken") is een systeem van associaties waarmee je kunt reizen terwijl je biologische landbouwtechnieken ontdekt.
Door op een WWOOF te gaan, kun je een vakantie doorbrengen op een biologische boerderij, waar je gezond en biologisch kunt eten, gehost kunt worden en mensen kunt ontmoeten met dezelfde gevoeligheid als jij. In ruil voor het plukken voor een deel van de dag, kun je genieten van de omgeving van boerderijen, eten en accommodatie inbegrepen.
https://wwoof.net/
o Ecologische lodges en pensions
Er zijn talloze ecologische lodges en eco-verantwoorde pensions. Zoek het Green Key-label om je weg te vinden. https://www.greenkey.global/
In Frankrijk, Gîtes de France heeft de Gîtes Panda gelanceerd, in samenwerking met WWF: Ontdek de bed & breakfasts en vakantiewoningen met het label "Panda" van het WWF;  voornamelijk gelegen in regionale of nationale parken. Het educatieve pakket helpt je bij het observeren van dieren in het wild en flora en de eigenaren zetten zich in voor de bescherming van de opmerkelijke natuurlijke rijkdom van hun gebied. https://www.gites-de-france.com/en/our-holidays/panda-wwf
o Ecodorpen
Ontdek op een georganiseerde reis of op eigen gelegenheid de wondere wereld van eco-dorpen: deze dorpen, gebouwd rond het principe van duurzame ontwikkeling met gebouwen met een neutrale CO2-impact en aangedreven door hernieuwbare energie, wachten op jou! Een groen idee om je batterijen op te laden in een aangename en verantwoorde setting zonder in te boeten aan comfort. Je kunt de impact van jouw reis verder beperken door een ecodorp bij jou in de buurt te kiezen.
o De extra mijl ;-) Humanitaire reizen
Verreweg het meest nobele vakantie-idee: ga op reis om niet-gouvernementele organisaties te helpen. Help je buurman of help de natuur een handje. Wat je ook kiest, houd er rekening mee dat je het verschil gaat maken!


Zero waste Nederland Tips & blogs 

Elisah Pals, Zero Waste Nederland initiatiefneemster, deelt heel veel handige zero waste tips en schrijft interessante blogs op de Zero Waste Nederland website.

TIPS:

52 Weken Duurzaam Tips & Uitdagingen

52wekenduurzaam nodigt je uit om je eigen leven stap voor stap duurzamer te maken. Een jaar lang iedere week een kleine verrassende en duurzame stap. Om te zien of het bij je past. Word je er gelukkig van, dan hou je het vol. Zo niet, dan skip je het. Wij onderzoeken wat er wel kan. Uitdagend, leuk, leerzaam en gratis. Loop je een stukje mee?

 Artikelserie van C&A over zero waste – duurzamer leven

In deze interessante artikelserie wordt er over de volgende thema’s geïnformeerd:
•       Hoe werkt zero waste?
•       Verpakkingsvrije levensstijl: hoe vermijd je afval in het dagelijkse leven?
•       Handleidingen voor DIY-doekjes, een DIY-broodzak en DIY-schaaldeksels
•       Kledingdonatie: waar en hoe kun je het beste afgedankte kleding doneren?
•       Cradle-2-cradle: wat is het en hoe wordt het toegepast?

 Op zoek naar nog meer Zero waste tips?

Check op deze websites en op onze "Handige links" pagina:

101 tips waarmee je vandaag nog een verschil maakt voor Moeder Aarde (NL)
Bedrock - Zero waste tips (NL)
26 manieren om onze voetafdruk te verkleinen – en wel meteen (NL)
101 Easy eco-friendly zero waste tips (Engelstalig)
109 Zero waste tips (Engelstalig)
No more single use met deze 50 herbruikbare producten (NL)

E-mailen
Map
Info
Instagram
LinkedIn